Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce pleacă tinerii din România. Principalele motive: neîncrederea în autorități și corupția - barometru Europa FM

aeroport - plecare - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Principalele motive pentru care unii tineri iau decizia să plece definitiv din România sunt legate de „neîncrederea în autorități” și „corupția”, consideră o aproape o treime dintre participanții la un barometru realizat de IMAS, la comanda Europa FM.


Barometrul a căutat să afle care este percepția publică asupra motivelor pentru care unii tineri aleg să părăsească România. Întrebați ce i-ar spune unui tânăr care se gândește să plece din țară, cei mai mulți respondenți (61,2%) i-ar transmite că nu este o decizie bună, în timp ce 33,9% i-ar sugera exact opusul – că este o decizie bună să plece definitiv din România.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august, pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca ati facut sondajul in cluburile.de fite,in afara celor 10 ,15 la suta care.au ocupat tot ce e de luat in tara noastra, restul ,cred ca ar fugi ca aceia din sodoma si gomora.Copilul meu a terminat ASE ul cu.10 si nu s-a putut angaja decat.pe.un post refuzat.de unul cu 5 A plecat decat cu regretul că s-a născut.aici.Daca cei dinainte ne.abureau cu.patriotismul sau eroismul acum si-au.dat seama ca.trece prin burta.
    • Like 0
  • Eu personal nu mai sunt de mult tanara dar as pleca maine din aceasta tara si nu m-as mai uita inapoi. 1 milion si 200 mii de bugetari (adica oameni care nu "fac" nici un ban, dar sunt platiti din banii altora; aproape 5 milioane de pensionari, si astia platiti din banii altora sau, si mai rau, din imprumuturi ascunse ochiului cetateanului de rand, fireste, cetatean care stie numai ca "s-a marit punctul de pensie"; sleahta de caraghiosi cu pensii speciale, care nu se bazeaza pe productivitate; politie incompetenta si corupta; politicieni tembeli, analfabeti functionali sau analfabeti pur si simplu, ca "deconcesioneaza" strazile; sistemul de sanatate ca vai de capul lui, desi ca salariat esti obligat sa iti platesti darile catre CNAS-ul condus - din nou - de penalul Ciurchea.... ). Mai doriti si alte motive?
    • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Teodora check icon
      Pensionarii sunt plătiți din banii cetățenilor activi, e firesc. Nu mă gândesc la pensiile speciale, ci la cele obișnuite. 1.500 de lei pensie pentru o economie sănătoasă nu ar fi de nesuportat. Pensionarii nu sunt o povară, nu sunt rebuturile societății.
      In rest, de acord cu ceea ce spuneți.
      • Like 0
  • Ați uitat să adăugați ,, politică de dezvoltare " bazată pe salarii africane dar prețuri occidentale, deseori aud șpecialiștii spunând că nivelul mizerabil al salariilor de la noi reprezintă un mare avantaj. Când auzi astfel de behăieli normal că îți vine să-ți iei lumea în cap. De fapt și corupția e rezultatul tot al prostiei elitelor românești și de asta fugim, în vest ăia au o elită capabilă să creeze un sistem funcțional deși s-au tâmpit și pe acolo de când cu progresismul.
    • Like 1
  • Foarte interesant, bine de stiut.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult