Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacian Cioloș: Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare înaintat de Ungaria. Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, îl contrazice: Nu am oprit nimic, procesul continuă. UPDATE

Viktor Orban - Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aprobarea planului de redresare și reziliență înaintat de guvernul ungar condus de Viktor Orban a fost suspendată, a anunțat azi pe Twitter europarlamentarul Dacian Cioloș. „A nu aproba planul de revenire maghiar nu înseamnă «pedepsirea» Ungariei, ci a-l pedepsi pe Orban, cel care folosește banii europeni pentru a lovi Europa”, a scris europarlamentarul Dacian Cioloș. 

UPDATE: Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei, scrie G4Media. „M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată. „Sigur, Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a precizat Vera Jourova. Vera Jourova a răspuns astfel unei întrebări venite din partea europarlamentarului Guy Verhofstadt, grupul Renew, care a invocat o informație din presa germană pe acest subiect și s-a declarat nemulțumit de faptul că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a dat un răspuns la o întrebare similară pe care i-a adresat-o liderul grupului, Dacian Cioloș, notează G4Media.

STIREA INITIALA

Suspendarea planului înaintat de Viktor Orban „înseamnă că nu va mai fi finanțată cleptocrația lui Orban”, a scris Dacian Cioloș în mesajul de pe Twitter. „Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre respondenții ungari au descris corupția din Ungaria drept larg răspândită. Ei merită banii de recuperare, nu ginerele lui Orban”, a scris europarlamentarul român, potrivit Hotnews.ro.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a cerut săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să nu aprobe PNRR transmis de Ungaria, pentru ca cele 7 miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greșite”, având în vedere că Ungaria nu recunoaște competența Parchetului European. 

Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat, luna trecută, că Uniunea Europeană se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european.

Mecanismul privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciolos isi baga nasul in treburile Ungariei de zici ca o rezolvat tot in Romania ,iar acum de plictiseala vrea sa salveze si alte natii.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Vad ca si la EU este cam ca la noi. Unul zice hais si altul zice cea. Cine are dreptate?
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult