Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce a slăbit atât de tare leul: BNR face eforturi ca moneda națională să nu depășească un nou prag psihologic în raport cu euro

Leu devalorizare

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

În cursul zilei de 28 noiembrie 2019 cotația monedei europene s-a îndreptat în viteză spre valoarea de 4,80 lei/euro, pe piața interbancară. Această tendință de depreciere va continua, întrucât dezechilibrele create de către promovarea unor politici fanteziste, în ultimii 3 ani, de către guvernul PSD produc efecte și au potențial de a afecta întregul mediu economic.

Banca Națională a fost nevoită să intervină agresiv pentru a tempera devalorizarea leului, cursul scăzând la nivelul de 4,7934.

Devalorizarea leului este o consecință directă a creșterii deficitului comercial, care în acest an se va situa între 16,5-17 miliarde de euro. Cheltuim mai mult decât producem, acesta este efectul majorărilor salariale efectuate pe baze nesustenabile, necorelate cu productivitatea muncii.

Pe scurt, pentru a trăi și câștiga mai bine trebuie să producem mai mult și mai bine. Dacă primim mai mulți bani pentru a efectua același tip de activitatea, fără a adăuga valoare suplimentară muncii noastre, acele câștiguri vor produce inflație și vom ajunge, în final, să câștigăm mai puțin.

Tendința de depreciere a leului în raport cu moneda europeană nu a început însă în data de 28 noiembrie 2019, ci din 2017. Mai jos aveți un grafic din care reiese evoluția leului românesc față de euro începând cu 2014. (Sursa: XE Currency)

Dacă între 2013 și începutul lui 2017 leul a evoluat în intervalul 4,40 – 4,55 față de euro, începând cu jumătatea lui 2017 se poate observa o depreciere constantă a monedei naționale.

Imediat după adoptarea ordonanței 114 leul a sărit de 4,82 pe piața interbancară, după care a revenit la 4,75 – 4,76.

Creșterea actuală însă are legătură atât cu majorarea deficitului comercial, dar și cu datele furnizate de către Ministerul de Finanțe, conform cărora deficitul bugetar real este de 4,3%, adică 46 de miliarde de lei sau 9,6 miliarde de euro.

Atrage atenția diferența dintre nivelul deficitului pe care și-l propunea fostul guvern, anume 2,76% din PIB și cel real, înregistrat, adică 4,3%. O diferență de 1,54%!

Cei care au promovat programul de guvernare al PSD știau că ținta de 2,76% este una utopică și au adoptat un buget care nu asigura sursele de finanțare pentru toate creșterile promise? De asemenea, dacă această cifră era una imposibil de atins, având în vedere evoluția economiei românești, cum ar fi putut România să se încadreze în deficitul de 2,76%?

În cursul zilei de 27 noiembrie a circulat în media opinia că deficitul, citez „a fost crescut artificial“, o afirmație puerilă și falsă!

Puerilă pentru că dacă situația nu ar fi fost prezentată public conform datelor reale, ne-am fi aflat în situația Greciei, care falsifica datele pe care le raporta la Eurostat. Ce a urmat în Grecia? Faliment, austeritate, politica economică controlată de o Troică formată din reprezentanții Comisie Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Centrale Europene. Dar față de România, Grecia are un avantaj major, este membru al zonei euro și este obligată să urmeze politici fiscale și monetare predictibile.

Afirmația de mai sus este falsă, de asemenea, pentru că în 2019 este imposibil să formulezi astfel de afirmații. Nu suntem în 1819, ci în 2019, avem acces la informații în egală măsură și le putem folosi pentru a trage concluzii.

A atras atenția, de asemenea, cum artizanii politicilor economice din ultimii 3 ani dădeau sfaturi legate de modalitățile de reducere ale deficitului bugetar de la 4,3% la 3,4 – 3,5%. Din punctul meu de vedere, sunt afirmații neserioase. Adică bugetul a fost adoptat având o țintă a deficitului bugetar de 2,76% și acum sunt prezentate procente de 3,4% - 3,5%?

Pe viitor tendința de depreciere a monedei naționale va continua. Pentru restabilirea echilibrelor economice este necesară o coordonare foarte bună între Guvernul României și Banca Națională.

Toate efectele pe care le observăm în prezent sunt cauzate de către politica economică a guvernelor PSD ce s-au succedat la Palatul Victoria în ultimii 3 ani. Ne îndreptăm către pragul de 5 lei pentru un euro? Vom afla în cursul lunilor următoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exista o situatie putin ambigua.
    Stim ca PSD a avut o politica iresponsabila. Au fost atentionati din timpul guvernarii.
    Totusi, una e sa iei masuri gresite si alta sa minti, sa falsifici situatiile prezentate etc.
    Atita timp cat acuzatiile la adresa PSD nu sunt urmate de dosare de urmarire penala, vina cade exclusiv pe PNL. (Fie ei gresesc, acum, asa cum acuza PSD, fie acopera greselile PSD.)
    E de tinut minte si actionat in consecinta.
    In rest, blablabla.
    • Like 2
  • O mică contribuție, mică dar este, €-ul s-a ridicat și pentru că în preajma lui Moș Nicolae, Moș Crăciun și Revelionul se fac importuri masive (e o enigmă ce cheltuieli fac totuși o populație săracă) de tot felul de bunuri. Aceste sărbători și-au pierdut aproape complet din tradiție, din importanța spirituală. Au devenit doar o afacere pentru „necredincioșii„ distributori de produse specifice acestor sărbători ( la Londra au început să se vândă cozonaci la Lidl, încă din septembrie).
    • Like 1
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      vezi si importurile de carne de porc, fasole etc...... (Ridem cu fasolea, dar...)
      • Like 0
  • Valoarea banilor e data de increderea pe care o avem noi, oamenii, utilizatorii, in ei. Intrinsec ei valoreaza doar cat peticul de plastic pe care sunt tiparite bancnotele. Daca apare un bou care vorbeste fara el poate sa nu fie grav daca e un nimeni fara functie. Daca ala care vorbeste aiurea e ministrul finantelor se poate starni o furtuna. Daca ala a avut si antecedente in pariu contra leului e foarte grav ca ocupa o asemenea functie. Cu atat mai mult cu cat nu a primit avizul comisiei de specialitate din parlament.
    Acum e clar cum vor acestia sa gestioneze situatia fara sa micsoreze salarii si fara sa dea bugetari afara. Devalorizare si inflatie. Adica nationalizarea economiiilor populatiei si a firmelor, scaderea puterii de cumparare (adica salariile mari vor valora mai putin), cresterea costurilor creditelor angajate, etc.
    Adica trecerea pierderii cu favorizatii (salarii inutile, nesimtite si pensii speciale) pe spatele tuturor celor care au credite in valuta, salarii si economii in lei.
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Ce incredere sa ai in niste bilete frumos tiparite? Emise la bunul plac al politicienior? Doar nu esti salbatic, sa te incante margelusele de sticla?
      Valoarea banilor e data de starea economiei. Ai bani pe piata sau nu; sau ai prea multi, la o marfa in scadere. Pentru tranzactiile curente. De aici pleaca totul.
      Poate ca daca aveam bani reali (monede aur/argint) nu ajungeam in situatiile astea. Nu e doar pacatul nostru sau al PSD.
      • Like 1
  • Buna ziua, argumentatia dvs este coerenta. Daca insa premisele sunt false, ea isi pierde valabilitatea si utilitatea.
    Saltul cursului nu apare in momentul aparitiei informatiilor despre valoarea reala a deficitului ci mai devreme. Daca urmariti evenimentele politice in paralel cu evolutia cursului, veti vedea ca deprecierea incepe la doua zile dupa investitura noului guvern.
    Q.e.d.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Domnule Vuta, am vrut sa scriu sa aveti grija sa nu va transformati in propagandist PNL, insa apoi mi-am dat seama ca, de fapt , asta sunteti !!! OK, psd-istii au vina lor, dar Catu asta este un mare expert in finante de care nu am auzit pana acum doi-trei ani !!! Acum doi ani, in 2017, Catu spunea ca deficitul se va inchide pe 7 % si nu a fost asa ! in ian 2018 Catu spunea ca psd pregateste o echipa de negociatori cu FMI pt al doilea cel mai mare imprumut din istorie !!! si nu a fost asa, In fine, sunt multe declaratii aberante ale acestui domn. Au cei din psd greselile lor, multe cu siguranta, dar au si realizari, chiar daca putine fata de ce si-au propus. Sa spui ca totul a fost negru si va fi si de acum incolo mi se pare de domeniul ridicolului ! Chiar azi am citit o declaratie a lui Catu in care luat la intrebari de plata in avans pt rachete Patriot a spus ca se datoreaza contractului incheiat de psd, dupa care imediat spune "Faptul că ei vor în mod implicit să nu facem acest contract arată clar unde sunt simpatiile PSD-ului. Nu sunt către NATO și Uniunea Europeană, sunt către alte țări" !!!! Adica ei au incheiat contractul si acum nu vor sa faca contractul !!!!! Si , bineinteles, fiind ciuma rosie vor sa duca tara spre est !!!! Tara cu cel mai mare procent din est care tinde spre UE !!! Asta este factor agravant !!Nu mai dezinformati cititorii si in special pe cei din diaspora care cu siguranta urmaresc acest site cu multe articole deosebite . Pai de ce se imprumuta Catu in euro pe piata din Romania cand cursul este unde este si are directia care o are si nu se imprumuta pe piata externa !? Este ridicol ca tu sa extragi euro din piata interna si apoi sa vii sa spui ca psd-ul est de vina cu deficitul la care tu ai ajuns prin rectificarea facuta de tine !!! Sunt multe de spus , dar ma opresc aici. Sper ca oamenii bine pregatiti ai PNL-ului sa realizeze repede pe cine au pus la finante si sa gaseasca un finantist profesionist.
    • Like 2
    • @ Ionel
      Sigur, o fi având și deficitul comercial o contribuție la devalorizarea leului dar ... DAR.... ”ierarhia” factorilor contributori este alta : 1-- incompetența și iresponsabilitatea ministrului Câțu și a PNL, care au ținut cu tot dinadinsul să mai arunce asupra PSD niște noroi (parțial meritat). Situația economico-financiară a țării nu impuneau un asemenea comportament ! Prin exagerare, se cuvine spus că chiar dacă situația era așa cum a fost prezentată, PNL (și președintele) nu trebuiau să ”facă scandal” și să atragă atenția speculatorilor asupra României ! Dar ... fiind preocupați (precum KWI) numai de demonizarea PSD, ”au omis” faptul că acum ei sunt responsabili de soarta României și a românilor și ... au ”înflorit și exagerat” cât cuprinde, rezultatul fiind cel pe care-l vedem azi și anume moneda devalorizată, reducerea valorii realae a salariilor și pensiilor precum și începerea unei curse nebune de creștere a prețurilor produselor și serviciilor !! 2-- indiferent dacă majorările salariale și ale pensiilor sunt ”în corelare cu creșterea productivității sau nu”, categoria comercianților este mereu flămândă și mereu profitoare, justificat sau nu ! 3-- conform noilor concepții ale PNL , aflăm stupefiați că guvernul nu trebuie să se ocupe de construcția de autostrăzi ci ”NUMAI mediul privat ” ! Auziți Dvs așa o bazaconie !! Așadar la ce să ne așteptăm din partea PNL ? 4-- dacă mai adăugăm și afirmația care constituie o bombă la adresa justiției (și anume intenția de a desființa ”Secția specială de investigare a infractiunilor în justiție”, începem să vedem și ”subsolul aisbergului” în privința absolutizării abuzurilor în actul de justiție care ne paște sub conducerea PNL și a lui KWI ! 5-- Motivul pentru care KWI este așa de înverșunat împotriva SIIJ a ieșit la lumină după ce am aflat că dosarul privind ”Grupul infracțional organizat” închis de Aug. Lazăr a fost reactivat la SIIJ iar proprietățile ”restituite” către FDGR condus de KWI urmează a fi recuperate de statul român ! Asta, după ce două hotărâri definitive în justiție au confirmat că imobilul obținut cu acte false este al statului și că sumele obținute cu titlu de chirii încasate de KWI trebuie restituite de KWI către statul român dar cel cu ”statul de drept” în gură toată ziua nu catadicsește să returneze banii încasați pe nedrept !
      • Like 1
    • @ Ionel
      „„Acum doi ani, in 2017, Catu spunea ca deficitul se va inchide pe 7 % si nu a fost asa ! in ian 2018 Catu spunea ca psd pregateste o echipa de negociatori cu FMI pt al doilea cel mai mare imprumut din istorie !!! si nu a fost asa...” De unde știți că nu a fost așa văzând precum că PSD-ul și cu predecesorii săi, sunt campionii galactici la minciuni și mânării ? Sunt sigur, dacă va bâjbâi prea mult și nu va avea rezultate, Orban îl va schimba. Să nu ne grăbim precum mireasa la pat, pentru că „doare„ dacă aruncăm cu pietre așa...discriminatoriu, numai pentru că sunt PNL. NIMENI nu are bagheta magică și, să așteptăm.
      • Like 1
  • La ce prostii au debitat liberalii și mai ales prostul ăla de Câțu referitor la așa zisa gaura din buget și mai ales tâmpenia aia cu contabilitatea dubla a la Al Capone e normal ca leul să o ia la goană. De fapt ei își ascunt neputința și neștiința după celebrul slogan cu greaua moștenire dar nu va ține. La cum se anunță lucrurile parcă văd că PNL-ul va avea soarta PNȚ-CD-ului dar sper să vină la guvernare după ei USR-ul și nu PSD-ul.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      ”Prostul ăla de Câțu”, dacă i-ați urmărit expunerea, s-a prezentat în fața poporului într-un mod absolut decent: băi, asta-i situația, astea-s veniturile și astea-s legile în vigoare pe care trebuie să le respectăm!
      Cinstit pt toată lumea (inclusiv pt votanții PNL)!
      A, că vine de-al de Olguța să ne ”esplice” ea inginerii financiare, mulțumim, nu!
      O economie sănătoasă nu se construiește pe ideea că-l plătesc la anul pe brutar, sau pe furnizorul de apă, sau cablu TV! Sănătos înseamnă să plătești în termenul prevăzut de lege!
      Așa cum toți o facem cînd e vorba de plătit taxe și impozite către statul român!!
      Chiar nu cred că puteți fi așa de prost încît să-l apreciați pe Teodorovici cînd chiar el a spus că bugetul se poate închide ”bam! sau bam!”.
      De fapt: dacă nu-l înțelegeți pe Cîțu, e foarte posibil ca strategia ”bam! - bam!” să fie mult mai logică pt dvs.
      • Like 8
    • @ Adrian Ionescu
      ti-ai luat copeicile de la psd ? mai au bani ? ce treaba are declaratia lui Citu, cand leul se depreciaza de luni de zile, tot ce trebuie sa faci este sa deschizi orice site de finante / curs valutar si sa apesi pe "istoric". in conditiile in care la stat sunt salarii mai mari ca la privat acum, iar aia de acolo invart aceleasi hartii ca acum 3 ani, neproducand NIMIC in plus.
      • Like 7
  • check icon
    Asta este frumusetea realitatii: nu conteaza cat de "populist" si "darnic" esti, din buzunarul tau sau al altora, daca nu stii ce faci, arunci cu banii in vant.
    Adica faci mai mult rau. Risipesti energie si oportunitati.

    Prostovani socialisti vor sa dea bani la populatie, sa ii ajute pe cei saraci!!
    Asa au fost si multe fabrici din Romania: chimice, de textile, de constructii, "Combinate de masini si utilaje grele", facute de comunisti in era Ceausescu. Au fost functionale si erau bune daca ajungeau pe mana unor oameni rezonabili si cu simtul realitatii (internationale). Si, pentru ca am copil mic, spun: daca dai obiecte ascutite unor oameni mediocrii care nu stiu realitatile lumii si sunt si la prima "iteratie" in a face si ei un proiect (ca de, se simt "destepti") si mai au si "foame" de bani cronica, pentru ca familia lor a fost saraca din generatie in generatie,... pai atunci ai toate sansele de succes in "dezastru", in "anarhie", in injuraturi, in pumni si in procese de judecata pentru "defaimare" (adica injuraturi si acuzatii de neam prost).

    Lumea este mare. Mult mai mare decat Romania. Ca inginer, am invatat ca oceanul este termostatul pamantului si ca pamantul este sursa infinita de electroni si de aceea pamantul are potentialul electric 0 (zero).
    Nu poti sa faci economie daca nu te conectezi la lumea larga. Romania este tara mica, preponderent agricola.

    Maririle salariale guvernamentale au fost cat se poate de idioate. Mai mult un zbiarat emotional PSD-ist in fata Europei, decat o masura bazata pe idei, pe principii, pe limita bunului simtz.

    Romania este saraca. Ar putea sa fie mai bine. Dar numai cu oameni care gandesc, au principii de viata cand iau o masura legislativa, explica acele principii.
    Guvernul trebuie sa fie cat mai mic si sa lase societatea privata sa se dezvolte liber. Fara lipitori guvernamentale, fara multe reguli impuse de guvern. Numai cu reguli impuse de legi date cu bun simtz. (si cu multi avocati in justitie, ca sa poata lua bani buni la orisicine greseste, inclusiv de la guvern).
    • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      În general de acord.
      Tocmai dacă le făceau cu simțul realității internaționale -acele fabrici si uzine- ar fi fost competitive. Dar au fost făcute cu simțul realității sovietice, balșoi și energofag, cu căpoșenia lagărului comunist, peticind apoi -plimbat banii dintr-o parte în alta- și pretinzând iată, putem și noi. După, a fost evident că produceau prost și scump.
      Măsurile psd au fost luate cu picioarele, au pompat bani fără cap. Au crezut că asta rezolvă tot sau au vrut ca noi să credem și să-i vedem ca pe niște izbăvitori. Simplist și populist, fără a rezolva cauza.
      • Like 0
  • Dragi autori ai Republicii, daca vreti sa invatati si sa produceti, in mod obiectiv, gazetarie, cititi urmatorul articol: https://www.libertatea.ro/opinii/tolo-victoria-clara-pune-o-mare-responsabilitate-pe-umerii-dreptei-klaus-iohannis-pnl-2812059. Este vital sa intelegeti ca PSD nu mai este la guvernare, motiv pentru care trebuie de urgenta sa imbracati mantaua jurnalistului obiectiv, sa va puneti coltii de „caini de paza ai societatii” si sa „latrati și muscati” la si din cei care poarta responsabilitatea pentru mersul treburilor in Romania actuala si viitoare, anume exclusiv guvernarea PNL si presedintele Iohannis. Altminteri, protejindu-i, fie si tacit (prin neaplicarea aceluiasi tratament de vigilenta si critici precum cel adresat PSD ului), nu doar ca ii lasati sa greaseasca calea guvernarii, pe care se pare ca au si apucat-o, dar, prin aceasta atitudine partinitoare (direct sau indirect), veti fi si contributorii decisivi la renasterea PSD-ului (peste 1 an, 2 sau 4, este irelevant cand). Iar probele indubitabile ale acestui risc stau chiar in istoria postdecembrista (vezi esecul guvernarilor de dreapta ale lui Constantinescu/CDR ului si Basescu/PDL ului).
    • Like 4
  • Nicio masă nu e gratuită...este legea nr 1 nu numai a economiei, dar a vietii in general. Când importi morcovi, ceapa, cuie si jeepuri mai mult decat iei pe loganuri si programe de calculator, cine plateste diferenta?
    • Like 9
  • #Votez check icon
    o alta "conserva" acest contributor, care canta spontan la ordin aceeasi melodie...
    Mai are cineva dubii ca tavalirea pe strazile Romaniei are efecte si asupra economiei tarii ?
    Dupa graficul prezentat, deprecierea leului a inceput exact in anul in care unii se tavaleau spontan la ordin pe strazi, noaptea ca hotii, e adevarat cu o oarece intarziere (circa 2-3 luni) de la "elefantii" lui Palton-Voda, timp in care pesedeul a incercat sa mentina cursul, dar fara ajutorul benereului nu s-a putut... Din punctul asta de vedere isi merita soarta pentru ca nu au fost constienti cu ce "hidra" s-au incaierat... mai ales ca n-au avut nici sprijinul serviciilor de informatii, toate adunate de Cocalaru'Base sub "dreapta lui pulpana"...
    • Like 2
    • @ #Votez
      Adi check icon
      Sarmana Romanie incearca sa bage sub pres esecul neocomunismului, fiindca socialistii oligofreni sunt prea 'emotivi', prea 'sensibili' ca sa li se spuna adevarul drept in fata; ati capusat firmele cu tot felul de taxe si controale facandu-le necompetitive. Pensii speciale, salarii marite din pix, intreprinderi de stat falimentare dar mentinute artificial pe banii celor care muncesc cinstit.
      Bagati bine la cap mai baieti, Perpetuum Mobile financiar NU functioneaza. Dar PSD-ul inca mai plateste raspandaci propagandisti mincinosi care incearca sa dea vina pe Basescu sau pe alti extraterestrii.
      • Like 8
    • @ Adi
      Extraterestri, cu un i. Si mai incapeau si niste virgule in textul dumneavoastra (la care, altfel, consimt). Sa nu sacrificam gramatica, nici macar pe altarul anti(neo)comunismului :-).
      • Like 3
    • @ Adi
      #Votez check icon
      Ai avut ocazia sa gandesti macar putin cu creierasul tau, dar "capitalistii oligofreni" te-au contaminat cu "ciuma portocalie"
      Si liberalii tai au votat cu 2 maini pensiile speciale, si-au marit salariile din pixul pesedist-capitalist, au capusat economia Romaniei 15 ani din 30 si au facut terenuri se fotbal in panta, chiar ti-au furat banii si te-au pacalit ca au ingropat banii pe marginea drumul ("aici sunt banii dv"), si tu nu te-ai prins, ba mai mult, repeti "varsetele" lor anti-pesede...
      • Like 2
    • @ Equinoxygene
      Adi check icon
      De obicei se foloseste varianta cu doi de i, dar depinde de context:
      "Am cautat informatii despre extraterestri."
      "Cine? extraterestrii!"
      Ca sa verifici, incearca sa pui acolo femininul: alta extraterestra, alte extraterestre. Daca merge „extraterestrele”, atunci la masculin e „extraterestrii”.
      Cu virgulele, va trebui sa va obisnuiti cu mai putin, ca noi nu vrem sa facem risipa ;-)
      • Like 2
    • @ Equinoxygene
      Gabi check icon
      PSD-iştii poate ar tolera numai câţiva extratereştri rătăciţi pe la noi accidental, căci dacă vin cumva mai mulţi, atunci extratereştrii s-ar putea să-i lumineze pe români şi să-i dezveţe de neocomunism.
      • Like 3
    • @ Adi
      #Votez check icon
      De obicei se foloseste limba romana, dar cand esti "alfabet nefunctional" cauti scuze in "context"...
      • Like 1
    • @ Gabi
      #Votez check icon
      ... romanii sunt inteligenti, numai "intelectualistii" sunt "iluminati" cu #hastagul pentru ca sunt atat de #rezistenti incat si cu "adevarul absolut" in buzunar se ratacesc prin meandrele concretului #neonazismului #progresist
      • Like 2
    • @ #Votez
      Bre, ai dat vreodata un test de IQ? Cat ti-a iesit? stiu, e o intrebare care incalca GDPR-ul, dar....
      • Like 4
    • @ Adi
      KK argumentație !
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Cunoști situația după o ”autotestare” ?
      • Like 0
    • @ #Votez
      Delia MC Delia MC check icon
      Mă tem că o plagiați pe dna Dăncilă cu "profesionaliștii"...
      Veniți, va rog eu, cu altceva, că pe astea le știm demult...căscăm de plictiseală și mai e până deseară.
      • Like 1
    • @ #Votez
      Delia MC Delia MC check icon
      Încercați să asociați înflorirea mărului cu scuturarea părului. Nu " tăvălirea spontan la ordin" a produs asta ci chiar măsura în sine! Așa-i când incurci intenționat cauza cu efectul. Greu cu șopârla... Vai, BNR cel rău că n-a vrut să mențină cursul! Asta ar fi fost la fel ca un pacient cerebral mort ținut pe aparate și să zici: uite, respiră!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult