Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Decizie a Bisericii Ortodoxe în vremea coronavirusului: credincioșilor li se permite „să evite sărutarea icoanelor din biserică”

biserica - icoana - copil - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Patriarhia Română a transmis o serie de recomandări în contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19. Credincioșii pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, iar cei care se tem de îmbolnăvire în momentul împărtășirii își pot aduce de acasă o linguriță. 

„Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.

Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)”, se arată într-un comunicat transmis de Basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române. 

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, adaugă sursa menționată.

Patriarhia Română a făcut apel la respectarea cu strictețe de către credincioși a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății - spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate.

Arhiepiscopia Romano-Catolică recomandă credincioșilor să renunțe la gestul însemnării cu apă binecuvântată

Și Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a adoptat măsuri de prevenţie sanitară privind răspândirea Covid-19. 

În perioada următoare, credincioşilor le este recomandat să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, să evite contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice, scrie News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta e dezlegare la ne-pupare.
    • Like 2
  • Ada check icon
    Propun sa stranutam si sa tusim cand mergem sa dam bani la preoti.
    • Like 3
  • mike mike check icon
    Moastele sunt in carantina.
    • Like 4
    • @ mike
      ion check icon
      hahahaha
      • Like 0
  • Vasile check icon
    Da, biserica nu are bani de lingurițe de unică folosință. Scăpăm de coronavirus și dăm în altele.
    • Like 4
    • @ Vasile
      Corina check icon
      Ce lingurite, o biată lumânare s-a făcut un leu.
      Interesant. Catolicilor li se recomandă să evite..., ortodocșilor li se permite să evite.., dacă se tem (subînțelegându-se: dacă sunt atât de slabi în credință).
      • Like 7
    • @ Vasile
      Ada check icon
      De acuma vor putea zice : nu mai veniti la Biserica ,stati acasa ca venim noi dupa pomelnice, bani de lumanare si alte contributii.
      • Like 2
    • @ Corina
      Dar ,,pana acum ,? Cum a fost ? Cine mai stie , cate boli care se transmit prin ,pupat-saliva , s-au transmis ,la oamenii nevinovati ?? Numai la ortodoxi este mentalitate de Ev Mediu !! Dar la ,,plata impozitelor si taxelor catre stat , se fac ,ca nu stiu !! Cata excrocherie poate sa fie in BOR ????????
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult