Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Decizie a Bisericii Ortodoxe în vremea coronavirusului: credincioșilor li se permite „să evite sărutarea icoanelor din biserică”

biserica - icoana - copil - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Patriarhia Română a transmis o serie de recomandări în contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19. Credincioșii pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, iar cei care se tem de îmbolnăvire în momentul împărtășirii își pot aduce de acasă o linguriță. 

„Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.

Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)”, se arată într-un comunicat transmis de Basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române. 

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, adaugă sursa menționată.

Patriarhia Română a făcut apel la respectarea cu strictețe de către credincioși a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății - spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate.

Arhiepiscopia Romano-Catolică recomandă credincioșilor să renunțe la gestul însemnării cu apă binecuvântată

Și Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a adoptat măsuri de prevenţie sanitară privind răspândirea Covid-19. 

În perioada următoare, credincioşilor le este recomandat să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, să evite contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice, scrie News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta e dezlegare la ne-pupare.
  • Like 2
 • Ada check icon
  Propun sa stranutam si sa tusim cand mergem sa dam bani la preoti.
  • Like 3
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   ion check icon
   hahahaha
   • Like 0
 • Vasile check icon
  Da, biserica nu are bani de lingurițe de unică folosință. Scăpăm de coronavirus și dăm în altele.
  • Like 4
  • @ Vasile
   Corina check icon
   Ce lingurite, o biată lumânare s-a făcut un leu.
   Interesant. Catolicilor li se recomandă să evite..., ortodocșilor li se permite să evite.., dacă se tem (subînțelegându-se: dacă sunt atât de slabi în credință).
   • Like 7
  • @ Vasile
   Ada check icon
   De acuma vor putea zice : nu mai veniti la Biserica ,stati acasa ca venim noi dupa pomelnice, bani de lumanare si alte contributii.
   • Like 2
  • @ Corina
   Dan check icon
   Dar ,,pana acum ,? Cum a fost ? Cine mai stie , cate boli care se transmit prin ,pupat-saliva , s-au transmis ,la oamenii nevinovati ?? Numai la ortodoxi este mentalitate de Ev Mediu !! Dar la ,,plata impozitelor si taxelor catre stat , se fac ,ca nu stiu !! Cata excrocherie poate sa fie in BOR ????????
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult