Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Despre Rusia și Putin, într-o corespondență specială cu John Simpson, veteranul știrilor externe BBC: „Vladimir Putin poate realiza mai multe comportându-se ca o pacoste totală decât pornind un război“

John Simpson

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

La 77 de ani, John Simpson este o legendă vie a jurnalismului mondial: impunător și ferm, continuă să străbată lumea pentru a oferi publicului panorama completă a evenimentelor care-i zdruncină și năpăstuiesc devenirea. 

Într-o carieră de peste 50 de ani la BBC, ca editor de politică externă și corespondent special, John poate spune că a văzut totul și a trăit totul, inclusiv Revoluția română din 1989. 

John Simpson, 1981 (Foto: Getty Images)

Când l-am întâlnit în 2019, mi-a povestit cu o incredibilă acuratețe cum în urmă cu 30 de ani improviza o mică redacție într-o cameră a Hotelului Intercontinental din București pentru a relata lumii întregi povestea impresionantă a căderii unei dictaturi. 

John Simpson, 2019 (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Cu un curaj greu de zdruncinat, o memorie uriașă și o pasiune nestăvilită pentru meseria de jurnalist, John Simpson este cu siguranță unul dintre cei mai documentați martori ai evenimentelor și războaielor care au marcat ultima jumătate de veac. Iată motivul pentru care l-am rugat să răspundă pe înțelesul tuturor la unele dintre marile întrebări care macină orice om de rând în această perioadă, ca să înțelegem mai ușor prin ce trecem la granița cu Ucraina, să ne temperăm tentația isteriei și să mai îmblânzim fiara populismului care își arată colții, în lipsa unei comunicări prompte, clare și eficiente din partea guvernului nostru. 

Extremismul și naționalismul nu cresc din proprie inițiativă, ele sunt hrănite de lipsa de adecvare a mesajelor importante la nivelul tuturor categoriilor de public. Când ani de zile ai fost ignorat cu superioritate sau mituit ocazional, te îndrepți orbește spre primul suflet de aur care îți vorbește pe limba ta. Trăim în paradigma guvernării cu o comunicare lamentabilă, lucru care ne obligă să suplinim autoritățile și să căutăm răspunsuri la adevăratele autorități.

Domnule Simpson, ce carte joacă Rusia prin Vladimir Putin, profitând de aceste vremuri care au polarizat și destabilizat o lume întreagă?

Îngrijorarea Rusiei este că Ucraina, precum România, Polonia, Cehia etc., se va alătura Alianței Nord-Atlantice (NATO) și poate, în cele din urmă, și Uniunii Europene, lăsând Federația Rusă mai expusă și mai izolată ca niciodată. În prezent, nu pare că Ucraina va deveni și ea o putere occidentală, dar Vladimir Putin este dornic să distrugă orice șansă ca acest lucru să se întâmple. În același timp, Putin își dă seama că popularitatea lui scade în Rusia (un sondaj de opinie l-a coborât recent la 33%) și este îngrijorat de alegerile prezidențiale din 2024. Dacă va pierde alegerile, averea și libertatea lui personală ar putea fi în mare pericol. Fără îndoială, își amintește că popularitatea i-a crescut în mod impresionant când a luat Crimeea de la Ucraina și, conform calculelor sale, dacă provoacă acum un scandal cu Ucraina, va părea puternic și opinia publică se va aduna în jurul lui.

Lumea după Vladimir Putin. Ce credeți că dorește liderul rus cu adevărat: Ucraina, o nouă Uniune Sovietică sau doar o destabilizare a structurilor și a valorilor occidentale?

Putin știe mai bine decât noi toți cât de slabă și de săracă devine Rusia pe zi ce trece. Dintotdeauna, abilitatea lui a fost să distragă atenția poporului rus și a lumii întregi de la această realitate. În 2014, ca un scamator, a stârnit în mod abil pericolul în estul Ucrainei și a semănat în oameni teama că vor fi invadați, în timp ce își asigura, de fapt, stăpânirea asupra Crimeei și își consolida autoritatea în zonă. Ucraina de Est a fost doar o tactică de distragere a atenției. Putin își poate continua drumul său înainte doar lăsând impresia că este eficient și puternic, când de fapt el este eficient, dar nu foarte puternic. El vrea să exploateze slăbiciunile evidente ale Occidentului și face acest lucru într-un mod genial. Este posibil să fi ajutat Marea Britanie să voteze pentru Brexit și America să voteze pentru Trump, iar acum a scos cu siguranță în evidență diviziunile din UE, ademenind Franța și Germania departe de o poziție unificată a NATO cu privire la Ucraina. Acestea sunt adevărate succese tactice, dar ele nu demonstrează neapărat forța; dimpotrivă.

Fantoma războiului începe să ne bântuie: amenințarea este reală sau trecem doar printr-un atac de panică?

Dacă Putin ar fi cu adevărat chitit pe război, eu cred că ar fi început o mare propagandă în primul rând în Rusia: ceva ce clar nu a făcut până acum. Nu-mi amintesc ca vreo țară care și-a făcut cu adevărat planuri de război să fi eșuat în a-și mobiliza propria opinie publică. Desigur, după cum știm cu toții, acest tip de situație poate degenera foarte rău și un război poate izbucni oricum. Dar a muta câteva sute de mii de trupe în jurul granițelor nu este același lucru cu a începe un război. Cred că maximul pe care Putin îl va face este să provoace și mai multe probleme în estul Ucrainei. Este ieftin și oarecum greu de detectat. Nu cred că va face o fandare spre Kiev sau că va organiza o invazie majoră. Dar aș recunoaște imediat că poate am subestimat gravitatea situației.

Credeți că poporul rus este dispus să-l urmeze pe Putin într-un război cu Occidentul?

Toate semnele arată că opinia publică din Rusia ar fi reticentă să-l urmeze pe Putin într-un război. Dar asta nu înseamnă neapărat mare lucru. Dacă ar începe războiul, ar crește și susținerea lui. Așa se întâmplă de obicei.

Sunteți îngrijorat, pesimist sau cu ce sentimente priviți cursul acestor evenimente, după o viață petrecută în miezul afacerilor externe?

Sunt deprimat, mai mult decât orice altceva. În urmă cu doar șase sau șapte ani, te puteai gândi cu încredere și optimism la viitorul lumii. Acest tip de exercițiu demonstrează că vechile politici sunt încă valabile. Faptul că Rusia, China și Iran formează o coaliție anti-occidentală este profund deprimant. Modul în care China a înăbușit libertățile personale pe teritoriul ei și în Hong Kong este cu adevărat trist, iar dacă China invadează Taiwanul - ceea ce, din nou, este mai puțin probabil decât pare – acesta ar fi un dezastru internațional major. Deci cu siguranță sunt cam mohorât.

Care este scenariul cel mai pesimist la care ar trebui să se aștepte Europa?

Cred că cel mai sumbru scenariu ar fi ca lucrurile să meargă foarte rău în Ucraina, SUA și Marea Britanie să fie implicate, Franța și Germania să stea deoparte și totul să se lase cu o confruntare reală și vărsare de sânge. Dar lucrurile nu trebuie să fie așa. Vladimir Putin ar putea decide că riscurile economice ar fi prea mari pentru Rusia și că America are puterea de a deteriora economia rusă într-un mod îngrijorător. Putin poate realiza mai multe comportându-se ca o pacoste totală decât declanșând un război. Eu cred că este prea inteligent pentru a ieși din largul lui. Desigur, există posibilitatea ca acest optimism relativ al meu să pară foarte stupid peste câteva zile sau săptămâni, dar dacă mă înșel va fi pentru că am judecat greșit, și nu pentru că o invazie urmată de război este inevitabilă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Occidentul mereu a privit cu reticenta pe acela diferit care nu face parte din gasca lui bineinteles in exprimare cartieristica. Intrebarea este DE CE ?. Trebuie ne-aparat sa dam crezare majoritatii doctrinare doar pentru ca cel diferit nu face parte din sfera ta de influenta ?. Aduceti-va aminte cate spume la gura faceau americanii cu privire la asiatici si la inmormantarea pe care le-o predestinau. Dv. mai stiti cum arata China pe interior si exterior in prezent ? Revenind la Russia... da aceasta incearca sa-si gaseasca nisa acel culoar spre propria dezvoltare si prosperitate. Ca metodele sunt opuse de cele capitaliste lingusite democratic asta este cu totul altceva... toti stiind ca in acelasi punct se poate ajunge diferit important este sa ajungi si sa si prosperi. Altceva....lumea chiar are nevoie de baieti buni si baieti rai ?. de eroi si de villain-si ?....puteti defini conform DEX-ului binele si raul ? In concluzie cu totii platitori de cablu si internet influentati mai ales de marile companii mainstream de presa sau divertisment cu magnati in umbra SUNTEM niste absurzi care definesc o directie de trend pentru ca asa ni se serveste cu lingurita. Donald Trump intr-un fel avea dreptate : "de ce sa nu avem si cu Russia o relatie macar cordiala sau de incredere reciproca " ?. pana la urma care ar fi problema daca ne definim ca si pacifisti ? Sa nu uitam nimeni dintre natiile acestui secol nu a avut mai mult sange pe maini ca americanii iar fiecare Presedinte democrat a gestionat intentionat sau prin factorul provocator cate un razboi...asta ii indreptateste oare la idealuri de urmat ? Deci jurnalistic domnule John Simpson cu totii traim traiti vom trai numai din PERCEPTII pentru ca aceeia care detin cu adevarat puterea vor lua pentru ca vor putea si pentru ca pot si vor mai putea asa pe nesimtite in baza fortei brute indiferent de doctrine sau curenturi. O zi buna va doresc !
    • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Gandalf check icon
      Daca ai in curtea vecina un tigru, traiesti o relatie de permanenta atentie si vigilenta cu el. Cum ai uitat, cum te haleste. Nu exista o relatie "cordiala sau de incredere reciproca" cu imperiul post-bolsevic. As simple as this.
      Aaa, si-mi amintesc de bancu` ala mai vechi: La ora de geografie. Cu cine se invecineaza Uniunea Sovietica? Cu cine vrea!
      Iar faptul ca Rusia lui Putin este nucleul tare al fostei uniuni cam spune totul despre cine-a mostenit CCCP-ul - si desi a stat adormit o gramada de vreme, se pare ca se trezeste...
      • Like 2
    • @ Gandalf
      Cred ca ai vizionat prea multe filme cu "baieti buni" "baieti rai" ceea ce nu reflecta realitatea asta intr-o nota categorica. Da intr-adevar exista un loc la masa geo-politica si pentru cei care nu au un scaun...spre exemplu vine chelnerul si-ti ofera un lighean pe care sa te asezi meniul fiind unul conform putintei de tara ( via.Romania ). Dar inca consider ca nu ai inteles ceea ce am scris......
      • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Gandalf check icon
      Adevaaaar graaaaiesteeeee guraaaa paaaaacaaaaatosului... cum sa fi inteles oare? Inafara de o gargara cu pretentii intelectuale, chiar nu prea era nimic de inteles. Trump si cei care l-au "inscaunat" - toti o apa si-un pamant.
      Si be: io nu ma uit la tembelizor, io citesc cartz'. Chestiile alea pe care le rasfoiesti, daca iele ie pe hartie sau tot dai cu destu` daca ie pe ridar. Cartz'. Te fac neprost.
      • Like 0
    • @ Gandalf
      Raman la comment-ul meu initial ca o sugestie. In rest imi pierd timpul ca de obicei.
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Nimeni nu e perfect, dar rusii sunt, orice s-ar spune, cei mai marsavi. Noi le-am simtit cizma si nici acum n-am scapat de agentii lor de influenta. Daca am putea pleca pe alta planeta, sa scapam de ei, tare bine ar fi. Milioanele de oameni carora rusii le-au distrus vietile ii vor face urati pentru totdeauna. Mai ales pentru ca sunt vicleni si mint sfruntat. Daca eram undeva departe de granita lor, poate am fi fost indiferenti, dar sa vezi cum romanii nostri vin cu argumentul ca americanii au sange pe maini, mi se pare penibil....jalnic.
      • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Iti dau doar un exemplu din multe... de "americanisme" : in Yugoslavia anii 90. daca nu ma insel crezi ca americanii nu au mainile patate de sange de la decizional pana la militar ?. si nu o spun pentru ca asi fi rusofil ci cu un sens the #right and #wrong. Mai documenteaza-te !
      • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Nu-i suport pe pro-rusi. Serbia e pro-rusa pentru ca si ei sunt dornici sa se impuna, chiar criminal, altor etnii, ca si rusii...nu inseamna ca am fost de partea bombardarii Belgradului. A fost un abuz. Dar si miile de musulmani omorati de sarbi nu vor putea gasi dreptatea lor vreodata...ca si bietii basarabeni, absolut nevinovati, omorati de rusi doar pentru ca au vrut sa treaca la fratii lor sau s-au revoltat ca li s-au luat averile...pe noi rusii ne-au calcat in picioare. Ne-au luat 20% din teritoriu fara mila, Si tot ei ne desconsidera. Ii invata pe basarabeni ca noi suntem tigani. Rusii sunt blestemul nostru.
      • Like 0
  • Asa cum in primul si al doilea razboi mondial nu s-a stiu daca va incepe. Uite si acum cand va fi al treilea razboi mondial ne va lua prin surprindere si nepregatiti. Putin si NATO si UE vor face ce stiu ei. Atunci cand va incepe razboiul, nu toti vor avea unde sa se refugieze. Poate in jos in boxa ,c ei care locuiesc la bloc. Dar... va fi greu cu cele necesitati. Ramane de vazut. Lucrurile nu vor sta asa la infinit, ceva tot se va intampla. Vai de noi.
    • Like 1
  • Nimeni nu stie ce va fi exact. Singurul lucru care pare sa se petreaca este ca multi care au subestimat pacostea care este Rusia, incep sa se lamureasca acum ca ea poate face foarte mult rau, fie si numai prin batjocura de care e in stare.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult