Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Feudocleptocapitalismul - adevărata marcă românească

oameni traversează - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Există mai multe tipuri de capitalism: capitalismul nu este un concept monolit și uniform, el are o exprimare diversă în realitate, în funcție de multiplele interacțiuni cu structurile sociale și politice din fiecare țară sau regiune.

În esență, capitalismul este un sistem economic prin care mijloacele de producție ale societății sunt, majoritar, în proprietate privată, incluzând aici capitalul uman, suma abilităților creierului uman. Din această esență a capitalismului derivă celelalte caracteristici care în mod uzual sunt asimilate acestui sistem, precum liberul schimb, piața, competiția, motivația profitului. Esența producției capitaliste este utilizarea capitalului pentru a produce un randament, care devine venitul societății. Capitalismul este deci o modalitate eficientă prin care capitalul fizic și uman este utilizat productiv pentru a produce un profit. Fără acest profit nu există progres, și fără acest progres societatea umană nu s-ar fi putut dezvolta pentru a susține creșterea exponențială a populației.

Care sunt multiplele feluri de capitalism din societate? William Baumol, laureat al premiului Nobel, identifică 4 tipuri de capitalism: capitalismul antreprenorial, capitalismul de stat, capitalismul firmelor mari și capitalismul oligarhic.

Care din aceste tipuri se potrivește cel mai bine României? Păi niciunul de fapt. Am putea fi tentați să credem că avem capitalism antreprenorial. Dar există două tipuri de antreprenori, iar cei care contează pentru creșterea economică pe termen lung sunt cei inovatori, care creează lucruri noi, cu valoare adăugată. În opoziție cu antreprenorii replicativi, care „copiază” produse și servicii deja existente. Care tip credeți că prevalează în România? Fiind țara din UE cu cel mai mic număr de brevete, răspunsul e simplu; dacă ne uităm ce fel de afaceri au apărut și apar în Romania - mall-uri, supermarketuri, farmacii, păcănele, case de pariuri, frizerii, restaurante și bănci - avem mai degrabă antreprenori replicativi. Chiar și în IT, vindem servicii considerate entry-level, precum ore de programare și software deja existent. UiPath este marea excepție, însă rămâne o excepție.

După părerea mea, capitalismul prezent în România poate fi conceput de fapt ca un amestec între feudocleptocapitalism și un capitalism antreprenorial de consum, o combinație între proprietatea privată asupra mijloacelor de producție pentru a replica lucruri deja create de alții și relațiile de vasalitate, clientelare și de inegalitate în fața legii prezente în orânduirea feudală. Argumentele ar fi următoarele:

1. Modul de producție capitalist: chiar dacă mijloacele de producție ale societății sunt preponderent private, modul în care au fost privatizate după 1990, cu un acces inegal al populației la stocul de capital material, seamănă mai mult cu atribuirea unor feude unor insideri ai sistemului (majoritatea având legături cu fosta securitate). Aceste feude - fie pământ productiv, fabrici, mărci comerciale etc - au integrat modul de producție capitalist pe o piață din ce în ce mai liberă mai ales după integrarea în Uniunea Europeană. Pe măsură ce capitalismul s-a dezvoltat, nomencantreprenorii (îi numesc așa pe cei care au devenit antreprenori prin relațiile construite în timpul nomenclaturii comuniste) au început să cedeze locul antreprenorilor locali, mai ales pe piețe relativ noi, precum tehnologia informației, internet, sistemul financiar; dar chiar și acești antreprenori noi sunt cum am spus mai sus, replicativi.

2. Relațiile cetățenilor cu justiția: un capitol care seamănă foarte mult cu practica feudală în care lorzii, boierii și clericii erau supuși altor legi decât iobagii fără relații. Justiția românească s-a caracterizat după 1990 prin această asimetrie în fața legii, oamenii de rând neavând aceeași capacitate de a avea acces la un proces corect în raport cu elitele politice și economice. Această evoluție exclusivă a accesului la justiție, una dintre instituțiile fundamentale -suport ale capitalismului - este una dintre cauzele dezvoltării inegale a României și a etichetei de feudocleptocapitalism.

3. Relațiile de vasalitate care caracterizează o societate feudală sunt încă preponderente în societatea românească; fie că vorbim de politică, caracterizată de prezența „baronilor” locali, adevărați brokeri de putere regională și stăpâni de-facto asupra destinelor populației din multe județe ale țării, fie că vorbim de primăriile marilor orașe care funcționează ca adevărate feude prin care clientela privată este recompensată cu contracte publice; de altfel, acest mod clientelar al acordării de contracte pe bani publici nu pe meritele proiectelor, ci ca recompensă pentru vasalitate este un aspect crucial al feudocapitalismului românesc.

4. Iobagizarea populației, mai ales cea din zonele slab dezvoltate economic; juridic oameni liberi, în realitate populația aptă de muncă din regiunile sărace gravitează în jurul unui tip de feude pentru care oferă servicii în schimbul subzistenței; fie că vorbim de familii întregi angajate la diverse autorități de stat (poliție, primării…), fie în regii și întreprinderi de stat (poștași, transportatori, siguranță…), modul economic de producție capitalist este înlocuit cu exploatarea feudală a unor active economice de stat și reciclarea banului public.

5. Accesul diferențiat la serviciile de sănătate și educație și preponderența pentru furt și corupție; nu e nevoie să mai detaliem. Aici este acel cleptocapitalism practicat la scară largă, macro și micro.

În condițiile în care populația scade și cea activă pleacă în alte zări, iar povara datoriei statului crește, căutarea unui nou tip de capitalism productiv, care să susțină creșterea economică atât de necesară e un imperativ. Oamenii politici noi încearcă să răspundă la această dilemă prin PNRR, construind un fel de capitalism de stat, dar primul pas ar trebui de fapt să fie eliminarea feudo- și clepto- din practica actuală. Degeaba facem proiecte pe hârtie, dacă în realitate iobagizarea, replicarea și hoția continuă.

Artitol publicat și pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci domnilor succint : sa va intre bine in cap....romanii nu au nimic in comun cu normalitatea DAR NIMIC. Nici patura mai larga spirituala bisericesca nici cealalta agresiva rapace jucatoare. La ambele categorii PE FOND sau LA BAZA fiind SMINTEALA. Va spun foarte sincer iar media romaneasca incurajeaza aceste trasaturi care apoi se repercuteaza ca acte de violenta influenta deviatii catre societatea normala si asta INVOLUNTAR sau cateodata chiar PERFID din dictonul "sistem permisiv fac ce vreau nimeni nu vede nimeni nu suporta consecintele ba mai sunt si platit pentru asta". Deci este GRAV foarte GRAV : ceea ce se intampla astazi cu plebea este un sindrom accentuat de indoctrinare prin dilire iar cand dispare CONSTIINTA si lipsa factorului corectitudinii al propriului normal intrinsec granita aceasta fiind bombardata cu ideologii fantasmagorice sa nu va astepati ca evolutia sa fie una spre conciliere decenta sau normalitate. Deci conchid lipsa corectitudinii a verticalitatii si bombardarea in acesti 30-40 de ani cu exemple execrabile cu oameni execrabili ca si valoare veniti din paturi sociale mizere ajunsi in pozitii de influenta de meritocratie si pusi la loc de cinste prin promovare a creat acestui popor roman un sindrom regresiv calitativ nu mai spun de caracteristica unui POPOR BOLNAV.
    • Like 1
  • Corect! Chiar imi plac articolele dumneavoastra! Insa trebuia sa faceti si niste propuneri de rezolvare a problemelor! Eu cred ca sunteti de acord ca liberalizarea, scaderea puterii statului si debirocratizarea ar duce la rezolvarea acestora!
    • Like 0
  • Problemele expuse sunt reale, grave, disfuncționale social și economic, sumbre din punct de vedere al viitorului și fără o strategie de ,,redresare și reziliență”. A schița un tratament cauzal pentru o asemenea patologie economică și socio-politică, este absolut necesară cunoașterea cauzelor. Acestea pot fi cunoscute numai dacă studiem cu atenție și obiectivitate iluziile, prejudecățile, rătăcirile și greșelile anilor 1990-2005. De aceea cred că ar fi foarte utilă o rubrică permanentă pe această platformă, intitulată ANAMNEZĂ POLITICĂ.
    • Like 0
  • Nenorocirea ni se trage de la calitatea execrabila a unui numar prea mare din fostii securisti si pcr-isti din mafia dinainte de 89. Daca printre ei ar fi fost suficienti oameni de calitate si nu doar cu spirit rapace de pradatori si complet lipsiti de patriotism, am fi ajuns in mod firesc la o dezvoltare echitabila a economiei incat sa nu plece atat de multi oameni cu meserii consolidate si cu minte adaptabila din tara....Nu stim daca mafia postdecembrista va permite dezvoltarea tarii...Ei sunt deja prea invatati cu privilegiile lor, detin mass media si manipuleaza la greu!!!!
    • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Draga doamna, daca printre ei ar fi existat oameni de calitate, pe deasupra si patrioti, va garantez ca nu mai pupam nici NATO nici EU. Oriunde am fost primiti am fost primiti ca slugi datoare de bir. Nu zic, nu-i rau..., dar colonialistii nu se prea se impaca bine cu patriotii si astfel trebuie sa alegeti, ori condusi de lichele, ori pusi la zid.
      • Like 0
  • Romania pare ca a incercat din rasputeri sa copieze societatea rusa post URSS, in nici un caz societatile occidentale. Daca ne-ar preocupa spatiul post sovietic, am fi uimiti sa constatam procentul de similitudini.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult