Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

David Popovici, despre motivele pentru care refuză să promoveze jocurile de noroc: Sunt nocive, fac din viață un coșmar. Am un membru al familiei care se confruntă cu dependența de droguri și de jocuri de noroc

Imagine cu campionul olimpic David Popovici. Foto: Omar Arnau / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Omar Arnau / Shutterstock Editorial / Profimedia

Campionul olimpic la înot David Popovici a discutat deschis despre motivele pentru care refuză să colaboreze cu companiile de jocuri de noroc, deși a primit multe oferte pentru a face reclame la jocurile de noroc. Într-un interviu acordat podcastului MCN, moderat de Cosmin Nedelcu (Micutzu), David Popovici a mărturisit că unul dintre motivele refuzului său este faptul că are un membru al familiei care se confruntă de mulți ani cu dependența de jocuri de noroc și de droguri.

„Da, bineînțeles că mi s-a propus. Mi-a fost propus de multe ori, numai că nu am cum să fac așa ceva. Nu am cum, mai ales pentru că am un membru al familiei care se confruntă nu numai cu dependența de droguri, dar și cu dependența de jocuri de noroc. E ceva ce se întâmplă de aproximativ 10 ani și astfel de chestii nocive precum jocurile de noroc fac din viață un coșmar. Și așa că nu am cum, având în vedere că am văzut atât de aproape cum cineva poate fi afectat și chiar dacă societatea îi dă la o parte, îi etichetează, îi aruncă undeva, eu cred că acești oameni pot fi ajutați”, a declarat David Popovici, scrie edupedu.ro.

„Pentru mine este exclusă o astfel de colaborare (cu firme de jocuri de noroc - n.n.). Este foarte greu în România acum, mi se pare, să găsești un sportiv cunoscut care să nu fie semnat cu vreo casă de pariuri”, a adăugat Popovici.

Campionul olimpic la înot a spus că în prezent oamenii care se confruntă cu dependențe de jocuri de noroc sau de droguri nu sunt ajutați de sistemul de stat, așa că și-ar dori ca, după ce își va încheia cariera de înotător, să înființeze un centru de reabilitare. El a adăugat că cunoaște foarte bine fenomenul, iar ajutorul pe care-l primește de la statul român un dependent de droguri sau de jocuri de noroc „este aproape de zero”. 

„Cunoscând asta nu am cum să stau deoparte și îmi doresc să mă folosesc de banii pe care îi voi strânge până atunci, de prietenii și partenerii pe care îi voi avea care mă pot ajuta, de imaginea mea, să încep construirea unui astfel de centru. 

Cred că oamenii care sunt dependenți trebuie integrați înapoi în familie, după care integrați înapoi în societate cu ajutorul nostru bineînțeles și în România nu ai asta acum. Îmi doresc să fie un centru real care să aibă și medicamentele potrivite și staff-ul potrivit și competențele necesare și intenția bună. Noi nu avem asta”,  spus David Popovici.

Totodată, David Popovici a dezvăluit că, după ce își va încheia cariera sportivă, ar dori să poată pune în practică un alt mare obiectiv: să aibă un bazin unde să învețe cât mai mulți copii să înoate, „să nu mai existe copil care să nu știe să înoate.” „Sunt mult prea mulți copii care se îneacă și mi-ar plăcea să schimb și asta, că tot vorbeam de planuri de viitor”, a spus David Popovici, adăugând că din păcate România este între țările cu cea mai mare mortalitatea prin înec a copiilor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Sper ca viata si oamenii din jurul tau sa nu te schimbe niciodata…avem nevoie de exemple ca si tine. Iti doresc numai bine copil frumos!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult