Scumpirile resimțite de populație în acest an nu se vor opri anul viitor, crede consultantul fiscal Dan Schwartz, care spune că inflația e foarte ușor de pornit, dar e foarte dificil de stăvilit. Întrebat care ar putea fi primele produse care se vor scumpi mai mult anul viitor, consultantul fiscal a apreciat că printre acestea s-ar putea număra bunurile alimentare și cele de folosință imediată.
„Inflația este problema nr 1 în momentul de față la nivel global, deși în România cifrele nu arată neapărat lucrul acesta în mod expres. Nu am avut creșteri de dobânzi-cheie ale BNR, leul e relativ slabil în relație cu euro. Totuși în viata de zi cu zi, în magazine observăm prețuri mult mai mari decât erau în urmă cu câteva luni”, spune Dan Schwartz, invitatul ediției de duminică al emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
Totodată, amintește consultantul fiscal, România va avea de rambursat si creditele pe care le-a angajat la un moment dat pentru a finanța măsurile de protecție anticovid.
„Întotdeauna rambursările de credite generează inflație. Asta înseamnă că nivelul de trai al populației, dacă creșterile de preturi nu vor fi urmate și de creșteri salariale, se va duce în jos. Piața muncii însă în momentul de față e extrem de concentrată, de strânsă. există o criză de forță de muncă pe piața muncii din România, si nu numai din România. Această lipsă de forță de muncă în principiu duce la creșteri salariale. Tendința pe care tinerii au avut-o pe timpul pandemiei si o au post pandemic de a-și schimba joburile foarte repede și usor, tentați de ofertele salariale mărite, s-ar putea să genereze creșteri salariale. Salariile cresc, prețurile cresc, e așa-numita spirală a inflației. La un moment dat, va interveni blocajul. Salariile nu pot să crească în același ritm în care cresc prețurile, prin urmare ne putem astepta la anul, în cel mai bun caz, la o păstrare a nivelului de viață pe care îl avem acum”, a explicat Dan Schwartz.
„Dacă plecăm de la ideea că în momentul de față lanțurile de aprovizionare globale sunt blocate, sunt încetinite, există cerere foarte mare în special pentru produse electronice, automobile, e foarte probabil ca acestea la anul să prezinte o creștere de preturi. În același timp, scumpirea energiei va genera (...) creșteri semnificative ale prețurilor produselor de larg consum. Deci ne putem astepta la creșteri (de pret) la produsele alimentare, creșteri la produsele industriale, de folosință imediată, nu de folosință îndelungată. De la telefoane mobile, trecând prin automobile, până la carne și brânză e foarte probabil ca la anul să prezinte prețuri mai mari decât le-am avut anul acesta”, a declarat Dan Schwartz.
Prudență la investiția în imobiliare
Cât privește sectorul imobiliar, Dan Schwartz spune că în perioade în care există excese de lichiditate în piață, cum se întâmplă acum și în România, sectorul imobiliar înregistrează „un boom”. El a explicat că populația caută să își protejeze economiile și investește în acest sector, pentru că „în conștientul general bunurile imobiliare reprezintă investiții sigure”. Consultantul recomandă celor care iau în calcul o astfel de achuziție să se gândească de două ori înainte, cea mai bună variantă fiind un portofoliu diversificat de investiții.
„Ele (imobiliarele) nu reprezintă investiții sigure. Am avut o criză generată de căderea prețurilor la imobiliare în 2008. Sunt bunuri ce urmează regulile pieței. Și în România asistăm la un relativ boom imobiliar, prețurile au crescut foarte mult, oferta tinde să urmeze cererea, încă nu este la nivelul cererii. Până când oferta nu va ajunge la nivelul cererii sau chiar va depăși cererea, nu o să putem vorbi de o scădere a prețurilor, putem vorbi de o creștere a lor, pe parcursul anul viitor și în anii următori.
La bunurile imobiliare nu putem vorbi, când e vorba de creșteri, despre o evoluție spectaculoasă peste noapte, pozitiv, în sensul stabilizării pieței. Invers însă se poate, adică o cădere a pieței poate să intervină în orice moment. De aceea, cei care se gândesc să investească în imobiliar, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a o face. Părerea mea e că un portofoliu de investiții diversificat e singurul care ne poate proteja de o cădere a unei piețe sau a alteia”, a punctat Dan Schwartz
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.