Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacă pensiile cresc cu 40% în 2024, asta înseamnă că TVA va crește din 2025? Răspunsul analistului financiar Radu Crăciun. De ce bătrânii uitați pe canapea ar trebui să fie încurajați să se întoarcă la muncă, dacă vor

Casa de Pensii - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Problema creșterii pensiilor nu constă în majorarea în sine, ci în ritmul acesteia, consideră analistul financiar Radu Crăciun, invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.. El consideră că o creștere cu 40% într-un singur an aduce provocări semnificative bugetului public, în schimb, o abordare graduală, pe o perioadă mai lungă, devine fezabilă..

„Problema legată de creșterea pensiilor nu e creșterea în sine, ci ritmul de creștere. Adică dacă vrei într-un singur an să crești cu 40% e o problemă, dar dacă vrei, (poți -n.n.) să ai o creștere graduală, pe o perioadă mai îndelungată, în care colectarea (veniturilor bugetare - n.n.) nu e o utopie, ci devine o realitate, mai ales că poate după alegeri ești mai curajos decât în anul cu alegeri”, a declarat Radu Crăciun.

În cazul în care pensiile vor crește cu 40% din septembrie anul viitor, așa cum au anunțat autoritățile, analistul financiar crede că guvernul va recurge, din 2025, la majorării ale unor taxe și impozite, cel mai probabil la creșterea TVA, cea mai rapidă modalitate de a spori veniturile bugetare.

„Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie (cu rata inflației - n.n.) nu o văd o problemă, ulterior putem să ne gândim la diferite scenarii. putem să ne gândim la un scenariu în care, începând cu 2025, vom vedea taxe și impozite crescând foarte mult, inclusiv TVA-ul de exemplu, pentru a finanța aceste creșteri (de pensii - n.n.). (...) „Dacă pensiile cresc cu 40% în 2024, asta înseamnă că TVA va crește din 2025?” Este probabil să se întâmple lucrul acesta, pentru că este modalitatea cea mai rapidă de a crește veniturile bugetare”, a explicat Radu Crăciun. 

Peste 50% din oameni au ca unică sursă de economisire pentru pensie pilonul II - studiu

Un aspect despre care analistul financiar crede că nu se discută suficient este reluarea activității de către pensionarii care își doresc acest lucru pentru completarea veniturilor. Cu toate acestea, la nivel de societate este nevoie de o schimbare de mentalitate, pentru că pensionarii sunt prezentați în mass media drept niște persoane marginalizate, fără perspective. 

„Partea interesantă este că sub presiunea tinerilor, mediul de afaceri a fost obligat să vină cu idei de flexibilizare în creștere a jobului, cum ar fi lucrul part time, lucrul de acasă și așa mai departe. Toate aceste elemente vin mănușă nu doar tinerilor,, dar și celor care poate s-au retras din activitate și vor să o reia. Doar că este nevoie de o schimbare de mentalitate. Dacă vă uitați pe canalele media, pensionarii de la noi sunt prezentați ca fiind niște oameni marginalizați, săraci, nefericiți, fără viitor. Și atunci e un cerc vicios, dacă așa sunt prezentați, toată lumea îi privește așa. Cum poți să reîncadrezi în câmpul muncii pe cineva pe care îl vezi ca pe un pierzător, ca pe un loser, ca o persoană demotivată?!” spune Radu Crăciun. 

El a prezentat rezultatele unei analize realizate de CFA România care arată că, în momentul pensionării, veniturile „decrețeilor” vor scădea în medie cu 60%, ceea ce va reprezenta un șoc pentru mulți. O soluție pentru a compensa parțial veniturile pierdute odată cu ieșirea la pensie este pilonul II de pensii, gândit ca un venit complementar la pensia publică. Peste 50% din oameni au ca unică sursă de economisire pentru pensie Pilonul II, potrivit unui studiu al asociației „(Oamenii) nu au bani puși deoparte pentru pensie. Dacă Pilonul II e slăbit din ce în ce mai mult, și situația financiară a acestor oameni va fi slăbită și ea”, spune Radu Crăciun.

De la 1 ianuarie 2024 ponderea contribuției la Pilonul II de pensii ar trebui să urce de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ceea ce înseamnă în plus contribuţii de 300 milioane de lei în fiecare lună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ceb check icon
    "reluarea activității de către pensionarii care își doresc acest lucru pentru completarea veniturilor"
    Toti pensionarii sau aproape toti isi doresc sa fie cat mai activi, activitatea fiind starea de normalitate. Problema e ca NU va mai fi posibil pentru majoritatea acestora. Apar problemele de sanatate, uzura fizica, probleme sociale sau pur si simplu intervine incapacitatea de a rupe rutina unei activitati lucrative de o viata si a incepe o noua activitate. In era AI, un pensionar care a fost postas sau functionar, nu se va mai regasi pe piata muncii oricat ar vrea. Iar munca fizica nu e pentru oricine.

    Cel mai probabil, viitorul pensionarilor este azilul de batrani: isi vand casele si isi cumpara un "sejur" la un astfel de azil. Azilele de batrani vor fi mega-afacerile urmasilor smecherilor care ne conduc astazi spre prapstie. Un fel de pre-crematorii.
    • Like 3
    • @ ceb
      Subscriu ,asa este ;
      --Azilele de batrani vor fi mega-afacerile smechnerilor ! Daca in Germania un pensionar isi cauta variante de ,sejur -excursii prin Lume ,in Romania majoritatea pensionarilor ,isi cauta de lucru ,.
      --Care au sanatate si fizic inca buna ,pot gasi de lucru in multe domenii Mai ales cei de pe la tara ,La cules de fructe prin livezi ,sau pe camp ,etc..Iar cei de la oras , se pot ocupa de nepoti sau de copii altor familii , cu recomandare etc,, Sau la servicii de paza ,Am vazut la super market ,agenti de paza ,din randul varstnicilor ,etc,,
      • Like 0
  • Chiar ca ma enervez! Anuntul oficial a fost asa: In septembrie, unele pensii, cumuland cresterea din ianuarie si recalcularea din septembrie, vor avea o crestere chiar si de 40%.
    Vad ca toata presa, inclusiv voi, o luati ca promisiune de crestere globala cu 40% in septembrie.
    • Like 1
  • Hellooo...marilor specialisti...m-ati innebunit cu Pilonul II. Hai sa vorbim la concret, daca un pensionar inca vanjos isi doreste sa mai lucreze...unde este angajat? Pe ce post? ....nu zic sa fie medic sau inginer pe post de profesor. Ce firme, vorbim de privat acum, cunoasteri voi care ar angaja pensionari vanjosi, chiar si pe un post inferior celui anterior???? In Germania la casieriile magazinelor erau niste mamaite, acum nu stiu cum e, s-o fi schimbat si la ei. La noi, nici casier nu poti sa mai fii, s-au desfiintat. Ce joburi stiti voi ca ar putea avea acesti pensionari???? Paznici, femei de serviciu ? Sunt o gramada deja, ocupate cu oameni de la tara ....alte joburi mai stiti???? Veniti cu exemple concrete, poate atunci ar fi unii care sa se si angajeze.....In prezent, la 50 ani esti mort pt societate, primul pe lista la restructurari, in privat bineinteles...si atunci???? Vorbiti sa nu adormiti.
    • Like 4
    • @ Eliza Mioc
      Pai un exemplu bun ar putea sa fie functia de Bunic II ,adica sa duca si sa aduca copilul de la scoala ,daca perintii sunt la servici ! Avem asa un exemplu in fam ,Sotia mea pesnsionara , si fosta asistenta ,are in grija fetita unei doamne medic, fosta colega ,Dim la ora 7,30 ,este la usa ei ,o duce la scaoala ,apoi la ora 12 , sau 13,, de la scoala o duce acasa ,si etc pana la ora 15 ,16 , ptr 700-800 lei pe luna !! Iar mai cunosc cateva doamne pensionare ,la spalat de vase si ajutor in bucatarie la un restaurant ,Multi pensionari merg la lucru de nevoie , dar si de plictiseala ,,O alta doamna ,vaduva , s-a angajat la curatenie la un mare mall ,,etc Deci cine vrea sa gaseasca , gaseste ,iar cine nu ,,barfeste sii -i tot nemutumit .
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult