Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Despre „preoții rock”

Au apărut în spațiul public o serie de popi, predicatori și ... iluminați care au o audiență de mare succes, prizați de un așa numit creștinism „popular”, de o anumită religiozitate trăită „de jos”, de parcă ne-am afla într-o fază de început a evanghelizării creștine. Acești predicatori abordează toate temele vieții religioase și cotidiene de-a valma, auditoriul lor regăsindu-se cu toate frământările și neliniștile lor în discursul și învățăturile „de belfereală” ale acestora, adică, este vorba de un populism de factură religioasă îmbrățișat de lumea noastră postmodernă.

Acești cuvântători ies evident din spațiul eclezial, preferând piețile, sălile cu audiență mare, dar mai ales televiziunile, aceste tribune sau amvoane contemporane sensibile la orice Savonarola modern. Ei continuă seria predicatorilor și iluminaților necanonici de odinioară, cei care prin succesul lor au provocat adevărate contagiuni mentale colective. 

Părăsind amvonul și spațiul eclezial, ei ating pe alocuri necanonicitatea unor astfel de ipostaze, mai ales atunci când, în contextul unei epoci postcomuniste, ei devin „pastile” zilnice la televiziuni. E o îndrăzneală și perseverență nemăsurate ca, părăsind spațiul eclezial, spațiul liturgic și euharistic care consacră neîncetat comunitatea credincioșilor, să „prelucrezi” învățăturile și doctrina religioasă în cele mai diverse și banale teme ale vieții creștine. Mai mult decât atât, aceștia desacralizează spațiul amvonului și o fonetică a cuvântului rostit în spațiul eclezial, desacralizează comuniunea liturgică, făcându-se promotorii cuvântului creștin rostit oriunde și oricând. Îmi aduc aminte în acest sens de o butadă a lui Umberto Eco în care se relatează un dialog dintre un călugăr franciscan și un iezuit pe tema rugăciunii. Franciscanul l-a întrebat pe superiorul său „dacă în timp ce se roagă, poate să fumeze”. În mod automat, superiorul i-a răspuns că nu poate să fumeze în timp ce se roagă. Iezuitul astuțios îi reproșează franciscanului că, pentru a obține permisiunea, întrebarea trebuia formulată în alt mod, și anume, „în timp ce fumez, pot să mă rog?”. Aceasta ar fi fost forma corectă, pentru că în conformitate cu învățătura bisericii, rugăciunea este continuă, ea este permanentă și, deci, este rostită tot timpul și în orice împrejurare.

Acești preoți și predicatori circumstanțiali și predispuși spre vedetism, pătrunși de marketingul succesului, în fond, se dezvoltă pe sine în toate articulațiile specifice imposturii. De multe ori, ei banalizează și rostogolesc sublimul învățăturilor religioase în „glumițe” ale cotidianului, cu înflorituri și cu o stilistică necanonică, iar producătorii emisiunilor TV sunt la fel de impostori și slujitori ai religiei succesului și ai ratingului. Cu toate acestea, lumea mirenilor îi prizează cu nesaț, dornică de un cuvânt duhovnicesc și creștin, fiind însă sedusă de învăluirile și belferelile acestei specii de predicatori. TVR, structurată pe o rezistentă fibră neocomunistă și atee în tradiția și existența ei din anii comunismului și ai postcomunismului, promotoare disgrațioasă a fesenismului dintotdeauna, a devenit dintr-o dată o televiziune excesiv de pioasă și deopotrivă evanghelică. Există însă o distanțare evidentă între ceea ce pare a fi și ceea ce este în realitatea ei profundă și în abisul ei comunist de întreținere mascată a ideologiei comuniste.

Unii dintre sacerdoți, doritori de vedetism, sunt și universitari provenind de la școli teologice prestigioase, adică dintr-un anturaj academic serios și consistent, care a întreținut luminile învățăturii creștine de-a lungul vremii. În schimb, acești predicatori de „Okazii” sunt răzbătători în ale succesului, dar fără consistență, pentru că ei se „subțiază” în consumul cotidian televizorist. Mai mult decât atât, ei se risipesc, plimbându-se și conferențiind pe la diverse adunări cu mulțimi de credincioși care sorb cuvintele inspiratului de „har”, dar și de ... impostură. Ei combină pasaje teologice cu „vorbe de lume” cu largă adresabilitate către publicul profan, închipuindu-se adevărați Antimi Ivireanul, ierarhul sfințit care în omiliile și didahiile sale executa o critică vituperantă a moravurilor sociale. Acești predicatori sufocă, prin teribilismul vedetist și uneori prin precaritatea pregătirii lor, seninătatea și temeinicia învățăturilor creștine. Ei forțează un adevărat „aggiornamento” al bisericii ortodoxe, dorind să fie „preoții rock”, total și ipocrit deschiși la valorile contemporane și ale modernității cotidiene. Biserica, însă, a traversat toate epocile și și-a adaptat discursul și strategiile sociale la toate valurile vremurilor, rămânând rezistentă prin tradiția ei și, deopotrivă, prin înnoirea ei permanentă, fără stridențe impostoare și neavenite ca acele ale acestor predicatori. Ar fi necesară o anumită cumpătare și terapie a vedetismului preoțesc și să se instaleze calmul duhovnicesc și adevărata măsură. Televiziunea Trinitas este o tribună exemplară a promovării învățăturii creștine și a culturii în cadru mai larg al Europei de astăzi, al Europei Christiana. Alături de alte televiziuni creștine, precum Alfa și Omega, Speranța TV, Credo, se livrează un spațiu suficient și serios de promovare a credinței și vieții creștine.

Iată că Dan Puric are concurenți în ceea ce privește vedetismul și manipularea succesului facil la public.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mari cârcotași mai suntem! Dacă preoții sunt închistați în dogme și tradiții zicem că sunt depășiți și nu se adapteză la nevoile oamenilor din prezent. Dacă încearcă să adapteze mesajul la vremurile actuale, pentru a fi mai aproape de oameni, cică sunt devianți și necanonici. Dumnezeu să ne mai înțeleagă! Suntem mereu cârcotași și de fapt nu rezonăm cu biserica ortodoxă, oricum s-ar manifesta. Inadaptarea și necredința sunt la noi. Păcatul nostru.
    • Like 1
  • Trimiterea clară către părintele Constantin Necula mă nedumerește puțin...
    Chiar îl consider un "popă" luminat care poate vorbi fără să se împiedice la tot pasul în dogme și care, chiar cu riscul de a fi numit "influencer", aduce cumva, interpretează și explică în secolul 21 niște norme, învățături să le zicem, care, altminteri, rămân împietrite fără a fi și pe înțelesul celor mai tineri. Și nu e rău...
    • Like 2
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Corina check icon
      Vrând prea mult să fie prietenos, diluează (și uneori eludează, probabil) mesajul Evangheliei pentru care e chemat. Dacă e să aleg între preoții ortodocși pe care mi-i aduce sub nas YouTube, aș merge, mai curând, pe mâna unui Nicolae Dima. Serios și aplicat.
      • Like 0
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Părintele Constantin Necula e un preot luminat și doxa de carte, e și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Dar nu e singurul care merge la inima publicului, mai sunt și alții. De exemplu părintele duhovnic Vasile Ioana. Și alții și alții. Autorul articolului parcă ar fi ciudos că există astfel de preoți luminați și populari și parcă ar avea un dinte împotriva religiei și credinței, ceea ce e foarte rău. Păcatul lui.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Oriunde și oricum o fac , în biserici s-au pe scenă, în sutană sau in blugi, tot , Spălători de creier ,se numesc , sunt mari de amatori de habotnicit poporului ăsta.Depinde de noi să nu punem botul.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Treaba ta unde îți pui botul sau nu, dar dacă vrei să trăiești pe lumea asta fără Dumnezeu, îmi pare sincer rău pentru tine. Unul ca tine e mai spălat pe creier și mai distrus decât ultimul și cel mai umil dintre credincioși. Nici nu-ți dai seama, săracul de tine.

      PS Și a propos, în fraza ta de început, corect e să scrii SAU nu S-AU. Abia după aia să vorbești de alții spălați pe creier. Și nici atunci.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dorin check icon
      Era de așteptat,hop și Habotnicel.De ce nu îți vezi de în continuare de Dumnezeul tău și-i lași pe alți în pace.E treaba ta în ce și în cine crezi și ce icoane și ciolane pupi dar nu-i obliga și pe alți la asta ( mai sunt
      destui oameni care nu sunt spălați pe creier ca tine).
      • Like 1
    • @ Dorin
      Nu te obligă nimeni la nimic, ce halucinații ai? Dar asta nu înseamnă că nu-mi pare rău pentru tine. Pentru singurătatea ta în această lume.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult