Foto: Inquam Photos / George Călin
Problema creșterii pensiilor nu constă în majorarea în sine, ci în ritmul acesteia, consideră analistul financiar Radu Crăciun, invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.. El consideră că o creștere cu 40% într-un singur an aduce provocări semnificative bugetului public, în schimb, o abordare graduală, pe o perioadă mai lungă, devine fezabilă..
„Problema legată de creșterea pensiilor nu e creșterea în sine, ci ritmul de creștere. Adică dacă vrei într-un singur an să crești cu 40% e o problemă, dar dacă vrei, (poți -n.n.) să ai o creștere graduală, pe o perioadă mai îndelungată, în care colectarea (veniturilor bugetare - n.n.) nu e o utopie, ci devine o realitate, mai ales că poate după alegeri ești mai curajos decât în anul cu alegeri”, a declarat Radu Crăciun.
În cazul în care pensiile vor crește cu 40% din septembrie anul viitor, așa cum au anunțat autoritățile, analistul financiar crede că guvernul va recurge, din 2025, la majorării ale unor taxe și impozite, cel mai probabil la creșterea TVA, cea mai rapidă modalitate de a spori veniturile bugetare.
„Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie (cu rata inflației - n.n.) nu o văd o problemă, ulterior putem să ne gândim la diferite scenarii. putem să ne gândim la un scenariu în care, începând cu 2025, vom vedea taxe și impozite crescând foarte mult, inclusiv TVA-ul de exemplu, pentru a finanța aceste creșteri (de pensii - n.n.). (...) „Dacă pensiile cresc cu 40% în 2024, asta înseamnă că TVA va crește din 2025?” Este probabil să se întâmple lucrul acesta, pentru că este modalitatea cea mai rapidă de a crește veniturile bugetare”, a explicat Radu Crăciun.
Peste 50% din oameni au ca unică sursă de economisire pentru pensie pilonul II - studiu
Un aspect despre care analistul financiar crede că nu se discută suficient este reluarea activității de către pensionarii care își doresc acest lucru pentru completarea veniturilor. Cu toate acestea, la nivel de societate este nevoie de o schimbare de mentalitate, pentru că pensionarii sunt prezentați în mass media drept niște persoane marginalizate, fără perspective.
„Partea interesantă este că sub presiunea tinerilor, mediul de afaceri a fost obligat să vină cu idei de flexibilizare în creștere a jobului, cum ar fi lucrul part time, lucrul de acasă și așa mai departe. Toate aceste elemente vin mănușă nu doar tinerilor,, dar și celor care poate s-au retras din activitate și vor să o reia. Doar că este nevoie de o schimbare de mentalitate. Dacă vă uitați pe canalele media, pensionarii de la noi sunt prezentați ca fiind niște oameni marginalizați, săraci, nefericiți, fără viitor. Și atunci e un cerc vicios, dacă așa sunt prezentați, toată lumea îi privește așa. Cum poți să reîncadrezi în câmpul muncii pe cineva pe care îl vezi ca pe un pierzător, ca pe un loser, ca o persoană demotivată?!” spune Radu Crăciun.
El a prezentat rezultatele unei analize realizate de CFA România care arată că, în momentul pensionării, veniturile „decrețeilor” vor scădea în medie cu 60%, ceea ce va reprezenta un șoc pentru mulți. O soluție pentru a compensa parțial veniturile pierdute odată cu ieșirea la pensie este pilonul II de pensii, gândit ca un venit complementar la pensia publică. Peste 50% din oameni au ca unică sursă de economisire pentru pensie Pilonul II, potrivit unui studiu al asociației „(Oamenii) nu au bani puși deoparte pentru pensie. Dacă Pilonul II e slăbit din ce în ce mai mult, și situația financiară a acestor oameni va fi slăbită și ea”, spune Radu Crăciun.
De la 1 ianuarie 2024 ponderea contribuției la Pilonul II de pensii ar trebui să urce de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ceea ce înseamnă în plus contribuţii de 300 milioane de lei în fiecare lună.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Toti pensionarii sau aproape toti isi doresc sa fie cat mai activi, activitatea fiind starea de normalitate. Problema e ca NU va mai fi posibil pentru majoritatea acestora. Apar problemele de sanatate, uzura fizica, probleme sociale sau pur si simplu intervine incapacitatea de a rupe rutina unei activitati lucrative de o viata si a incepe o noua activitate. In era AI, un pensionar care a fost postas sau functionar, nu se va mai regasi pe piata muncii oricat ar vrea. Iar munca fizica nu e pentru oricine.
Cel mai probabil, viitorul pensionarilor este azilul de batrani: isi vand casele si isi cumpara un "sejur" la un astfel de azil. Azilele de batrani vor fi mega-afacerile urmasilor smecherilor care ne conduc astazi spre prapstie. Un fel de pre-crematorii.
--Azilele de batrani vor fi mega-afacerile smechnerilor ! Daca in Germania un pensionar isi cauta variante de ,sejur -excursii prin Lume ,in Romania majoritatea pensionarilor ,isi cauta de lucru ,.
--Care au sanatate si fizic inca buna ,pot gasi de lucru in multe domenii Mai ales cei de pe la tara ,La cules de fructe prin livezi ,sau pe camp ,etc..Iar cei de la oras , se pot ocupa de nepoti sau de copii altor familii , cu recomandare etc,, Sau la servicii de paza ,Am vazut la super market ,agenti de paza ,din randul varstnicilor ,etc,,
Vad ca toata presa, inclusiv voi, o luati ca promisiune de crestere globala cu 40% in septembrie.