Foto: Instagram chlorinedaddy
David Popovici a primit de la Guvernul României suma de 140.000 de euro, iar de la sponsorul Toyota o Corolla.
Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de euro. Mașina visurilor lui.
A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro.
Toată presa tabloidă a preluat știrea admirativ. O știre pozitivă, nu?!
Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.
Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră, pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți.
De aia e importantă economia, educația economică elementară și discuțiile cu economiștii. Economia este știința vieții care te ajută să supraviețuiești cât mai mult, să te bucuri de cât mai multe și să înțelegi cum poți să îți setezi și să îți urmărești cât mai bine scopurile, având întotdeauna resurse limitate.
Un caz similar, dar complet pe dos, este al Anei Maria Brânză (14 medalii de aur). Povesteam cu ea la FIT (Finanțe pe Înțelesul Tuturor - seria de videoclipuri "De toti banii") că pe ea au ghidat-o financiar părinții (link). Nu i-au dat voie să facă asemenea lucruri cu banii din premiile câștigate din sport. I-a investit, și-a luat o casă, a deschis mai târziu o afacere...
Alegerile pe care le faci sunt extrem de importante! Mai ales când ești tânăr...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Important e sa nu-l fure viteza si sa conduca sanatos si sigur pe drumurile nesigure ale patriei.
Nu m-am abtinut sa nu intreb.
Cat despre Popovici, mi se pare nepotrivita interventia dvs. Parca un pic rautacioasa. Stiti exact cati bani are in conturi? Ce contracte de reprezentare a mai semnat si ce urmeaza sa mai faca?
Poate are un milion de euro si crede ca poate cheltui 150 de mii pe o masina. Nu stiu, iar imixtiunea parintilor in viata si finantele copiilor nu e intotdeauna de bun augur. S-a vazut la case si mai mari, la adolescentii-actori deveniti vedete internationale. E bine ca parintii sa aiba atentie, sfaturi si o supraveghere discreta a copilului-star, dar a-l controla permanent nu cred ca-i cea mai buna solutie. In cazul asta, copilul are totusi 20 de ani si, mai ales, in spatele lui stau multa munca si multe sacrificii.
Cat despre banii dati de statul roman si pomeniti aici de catre dvs., e un gest normal, cu o suma la limita, pentru performantele obtinute de un sportiv. Orice stat face lucrul asta. Statul roman n-a facut nimic, stim in ce conditii s-a antrenat. Daca pleca in America acum ne smiorcaiam ca nu a reprezentat Romania si incercam sa ne impaunam cu originea romaneasca, asa cum facem acum cu actorul "roman" Sebastian Stan. Actorul roman e un actor american, nascut in Romania. A crescut acolo, a studiat acolo, iar acum lucreaza tot acolo. Pentru el aveti vreun sfat financiar?
Eu le urez amandurora multa bafta in viitor, multe premii si multi bani. La multi ani pentru 2025!
- În Țara Neghiobilor, e un loc care se cheamă Câmpia Minunilor.
Sapi acolo o groapă și pui banii. Astupi cu pământ, stropești cu apă de izvor, arunci o mână de sare și te duci să te culci, iar a doua zi dimineață găsești un copac încărcat cu bani..
Ca la "..FNI veghează pentru tine"..
1.. De cand a-ti cumpara un bolid inseamna "sa traiesti"? Pentru dumneata la asta se reduce traitul?
2. Nu e vorba de un val de respingere a "unui tanar frumos" ci a unui model de comportament. Sportivii de succes distrug, prin exemple proaste, vietile multor tineri: de la ei invata ca scoala nu conteaza, ca banii trebuie cheltuiti nu chibzuiti, ca femeile e OK sa fie batute (nu Popovici, dar Urzica ... sau zeci de americani celebri), ca drogurile sunt bune (Mutu), ca nesimtirea si badarania sunt OK (Nastase) si tot asa.
3. Oare sportivii romani chiar "muncesc" pentru banii primiti de la guvern? In US o medalie de aur e recompensata cu sub 40.000 de dolari, in Romania cu 140.000. Este oare normal sa fie asa, ori e o aberatie?
3. Ce are "comunismul" (ce zici ca il simti inca viu in "noi" - care "noi"?) cu ideea (nu tocmai inteligenta) de a face modele din agramati care misca mingi ori dau pumni ori sar ori dau din maini prin apa?
ps - mi-aș fi luat un porșe (de-ar fi fost să pot și să fiu chestionat) dar în secunda (cu miimi cu tot)-n care-am aflat că pușcă-n țarc animale Wolfgang Porsche... m-am scârbit ș-am anulat definitif. david știe? e stoic dar suportă stoic uciderea de ființe nevinovate?
P.S. nu stiu nimic despre deprecierea masinilor Porche. Dar stiu ca unele masini au valoare de colectie, Porche este un nume pe listele astea, iar o Tesla are o depreciere diferita de o Toyota.
După 1 ora de discutat in contractoriu in care i-am demontat fiecare argument punct cu punct (ipocrit de altfel din partea mea, dar mi se părea că-mi mai reduc cumva din vină dacă îl conving măcar pe el să nu facă acest pas), mi-a zis : "stii ce ? O vreau și asta e.....". No comment.