Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Decizie a Bisericii Ortodoxe în vremea coronavirusului: credincioșilor li se permite „să evite sărutarea icoanelor din biserică”

biserica - icoana - copil - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Patriarhia Română a transmis o serie de recomandări în contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19. Credincioșii pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, iar cei care se tem de îmbolnăvire în momentul împărtășirii își pot aduce de acasă o linguriță. 

„Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.

Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)”, se arată într-un comunicat transmis de Basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române. 

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, adaugă sursa menționată.

Patriarhia Română a făcut apel la respectarea cu strictețe de către credincioși a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății - spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate.

Arhiepiscopia Romano-Catolică recomandă credincioșilor să renunțe la gestul însemnării cu apă binecuvântată

Și Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a adoptat măsuri de prevenţie sanitară privind răspândirea Covid-19. 

În perioada următoare, credincioşilor le este recomandat să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, să evite contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice, scrie News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta e dezlegare la ne-pupare.
  • Like 2
 • Ada check icon
  Propun sa stranutam si sa tusim cand mergem sa dam bani la preoti.
  • Like 3
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   ion check icon
   hahahaha
   • Like 0
 • Vasile check icon
  Da, biserica nu are bani de lingurițe de unică folosință. Scăpăm de coronavirus și dăm în altele.
  • Like 4
  • @ Vasile
   Corina check icon
   Ce lingurite, o biată lumânare s-a făcut un leu.
   Interesant. Catolicilor li se recomandă să evite..., ortodocșilor li se permite să evite.., dacă se tem (subînțelegându-se: dacă sunt atât de slabi în credință).
   • Like 7
  • @ Vasile
   Ada check icon
   De acuma vor putea zice : nu mai veniti la Biserica ,stati acasa ca venim noi dupa pomelnice, bani de lumanare si alte contributii.
   • Like 2
  • @ Corina
   Dan check icon
   Dar ,,pana acum ,? Cum a fost ? Cine mai stie , cate boli care se transmit prin ,pupat-saliva , s-au transmis ,la oamenii nevinovati ?? Numai la ortodoxi este mentalitate de Ev Mediu !! Dar la ,,plata impozitelor si taxelor catre stat , se fac ,ca nu stiu !! Cata excrocherie poate sa fie in BOR ????????
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult