Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce ne temem când iubim? A fi sincer la începutul unei relații înseamnă să ne dăm șansa ca celalaltă persoană să ne cunoască cu adevărat

Iubirea în Calea Lactee

Dușmanul iubirii nu este ura, ci teama. Boala dragostei este stresul de a fi îndrăgostit.” - spunea scriitorul Mike George. Putem înțelege de aici că ceea ce ne îndepărtează unul de celălalt în iubire nu este, în principal, lipsa atracției sau obișnuința dobândită în timp, ci mai degrabă propria noastră proiecție despre cum am vrea să iubim și să fim iubiți.

La începutul unei relații, fiecare își afișează, de cele mai multe ori în mod inconștient, cea mai bună variantă a lui. Varianta despre care noi credem că o va atrage pe cealaltă persoană și va stârni pasiune. Această acțiune, deși cu șanse mari de reușită inițială, ne și sabotează pe termen lung. 

Deoarece viața are tendința să devină liniară, și la fel și relațiile odată cu ea, menținerea unui sine artificial, proiectat doar pentru a impresiona și a atrage, este greu de susținut pe termen lung. Astfel, încet-încet, odată cu obișnuința dintre parteneri, această personalitate semi-artificială începe să se disipeze și să lase loc adevăratului Eu, la ambii parteneri.

În felul acesta, relativ pe nesimțite, ambii parteneri se trezesc într-o relație cu o altă persoană decât cea cu care au început.

Sentimentul că „am fost păcălit” sau „nu mai ești cum erai la început” devine astfel inevitabil.

Putem evita această postură prin efortul conștient de a fi noi înșine încă de la începutul relației. De a ne afișa partenerului/partenerei așa cum suntem în realitate, fără a înflori, polei sau chiar ascunde anumite caracteristici ale personalității noastre.

Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă să nu facem efortul de a fi respectuoși, iubitori sau afectuoși cu cealaltă persoană, ci mai degrabă să nu fim total opuși față de cum eram până să o cunoaștem sau de cum suntem în mod obișnuit. A fi sincer și onest la începutul unei relații nu reprezintă nici pe departe o renunțare la autodezvoltare sau la dorința de a ne schimba obiceiuri sau comportamente negative. Înseamnă însă a fi sincer și onest în privința lor. Avem astfel șansa ca persoana cu care intrăm în relație să ne cunoască cu adevărat și, astfel, să nu se simtă amăgită și dezamăgită când descoperă și alte fațete ale personalității noastre.

De asemenea, această abordare funcționează foarte bine și în sens opus: să facem efortul conștient să vedem persoana de lângă noi drept ceea și cine este ea, nu ceea ce proiectăm noi că ar putea fi sau deveni. În felul acesta, nu ne creăm așteptări nerealiste, ci acceptăm să intrăm într-o relație cu onestitate și deschidere.

Spor la iubit vă doresc!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult