Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Daily Mail lansează o „bombă” cu efect întârziat: într-un moment de furie, Boris Johnson ar fi cerut atacarea... Olandei

Boris Johnson - Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fostul premier Boris Johnson ar fi cerut în martie 2021 serviciilor de securitate să elaboreze planuri pentru un raid asupra fabricii de vaccinuri anti-Covid AstraZeneca din Leiden, Olanda, potrivit surselor citate de tabloidul britanic Daily Mail.

Două surse diplomatice ar fi declarat pentru publicația engleză faptul că Johnson „a fost deosebit de furios” când UE a anunțat că are în vedere interzicerea exportului a cinci milioane de doze de vaccin, care ar fi fost deja plătite de către guvernul britanic. Atât de furios, încât ar fi luat în calcul posibilitatea unei operațiuni militare pentru capturarea dozelor de vaccin.

Opțiunea de forță a fost abandonată după ce mai mulți diplomați l-ar fi avertizat pe premierul britanic de la acea vreme asupra potențialor consecințe negative majore, atât în raport cu Uniunea Europeană, cât și cu alți producători de vaccinuri anti-Covid din Europa. Unul dintre diplomați ar fi afirmat că „acțiunile Uniunii Europene de la acel moment erau atât de agresive, încât la acel moment această idee (a unui raid, n.n.) nu a părut exagerată”.

Deși Comisia Europeană ar fi analizat căi prin care să limiteze exportul de vaccinuri către Marea Britanie din cauza unor comenzi furnizate de AstraZeneca UK cu mare întârziere, planurile de a opri exporturile au fost ulterior abandonate.

Un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a refuzat să comenteze incidentul, precizând doar faptul că ex-prim-ministrul va discuta pe larg despre perioada în cauză când va apărea în fața comisiei de anchetă Covid în cursul acestei săptămâni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • După Brexit s-au înmulțit statele membre UE care vor mai mult drepturi și mai puțin obligații aplicabile statelor membre UE, în timp ce tot mai mulți britanici regretă că au pus botul la propaganda anti UE.
    • Like 1
  • in momentele de panica din covif, prioritatea a fost sa se vanda vaccinurile catre UE. Nu in afara UE, cum bine au votat englezii sa iasa. Aia au vrut, aia sa duca. A, si sa plateasca taxe pe toate legumele importate din Spania.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon