Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
În cursul zilei de 28 noiembrie 2019 cotația monedei europene s-a îndreptat în viteză spre valoarea de 4,80 lei/euro, pe piața interbancară. Această tendință de depreciere va continua, întrucât dezechilibrele create de către promovarea unor politici fanteziste, în ultimii 3 ani, de către guvernul PSD produc efecte și au potențial de a afecta întregul mediu economic.
Banca Națională a fost nevoită să intervină agresiv pentru a tempera devalorizarea leului, cursul scăzând la nivelul de 4,7934.
Devalorizarea leului este o consecință directă a creșterii deficitului comercial, care în acest an se va situa între 16,5-17 miliarde de euro. Cheltuim mai mult decât producem, acesta este efectul majorărilor salariale efectuate pe baze nesustenabile, necorelate cu productivitatea muncii.
Pe scurt, pentru a trăi și câștiga mai bine trebuie să producem mai mult și mai bine. Dacă primim mai mulți bani pentru a efectua același tip de activitatea, fără a adăuga valoare suplimentară muncii noastre, acele câștiguri vor produce inflație și vom ajunge, în final, să câștigăm mai puțin.
Tendința de depreciere a leului în raport cu moneda europeană nu a început însă în data de 28 noiembrie 2019, ci din 2017. Mai jos aveți un grafic din care reiese evoluția leului românesc față de euro începând cu 2014. (Sursa: XE Currency)
Dacă între 2013 și începutul lui 2017 leul a evoluat în intervalul 4,40 – 4,55 față de euro, începând cu jumătatea lui 2017 se poate observa o depreciere constantă a monedei naționale.
Imediat după adoptarea ordonanței 114 leul a sărit de 4,82 pe piața interbancară, după care a revenit la 4,75 – 4,76.
Creșterea actuală însă are legătură atât cu majorarea deficitului comercial, dar și cu datele furnizate de către Ministerul de Finanțe, conform cărora deficitul bugetar real este de 4,3%, adică 46 de miliarde de lei sau 9,6 miliarde de euro.
Atrage atenția diferența dintre nivelul deficitului pe care și-l propunea fostul guvern, anume 2,76% din PIB și cel real, înregistrat, adică 4,3%. O diferență de 1,54%!
Cei care au promovat programul de guvernare al PSD știau că ținta de 2,76% este una utopică și au adoptat un buget care nu asigura sursele de finanțare pentru toate creșterile promise? De asemenea, dacă această cifră era una imposibil de atins, având în vedere evoluția economiei românești, cum ar fi putut România să se încadreze în deficitul de 2,76%?
În cursul zilei de 27 noiembrie a circulat în media opinia că deficitul, citez „a fost crescut artificial“, o afirmație puerilă și falsă!
Puerilă pentru că dacă situația nu ar fi fost prezentată public conform datelor reale, ne-am fi aflat în situația Greciei, care falsifica datele pe care le raporta la Eurostat. Ce a urmat în Grecia? Faliment, austeritate, politica economică controlată de o Troică formată din reprezentanții Comisie Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Centrale Europene. Dar față de România, Grecia are un avantaj major, este membru al zonei euro și este obligată să urmeze politici fiscale și monetare predictibile.
Afirmația de mai sus este falsă, de asemenea, pentru că în 2019 este imposibil să formulezi astfel de afirmații. Nu suntem în 1819, ci în 2019, avem acces la informații în egală măsură și le putem folosi pentru a trage concluzii.
A atras atenția, de asemenea, cum artizanii politicilor economice din ultimii 3 ani dădeau sfaturi legate de modalitățile de reducere ale deficitului bugetar de la 4,3% la 3,4 – 3,5%. Din punctul meu de vedere, sunt afirmații neserioase. Adică bugetul a fost adoptat având o țintă a deficitului bugetar de 2,76% și acum sunt prezentate procente de 3,4% - 3,5%?
Pe viitor tendința de depreciere a monedei naționale va continua. Pentru restabilirea echilibrelor economice este necesară o coordonare foarte bună între Guvernul României și Banca Națională.
Toate efectele pe care le observăm în prezent sunt cauzate de către politica economică a guvernelor PSD ce s-au succedat la Palatul Victoria în ultimii 3 ani. Ne îndreptăm către pragul de 5 lei pentru un euro? Vom afla în cursul lunilor următoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Stim ca PSD a avut o politica iresponsabila. Au fost atentionati din timpul guvernarii.
Totusi, una e sa iei masuri gresite si alta sa minti, sa falsifici situatiile prezentate etc.
Atita timp cat acuzatiile la adresa PSD nu sunt urmate de dosare de urmarire penala, vina cade exclusiv pe PNL. (Fie ei gresesc, acum, asa cum acuza PSD, fie acopera greselile PSD.)
E de tinut minte si actionat in consecinta.
In rest, blablabla.
Acum e clar cum vor acestia sa gestioneze situatia fara sa micsoreze salarii si fara sa dea bugetari afara. Devalorizare si inflatie. Adica nationalizarea economiiilor populatiei si a firmelor, scaderea puterii de cumparare (adica salariile mari vor valora mai putin), cresterea costurilor creditelor angajate, etc.
Adica trecerea pierderii cu favorizatii (salarii inutile, nesimtite si pensii speciale) pe spatele tuturor celor care au credite in valuta, salarii si economii in lei.
Valoarea banilor e data de starea economiei. Ai bani pe piata sau nu; sau ai prea multi, la o marfa in scadere. Pentru tranzactiile curente. De aici pleaca totul.
Poate ca daca aveam bani reali (monede aur/argint) nu ajungeam in situatiile astea. Nu e doar pacatul nostru sau al PSD.
Saltul cursului nu apare in momentul aparitiei informatiilor despre valoarea reala a deficitului ci mai devreme. Daca urmariti evenimentele politice in paralel cu evolutia cursului, veti vedea ca deprecierea incepe la doua zile dupa investitura noului guvern.
Q.e.d.
Cinstit pt toată lumea (inclusiv pt votanții PNL)!
A, că vine de-al de Olguța să ne ”esplice” ea inginerii financiare, mulțumim, nu!
O economie sănătoasă nu se construiește pe ideea că-l plătesc la anul pe brutar, sau pe furnizorul de apă, sau cablu TV! Sănătos înseamnă să plătești în termenul prevăzut de lege!
Așa cum toți o facem cînd e vorba de plătit taxe și impozite către statul român!!
Chiar nu cred că puteți fi așa de prost încît să-l apreciați pe Teodorovici cînd chiar el a spus că bugetul se poate închide ”bam! sau bam!”.
De fapt: dacă nu-l înțelegeți pe Cîțu, e foarte posibil ca strategia ”bam! - bam!” să fie mult mai logică pt dvs.
Adica faci mai mult rau. Risipesti energie si oportunitati.
Prostovani socialisti vor sa dea bani la populatie, sa ii ajute pe cei saraci!!
Asa au fost si multe fabrici din Romania: chimice, de textile, de constructii, "Combinate de masini si utilaje grele", facute de comunisti in era Ceausescu. Au fost functionale si erau bune daca ajungeau pe mana unor oameni rezonabili si cu simtul realitatii (internationale). Si, pentru ca am copil mic, spun: daca dai obiecte ascutite unor oameni mediocrii care nu stiu realitatile lumii si sunt si la prima "iteratie" in a face si ei un proiect (ca de, se simt "destepti") si mai au si "foame" de bani cronica, pentru ca familia lor a fost saraca din generatie in generatie,... pai atunci ai toate sansele de succes in "dezastru", in "anarhie", in injuraturi, in pumni si in procese de judecata pentru "defaimare" (adica injuraturi si acuzatii de neam prost).
Lumea este mare. Mult mai mare decat Romania. Ca inginer, am invatat ca oceanul este termostatul pamantului si ca pamantul este sursa infinita de electroni si de aceea pamantul are potentialul electric 0 (zero).
Nu poti sa faci economie daca nu te conectezi la lumea larga. Romania este tara mica, preponderent agricola.
Maririle salariale guvernamentale au fost cat se poate de idioate. Mai mult un zbiarat emotional PSD-ist in fata Europei, decat o masura bazata pe idei, pe principii, pe limita bunului simtz.
Romania este saraca. Ar putea sa fie mai bine. Dar numai cu oameni care gandesc, au principii de viata cand iau o masura legislativa, explica acele principii.
Guvernul trebuie sa fie cat mai mic si sa lase societatea privata sa se dezvolte liber. Fara lipitori guvernamentale, fara multe reguli impuse de guvern. Numai cu reguli impuse de legi date cu bun simtz. (si cu multi avocati in justitie, ca sa poata lua bani buni la orisicine greseste, inclusiv de la guvern).
Tocmai dacă le făceau cu simțul realității internaționale -acele fabrici si uzine- ar fi fost competitive. Dar au fost făcute cu simțul realității sovietice, balșoi și energofag, cu căpoșenia lagărului comunist, peticind apoi -plimbat banii dintr-o parte în alta- și pretinzând iată, putem și noi. După, a fost evident că produceau prost și scump.
Măsurile psd au fost luate cu picioarele, au pompat bani fără cap. Au crezut că asta rezolvă tot sau au vrut ca noi să credem și să-i vedem ca pe niște izbăvitori. Simplist și populist, fără a rezolva cauza.
Mai are cineva dubii ca tavalirea pe strazile Romaniei are efecte si asupra economiei tarii ?
Dupa graficul prezentat, deprecierea leului a inceput exact in anul in care unii se tavaleau spontan la ordin pe strazi, noaptea ca hotii, e adevarat cu o oarece intarziere (circa 2-3 luni) de la "elefantii" lui Palton-Voda, timp in care pesedeul a incercat sa mentina cursul, dar fara ajutorul benereului nu s-a putut... Din punctul asta de vedere isi merita soarta pentru ca nu au fost constienti cu ce "hidra" s-au incaierat... mai ales ca n-au avut nici sprijinul serviciilor de informatii, toate adunate de Cocalaru'Base sub "dreapta lui pulpana"...
Bagati bine la cap mai baieti, Perpetuum Mobile financiar NU functioneaza. Dar PSD-ul inca mai plateste raspandaci propagandisti mincinosi care incearca sa dea vina pe Basescu sau pe alti extraterestrii.
Si liberalii tai au votat cu 2 maini pensiile speciale, si-au marit salariile din pixul pesedist-capitalist, au capusat economia Romaniei 15 ani din 30 si au facut terenuri se fotbal in panta, chiar ti-au furat banii si te-au pacalit ca au ingropat banii pe marginea drumul ("aici sunt banii dv"), si tu nu te-ai prins, ba mai mult, repeti "varsetele" lor anti-pesede...
"Am cautat informatii despre extraterestri."
"Cine? extraterestrii!"
Ca sa verifici, incearca sa pui acolo femininul: alta extraterestra, alte extraterestre. Daca merge „extraterestrele”, atunci la masculin e „extraterestrii”.
Cu virgulele, va trebui sa va obisnuiti cu mai putin, ca noi nu vrem sa facem risipa ;-)
Veniți, va rog eu, cu altceva, că pe astea le știm demult...căscăm de plictiseală și mai e până deseară.