Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacian Cioloș: Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare înaintat de Ungaria. Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, îl contrazice: Nu am oprit nimic, procesul continuă. UPDATE

Viktor Orban - Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aprobarea planului de redresare și reziliență înaintat de guvernul ungar condus de Viktor Orban a fost suspendată, a anunțat azi pe Twitter europarlamentarul Dacian Cioloș. „A nu aproba planul de revenire maghiar nu înseamnă «pedepsirea» Ungariei, ci a-l pedepsi pe Orban, cel care folosește banii europeni pentru a lovi Europa”, a scris europarlamentarul Dacian Cioloș. 

UPDATE: Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei, scrie G4Media. „M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată. „Sigur, Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a precizat Vera Jourova. Vera Jourova a răspuns astfel unei întrebări venite din partea europarlamentarului Guy Verhofstadt, grupul Renew, care a invocat o informație din presa germană pe acest subiect și s-a declarat nemulțumit de faptul că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a dat un răspuns la o întrebare similară pe care i-a adresat-o liderul grupului, Dacian Cioloș, notează G4Media.

STIREA INITIALA

Suspendarea planului înaintat de Viktor Orban „înseamnă că nu va mai fi finanțată cleptocrația lui Orban”, a scris Dacian Cioloș în mesajul de pe Twitter. „Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre respondenții ungari au descris corupția din Ungaria drept larg răspândită. Ei merită banii de recuperare, nu ginerele lui Orban”, a scris europarlamentarul român, potrivit Hotnews.ro.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a cerut săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să nu aprobe PNRR transmis de Ungaria, pentru ca cele 7 miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greșite”, având în vedere că Ungaria nu recunoaște competența Parchetului European. 

Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat, luna trecută, că Uniunea Europeană se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european.

Mecanismul privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciolos isi baga nasul in treburile Ungariei de zici ca o rezolvat tot in Romania ,iar acum de plictiseala vrea sa salveze si alte natii.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Vad ca si la EU este cam ca la noi. Unul zice hais si altul zice cea. Cine are dreptate?
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult