Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dan Byron a înregistrat un album acasă în timpul pandemiei și îl lansează în această seară, „Live în sufragerie”. „Sentimentul de intimitate pe care ți-l dă înregistrarea într-o cameră în care trăiești este de neegalat”

Dan Byron

Foto: Facebook Dan Byron

„Home Sweet Home” este piesa care deschide EP-ul „Long Story Short” lansat de Dan Byron la începutul săptămânii. Avându-și originea într-o perioadă în care cuvântul izolare denumea mai degrabă o stare emoțională decât una fizică, piesa vorbește despre lipsa conexiunii umane și despre ființele care se ascund în burta unui monstru din beton în timp ce visează la cer.

Micul album a fost înregistrat și mixat în apartamentul din București al muzicianului, în timpul pandemiei. Acum, când lumea și-a închis atât de multe uși, Dan Byron ne arată cât de bogat este universul cuprins în volumul unui cub de beton și cât de fermecate sunt sertarele, din care poți scoate, la ani distanță, cuvinte și muzici care te fac să vibrezi.

Toate cele patru piese de pe EP - „Home Sweet Home”, „Playing Strangers”, „Little Prince” și „Memorial of Indifference” au fost scrise inițial pentru alte proiecte, în care nu și-au mai găsit locul, și au fost lăsate „pentru altădată”. „Home Sweet Home a fost o piesă scrisă pentru duetul pe care îl făceam cu Luiza Zan, odată cu „Încet, încet”. Și mi-am amintit: „Stai, că mie îmi plăcea piesa aia, hai să o fac eu!”. Am făcut o schiță și mi-am dat seama că ceva nu-mi plăcea. Nu-mi plăceau versurile, pentru că versurile se refereau la casa mea și atunci le-am regândit, astfel încât să fie universale”, povestește Dan Byron.

Astăzi, cu ajutorul unui program de tipul Digital Audio Workstation și al puterii de calcul oferite de un laptop obișnuit, un muzician își poate crea acasă propriul său studio. 

Dan Byron mai are experiența unui album înregistrat acasă - „Privește cerul”. Artista Billie Eilish a câștigat anul acesta cinci premii Grammy pentru un album înregistrat tot acasă, amintește muzicianul. 

Pe „Long Story Short”, auzi vocea, clapele, chitara, basul lui Dan Byron. Tobele au fost puse cu ajutorul unui software. „Nu doar că eu nu știu să cânt la tobe, dar era cam greu să înregistrez tobe la bloc”, spune acesta. Mixajul a fost făcut chiar de el, iar masterul de Dan Georgescu. Vocile feminine de pe „Home Sweet Home” sunt ale Teodorei Moroșanu și Luciei, care și-au înregistrat partea lor de la distanță și i-au trimis-o. Pentru videoclip, a folosit filmulețe din mai multe părți ale lumii, din baze video gratuite. Pentru copertă, o imagine de pe Unsplash.

În urmă cu 20 de ani, să înregistrezi un EP acasă ar fi fost absolut imposibil. „Bineînțeles că acum 20 de ani astfel de programe se găseau doar în studiouri și, în plus, nu aveai puterea necesară de calcul acasă. De obicei, un studio era destul de bogat să aloce fonduri pentru așa ceva. În momentul ăsta, tehnologia a devenit din ce în ce mai ușor de procurat, mai ieftină, orice puștan are acces la Digital Audio Workstation acasă la el”, explică Dan Byron.

Când înregistrezi în studio, ai avantajul că nu trebuie să te concentrezi decât la muzică. Când înregistrezi acasă însă, trebuie să te ocupi singur de tot, inclusiv de părțile tehnice. Ca să reducă vibrațiile pereților, a folosit o pătură. 

Însă există un beneficiu mult mai valoros decât dezavantajele. „Sentimentul de intimitate pe care ți-l dă înregistrarea într-o cameră în care trăiești este de neegalat. Nu ai cum să faci lucrul ăsta în studio. Ar trebui să stai niște ani, zi de zi și să și dormi acolo. Acasă, când simți că nu mai ai energie, te poți opri oricând”, spune Dan Byron. El a trebuit să se oprească însă și din alte motive în afara lipsei de energie: ambulanțele de pe stradă, zgomotele vieții din oraș și bloc.

EP-ul „Long Story Short” a fost lansat pe 17 noiembrie. Astăzi, pe 21 noiembrie, Dan Byron ne invită, pe Facebook, la concertul de lansare, „Live în sufragerie”, începând cu ora 20:30.

„Un album înregistrat în dormitor și lansat în sufragerie”, îi spun. „Cam așa”, zâmbește el.

Un alt fel de „muzică de cameră”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult