Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Despre doamna ucisă de câini: există o responsabilitate personală și o responsabilitate instituțională

teren viran

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Unu: Doamna Ana Oroș mai fusese atacată de câini în același loc și suferise răni serioase. Din această perspectivă, ce s-a întâmplat nu poate fi tratat cu lejeritate ca un simplu accident. Când s-a răsturnat mașina aia peste cele două fete care mergeau pe trotuar – acela a fost pur accident, o pură întâmplare nefericită. Dar ce s-a întâmplat lângă Lacul Morii este puțin diferit. Aici avem de-a face cu cineva care cunoștea riscul, care și-l asumase. Nu toată lumea își asumă riscuri, unii au aversiune la risc. De ce alerga Ana Oroș prin acea zonă de lângă Lacul Morii, știind că acolo sunt câini agresivi care au mai atacat-o și sfâșiat-o? Doamna Oroș însăși le-ar fi spus prietenilor care au întrebat-o: „Nu pot trăi cu frică. Trebuie să îmi înving fricile”.

Accidentul acesta seamănă cu cel de la CE Oltenia. Și acolo oamenii și-au asumat riscul de a munci în niște condiții pe care le-ați văzut la televizor. Nu i-au tras de urechi pe șefi. Prin urmare, nu este chiar întâmplător că au loc astfel de accidente. Putem spune, de fapt, fără a fi un truism, că un accident se poate produce oricând acolo, că e doar o chestiune de timp până la următoarea victimă.

Putem trage vreo lecție?

Din punct de vedere liberal, este dreptul omului să-și ducă viața așa cum vrea și trebuie să fim cât mai respectuoși față de deciziile unei persoane. Dar tot liberalul militează pentru decizii informate, pentru educație. E bine să fim conștienți de riscuri, e bine să ne dezvoltăm discernământul.

Doi: există o responsabilitate instituțională. Avem instituții, avem funcționari plătiți să se ocupe, printre altele, de câini și de siguranța oamenilor sau care sunt plătiți să se ocupe exclusiv de câini. Ce-au păzit? Of, timpul trece, leafa merge, noi muncim cu spor.

Soluții instituționale? Uciderea câinilor vagabonzi? Trebuie să ne calmăm și să înțelegem că asta nu poate fi decât o soluție temporară, abstracție făcând de implicațiile morale ale unui asemenea demers. Nu vom rezolva nimic pe termen lung: noi câini vor intra în vagabondaj, câtă vreme noi câini sunt lăsați să vagabondeze de către niște... nesimțiți.

Iar nesimțirea are cote uriașe în România. Să vă zic o experiență personală? Dacă plec de acasă și las poarta deschisă, vecinii mei care ies să-și plimbe câinii pe strada îi lasă pe aceștia să intre la mine în curte pentru a-și face nevoile. Foarte simplu.

Da, și eu sunt de vină, evident, fiindcă în raport cu nesimțirea lor, sunt și eu un risk lover.

Revenind, doar educația referitoare la creșterea animalelor poate îmbunătăți situația în mod durabil, nu măsuri pompieristice dubioase moral. Fiindcă uciderea câinilor exact asta înseamnă: să dăm frâu liber instinctelor noastre primare, de parcă am fi câini.

Ce altă soluție? Creșterea calității administrative, darea afară a incompetenților și angajarea unor funcționari/polițiști cu adevărat preocupați de bunăstarea cetățenilor în slujba cărora se află.

Din perspectivă liberală, respectarea dreptului de proprietate este sfântă. Te-am prins că ți-ai lăsat câinele să umble nesupravegheat? Pac, amendă serioasă, să-ți treacă cheful. Te-am prins că patrupedul tău a atacat un om? Pedeapsă de să-ți treacă cheful și să fie o lecție pentru toată lumea. Este ca și cum tu însuți ai ataca pe cineva. Mergi la pușcărie. Simplu.

*Când am fost prima oară în America, la o zi de la sosirea mea acolo, mergând pe jos către un magazin, am fost atacat de un câine de talie mică. Eu, obișnuit cu mahalalele României, nu m-am speriat, chiar mi s-a părut simpatic. Însă femeia care ieșise cu el la plimbare aproape a făcut atac de panică, și-a cerut umil scuze de șapte ori. M-am mirat, vă dați seama, eu venind dintr-o groapă a civilizației am crezut că ea are o problemă. Mi-am dat repede seama că eu aveam o problemă. Normal este să nu lași câinele să atace pe cineva, fiindcă asta echivalează cu a ataca chiar tu pe cineva. Și pentru asta plătești zdravăn.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca autorul nu a citit "confesiunea" unui fost angjat la un adapost pentru caini. In zona este vorba de cu totul altceva. Acolo s-au pripasit "intreprinzatorii" ochesi, aia de se ocupa cu fierul vechi si "importul" de deseuri, deseuri pe care le ard langa bucuresti. De aia nu se ocupa nimeni sa-si faca treaba. Toti,fara exceptie, isi iau mita de la balaoachesi si se fac ca nu stiu nimic. Printre maidanezi sunt "aruncati" si caini din rasele pentru paza si lupte, caini deveniti inutili pentru brutele care i-au detinut, rase create artificial pentru a aduce profituri parazitilor bruneti, meniti ss impiedice eventualii interesati despre activitaatile lor ilicite. Acesti intreprinzatori dubiosi au mituit tot ce inseamna autoritate, daca exista asa ceva in romania. De asta politia locala, acesti paraziti in solda primarilor, nu fac nimic, "nu stiu nimic". Functionarii din primarii la fel sunt cumparati. Nu-i intereseza nimic si-si declina in"competentele". Nu va mai ascundeti dupa vorbe. Asta este realitatea. Pe urma urmeaza asociatiile "iubitorilor de animale", niste dementi care sar si impiedica tot ce pot in numele "drepurilor" diverseleor animale. Unele realizeaza profituri,nu mici, din asta traiesc. Sunt multe de scos la iveala, ca peste tot. Societate romana este "mancata" de cancerul coruptiei in orice domeniu ai privi.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Eutanasierea nu este o "pedeapsă", ci o măsură de reglare a populației din adăposturi. În Franța, problema e endemică de zeci de ani. ZECI DE ANI! Ce soluții au francezii? Păi tot alea: eutanasiază ȘI sterilizează. Dar străzile sunt curate, pentru că orice animal - inclusiv pisică - e îndepărtat în câteva ore. Dacă are noroc, e adoptat. Dacă nu... nu! Și e ok, pentru că cetățeanul francez e în siguranță.

    Pe de altă parte, aș dori să reamintesc că friptura de vacă, hamburgherii și cotletele nu cresc pe câmpie. Nu există ogoare cu cotlete de vacă. Există în schimb abatoare. E moral? Iubesc animalele: când eram copil, la bunici, zburdam printre purceluși și miei. Plus vițeluș, mânz, boboci de rață și ce se mai găsea prin bătătură.

    Felurile mele preferate? Ciorbă de văcuță și friptură slabă cu salată și cartofi prăjiți.

    Un amănunt: dacă un câine este adoptat, atunci el nu mai este câine maidanez. Este câine cu stăpân. Logic! Stăpânul devine responsabil.

    Așa că eutanasierea nu e un bau-bau, după cum nu e un bau-bau nici friptura din farfurie. E o măsură de prevenție, pe care multe țări o aplică împreună cu sterilizarea. Nu aiurea, nu orbește, ci punctual, în funcție de caz. Ideea e ca străzile să rămână sigure.
    • Like 3
  • deci ea e vinovata ca a fost violata, purta fusta scurta. cam asta e mesajul autorului
    • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Marta check icon
      Exact asta mi-a transmis și mie articolul
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      gushpi check icon
      Mesajul este: responsabilitate!
      Atât.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult