Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce pleacă tinerii din România. Principalele motive: neîncrederea în autorități și corupția - barometru Europa FM

aeroport - plecare - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Principalele motive pentru care unii tineri iau decizia să plece definitiv din România sunt legate de „neîncrederea în autorități” și „corupția”, consideră o aproape o treime dintre participanții la un barometru realizat de IMAS, la comanda Europa FM.


Barometrul a căutat să afle care este percepția publică asupra motivelor pentru care unii tineri aleg să părăsească România. Întrebați ce i-ar spune unui tânăr care se gândește să plece din țară, cei mai mulți respondenți (61,2%) i-ar transmite că nu este o decizie bună, în timp ce 33,9% i-ar sugera exact opusul – că este o decizie bună să plece definitiv din România.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august, pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca ati facut sondajul in cluburile.de fite,in afara celor 10 ,15 la suta care.au ocupat tot ce e de luat in tara noastra, restul ,cred ca ar fugi ca aceia din sodoma si gomora.Copilul meu a terminat ASE ul cu.10 si nu s-a putut angaja decat.pe.un post refuzat.de unul cu 5 A plecat decat cu regretul că s-a născut.aici.Daca cei dinainte ne.abureau cu.patriotismul sau eroismul acum si-au.dat seama ca.trece prin burta.
  • Like 0
 • Eu personal nu mai sunt de mult tanara dar as pleca maine din aceasta tara si nu m-as mai uita inapoi. 1 milion si 200 mii de bugetari (adica oameni care nu "fac" nici un ban, dar sunt platiti din banii altora; aproape 5 milioane de pensionari, si astia platiti din banii altora sau, si mai rau, din imprumuturi ascunse ochiului cetateanului de rand, fireste, cetatean care stie numai ca "s-a marit punctul de pensie"; sleahta de caraghiosi cu pensii speciale, care nu se bazeaza pe productivitate; politie incompetenta si corupta; politicieni tembeli, analfabeti functionali sau analfabeti pur si simplu, ca "deconcesioneaza" strazile; sistemul de sanatate ca vai de capul lui, desi ca salariat esti obligat sa iti platesti darile catre CNAS-ul condus - din nou - de penalul Ciurchea.... ). Mai doriti si alte motive?
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Teodora check icon
   Pensionarii sunt plătiți din banii cetățenilor activi, e firesc. Nu mă gândesc la pensiile speciale, ci la cele obișnuite. 1.500 de lei pensie pentru o economie sănătoasă nu ar fi de nesuportat. Pensionarii nu sunt o povară, nu sunt rebuturile societății.
   In rest, de acord cu ceea ce spuneți.
   • Like 0
 • Ați uitat să adăugați ,, politică de dezvoltare " bazată pe salarii africane dar prețuri occidentale, deseori aud șpecialiștii spunând că nivelul mizerabil al salariilor de la noi reprezintă un mare avantaj. Când auzi astfel de behăieli normal că îți vine să-ți iei lumea în cap. De fapt și corupția e rezultatul tot al prostiei elitelor românești și de asta fugim, în vest ăia au o elită capabilă să creeze un sistem funcțional deși s-au tâmpit și pe acolo de când cu progresismul.
  • Like 1
 • Foarte interesant, bine de stiut.
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult