Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Deranj în sufrageria lui Liviu Dragnea

Văd la televizor un titlu: Scandal în Cameră!

Camera Deputaților pare a fi de ceva vreme sufrageria domnului Liviu Dragnea. Câțiva cârcotași mi-ar critica fraza de mai sus și ar sări repede să înlocuiască sufrageria cu un cuvânt mai nimerit: menajeria. Nici nu poți să-i combați, personajele care o alcătuiesc sunt la locul lor în înțelesurile acestui cuvânt.

Menajeria, sufrageria e plină de tot ce este tradițional și obligatoriu la casa oricărui român care se respectă. 

Nu lipsește, ca în orice cameră de zi a unui bun cetățean, băiatul care face legi, îl știți, domnul Florin Iordache bibelou, închizător-deschizător de ședințe și uși de pușcării.

Avem, gros ca magazinul istoric, un cercetător în trecutul drept al românilor, deputatul Solomon, ce nevoie de regi drepți avem? Egală cu nevoia de legi drepte, i-am putea răspunde, dar în van.

În sufrageria domnului Liviu Dragnea, de doi ani, se aude numai ecoul propriei sale voci.

Nimic altceva nu încape, se așază ca un milieu peste televizor, spre liniștirea minților de români care știu sigur că străinul ne fură aerul și apa și că România era asfaltată în autostrăzi dacă statul paralel îl lăsa pe domnul Vâlcov să-și desăvârșească operele financiar-revoluționare din programul de guvernare.

În sufrageria domnului Liviu Dragnea miroase a amnistie și grațiere ca igrasia în pereții stricați de apă.

Uitându-te de afară la această țară găsești multe lucruri normale. Antreprenori tineri cărora cinstea nu le e străină, oameni educați cum trebuie, medici care nu își țin sufletul în buzunar.

Dar nu am putut să scăpăm de pereții stricați de apă.

În România ultimilor 30 de ani s-a construit încet, s-au construit familii, caractere, oameni care au ales să plece în căutarea speraței. Dar, fiecare a construit pe cont propriu, nu organizat, fiecare și-a făcut binele cu mâna lui.

Și, oricâtă zugrăveală, spoială am dat, din timp în timp, iese apăsător problema pereților stricați de apă.

Și constatăm acum că s-au umplut de igrasie, de amnistie și grațiere, de mușchi și lichele puturoase, de șmecheri cu legea-n pix.

Constatăm că ne e greu să respirăm.

Nu există un antidot miraculos care să schimbe noaptea în zi. Peretele stricat în perete curat. Există răbdare și muncă. E datoria noastră să ne educăm bine copiii și să nu uităm în ziua votului că întotdeauna se poate și mai rău.

Pereții se pot prăbuși de-a binelea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tare mi-e ca ticalosul puroi rosu a minat si fundatia, nu numai peretii.. Speranta e pe zi ce trece mai bolnav, mai slaba. Si vina e doar a noastra. Francezii s-au revoltat pentru o taxa in plus. Noi ii lasam de ani sa ne jefuiasca, sa ne batjocoreasca, sa ne sfideze. II meritam. Prea suntem lenesi, indolenti, imbecili. Dovada, strada goala.. Ne trazim?
    • Like 4
    • @ Valentin Fortu
      Niciodata nu ne-am trezit singuri, intotdeauna a fost cineva care ne-a tras de mineca la ora hotaritoare.Nu sintem in stare sa ne conducem singuri, dovada ca cele mai multe si importanta realizari politice, culturale, economice sa-u infaptuit sub conducerea unor regi straini de tara,dar cu unmare simt al onoareisi responsabilitatii.
      • Like 1
  • Mihaela check icon
    Dezbinarea noastra ca popor e mai evidenta ca niciodata in anul centenarului. Ironic si dureros. Asta si-au dorit lichelele de politicieni imputiti si imputitori de ‘igrasie’ si asta au obtinut. Ma uit la mustacioara lui Dragnea si la burtica lui Tariceanu si mi le inchipui pe amandoua intr-o sufragerie mai mica, patrata si cu in vas WC in ea. Veorica Nu poate fi facuta responsabila pentru actiunile ei pentru cronica ei lipsa de discernamant sau logica sau creier. Insa cu dna Vasilescu e alta poveste. Sau cu Iordache, Toader si compania. Acestia merita aceeasi camera cubica ca si primii doi.
    • Like 2
    • @ Mihaela
      Nu cred ça mai suntem un popor, Romania nu mai este tara noastra ci "a lot"
      • Like 0
  • Perdelele lor de fum n-ar fi nici o noutate . Nu inteleg cam cum ar putea ei salva Transilvania si de cine .
    Ei pupa in fund cu fiecare ocazie noua tripleta (Rusia , Turcia , Ungaria) prezentind-o ca o alternativa la UE . Daca ma uit in istorie nu cred ca as gasi trei natiuni care au facut mai mult rau romanilor de-a lungul istoriei .
    Securitatea Romaniei este in UE si cu SUA si nu stiu cum ar salva PSD Romania , injurind UE si rastindu-se la ambasadorul american.
    PSD dusmaneste Transilvania foarte serios , pentru ca Transilvania ne arata ca se poate mai bine si mai ales ca binele asta vine fara PSD-isti.
    Daca cineva va rupe Transilvania de Romania , acest cineva va fi PSD din prostie , hotie si inconstienta. Transilavania va fi o viitoare Catalunia...
    Numai ca marele ziarist Gidea , uita sa-l intrebe pe Dragnea/Dancila/Dan sau Valcov de ce nu arata Alexandria , Turnu Magurele sau Slatina precum Oradea sau Sibiu ( nici nu overbesc de Cluj , Timisoara sau Arad...) ... Ca doar acolo PSD face ce vrea de 28 de ani incoace , Nici Soros si nici Johanis n-au fost pe acolo , nu ?
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Cultura si civilizatia i-au speriat intotdeauna pe prosti.Transilvania a fost civilizata poate si cu forta, dar oamenii de acolo si-au dat seama ca e spre binele lor si rezultatele se vad imediat cum treci Carpatii din Regat in Transilvania.Cum ar fi aratat Romania daca in 90 am fi avut alegeri cu adevarat libere?Aceeasi care atunci votau FSN cu doua miini, voteaza acum psd.
      • Like 0
  • Foarte plastica descriere a situatiei actuale.
    • Like 1
  • Frumos si corect articolul , as avea o singura observatie . Cred ca este o proiectie optimista a viitorului. Cred cu tarie in capacitatea oamenilor de se regenera ca grup si societate . Si aici nu ma refer la romani ma refer in general la specie. Dar dupa cum vedem istoria nu se scrie asa . Marile dezastre istorice , nu s-au intimplat din lipsa capacitatii de regenerare ci dintr-un fapt foarte simplu : "Lipsa de solidaritate sociala a creat monstri care au acaparat societatea, pe care au tinut-o captiva pina s-a ajuns la dezastru "
    Imi pare rau s-o spun dar daca astia mai sunt lasati 5-6 luni , alegerile nu vor mai fi un reper al schimbarii. Intr-o logica foarte simpla Liviu Dragnea a fraudat alegeri, atunci cind era posibilitatea sa fie prins. Acum nu stiu cum ar mai putea sa fie tras la raspundere.

    Cu toata admiratia pe care o am pentru cei ce se incapatineaza sa construiasca
    in izolare ( dupa politica strutului) , demersul lor sa va incheia cu un esec dureros.

    Acum mai mult ca niciodata este nevoie de solidaritate si un glas unit, care sa stopeze instaurarea ingrasiei la toate nivelurile administratiei si societatii.
    • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      check icon
      Absolut de acord cu ceea ce ați scris.
      Dar aș mai adăuga că protestele PAȘNICE nu au folosit prea mult apărării statului de drept (cel mult, au întîrziat întructva distrugerea acestuia) .
      Și astfel se face că astăzi deja în prim-planul agendei publice nu mai sunt legile justiției, ci faptul că am putea pierde o parte importantă din Transilvania (după numirea comună de astăzi).
      O perdea de fum numai bună pentru popor, care trebuie să zică ”lasă, bă, ce dacă s-au amnististiat, măcar au salvat Transilvania!”.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Respect pt opinia exprimata!
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      După încercarea eșuată de a ne salva de putregaiul lgbt, de a ne salva gazele din Marea Neagră, acum se pare că le iese. Au salvat Transilvania. Respect pt opinia dvs și a dlui Radu Bogdan.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult