Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce aici, în Australia, „exceptatul” Djoković se confruntă cu un val de antipatie enormă

Suporter sârb Melbourne

Foto: Getty Images

Turneul de tenis Australian Open (AO) are loc la Melbourne, în statul australian Victoria (VIC), și este organizat de Tennis Australia (TA). Pentru a intra în complexul sportiv AO, atât spectatorii, cât și jucătorii, trebuie să facă dovada că sunt vaccinați. Djoković a susținut că a fost infectat cu coronavirus în ultimele șase luni. Pe baza acestei declarații, TA și statul VIC i-au aprobat o excepție medicală, care îi permite să intre pe teren la AO.

Însă înainte de intra pe teren la AO, Djoković trebuie să intre în țară. Ca și Statele Unite ale Americii, din punct de vedere administrativ, Australia este o federație compusă din mai multe state. Spre deosebire de dreptul de a intra pe teren în complexul sportiv AO, care poate fi conferit de TA în parteneriat cu statul VIC, emiterea de vize și controlul la frontiere sunt atribuții care aparțin exclusiv guvernului federal. Iar regulile actuale stipulează că, dacă nu ești cetățean australian, nu poți intra în țară decât dacă ești vaccinat. Crucial, la nivel federal, faptul că ai avut covid în ultimele șase luni, nu te califică pentru o excepție medicală; trebuie în continuare să faci dovada vaccinării, chiar dacă ai fost infectat recent. (Aceasta cerință obligatorie de a fi vaccinat indiferent dacă ai avut sau nu boala recent a fost adoptată de guvernul federal la recomandarea celui mai înalt consiliu medical național).

TA a întrebat guvernul federal de două ori dacă ar putea oferi o excepție jucătorilor care au avut covid în ultimele șase luni la intrarea în țară. De fiecare dată, răspunsul federal (întâi oferit de o funcționară înaltă, apoi chiar de ministrul de sector) a fost negativ. (Răspunsul oficial al guvernului federal a fost făcut public recent, și îl puteți citi în original aici și aici.) Este însă posibil ca TA să nu-i fi comunicat clar și transparent lui Djoković că excepția lui medicală nu este validă pentru a intra în țară, ci doar pentru a intra pe teren la AO.

Viza lui Djoković a fost cel mai probabil emisă electronic, automat (de către un program). Validitatea vizei este însă condiționată de vaccinare, care în caz că este verificată „manual”, trebuie dovedită la punctul de frontieră. Aici a apărut problema: Djoković nu a putut prezenta dovada vaccinării, așa că viza i-a fost invalidată, și a fost plasat în custodie fără a i se acorda dreptul de a intra în țară.

În ceea ce privește hotelul în care a fost transferat în custodie, acest hotel probabil că nu este potrivit pentru un milionar, ori pentru un sportiv de performanță, însă nu este nici pe departe o speluncă. Înainte de a fi redenumit și contractat de guvern acum circa doi ani, acest hotel avea prețuri pe noapte substanțial peste medie, iar condițiile erau comparabile cu ceea ce puteți găsi, de exemplu, în lanțul Marriott. Pare puțin probabil ca hotelul sa fi devenit „un coșmar" în ultimii doi ani; cel puțin la exterior, totul a rămas neschimbat. Ca locație, hotelul se află într-o suburbie interioară bogată a orașului, unde prețul mediu pentru o casă depășește AU$1,500,000.

Faptul că nu-i este permisă intrarea în țară nu înseamnă însă că Djoković este „prizonier”. El poate pleca oricând din Australia; mai mult, guvernul federal e obligat să-i „faciliteze” plecarea din țară. Djoković nu dorește însă să plece. Avocații săi au contestat decizia guvernului de a nu-i permite intrarea în țară, și au cerut ca până la audierea cazului, să fie lăsat să stea altundeva. Judecătorul de caz a respins cererea de fi lăsat să-și schimbe hotelul, a afirmat că va face tot ce poate pentru a media conflictul și a ajuta părțile să ajungă la o înțelegere, și a stabilit că audierea cazului va avea loc luni.

Aceasta pare a fi, pe scurt, situația. 

Ca o paranteză finală, dincolo de situația factuală expusă mai sus, Djoković se confruntă cu un val de antipatie enormă în Australia. Pentru a înțelege de ce, e necesar un minim de context. 

Pe perioada pandemiei, cetățenii australieni nu au avut acces rapid la vaccin; vaccinarea a început cu aproximativ cinci luni întârziere față de România. Din aceasta cauză, singura modalitate de protecție au fost lockdown-urile, care au fost printre cele mai stricte și lungi din lume. De exemplu, pe durata lockdown-urilor, familii din Melbourne nu și-au putut înmormânta rudele din Sydney din cauza restricțiilor. Odată ce vaccinurile au devenit disponibile, au fost adoptate rapid și pe scara largă; peste 90% din populație este acum vaccinată. După eforturile enorme făcute în timpul lockdown-urilor, simpatia și răbdarea majorității populației pentru cei care aleg să rămână nevaccinați și par a încerca să fenteze regulile este redusă. În acest context, atitudinea generală față de vaccinuri și încercarea lui de a obține o excepție medicală, i-au atras lui Djoković antipatia majorității populației. În același timp însă, opinia publică percepe întreaga situație ca nefericită, majoritatea fiind de acord că ar fi fost preferabil să nu se ajungă aici; ideal, probabil că ar fi trebuit ca lui Djoković sa i se comunice mai clar (cel mai probabil, de către TA) că dacă nu este vaccinat, nu ar trebui să se urce în avion. 

Interesul publicului pentru situația lui Djoković rămâne ridicat, iar audierea cazului sau de luni ar trebui sa scoată la iveală orice alte detalii care poate că pană acum nu au fost făcute publice. Până atunci însă, rămâne imposibil de spus dacă i se va permite intrarea în țară, ori dacă va fi expulzat.

Salutări din Melbourne!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Djokovic e un jucător de tenis foarte bun. Daca cineva se aștepta sa aibă si capabilități intelectuale deosebite, atunci acel cineva este in momentul de fata foarte dezamăgit. Si totuși exista antivaccinisti mult mai imbecili decât el.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    După ce m-am informat cât de cât (n-am pretenția de a fi perfect, poate sunt amănunte importante pe care nu le știu) treaba a devenit clară: viza de intrare în țară și autorizația de a juca sunt 2 LUCRURI DIFERITE elaborate de AUTORITĂȚI DIFERITE. Iar viza, decisivă, se acordă de o autoritate FEDERALĂ superioară, cu care cea SPORTIVĂ a statului Victoria n-are legătură. El a primit autorizația de a juca (pentru care covid in ultimele 6 luni ar fi fost suficient) dar nu și cea de intrare în țară pentru care avea nevoie de ALTE derogări.
    Tu soliciți viza dar esti singurul responsabil că ai documentele corecte. Viza se acordă online, automat dacă spui că ai documentele doveditoare și care ți se verifică la fața locului. Că s-a urcat în avion fără să aibă ce-i trebuie pentru viză e singurul vinovat.
    A mai participat de nșpe ori la evenimente diferite așa că nu se pune problema că nu știa. Iar dacă el nu, cineva din staff-ul lui.
    Și asta nu-i tot: ar fi afirmat că a avut un test pozitiv pe data de 16 decembrie. Însă a doua zi el decerna niște premii, public.
    Când prea multe lucruri se bat cap în cap e clar ceva putred. Putea fi consecvent până la capăt: regulile voastre îmi displac, nu particip. Ori nu făcea atâta tam tam în internet cu antivaccinismul lui și putea prezenta o adeverință ( falsă, evident, în bunul spirit balcanic ) că-i alergic la nu știu ce ingredient din vaccin și avea cale liberă și în plus se izola după pretinsul test pozitiv din decembrie. Dar aceștia nu-s în stare să-și țină gura. Și capra și varza nu se poate. El voia TOT și s-a ales cu NIMIC. Iar atitudinea lui antivaxx i-a iritat pe australieni care numai ei știu cat au strâns din dinți și regulile lor le dau dreptate. Acuma cei de la federația de tenis puteau să-i atragă atenția, vezi că noi nu putem influența acordarea vizei, din partea noastră joci dar cu ei nu te joci. Însă ei or fi presupus că-i băiat mare și știe. Ori chiar au omis. Dar Nole probabil nu-i obișnuit cu autorități care chiar își fac treaba și la care nu merge cu pile cunoștințe și relații ori cu numele lui răsunător aruncat înainte cum aruncă zmeul buzduganul.
    • Like 1
  • check icon
    Înțeleg că Djoković e împotriva vaccinării anti-covid. Și că toți anti-vaxxeri din lume îl idolatrizează sau așa ceva. Foarte bine.
    Știți ce-aș fi făcut eu, din poziția lui?
    Păi aș fi zis, dinainte, "regulile anti-covid din Australia nu sunt ok! Ca urmare, voi boicota AO neinscriidu-mi prezența la această competiție!"
    Dacă ar fi acționat așa, aș fi putut să respect convingerile sale (chiar dacă nu sunt în acord cu ele)!
    • Like 3
  • Excelent articol.
    - decenta 10,
    - tehnicitate 10,
    - bune cunoștințe 10,
    10 pe linie,
    Salutări Melbournu-lui!
    • Like 4
  • Ce mai tura vura, e foarte penibil sa sfidezi o regula a unei tari, regula dictata de o pandemie, nu de un moft, si sa te mai crezi nedreptatit. El da un semnal foarte prost fata de miliarde de oameni care s-au vaccinat si n-au avut nimic. Ma deranjeaza punerea in derizoriu a adevarului medical. Eu as vrea sa vad adevarul medical respectat, ca, altfel, o lume intreaga se clatina. Am ajuns ca, de dragul libertatii de a vorbi, sa nu mai stim sa deosebim adevarul de minciuna. Ne apropiem de un balamuc mondial gen Turnul lui Babel!!!
    • Like 2
  • Dacă este real ce spuneți cum explicați că jucătoarea de tenis Renata Voracova, în aceeași situație cu Djokovici a intrat în țară legal cu viză, încă din Decembrie și a jucat deja în turneul de la Melbourne. De abia acum după ce a debutat scandalul, viza primită i-a fost retrasă și a fost somată să părăsească țara! A mai existat încă cel puțin o persoană în aceeași situație, Cum au primit viză și au intrat în țară acești oameni dacă nu erau vaccinați?
    Regulile alea stricte și absurde, dar mă rog e opțiunea lor, se aplică tuturor sau doar pe sărite?
    • Like 1
    • @ Adrian Ionascu
      Cred ca pot sa va raspund eu la intrebare. Prim ministrul Australiei a declarat ca Djokovic a postat pe social media si oricine face asa ceva se poate astepta sa fie verificat foarte strict de politia de frontiera. Personal, mi se pare ingrozitoare aceasta declaratie, ea sugereaza ca poti sa fii privilegiat cat timp nu te lauzi cu asta. In plus, pornind de la cazul Djokovic au inceput sa fie verificati si ceilalti patru jucatori care primisera exceptii. Cea pe care o mentionati cred ca a plecat deja. Opinia mea personala este ca toti au gresit. Djokovic a acceptat sa fie privilegiat fara sa clipeasca, statul australian a parut (asa reiese din declaratii) ingrijorat nu sa comita o nedreptate, a parut ingrijorat doar sa nu arate prost in presa.
      • Like 3
    • @ Adrian Ionascu
      Cred ca pot sa va raspund eu la intrebare. Prim ministrul Australiei a declarat ca Djokovic a postat pe social media si oricine face asa ceva se poate astepta sa fie verificat foarte strict de politia de frontiera. Personal, mi se pare ingrozitoare aceasta declaratie, ea sugereaza ca poti sa fii privilegiat cat timp nu te lauzi cu asta. In plus, pornind de la cazul Djokovic au inceput sa fie verificati si ceilalti patru jucatori care primisera exceptii. Cea pe care o mentionati cred ca a plecat deja. Opinia mea personala este ca toti au gresit. Djokovic a acceptat sa fie privilegiat fara sa clipeasca, statul australian a parut (asa reiese din declaratii) ingrijorat nu sa comita o nedreptate, a parut ingrijorat doar sa nu arate prost in presa.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionascu
      Alex check icon
      Raspunsul probabil (insa este posibil sa gresesc) este in felul urmator.

      Vizele sunt de obicei emise electronic, automat. Nu exista suficient personal ca fiecare persoana care intra in tara sa fie verificata in detaliu, si in general, nu este un stat "politienesc". Astfel, controlul "manual" al documentelor la frontiera se face selectiv. In cele mai multe cazuri, este aleator (in acelasi fel in care esti controlat, de exemplu, sa nu aduci substante interzise).

      Daca exista insa informatii ca documentele cuiva ar putea sa nu fie in regula, atunci actele persoanei respective sunt cu siguranta controlate. Postarea lui Djokovic de pe Twitter, in care afirma ca va intra in tara cu o exceptie medicala, a atras atentia asupra lui, si practic a "garantat" ca actele lui vor fi verificate manual.

      Jucatoarea pe care o mentionati, impreuna cu un alt oficial, cel mai probabil pur si simplu au scapat initial controlului manual aleator; acum insa, odata ce a devenit clar ca situatia lor ar putea fi similara cu cea a lui Djokovic, actele le-au fost reexaminate, si a fost aplicata aceeasi masura: viza le-a fost revocata.
      • Like 0
    • @ Arlecchino
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu neapărat: el având poziția antivaxx pe care și-o susține sus și tare pe social media, a arătat că n-are deloc de gând să se vaccineze. Deci orice clauză privind vreun efect advers al vaccinului pică. Mai rămânea aia cu inflamația inimii și alergia la o componentă a vaccinului. Dar poziția lui vizavi de vaccinare era arhicunoscută: nu pot să zic am alergie la o substanță din vaccin dacă nici nu-mi trece prin cap să mă vaccinez. Prin poziția lui publică și-a dat singur foc la căruță. N-ar fi deloc singurul: știu cazuri de oameni care sunt pe cale să-și ruineze afacerile fiindcă nu numai că sunt antivaxx dar o mai și trâmbițează iar clienții lor revoltați îi boicotează. Ori ești anti până la capăt și ți-o asumi ori nu.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult