Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De cinci ani, Andrei vine de oriunde s-ar afla în România, ca să fie Moș pentru copii. Când șeful lui englez a aflat ce face, i-a zis: „Ia-ți două zile libere în plus"

Andrei Trocaru

Andrei Trocaru este și Moșul meu. Are 31 de ani, este inginer în proiectare mecanică și o zi pe an este Moș Crăciun. Probabil cel mai cel Moș din câți există în imaginație, în cărți, în speranțe, în amintirile noastre ori în Laponia. De cinci ani, în fiecare decembrie, vine de oriunde ca să fie Moș pentru copiii de la Centrul New Odyssey.

Acum a venit din Germania, unde se afla într-o vizită, fir întins: Munchen via București, pe strada Mihail Cioranu. Pentru că nu a mai găsit bilet de avion, a condus fără oprire 16 ore. doar ca să nu întârzie la întâlnirea cu copiii.

Pe cei mai mulți dintre ei îi recunoaște deja și le vede de la iarnă la iarnă evoluția: "E o fetiță care acum cinci ani nu mă privea, deși o simțeam emoționată, iar anul ăsta a stat pentru prima dată lângă Moș. Îi văd cum cresc, unii dintre ei vorbesc acum, fac scenete, spun poezii. Toți tremură de bucurie, dansează cu mine sau îi cer o îmbrățișare Moșului. Și toți sunt curioși la cadou".

Andrei Trocaru lucrează acum ca inginer de proiectare într-un oraș din România. S-a reîntors acasă după șapte ani de lucru în străinătate. În primii ani ai săi de Moș se învoia de la patronul englez în preajma Crăciunului ca să ajungă mai devreme în țară, părtaș la bucuria celor mici.

Lipsea însă de la petrecerea de firmă. Iar după primii doi ani de absență, șeful lui de atunci l-a întrebat direct de ce își ia concediu mai devreme, ce îl cheamă în România. Așa că i-a spus că este Moș pentru copii. Reacția britanicului a fost încă un semn pentru Andrei că ce face este bine: "Nicio problemă. Ia-ți două zile în plus". 

Andrei a devenit Moș Crăciun într-o zi când cei de la Centru căutau pe cineva care sa le împartă daruri copiilor.

"Știam ceva despre tulburarea de spectru autist, dar nu ca un specialist. Coordonatoarele (n.r. psihologi, coordonatori de programe în analiză comportamentală aplicată) mi-au spus firesc că se poate ca unii copii să plângă, alții să se sperie, că mă pot ignora sau dimpotrivă", spune Moșul.

"Niciodată nu am avut îndoială că de ce fac asta. Dacă pot să ajut, ajut. Iar acești copii merită tot ce e mai bun".

Andrei Trocaru este Moș Crăciun. Și pentru mine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult