Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă ai avea 3 milioane de dolari, i-ai da acestui om să te facă nemuritor?

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la anii copilăriei, memoria mea devine foarte selectivă - un șir de flashback-uri incoerente, frânturi de emoții, senzații, culori. În acest amalgam dulce-amar, există, însă, câteva amintiri a căror claritate mă tulbură și azi. O astfel de amintire este cea a momentului când am conștientizat certitudinea morții. Aveam șase ani și-mi aduc aminte cu claritate cum rosteam în șoaptă cuvântul „niciodată” după ce o înnebunisem pe mama cu întrebari: „Cum adică murim și gata? Adică nu vom mai fi vii nici-o-da-tă?” Nu gândul morții (am priceput eu cumva că dispărem într-un nu se știe unde), ci faptul că nu ne mai întoarcem niciodată mă tulbura. Mi se părea că niciodată nu poate să existe. Și-l repetam obsesiv, încercând să-i înțeleg nemărginirea. Și l-am rostit atât de mult, că l-am golit de conținut.  

Fast-forward 36 de ani mai târziu, amintirea lui „niciodată” se suprapune, misterios, peste o întâmplare recentă. Acum câteva luni, pe site-ul BBC am citit un articol care mi-a dat fiori. Autorul mărturisea cum, odată cu moartea mătușii sale, a înțeles implicațiile unei realități cu care nu se mai confruntase: memoria digitală a celor dispăruți rămâne vie în spațiul infinit al Internetului. Această revelație l-a intrigat atât de mult, încât, cercetând subiectul, a descoperit că există 3 milioane de „morți vii” pe Facebook. Într-o exprimare mai putin macabră, 3 milioane de conturi active aparținând unor persoane decedate. În timp ce unele sunt păstrate ca atare, alte sunt „hrănite” cu amintiri (de către rude și prieteni). Iar uneori, în acest „no man’s land”, memoria virtuală bate memoria reală. De la urări de la mulți ani pe pagina de Facebook a unei persoane decedate (a cărei dispariție le-a scăpat prietenilor virtuali necunoscuți), până la postări apărute pe pagina unor persoane decedate (făcute de cei apropiați), ciocnirile dintre lumea virtuală și cea reală sunt o rezultantă a felului în care tehnologia ne schimbă percepția față de moarte. Trăim într-o lume în care, pentru mulți, dacă nu ești pe Facebook nu exiști. Întrebarea este: dacă ești mort, dar ești pe Facebook, se cheamă că exiști?

Personal, cred că Facebook a schimbat nu doar felul în care ne raportăm la lumea actuală, dar și relația (conștientă sau nu) cu lumea de dincolo. Nu doar gândurile, preferințele, iubirile si emoțiile pot fi manifestate și multiplicate (share-uite) în lumea digitală, ci și memoria noastră, după moarte. În vremuri ce-mi par demult apuse, amintirile aveau un loc precis, palpabil (într-un sertar) și puteau fi împărtășite în condiții clare și bine delimitate în spațiu și timp - răsfoind fotografii de familie sau prin viu grai, la o poveste. Astăzi, memoria vie a celor plecați dintre noi poate călători aici și acum într-o secundă, dinspre și înspre mii de necunoscuți. De la Mark Zuckerberg încoace, Facebook a transformat zidul chinezesc dintre vii si morți într-o hologramă cu un singur sens, prin care poți accesa direct o realitate ce nu-ți apartine. Dacă în trecut, o carte sau o poveste te transpuneau în lumea celui dispărut, astăzi acea realitate vine către tine, devine imediată, te face să intri în contact direct cu ea. Să share. Să like (sau nu). Să comment. 

Călătoria în jurul lui „niciodată” nu se oprește aici. Nu departe de Zuckerberg se află antreprenorul rus Dmitry Itskov, fondatorul „2045 Initiative” – omul care a transformat nemurirea într-o marfă pentru bogați. În 2012, Itskov a adresat o scrisoare celor mai bogați 500 de oameni din lume cerându-le să investească în cel mai revoluționar proiect al omenirii: Nemurirea. Proiectul „2045 Initiative” promite evoluția și salvarea omenirii prin crearea tehnologiilor care să permită, pe parcursul câtorva etape, trecerea către o nouă specie prin transferul conștiinței pe avataruri digitale. Am urmărit evoluția proiectului cu un amestec de curiozitate și stupoare. De la lansarea sa și până acum, „2045 Initiative” a adunat cele mai luminate minți ale lumii – de la geneticieni, neuroingineri, profesori în conștiința cuantică, futurologi și experți în inteligență artificială, până la Dalai Lama și maeștri yoga.

De curând, inițiatorii proiectului au introdus un element nou - Butonul Nemuririi (Immortality Button) este acum online. Din click în click am aflat cum are loc evoluția spre nemurirea digitală până la victoria finală - înlocuirea treptată a corpului biologic cu un Avatar artificial (nu se folosește cuvântul robot!). Susținătorii inițiativei afirmă că există 60 la sută din tehnologia necesară în acest scop, restul urmând a fi dezvoltată în următorii 30 de ani. Drumul către nemurire are trei faze, cu trei tipuri de Avatar diferite – A, B și C. Ultimul fiind un corp 100% nonbiologic pe care ar urma să fie transferată conștiința umană. Ecce nemurirea!

Desigur, sunt 100 de întrebări nemuritoare precum sufletul pe care această inițiativă le lasă în aer, dar nu-mi propun să le discut aici. Constat doar că, în mai puțin de patru decenii, am ajuns dint-un bloc comunist, frământată de infinitul lui „niciodată,” la un click și 3 milioane dolari distanță de propriul Avatar. Desigur, până la nemurire te mănâncă formalitățile. Cine vrea un Avatar personalizat trebuie să îndeplinească un set de minime condiții, cum ar fi să fie major și să răspundă la câteva întrebari: „Ești în toate mințile pentru a-ți asuma, legal, responsabilitatea unei astfel de acțiuni?”, „Ai 3 milioane de dolari în cont?” Eh, aici m-am oprit. Și m-am întrebat: dacă aș fi avut 3 milioane de dolari de dat, aș fi continuat? Nu. De ce?

Nu cred și nu-mi doresc acest timp de nemurire. Mai mult, mi se pare extrem de periculoasă. Dacă în spațiul Facebook „nemurirea digitală” păstrează o doză de firesc prin păstrarea memoriei ca extensie a vieții, în cazul „2045 Initiative” nemurirea este transformată într-o „marfă” pentru bogați. Cu Avatarurile pe post de pașaport către o falsă eternitate, moartea, singura certitudine a vieții (cu taxele ne-am lămurit!) este golită de conținut. În goana după nemurire, Homo Sapies vrea să se transforme în Homo Digitalus sperând să devină Dumnezeu.

Nu pot să nu-i aduc în discuție pe Elon Musk, Bill Gates și Stephen Hawking. Cu toții avertizau recent că, scăpată de sub control, inteligența artificială este „cea mai mare amenințare” la adresa umanității. Subscriu, chiar dacă nu știu nici pe jumătate din ceea ce știu ei. Tot ce am citit în ultima vreme despre evoluția tehnologică mă face să cred că asistăm la o transformare a gândirii prin apariția tot mai multor idei care susțin dezumanizarea ca formă de evoluție. „2045 Initiative” este bombona pe coliva unui trend general de dezumanizare – smartphone-urile devin mai importante decât prietenii, internetul creează dependențe și izolare, Internetul Tuturor Lucrurilor ne va conecta la tot și toate mai puțin la noi înșine, biohackerii testează chip-uri menite să îmbunătățească performanțele corpului uman și exemplele pot continua. Desigur, există și beneficii ale tehnologiei, dar ele devin elemente colaterale în masa de încercări menite să creeze Homo Digitalus sau Supraomul.

Nu știu unde va duce această nebunie și cum va arăta lumea peste încă patru decenii. Dar cred că, înainte de a visa la nemurire, Omul este dator să răspundă la o întrebare simplă: De ce și pentru ce vrea să fie nemuritor? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mare nebunie, ramane de vazut, supravietuieste omenirea asta, imbarcata pe "Titanic" care in parte, viseaza la nemurire. Sa vedem daca omenirea trece dincolo de 2030. Semnalele pe toate planurile arata ca ne apropiem de un punct culminant unic in istoria umanitatii. Cel mai probabil sfarsitul nostru ca rasa. De profetii biblice, nu mai vorbesc, aici trebuie sa ai "ochi" un atribut daruit de Dumnezeu celor vrednici. Pentru cei care au ochi lumesti si urechi de auzit, voci autorizate din lumea stiintifica sunt categorice in acest sens. Ele converg exponential, spre o unica concluzie nefasta unanim acceptata, asupra viitorului umanitatii. Si asta pe termen scurt. In rest, ecosistemele distruse, animalele in prag de extinctie in masa, topirea ghetii, marea bariera de corali moare, in parte si planctonul, dispar cu sutele specii de plante in America, schimbarile climatice se pregatesc sa intre in turatie de regim, poluare, lacomie, paduri taiate,spalaturi pe creier de sa albit pana si ideea democratiei.....daca ai ochi lumesti, poti sa vezi. Daca nu crezi, astepti si vezi ce se intampla, topirea ghetii, extinctia in masa a animalelor cu incepere din 2020. Pentru ca se aplica principiul lui Napoleon:"Vreau un singur argument..multumesc nu mai este nevoie de altceva". Topirea ghetii a inceput si este cat se poate de rau..
  Asadar, semnalele se adreseaza tuturor fie ei credinciosi, agnostici....totul este sa ai ochi si minte. Si, cu toate astea, majoritatea nu va crede pana nu se intampla. te culci seara in vreme de pace si a doua zi dimineata te trezesti in razboi. Totusi, in fata caruciorului, fierbinte, gol si batut de praf al supermarketului, fara apa de baut, se vor trezi toti.
  • Like 0
 • daca omul ar deveni vreodata nemuritor, in primul rand s-ar dezechilibra balanta universala ( alb negru, moarte viata, mare mic, etc ). Copiii ar fi un pericol pentru populatia care nu mai dispare. Probabil ca la un moment dat intervine plictisul, dupa ce ai citit toate cartile, ai testat orice, obosesti. De fapt omul si-ar dori sa traiasca vreo 300 de ani, sa nu-i lipseasca nimic, sa nu fie obligat sa munceasca, sa nu sufere de nici o boala, si cam atat. Adica omul si-a dorit mereu mai mult, niciodata totul.
  • Like 0
 • check icon
  Foarte interesant punct de vedere: în sfârșit ceva demn de ținut minte, ceva ce îmi amintește de unele lucrări SF dar și de realitatea imediată! Felicitări!
  • Like 0
 • Articolul asta mi-a amintit de o colectie de nuvele SF pe care am citit-o prin tinerete: https://en.wikipedia.org/wiki/Axiomatic_%28story_collection%29#The_Jewel

  Simpla posibilitate ca asa ceva sa devina realitate mi se pare fabulos. Intrebarile de moralitate si etica, cu sau fara religie, sunt vitale pentru un control an evolutiei speciei; atat timp cat extremismul de orice natura e tinut in frau :)

  Sunt dezbateri infinite posibile pe tema nemuririi, de la limitarile si resemnarile religioase, cu impacarile lor sufletesti, pana la curiozitatile stiintifice si permanenta frustrare ca trebuie cunoscut mai mult si mai bine. Teorii care se bat mereu cap in cap, si unde toata lumea are dreptate.

  Pana sa ma gandesc la nemurire, ma amuza simpla posibilitate ca tehnologiile astea sa devina realitate si sa fiu unite doua astfel de minti de extreme opuse intr-o simbioza completa la nivel mental :D
  • Like 0
 • Vasile check icon
  Nemurirea există. Se transmite prin gene de la părinți la copii. Eu cred că mama natură a creat nemurirea speciei, nu a individului. Prin gene se poate transmite informația, experiența de viață a înaintașilor. Se numește evoluție, supraviețuirea celui puternic și adaptat la cerințele mediului.
  Dacă citiți Dune al lui Frank Herbert, volumul Împăratul zeu al dunei, mulți din acei Duncan Idaho s-au sinucis în momentul în care li s-a deșteptat memoria tuturor înaintașilor lui.
  Eu cred că nemurirea este un blestem. Ca blestemul romanului osândit de Isus la nemurire. Nu cred că viitorul omenirii stă în cyborgi, oricât de bogați ar fi cei care-și mută conștiința în ei. Va duce la stagnarea evoluției umane.
  Dar, dacă nu ai ce face cu banii...
  • Like 0
 • Cum e cu nemurirea si daca ea poate fi atinsa, este o intrebare la care a raspuns, supberb, in 1956, Isaac Asimov, in Ultima intrebare, vezi http://multivax.com/last_question.html; de asemenea, si Simone de Beauvoir a raspuns, in 1946, in Toti oamenii sunt muritori; in concluzie, mai cititi; raspunsurile au fost date ...
  • Like 0
 • "Proiectul „2045 Initiative” promite evoluția și salvarea omenirii prin crearea tehnologiilor care să permită, pe parcursul câtorva etape, trecerea către o nouă specie prin transferul conștiinței pe avataruri digitale." O aberatie fara margini, este imposibil asa ceva! Cel mult pot transfera niste copii ale gandurilor, memoriilor, sub nici o forma constiinta care este sufletul, viata omului. Astia sunt niste nebuni fara de Dumnezeu dar care se joaca ei de-a dumnezeu.
  • Like 0
 • De ce vrea omul sa devină nemuritor? Pai, de ce-ar vrea sa moara?
  Nu trebuie sa ne basicam prea tare, in fapt ce dorim? Nu oare sa scăpam de "animalul" din noi? Nu ne dam noi cu parfumuri si nu facem noi dușuri de trei ori pe zi sa nu mai mirosim a animal? Ba da. Nu luptam noi sa-i salvam pe cei neputincioși de la o moarte pe care natura le-o garantase? Nu vrem noi egalitate desi natura ne-a facut diferiți: bărbați si femei, neputincioși si puternici, lideri si sclavi. Si daca tot ne e rusine ca suntem animale, de ce sa nu scăpam de trup, singura legătura cu regnul animal? Uite ca 3 milioane pot aduce nemurirea, asta e pentru cei ca inca mai cred ca banul nu conteaza. Mult mai de preț e iubirea ... bleahhh
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Genul acesta de apocalipsa a existat oricand. Filmul lui Chaplin - Timpuri Noi - se bazeaza tocmai pe o astfel de teama. O teama care a existat in orice salt de la o epoca tehnologica la alta. Era industriala a provocat aceeasi cantitate de teama ca era digitala. Cred ca pana la urma adevarul e pe undeva pe la mijloc. Orice epoca nu e nici catastrofala, dar nici perfecta. Cum lucrurile vin pas cu pas, acestui tip de ecuatie ii lipeste un element important: adaptabilitatea. Omul e capabil de o adaptare uimitoare. A dat dovada de asa ceva si va da dovada in continuare. Intre doua epoci exista intotdeauna si o zona de frictiune, care provoaca teama. Teama vine din faptul ca 'vechile moduri' sunt inlocuite treptat cu o noua generatie de mecanisme (economice, politice, spirituale etc.) Pana la inlocuirea completa exista o stare de incertitudine care poate deveni alarmata, insa ulterior lucrurile se vor aseza in matca.
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult