Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dacă un extraterestru ar vrea să cunoască toate popoarele de pe Pământ, cu cine ne-am duce noi, românii, la această întâlnire?

Timbre Eminescu

Foto: Getty Images

Să presupunem că un extraterestru vrea să cunoască toate popoarele de pe Pământ. 

Cu ce ne-am duce noi, românii, la această întâlnire, ca să știe trimisul cosmosului cine suntem, câtă spiritualitate e în noi, ce înălțimi ale gândirii și ale trăirii inimii le-am atins?

Ne-am putea duce cu Eminescu. Ne-am duce cu versurile Luceafărului și din La steaua. Ce dor o să i se facă de casa lui dintre stele când va înțelege versul: 

„La steaua care-a răsărit

E-o cale-atât de lungă,

Că mii de ani i-au trebuit

Luminii să ne-ajungă.”

Oare ce ar simți călătorul din stele citind aceste versuri din Luceafărul? Cutremurare, înțeles, dor, recunoaștere!? Poate se va întreba ce e aceea iubirea pământeană pentru care vrei să dai nemurirea? 

„Porni luceafărul. Creșteau

În cer a lui aripe,

Și căi de mii de ani treceau

În tot atâtea clipe.

Un cer de stele dedesubt,

Deasupra-i cer de stele -

Părea un fulger nentrerupt

Rătăcitor prin ele.

Și din a chaosului văi,

Jur împrejur de sine,

Vedea, ca-n ziua cea de-ntâi,

Cum izvorau lumine;

Cum izvorând îl înconjor

Ca niște mări, de-a-notul...

El zboară, gând purtat de dor,

Pân' piere totul, totul;

Căci unde-ajunge nu-i hotar,

Nici ochi spre a cunoaște,

Și vremea-ncearcă în zadar

Din goluri a se naște.

Nu e nimic și totuși e

O sete care-l soarbe,

E un adânc asemene

Uitării celei oarbe.

– „De greul negrei vecinicii,

Părinte, mă dezleagă

Și lăudat pe veci să fii

Pe-a lumii scară-ntreagă;

O, cere-mi, Doamne, orice preț,

Dar dă-mi o altă soarte,

Căci tu izvor ești de vieți

Și dătător de moarte;

Reia-mi al nemuririi nimb

Și focul din privire,

Și pentru toate dă-mi în schimb

O oră de iubire...”

Om fi netrebnici, om fi fără țară, om fi fără lucruri sfinte, dar ceva din noi e deasupra netrebniciei, a lipsei țării și a lucrurilor sfinte. E fărâma din noi de Eminescu, căci unora dintre noi el ne-a devenit împărtășanie pentru suflet. 

Eminescu nu s-a născut din neant și nu s-a întrupat din eter. L-a născut acest pământ numit România și a pus în el tot ce putea avea mai înalt ca trăire și mai mult ca gândire și ni l-a dat să ne fie candelă în întuneric. 

Tot ce trebuie să facem e să nu lăsăm această candelă - Eminescu - se se stingă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • @Eminescu nu s-a nascut din neant si nu s-a intrupat din eter @. Poate s-a nascut si intrupat intr-un laborator ! O rog din suflet pe autoare sa-mi spuna ce fumeaza ! Vreau si eu !
  • Like 1
 • cu romanele si articolele publicate de Luminita Aldea !
  • Like 0
 • Cu un taximetrist care sa il duca la aeroport, ca sigur nava cu care a venit e demult la fier vechi !
  • Like 0
 • Cu Balada lui Ciprian Porumbescu sau Rapsodia lui George Enescu, care e mai vioae, si coloana Infinitului a lui Brancusi. Pozele cu regi si regine sunt din pacate sunt nepotrivite. Nu reprezinta valori universale si nici pe noi ca natie.
  • Like 1
 • Într-adevăr, Eminescu este concretizarea unei bucăți de suflet frumos, de spiritualitate a poporului român. Eminescu e dovada faptului că NU suntem, așa cum dureros spuneți, ”netrebnici, fără țară, fără lucruri sfinte”. Există multe rele în poporul acesta, ca de fapt în toate popoarele, dar există și înălțare spirituală și frumusețe sufletească. Când văd că sunt unii (și nu puțini) care încearcă să promoveze ideea că Eminescu e depășit, că omul modern nu prea mai rezonează cu creația sa și cu modul său de a vedea lumea, ochii ni se limpezesc și vedem clar unde e răul în societatea românescă de azi. Cine ne vrea răul - în numele ”progresismului” ditrugător de suflete - și cine ne vrea binele și dăinuirea în armonie cu sufletul bun și aspirațiile noastre.
  ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?” Măreție și nemurire, alături de simbolul tău nemuritor, Eminescu.
  • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Omul limitat, incult nu rezoneaza cu creatia eminesciana. E adevarat,eminescu este greu pentru oricine. Nu te poti limita la al "citi" la nivel de scoala. Pe parcursul vietii daca il citesti si recitesti descoperi noi taine. Este inepuizabil si este de neatins. Un asemenea adevarat geniu nu a mai fost pe taramurile astea. Spun asta fara a minimaliza alti multi meritosi. Da, neamul asta are si oameni mari dar pacat ca sunt mult prea multi ceilalti. "Prosti prosti dar multi" vorba lui alexandru lapusneanu.
   • Like 0


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult