Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Descătușarea aroganței: întoarcerea strigoilor

Pentru sute de primari și șefi de Consilii Județene, turul doi al alegerilor locale se va ține mâine, la Curtea Constituțională. Până la un verdict al judecătorilor constituționali, care se vor pronunța asupra dezincriminării abuzului în serviciu, Alianța penalilor – reîncărcată printr-un vot popular - a mers pe burtă: nu a deschis șampania de după locale și nu a țopăit pe scenă.

Liviu Dragnea a anunțat victoria zdrobitoare în alegerile locale fără artificii. Austeritatea bucuriei este o premieră la partidul care organiza omagii cu 50.000 de oameni pe Arena Națională. Ea nu vine însă dintr-un sentiment al decenței descoperit subit, ci dintr-o conștientizare a faptului că alegerile nu sunt câștigate câtă vreme pericolul real nu e îndepărtat. Iar un DNA care le umblă prin contracte este, pentru mulți, o piedică tocmai în calea rațiunii de a fi ales: aceea de a fura din banii statului, pentru ei, pentru familia lor și pentru partid.

Dacă CCR scoate mâine colții DNA, punând pe foc 3200 de dosare în care se investighează fapte de abuz în serviciu, Alianța penalilor poate să închirieze din nou Arena Națională. Sute de condamnați definitiv vor ieși din pușcărie, alte sute vor scăpa de urmărirea penală. Marii beneficiari sunt aleșii locali ai partidelor, pentru că ei sunt motorul acestei afaceri lucrative care se numește politică în România. Ei sunt responsabili de încasarea zeciuielii (a zecea parte dintr-un contract) și de redistribuirea ei către toate structurile de partid.

Dna Kovesi a încercat ieri o demonstrație de forță, invitând de-a valma la audieri politicieni, oameni de afaceri, medici, manageri de spitale etc.: coada de la intrarea la DNA este un semn al unei așteptări nervoase a deciziei CCR.

Așteptând victoria la Curte, Liviu Dragnea, unul dintre cetățenii de la coadă, ne-a pus în fața unei alegeri imposibile: ori pâine, ori cătușe! În sfârșit, dl. Dragnea ne spune pe înțelesul nostru care e de fapt miza alegerilor din acest an. Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i la Dragnea. La Dragnea, la Cherecheș (revotat în închisoare primar în Baia Mare, cu 70 la sută), la Mircia Muntean (condamnat la șase ani de închisoare imediat după ce a fost reales primar al Devei) și la mulți, mulți alții, organizați într-o rețea transpartinică, revalidată de alegători-complici.

Există o țară de complici (care-și vor găsi întotdeauna alibiuri morale) și o țară care are așteptări mai mari de la ea însăși. O țară care votează răul pe care îl știe și o țară care are curajul să privească în viitor. O țară care-și rezolvă problemele cu o șpăguță și o țară care nu acceptă compromisul. O țară care-și așteaptă pușcăriașii acasă cu pâine și sare și o țară care consideră că nu se va face dreptate până când averile obținute prin furt nu vor fi confiscate până la ultimul leuț. Aceasta este alegerea pe care v-o propun, ca replică la oferta dlui Dragnea.

PS. Foștii se întorc cu o agresivitate sporită. Un fost premier alungat de mulțime de la Palatul Victoria face un festival de glume proaste pe Facebook, jignește și râde de propriile-i farse, oferindu-le specialiștilor un caz medical complet. Un fost ministru de-al acestuia dă în direct un recital de insulte la adresa unui jurnalist, obligându-l pe moderator să-l invite afară din emisiune. Aroganța acestor oameni este pelicula de apă pe care alunecă tsunamiul ce va să vină: câștigarea alegerilor le-a dat un sentiment al impunității care-i face euforici. Am mai văzut asta în politica românească. Aș putea spune că tocmai aroganța e speranța: cine e pe cai mari o să cadă de sus!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toți care ajung acolo sus se înmoaie si devine corupt.
    E o tara in care daca nu furi esti dat jos din funcție.
    • Like 0
  • Am mai spus-o solutia peenalilor se rezolva cu legi aspre asupraa coruptiei legi cu inchisoarea pe viata daca face abuz,iq mita,adica fura din buzunarele noastre,in loc sa mareasca spre exemplu salariile sau pensiile cum e ca afara un salariu minim de peate 1000 de euro restul ia ei parlamentarii care fura salarile si pensikw noastre prin mita aia,sa-si ingroasr ei contul.Eu propun inchisoarea pe viata a celor prinsi.Numai prin legi aspre scapam de coruptie.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Din pacate in Romania lui 2016 se pare ca e mare nevoie de catuse (si recuperarea prejudiciului), altfel nu avem paine, incalzire, scoli, spitale, administratie, infrastructura. Fara catuse avem o mafie care se ghideaza dupa principiul "sfant" al calitatii "divine" numite magarie care are grija ca poporul (de fraieri) de pe care isi trage "profitul" sa existe in singurul mod in care produce maxim de avantaje: cat sa nu moara, dar nici sa traiasca. Pentru ca, nu-i asa, sa nu stii sa faci bani e un pacat. Si sa nu stii sa zdrobesti tot ceea ce e valoros in tine si din jurul tau e slabiciune. Si sa nu poti tu, ala cu pumnul mare si vocea mai tare, sa "te impui" este un defect major. Banii poporului sunt pentru placerea si abuzurile tale si megalomaniile de clasa superioara. De aceea e nevoie de catuse si recuperare. Pentru ca ai pierdut testul puterii.
    • Like 0
  • Au castigat aceste alegeri ...bun ,nui nimic rau, ptr ca asa ii prinde DNA mai repede cand au functii! Sunt convins ca nu o sa faca pureci acolo !
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Imbatatul cu apa rece a devenit un sport national. Nu exista o victorie zdrobitoare a partidelor alese, pentru ca ele au fost alese cu 100% din 3%! Adica din zece mii de oameni au votat trei si de aici acel 100%. Majoritatea s-au abtinut, si s-au abtinut si pentru ca noii veniti au prea multe semne de intrebare si agende destul de ciudate pe care multi le citesc si le discuta. Intr-o democratie opiniile sunt libere, nu le poti ingradi, si oamenii au dreptul si chiar datoria sa-si puna intrebari.
    • Like 0
  • Daniel I check icon
    Domnul Nicolicea reprezinta arhetipul ”stăpânului” milostiv care te lasă să trăiești pe tine, un vierme imund, doar pentru că el e mărinimos și pentru că el nu-și poate produce singur bunuri și servicii.
    În ceea ce-l privește strict pe domnul Nicolicea, l-am văzut cu ani în urmă la B1TV (cel mai probabil) când, iritat de întrebările incomode, a stropit moderatoarea cu apa din pahar. În direct! Ciudat e faptul că nu mai există nici urmă de înregistrarea momentului pe internet. Nu vi se pare?
    Rog pe această cale să semnaleze cineva dacă o are. Ar fi interesant de văzut, chiar ca pe un caz clinic.
    • Like 0
  • Pentru domnul Liviu Dragnea unul dintre cei care și-au câștigat locul la coada celor fără valori morale noi cei care putem încă să alegem, alegem cătușele!
    • Like 0
  • Bine punctat: „Marii beneficiari sunt aleșii locali ai partidelor, pentru că ei sunt motorul acestei afaceri lucrative care se numește politică în România”... Ar fi amuzant, daca n-ar fi tragic. Auzi, „afacere lucrativa”… Daca n-ar fi o excelenta oportunitate de afaceri, nu s-ar mai inghesui nimeni sa intre in politica…
    • Like 1
  • check icon
    Nu e de mirare că au tupeu hoții odată ce au primit girul alegătorilor.
    • Like 1
  • E tot mai limpede faptul ca nu stim si nu am invatat inca dupa atatia ani ce este democratia. Vedem la televizor reportaje de afara ,cum se face politica,administratia locala si multe alte chestii utile in tari civilizate din Vestul Euopei, iar apoi vin alegeri locale si votam iar penalii si coruptii !! Atunci ne meritam soarta, sa nu mai ne plangem ca ne fura padurile, ca nu avem autostrazi ,ca trebuie sa dai spaga la spital. Am legiferat acest sistem, l-am girat . Se va fura in continuare pentru ca noi ai lasam. Ne trebuie legi care sa nu fie schimbate in fiecare an. dupa interesele lor. Completata Constitutia cu articole noi, care sa ramana peste ani si la copiii nostrii. sa nu poti modifica Codul penal , alegerea primarilor in doua tururi, cu maxim 2 mandate consecutive,daca esti condamnat penal sa nu poti sa mai detii functie publica , decizia poporului la referendum sa fie aplicata obligatoriu si direct i,sa devina automat lege si sa nu mai depinda de Parlament,Presedinte, etc...si lista e lunga. Apoi viitorii alesi in Parlament ,cel de 300 ,asa cum s-a votat la referendum,
    sa se ocupe de gasirea solutiilor pentru o viata mai buna pentru icetatenii acestei tari, atati cati o sa mai fim .
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult