Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Descifrat, cu Roman Tolici: „Un artist trebuie să fie pregătit să mănânce și covrigi uscați, dar să reziste și la icre negre. Trebuie să aibă un stomac rezistent”

Artistul contemporan Roman Tolici și-a vândut primul tablou cu 200 de euro, iar acum are în atelier o lucrare pentru un cumpărător dispus să plătească 60.000 de euro. Invitat la Descifrat, inițiativă prin care BT deschide conversația pe tema unui subiect tabu: banii și cum ne raportăm la ei, pictorul a vorbit despre condiția artistului, despre culorile și nuanțele în care vede banii, despre ce înseamnă investiția în artă și le-a oferit o soluție tinerilor artiști care nu trăiesc încă din artă.

„În România, artiștii rezistă mai degrabă și asta e o chestiune valabilă pentru tot restul lumii, cred. Nu e nicăieri ușor să fii artist. Un artist, cred că trebuie să fie pregătit să mănânce și covrigi uscați, dar să reziste și la icre negre. Trebuie să aibă un stomac rezistent”, a spus pictorul de origine basarabeană întrebat dacă în România, artiștii există sau mai degrabă subzistă. 

Banii sunt „candidatul perfect” pentru o reprezenta o sursă de inspirație pentru artă. Tolici a pictat odată o bancnotă de un dolar în culorile „naturale”, dar a acoperit-o cu sânge. „Fiecare poate înțelege ce vrea din treaba asta, dar lucrarea era despre acele pasiuni și drame pe care le creează banii, în general, în lumea noastră”, a spus artistul.

Emoția pe care o asociază banilor este cea de liniște interioară, care se poate transformă în zgomot dacă sunt puțini, sau într-o „simfonie minunată” dacă sunt mulți.

„Cred că banii pot dezumaniza. Avem multe exemple în sensul asta, dar în același timp, banii sunt unul dintre motoarele esențiale ale civilizației. Istoria ne arată că acolo unde au fost bani, a existat artă, filozofie, cultură, în general. Unde nu au fost bani, a existat voie bună”, a mai spus Tolici.

„Arta nu e doar pentru bogați”

În România se pune preț pe artă, dar unul prea mic pentru că „nu s-a ajuns la concluzia firească că arta este de neprețuit, de fapt. (...) În mod curios, arta nu e doar pentru cei bogați. Poți ajunge să cumperi artă pe bani surprinzător de puțini. Ce contează e să o cumperi la timpul potrivit. E greu să cumperi un van Gogh acum, dar era simplu să cumperi atunci când el era în viață”, spune Tolici, subliind că arta este o investiție, dar că trebuie să-ți asumi că nu tu ești cel care beneficiază de ea, ci moștenitorii tăi.   

În colecția sa personală se află lucrări semnate de Lea Rasovszky, Sasha Bandi, Beatrice Arzoiu, Mathias Bar, Gili Mocanu, Tara von Neudorf sau Tina Lechner.

Un sfat pentru tinerii artiști

„Viața e grea pentru toată lumea și are foarte multe provocări. Dacă vrei să ajungi să trăiești din artă, trebuie să-ți vezi în continuare de viață. Să-ți iei un part-time job dacă e necesar, să faci diverse alte lucruri, în același timp neuitând să faci și artă. Dacă ai răbdarea și perseverența necesară cu singuranță poți ajunge în acel punct când poți trăi din artă. Dacă nu, rămâi cu bucuria de a crea artă”, crede Tolici.

Primul tablou pe care el l-a vândut îl înfățisa pe Mihai Eminescu la bustul gol, care avea tatuată pe umăr propria semnătură. Nu-și amintește exact cea a făcut cu cei 200 de euro pe care i-a obținut, dar cel mai probabil „i-a cheltuit pe viață”, așa cum face de obicei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult