Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Alina Pătrăhău „dăruiește aripi” copiilor bolnavi: „Când băiatul meu mijlociu avea 10 luni, a fost suspect de o boală incurabilă. Noaptea aia m-a schimbat foarte tare”

Alina Pătrăhău

Din 2010, Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi luptă pentru viața copiilor cu afecțiuni grave. Datorită ei, mulți dintre micii pacienți care nu ar fi avut vreo șansă au primit tratamentele de care aveau nevoie în străinătate sau în România. De numele Asociație Dăruiește Aripi se leagă înființarea primei secții de oncologie pediatrică de la Constanța și renovarea și modernizarea unor secții de spital, dezvoltarea unui sistem de îngrijire la domiciliu a copiilor cu boli grave și crearea primului Registru al Cancerelor la Copii. Anul acesta, Asociația Dăruiește Aripi a primit din partea Parlamentului European premiul „Cetățeanul European al Anului”. Însă pentru Alina Pătrăhău răsplata este alta - faptul că de-a lungul vremii a reușit să salveze copii care altminteri ar fi fost pierduți.

Primul copil pe care l-a ajutat în 2010 are astăzi 13 ani, a povestit fondatoarea „Dăruiește Aripi” în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Întâlnirea lor a făcut ca el să trăiască, iar ea să înceapă o nouă viață.

„Drumul meu începe în 2010, când am auzit de cazul unui copil bolnav de cancer și m-am implicat să îl ajut să poată să primească un tratament în străinătate. Și atunci țin minte că am îndrumat părinții să obțină formularul E112 de la Casa de Asigurări și copilul a fost transferat în Germania. Toni este bine și acum, are 13 ani, avea atunci 2 ani, și experiența acestui caz mi-a arătat că pot și eu să ajut”, își amintește ea.

„În noapte aia mi-am promis că o să fac tot ce pot să contribui la viața copiilor care sunt diagnosticați cu boli grave”

După această victorie a simțit nevoia să facă mai mult. „Îmi venea să merg în spitale și să ajut mai mulți copii. N-am putut să fac asta, dar am putut să merg în spitalul din Constanța, alături de doamna doctor Apostol Adriana, un medic oncolog pediatru de acolo, să stau câteva luni, să discutăm și să înțeleg care este problema cu acești copii la Constanța. Pentru că la Constanța nu exista secție de oncologie pediatrică și mi se pare că acum, uitându-mă în urmă, acele luni în care am înțeles și am întrebat și am vorbit cu părinții au dus la inițierea proiectului în care noi am reușit să punem pe picioare această secție.

Eram antreprenor, mergeam câteva ore pe săptămână, câte două ori pe zi la spital, și voiam să simt cu sufletul meu care este nevoia, pentru a reuși să ajut cât mai mulți copii. Și, după câteva luni de zile, după discuții și însemnări pe care le-am făcut în carnetul meu, împreună cu doamna doctor am decis că trebuie să construim o secție ca să îi ajutăm pe toți copiii din zona de sud-est a României”, a spus Alina Pătrăhău.

A reușit să se pună în situația părinților cu copii grav bolnavi, după ce ea însăși a trecut printr-o experiență care a schimbat-o. „Când băiatul meu mijlociu avea 10 luni, a fost suspect de o boală incurabilă. Și până a doua zi când, spre fericirea familiei noastre s-a infirmat acel diagnostic, noapte aia pe mine m-a schimbat foarte tare și am fost în pielea oricărei mame care primește un diagnostic grav pentru copilul ei. Și în noapte aia mi-am promis că o să fac tot ce pot să contribui la viața copiilor care sunt diagnosticați cu boli grave, aici, la noi în România.”

„Am început să mergem acasă la toți copiii cu boli grave din Dobrogea pentru tratamente care se pot face acasă în condiții de siguranță”

În 2018, a început să își dea seama că mulți dintre copiii cu afecțiuni oncologice erau chinuiți într-un mod nejustificat, fiind aduși la spital pentru manevre medicale sau chestiuni de monitorizare ce puteau fi făcute și acasă. Așa s-a născut ideea unui proiect inovator pentru România: crearea în Dobrogea a unui sistem de îngrijire la domiciliu pentru copii care suferă de boli cronice.

„Văzând cât de greu îi e unei familii să parcurgă acel drum de la diagnostic la tratament, am stat 10 zile la intrarea în secția de oncologie pediatrică de la Constanța pe care am construit-o și am notat motivele pentru care părinții ni se adresează. Nu am făcut nimic altceva, am stat 10 zile și am notat pe câteva hârtii și, împreună cu doamna doctor, ne-am luat cu mâinile de cap și am zis: Doamne, dar 40% dintre motivele pentru care părinții se adresează secției ar putea să nu existe.

Am vrut să creăm un mecanism astfel încât copiii să fie îngrijiți și aproape de casa lor, dar și la spital. Și astfel am început să mergem acasă la toți copiii cu boli grave din Dobrogea pentru tratamente care se pot face acasă în condiții de siguranță. Au început medicii și asistentele să meargă acasă. Am început cu o recoltare, apoi cu uin tratament cu terapie durerii și acum toți copiii din evidența secției sunt vizitați acasă de medici în afara orelor lor de spital”, a spus Alina Pătrăhău.

Spera ca proiectul, inspirat din Germania, să fie extins la nivel internațional. Astfel, copiii ar putea fi mai bine monitorizați și îngrijiți, iar calitatea vieții familiilor, supuse oricum unei presiuni greu de suportat, ar crește.

Urmăriți aici înregistrarea emisiunii „În fața ta”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult