Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Declarație controversată a directorului AJOFM Sibiu: „Dacă luăm toate comunele de pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești nu găsim 1.000 de oameni apți de muncă”

Imagine cu șantierul obiectivului de investiții Autostrada Sibiu-Pitești, Secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș. Foto: Inquam Photos / George Călin

 Foto: Inquam Photos / George Călin

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Cosmin Roșu, anunță că toți cei care doresc să lucreze la autostrada Sibiu-Pitești pot contacta direct instituția, cererea de forță de muncă fiind mare, după cum relatează Turnul Sfatului.

Spre exemplu, este nevoie mare de șoferi și mecanici întreținere, constructorul având dificultăți în a găsi personal.

„Recent am încercat să găsim o soluție și știu că se apelează la soluția aducerii de personal din țările extracomunitare pentru acest constructor. Știu că își căuta șoferi și mecanici întreținere pentru utilaje. Asta a fost recent. Dar să știți că în permanență aceste job-uri care sunt necesare pe șantiere sunt solicitate de la AJOFM Sibiu. Noi încercăm să direcționăm personal acolo unde este nevoie. Din păcate, nu prea găsim. Decizia finală este la angajator și la viitorul angajat. Promovăm aceste locuri de muncă și la noi pe site, și la panoul de la parterul Agenției, și în târgurile pe care le organizăm… Încercăm să sprijinim cât de mult putem acest angajator, dar modul în care solicită în continuu ne arată că nu-și găsește oameni, de fapt. Cred că oricum piața este limitată. Dacă luăm toate comunele de pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești nu găsim 1.000 de oameni apți de muncă pentru șantierul respectiv. Spun apți de muncă pentru că, probabil, poate mai sunt pensionari care și-ar dori să muncească, dar nu pot să facă față pe un șantier. Eu vorbesc doar de persoane apte de muncă, care să meargă pe șantier”, a declarat Cosmin Roșu.

Cine este interesat de un loc de muncă pe Valea Oltului poate contacta AJOFM Sibiu și va primi toate informațiile necesare.

„Pot să contacteze agenția pentru orice fel de informații. Eu am înțeles, deși nu știu exact cum funcționează înțelegerea, că sunt implicați și primarii de pe traseul autostrăzii, în sensul că mediatizează în comunitatea locală și îi anunță inclusiv pe cei plecați în afară: Dacă vreți un loc de muncă acasă, plătit decent, haideți la autostradă”, a mai spus Cosmin Roșu.

Situația este la fel și în Argeș

Constructorii italieni și turci care lucrează la tronsoanele 2 și 3 de pe autostrada Sibiu – Pitești susțin că nu găsesc muncitori pe care să-i angajeze pe șantiere. Pe de altă parte, localnicilor din Argeș și din proximitatea Piteștiului li se pare mic un salariu de aproape 1.000 de euro, cât se oferă, explicând că munca la drumuri e foarte grea, scrie publicația Argeșul.

Pe lotul de 37,4 km Tigveni-Cornetu lucrează concernul italian WeBuild (Astaldi). Pe Cornetu-Boiţa, 31,33 km, poate cel mai greu al autostrăzii, turcii de la Mapa Cengiz. Ambii antreprenori caută forţă de muncă pe plan local, dar nu prea găsesc.

„Suntem în căutare de forță de muncă. Din februarie vom reîncepe angajările. Din păcate, forța de muncă în România încă este o problemă. Angajăm forțe calificate, cât și necalificate. Am apelat și la soluții de avarie, aducem și din alte țări și vom pregăti ansambluri de cazare”, a declarat Adrian Bodoc, manager de proiect la WeBuild, într-un clip video postat de CNAIR.

Atât constructorul italian, cât şi cel turc oferă salarii bune şi foarte bune celor doritori să lucreze la autostradă, scriu jurnaliștii din Argeș. E vorba de 4.500-5.000 de lei net pentru un muncitor necalificat, aproximativ 1.000 de euro. Salariul pentru unul calificat e mult mai mare. Minimum 8.000 de lei pe lună pentru un fierar-betonist, buldozerist sau excavatorist. Plus alte avantaje: ore suplimentare plătite mai bine, cazare gratuită, tichete de masă etc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crayven check icon
    Cand cererea este ignorata faci o oferta mai buna.
    Angajatorii vor sa triseze aduncand straini. Trebuie facuta rapid o lege ca imigrantii straini sa fie platiti triplu cat cei romani si firmele ce ii angajeaza verificate la sange, lunar!
    Asa incat sa devina neprofitabili.
    • Like 0
  • check icon
    Ce este de mirare? De zeci de ani în construcții e o bătaie de joc la toate capitolele față de forța de muncă, începând cu nerespectarea salarizării afișate public și a întârzierilor lor, până la nesiguranța locului de muncă pe termen măcar mediu, lipsei de organizare de șantier specifice cu transport asigurat și cazare acolo unde este cazul etc.Idiotul ăla așteaptă lucrătorii români plecați, pe bune? ce oferă el serios în afară de nimic și un salariu mic pt ei pt câteva luni și apoi pa,pa?
    • Like 0
  • Dante check icon
    De ce nu sunt oameni buni de munca in Romania in general și în special în comunele alea de lîngă autostrada??
    Pentru că :
    1 guvernul tine la sertar salariul minim european.
    2. Pentru că salariile sunt de mizerie să înflorească patronasii .și pleacă afara majoritatea.
    3. Pentru că unii stau in venit minim garantat ,in ajutor social și nu le convine sa muncească ..
    Guvernanți de 2lei dați legi sa se des alocația pe stat de plata sa vedem noi cine mai freaca menta acasă pe venit minim garantat.
    4 Am 36 de ani de muncă in Romania peste 5 ani ies la pensie ( 60 de ani am grupa 1 de munca ) și o să îmi facă ordine golanii ăștia 2300-2500 lei rromii slues la pensie din v.m.g și au 1300 lei nu au muncit în viața lor e bine?
    Stat eșuat
    3. Că
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult