Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

David Patraeus, fost director CIA: „Victoria Rusiei devine din ce în ce mai puțin probabilă”

David Patraeus

Foto: Wikimedia Commons

Fostul general american David Patraeus este optimist. Acesta crede că Ucraina va putea recăpăta controlul asupra Hersonului în sudul țării. Totuși, el vede un mare risc, și pentru NATO, în „oportunitățile semnificative, încă neutilizate” ale Rusiei. David Petraeus a fost comandant militar în războiul din Irak, comandant al armatei americane în Afganistan și, în cele din urmă, director al CIA.

Deja la sfârșitul lui 2021, într-un interviu pentru „Welt”, a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă Rusia lui Putin. El explică acum cum evaluează în prezent perspectivele contraofensivei ucrainene, de ce Rusia poate provoca oricând daune grave NATO și cum vede alianța chino-rusă. Interviul a fost acordat platformei Onet.pl

Ibrahim Naber: În sudul țării, forțele armate ucrainene și-au lansat mult așteptata contraofensivă asupra Hersonului. Cum apreciați șansele de succes?

David Patraeus: Sunt convins că ofensiva ucraineană din sudul țării va reuși să preia controlul asupra Hersonului și a teritoriilor ocupate de ruși la vest de Nipru. Cu toate acestea, acest rezultat nu este garantat. Ucrainenii au făcut o treabă excelentă în apărare, câștigând bătăliile pentru Kiev, Sumi și Cernihiv și împingându-i pe ruși din Harkiv. De asemenea, i-au forțat pe ruși să plătească un preț foarte mare pentru câștiguri modeste de teritoriu în sud-est și sud.

Cu toate acestea, ei trebuie încă să demonstreze aceeași competență în desfășurarea de operațiuni ofensive cu forțe comune, inclusiv tancuri, infanterie, artilerie, mortiere, artilerie antiaeriană, război electronic, elicoptere de atac, sprijin aerian apropiat, rachete și suport logistic. funcții. Și trebuie să facă toate acestea în zone urbane mari, care reprezintă un mediu extrem de dificil. Cred că ucrainenii au cunoștințele, motivația, determinarea și abilitățile pentru a realiza acest lucru, dar zilele următoare vor arăta dacă acesta este într-adevăr cazul.

Occidentul continuă să sprijine Ucraina cu informații și arme în timp real. Cu toate acestea, acest ajutor are și limitele sale. Până în prezent, nu au fost folosite avioane de luptă. Germanii sunt reticenți să livreze o altă armă grea. De ce anume are nevoie Ucraina acum?

David Patraeus: Ucrainenii au primit avioane și elicoptere, deși acestea nu sunt modele occidentale, ci sisteme din fostul bloc sovietic și din Rusia pe care Ucraina le avea deja. Cred că volumul mare de muniții, arme, vehicule și alte provizii este uluitor. Ucrainenii au folosit impresionant armamentul furnizat de noi. Pentru mine este clar că ucrainenii câștigă bătălia dincolo de câmpul de luptă – competiția pentru crearea unei forțe armate, în care arată că sunt mult mai eficienți și mai eficienți în recrutarea, antrenamentul, echiparea, organizarea și desfășurarea de forțe și abilități suplimentare.

De ce are Rusia probleme atât de mari?

David Patraeus: Forțele armate ucrainene au folosit în mod impresionant rachetele și obuzele de artilerie disponibile pentru a viza cartierele generale rusești, depozitele de combustibil, depozitele de muniții și cazărmi. Ei i-au forțat pe ruși să retragă aceste obiective la 70-80 km de liniile frontului pentru a fi dincolo de raza acestor sisteme. Acest lucru face mult mai dificil pentru ruși să-și susțină forțele pe front.

În mod similar, eforturile ucrainene de a distruge avioanele rusești în Crimeea au dus la retragerea multor avioane rămase pe teritoriul Rusiei. Și totul după ce rachetele antinavă ucrainene au forțat navele de război rusești să rămână la sute de kilometri de coasta ucraineană, temându-se că Ucraina va putea ataca navele Flotei ruse de la Marea Neagră.

Unii sunt surprinși că Putin a evitat până acum mobilizarea generală. Comandantul Bundeswehr, generalul Eberhard Zorn, a declarat recent că forțele ruse sunt încă capabile să extindă conflictul în regiune și să deschidă un al doilea front. Este, de asemenea, o amenințare pentru NATO. Împărtășiți această evaluare?

David Patraeus: Nu există nicio îndoială că Rusia are capacități semnificative care nu au fost încă desfășurate în Ucraina și care ar putea cauza pagube mari țărilor NATO. După cum a remarcat generalul Zorn, liderii NATO sunt foarte conștienți de această realitate și fac tot ce le stă în putință pentru a spori descurajarea împotriva unor astfel de acțiuni.

Din fericire, perspectiva victoriei Rusiei devine din ce în ce mai puțin probabilă. Cu toate acestea, toate națiunile NATO – și toate națiunile occidentale – trebuie să se asigure că Rusia eșuează în Ucraina, deoarece consecințele unei victorii ruse ar fi într-adevăr extrem de grave.

Anterior, ați avertizat despre pericolele Rusiei. Dar ați avertizat și mai mult împotriva Chinei. Conflictul din Taiwan este din nou în centrul atenției. Credeți că este probabilă o întărire a alianței ruso-chineze și cum ar trebui să reacționeze Occidentul la aceasta?

David Patraeus: Parteneriatul anunțat de președinții Xi și Putin în ajunul Jocurilor Olimpice de iarnă din China a fost, fără îndoială, un eveniment foarte important. Cu toate acestea, China respectă în mare măsură sancțiunile împotriva Rusiei și nu îi oferă sprijin material. Nu știm cum se vor dezvolta relațiile dintre cele două țări, mai ales că Rusia s-a dovedit a fi un partener foarte dificil și relativ incompetent.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Acest razboi este ca o emisiune de tabloid de seara tarziu in care in fiecare seara apare cate un "invitat vedeta" supriza si celebru care este rugat sa isi dea cu parerea pe un subiect.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Acest razboi este ca o emisiune de tabloid de seara tarziu in care in fiecare seara apare cate un "invitat vedeta" supriza si celebru care este rugat sa isi dea cu parerea pe un subiect.
    • Like 0
  • Tocmai de aceea Rusia conteaza pe un razboi de uzura si pe cateva arme care nu sunt din arsenalul militar : timpul, energia, alimentele, iar pe langa acestea si pe lipsa de unitate a Uniunii E. si de aliantà a aliatilor NA.

    Ca sa nu mai spun cà dpdv pur militar, Berezina, Stalingradul ori Khyber Pass sunt incà proaspete in memoria frantujilor, nemtilor si americanilor.

    Vestul e departe si de teatrul de razboi si de niste radiatii ; confortul si linistea lor pana la urma vor fi mai importante decat faptul ca niste amarati din Est - de care in treacat fie spus s-au cam saturat - vor fi calcati de cizma muscalà.

    Se fac tot felul de previziuni, se scriu scenarii, se dezvoltà narative, expertii expertizeaza si analistii analizeaza, dar de fapt nimeni nu stie cand si cum se va termina toata aceasta nebunie.

    Ne putem astepta la absolut orice !
    • Like 0
  • Alt "fost" ! ce de parerologi si , cercetatori si oameni de stiinta se pricep la orice , stiu sa fiarba si apa daca isi pun mintea la contributie , asa si cu japonezul ala specialist in finante , caruia nu i-a iesit nici o previziune si-si bat joc de el toate televiziunile , distrandu-se copios pe seama lui , cand il vad ce serios discuta !
    • Like 1
  • dan check icon
    Sa asteptam sa treaca iarna ,Germania deja maraie ca a ajuns la fundul saculu cu armele trimise si cauta motive sa nu se mai implice , Bulgaria schimba guvernul cu unul pro rusia , probabil daca nu se termina razboiul in 3 luni ajutorul militar se va opri.
    Daca ar urmari cineva dezbaterile de la televiziunile spaniole sau franceze s-ar ingrozi , zilnic se discuta la modul ´´de ce trebuie sa suferim noi pentru razboiul din Ucraina´´ sau ´´de ce trebuie sa scada nivelul de trai al europenilor pentru o tara departe de noi´´.
    Pe de o parte se trimit arme dar pe de alta parte se face propaganda imensa in media europeana pentru retragerea sanctiunilor date rusiei.
    • Like 1
    • @ dan
      Hmm....ciudat ca pe masura ce ofensiva rusa s-a consumat, iar acum ucrainenii incep ei sa preseze, ca in Faza 1, dorintele de "pace", de "oprire a ajutoarelor", de "mediere" intra tot mai mult in fibrilatie. Se inmultesc si prevestitorii de apocalipsa. Putin, care pana mai deunazi zicea ca degeaba se trimit ajutoare militare, acuma urla ca vrea intrunire ONU, in care sa puna problema ajutorului pe care vestul il acorda Ucrainei. Nu-i de mirare, ieri intr-o singura zi, ucrainenii au inaintat (si asta admis chiar de catre bloggerii militari rusi) mai mult decat au inaintat rusii de 2 luni incoace. Adica in Harkov Oblast, mi-e ca se pune de o pierdere a Izyumului de care armata rosie. Ne instiintau trollii peste tot ca rusii pot trage 40 de mii de obuze pe zi, zilnic, timp de 10 ani si tot n-ar intra in shortage, iar acum ajung sa se duca la nord coreeni dupa munitie clasica de obuziere.
      • Like 0
  • Opinie de fost militar în armata RSR :
    Informațiile le am de la TV.
    Rusia a atacat Ukraina cu arme model vechi, tancuri model T72 M3, cînd a izbucnit războiul civil în Moldova, moldovenii se temeau de tancurile model T80, din Transnistria... Rusia mai are și alte modele de tancuri, T90, acest model este cel mai prezent în armata indiană, India produce acest tanc în licență.
    Unde sînt interceptoare Su57, care ar face prăpăd printre MiG-urile 29 pe care le folosesc ukainienii. Dar Rusia are puține Su57... Anul trecut aveau 12, unul trimis la producător s-a prăbușit și nu s-a auzit că ar fi fost înlocuit... O fi foarte scump. Un F22, costă 300 milioane $, și Amerika măreață din nou, a oprit producția!
    Războiul este o chestie foarte scumpă.
    În rest militarii ruși și ukrainieni au cam aceiași școală, aceiași psihologie.
    • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      T-90 este prezent in Ucraina si inca in numar semnificativ. Au fost si distruse si capturate din ele. Ultima versiune, T90-M este si el de asemenea in teatrul de razboi din Ucraina. Tot ce au rusii mai bun si mai modern, au trimis (si au muscat si ele din tarana).
      -Cel mai tare tanc al lor, dupa cum am mentionat, e acolo, La fel, T-80UM. T-14 Armata nu se pune, e intr.-un numar minuscul (14-15, nici alea operabile) si are probleme sa faca fata si unei parade militare. Si anul trecut, si anul acesta, au avut exemplar caruia i s-a gripat motorul cand a "pasit" spre Piata Rosie.
      -Cele mai tari avioane ale lor, Su-34 si Su-35, sunt in Ucraina (unele au fost distruse. Revin cu Su-57
      -Cele mai tari MRLS ale lor, Tornado G si Tornado S, precum si Smerch, au fost trimise.
      -Tot ce au in materie de Antiaeriana (S-300, S-400, Thor, BUK, Pantzir), au trimis in Ucraina. Au fost bypasate si chiar lovite la greu de Himars, rachete HARM saud e drone.
      -au trimis BMP2 si BMP3. De asemenea, ultimul vehicul blindat de lupta pentru infanterie, BMP3-T (Terminator), al carui numar de asemenea e foarte limitat. Au trimis 10 exemplare in Donbass, nu s-au remarcat in mod deosebit.
      -tot ce au in materie de rachete, au folosit, de la Grad si TochkaU (relativ mai vechi), pina la Iskander, Kinzhal, Zyrcon.
      -Forta navala au folosit atat cat au (cel putin in Marea Neagra). Au avut o nava amiral, crucisator (Moskva), facuta submarin de rachetele Neptun, au avut niste nave de desant care s-au prajit (precum Saratov..cea mai mare...sau Caesar Kurnikov

      Su-57----au fost produse 7 (sapte), toate cu probleme serioase la motoare. 2 s-au prabusit, au in momentul de fata 5 disponibile (cu problemele de fiabilitate amintite. Deci n-au cum sa-l trimita.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult