Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Descifrat, cu Roman Tolici: „Un artist trebuie să fie pregătit să mănânce și covrigi uscați, dar să reziste și la icre negre. Trebuie să aibă un stomac rezistent”

Artistul contemporan Roman Tolici și-a vândut primul tablou cu 200 de euro, iar acum are în atelier o lucrare pentru un cumpărător dispus să plătească 60.000 de euro. Invitat la Descifrat, inițiativă prin care BT deschide conversația pe tema unui subiect tabu: banii și cum ne raportăm la ei, pictorul a vorbit despre condiția artistului, despre culorile și nuanțele în care vede banii, despre ce înseamnă investiția în artă și le-a oferit o soluție tinerilor artiști care nu trăiesc încă din artă.

„În România, artiștii rezistă mai degrabă și asta e o chestiune valabilă pentru tot restul lumii, cred. Nu e nicăieri ușor să fii artist. Un artist, cred că trebuie să fie pregătit să mănânce și covrigi uscați, dar să reziste și la icre negre. Trebuie să aibă un stomac rezistent”, a spus pictorul de origine basarabeană întrebat dacă în România, artiștii există sau mai degrabă subzistă. 

Banii sunt „candidatul perfect” pentru o reprezenta o sursă de inspirație pentru artă. Tolici a pictat odată o bancnotă de un dolar în culorile „naturale”, dar a acoperit-o cu sânge. „Fiecare poate înțelege ce vrea din treaba asta, dar lucrarea era despre acele pasiuni și drame pe care le creează banii, în general, în lumea noastră”, a spus artistul.

Emoția pe care o asociază banilor este cea de liniște interioară, care se poate transformă în zgomot dacă sunt puțini, sau într-o „simfonie minunată” dacă sunt mulți.

„Cred că banii pot dezumaniza. Avem multe exemple în sensul asta, dar în același timp, banii sunt unul dintre motoarele esențiale ale civilizației. Istoria ne arată că acolo unde au fost bani, a existat artă, filozofie, cultură, în general. Unde nu au fost bani, a existat voie bună”, a mai spus Tolici.

„Arta nu e doar pentru bogați”

În România se pune preț pe artă, dar unul prea mic pentru că „nu s-a ajuns la concluzia firească că arta este de neprețuit, de fapt. (...) În mod curios, arta nu e doar pentru cei bogați. Poți ajunge să cumperi artă pe bani surprinzător de puțini. Ce contează e să o cumperi la timpul potrivit. E greu să cumperi un van Gogh acum, dar era simplu să cumperi atunci când el era în viață”, spune Tolici, subliind că arta este o investiție, dar că trebuie să-ți asumi că nu tu ești cel care beneficiază de ea, ci moștenitorii tăi.   

În colecția sa personală se află lucrări semnate de Lea Rasovszky, Sasha Bandi, Beatrice Arzoiu, Mathias Bar, Gili Mocanu, Tara von Neudorf sau Tina Lechner.

Un sfat pentru tinerii artiști

„Viața e grea pentru toată lumea și are foarte multe provocări. Dacă vrei să ajungi să trăiești din artă, trebuie să-ți vezi în continuare de viață. Să-ți iei un part-time job dacă e necesar, să faci diverse alte lucruri, în același timp neuitând să faci și artă. Dacă ai răbdarea și perseverența necesară cu singuranță poți ajunge în acel punct când poți trăi din artă. Dacă nu, rămâi cu bucuria de a crea artă”, crede Tolici.

Primul tablou pe care el l-a vândut îl înfățisa pe Mihai Eminescu la bustul gol, care avea tatuată pe umăr propria semnătură. Nu-și amintește exact cea a făcut cu cei 200 de euro pe care i-a obținut, dar cel mai probabil „i-a cheltuit pe viață”, așa cum face de obicei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult