Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dan Byron a înregistrat un album acasă în timpul pandemiei și îl lansează în această seară, „Live în sufragerie”. „Sentimentul de intimitate pe care ți-l dă înregistrarea într-o cameră în care trăiești este de neegalat”

Dan Byron

Foto: Facebook Dan Byron

„Home Sweet Home” este piesa care deschide EP-ul „Long Story Short” lansat de Dan Byron la începutul săptămânii. Avându-și originea într-o perioadă în care cuvântul izolare denumea mai degrabă o stare emoțională decât una fizică, piesa vorbește despre lipsa conexiunii umane și despre ființele care se ascund în burta unui monstru din beton în timp ce visează la cer.

Micul album a fost înregistrat și mixat în apartamentul din București al muzicianului, în timpul pandemiei. Acum, când lumea și-a închis atât de multe uși, Dan Byron ne arată cât de bogat este universul cuprins în volumul unui cub de beton și cât de fermecate sunt sertarele, din care poți scoate, la ani distanță, cuvinte și muzici care te fac să vibrezi.

Toate cele patru piese de pe EP - „Home Sweet Home”, „Playing Strangers”, „Little Prince” și „Memorial of Indifference” au fost scrise inițial pentru alte proiecte, în care nu și-au mai găsit locul, și au fost lăsate „pentru altădată”. „Home Sweet Home a fost o piesă scrisă pentru duetul pe care îl făceam cu Luiza Zan, odată cu „Încet, încet”. Și mi-am amintit: „Stai, că mie îmi plăcea piesa aia, hai să o fac eu!”. Am făcut o schiță și mi-am dat seama că ceva nu-mi plăcea. Nu-mi plăceau versurile, pentru că versurile se refereau la casa mea și atunci le-am regândit, astfel încât să fie universale”, povestește Dan Byron.

Astăzi, cu ajutorul unui program de tipul Digital Audio Workstation și al puterii de calcul oferite de un laptop obișnuit, un muzician își poate crea acasă propriul său studio. 

Dan Byron mai are experiența unui album înregistrat acasă - „Privește cerul”. Artista Billie Eilish a câștigat anul acesta cinci premii Grammy pentru un album înregistrat tot acasă, amintește muzicianul. 

Pe „Long Story Short”, auzi vocea, clapele, chitara, basul lui Dan Byron. Tobele au fost puse cu ajutorul unui software. „Nu doar că eu nu știu să cânt la tobe, dar era cam greu să înregistrez tobe la bloc”, spune acesta. Mixajul a fost făcut chiar de el, iar masterul de Dan Georgescu. Vocile feminine de pe „Home Sweet Home” sunt ale Teodorei Moroșanu și Luciei, care și-au înregistrat partea lor de la distanță și i-au trimis-o. Pentru videoclip, a folosit filmulețe din mai multe părți ale lumii, din baze video gratuite. Pentru copertă, o imagine de pe Unsplash.

În urmă cu 20 de ani, să înregistrezi un EP acasă ar fi fost absolut imposibil. „Bineînțeles că acum 20 de ani astfel de programe se găseau doar în studiouri și, în plus, nu aveai puterea necesară de calcul acasă. De obicei, un studio era destul de bogat să aloce fonduri pentru așa ceva. În momentul ăsta, tehnologia a devenit din ce în ce mai ușor de procurat, mai ieftină, orice puștan are acces la Digital Audio Workstation acasă la el”, explică Dan Byron.

Când înregistrezi în studio, ai avantajul că nu trebuie să te concentrezi decât la muzică. Când înregistrezi acasă însă, trebuie să te ocupi singur de tot, inclusiv de părțile tehnice. Ca să reducă vibrațiile pereților, a folosit o pătură. 

Însă există un beneficiu mult mai valoros decât dezavantajele. „Sentimentul de intimitate pe care ți-l dă înregistrarea într-o cameră în care trăiești este de neegalat. Nu ai cum să faci lucrul ăsta în studio. Ar trebui să stai niște ani, zi de zi și să și dormi acolo. Acasă, când simți că nu mai ai energie, te poți opri oricând”, spune Dan Byron. El a trebuit să se oprească însă și din alte motive în afara lipsei de energie: ambulanțele de pe stradă, zgomotele vieții din oraș și bloc.

EP-ul „Long Story Short” a fost lansat pe 17 noiembrie. Astăzi, pe 21 noiembrie, Dan Byron ne invită, pe Facebook, la concertul de lansare, „Live în sufragerie”, începând cu ora 20:30.

„Un album înregistrat în dormitor și lansat în sufragerie”, îi spun. „Cam așa”, zâmbește el.

Un alt fel de „muzică de cameră”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult