Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Despre „un experiment precipitatˮ

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care aduce schimbări importante în privinţa selectării managerilor unităţilor sanitare publice, prin eliminarea restricţiilor privind participarea la concurs şi deschiderea competiţiei în selectarea celor mai potriviți manageri.

Această ordonanţă propune ca managerul de spital să fie mai mult manager şi mai puţin cadru universitar. Cu alte cuvinte, să se implice activ în administrarea şi eficientizarea activităţii spitalului, aşa cum este oriunde în lume şi să se ocupe secundar de activitatea didactică, de cercetare şi practică medicală.

Astăzi managerii de spitale sunt, cu mici excepţii, profesori doctori validaţi de conducerile universităţilor de medicină. 

Ca reacţie la această propunere de modificare legislativă, am aflat că o serie de rectori ai universităților de medicină din întreagă ţară au trimis o scrisoare către premierul Cioloş, vicepremierul Dâncu şi ministrul Voiculescu. „Adevăraţii lideri de opinie din domeniile medicaleˮ, aşa cum se autointitulează în scrisoarea trimisă către Guvern, sunt revoltaţi de propunerea de ordonanţă de urgenţă înaintată de Ministrul Sănătăţii alături de premier. Ei califică această modificare a legii ca fiind „un experiment precipitatˮ.

Această ordonanţă este o prima lovitură de graţie dată „sistemului feudalˮ din sănătate, tagmei universitarilor, care a căzut în picioare sub orice guvern. Sunt cei care fac legile în Universităţile de Medicină, însă şi în spitalele cu care au contract de colaborare, aşa cum afirma anul trecut unul dintre iniţiatorii scrisorii mai sus menţionate. Acelaşi grup ameninţă că vor fi nevoiţi să reevalueze „implicarea în instruirea rezidenţilor şi în folosirea echipamentelor” aflate în proprietatea universităţilor şi folosite în spitalele universitare.

Astăzi universităţile au devenit întreprinderi care funcţionează după legi comerciale, care produc medici cărora nu li se acordă şanse de promovare în România. Schimbul propus aduce un mare prejudiciu generaţiilor actuale şi viitoare de medici, limitând accesul la funcţii de conducere, în condiţiile în care sistemul medical românesc este într-un mare deficit de personal calificat, ca urmare a migraţiei extensive a medicilor în primul rând. 

O parte îngrijorător de mare a absolvenţilor facultăţilor de medicină îşi doreşte să părăsească sistemul românesc de sănătate din cauza corupţiei, a perpetuării sistemului clientelar, a deficitului de fonduri, însă mai ales din cauza lipsei de perspective. Medicii care pleacă într-un procentaj atât de îngrijorător o fac pentru că nu au speranţe aici. Ei ştiu că vor fi toată viaţa în umbra domnului profesor, că vor face toată treaba acestuia, însă că laurii nu le vor aparţine niciodată.

Această reglementare a managementului spitalelor este bună, însă e incompletă şi e oarecum fără valoare dacă ministerul acceptă compromisul impus de universitari. Este un schimb neechitabil, pentru că toată presiunea va fi transferată pe şefii de secţie.

Este de notorietate încercarea universitarilor de a înlocui un şef de secţie valoros, cu experienţă şi har, cu o doamnă soţie de fost ministru. Atunci am simţit pe propria piele atitudinea lor atotputernică pe care au exercitat-o din nou în compromisul impus Ministerului Sănătăţii. Conform actualului compromis, aplicarea ad literam a legii ar prejudicia sistemul românesc de sănătate de un număr mare de profesionişti, care au o pondere substanţială în salvarea de vieţi omeneşti, mai ales că ei ocupă funcţia de şef de laborator, de serviciu de primiri urgenţe, de anestezie terapie intensivă, de anumite specializări-cheie chiar şi în cele mai mari şi reprezentative spitale clinice din România. 

În consecinţă, introducerea posibilităţii şi îndepărtarea nuanţei obligatorii în lege reprezintă un lucru normal, care le permite exercitarea responsabilităţilor şi competenţelor pe care le-au demonstrat. În fiecare din marile spitale universitare din Bucureşti există medici, şefi de secţii importante, care nu au timp să fie cadre universitare, pentru că sunt prea ocupaţi să salveze vieţi. Ce se va întâmpla cu aceştia? Cu certitudine că vor participa la concurs, şi ar fi păcat să nu o facă, însă poziţia le va fi mereu ameninţată de fiica sau soţia cuiva cu titluri universitare, însă fără experienţă în spital. Şi cine vor fi victimele în acest caz ? Noi, cu toţii, fără excepţie, cei care ajungem fără voia noastră la spital. Şefii de secţie, la fel ca şi managerii, trebuie să gestioneze cât mai eficient resursele secţiei, să salveze cât mai multe vieţi, iar activitatea didactică să fie în plan secund.

În urmă cu ceva timp puneam la dispoziţia Ministerului Sănătăţii o analiză comparativă între legislaţiile diferitelor ţări dezvoltate din Europa către care se îndreaptă medicii noştri. Cred că este important să învăţăm din sistemele de sănătate mai experimentate, care constituie un pol de atracţie pentru actualele generaţii de medici, cum să ne păstrăm valorile şi cum să nu le impunem limite. Nu am primit niciodată un răspuns la demersul meu. Este regretabil că, inclusiv într-un minister care se vrea revoluţionar, există oameni implantaţi cu scopul de a-l sabota din interior şi de a apăra interesele diferitelor bresle, astfel încât pacientul să nu aibă acces la informaţie şi dialog cu factorii de decizie. Sunt convinsă că există foarte multe resurse din afară care pot contribui la demersul actualului şi viitorului ministru - oricine va fi el - de a îndrepta lucrurile strâmbe şi de a aduce un crâmpei de lumină în haosul voit al actualului sistem sanitar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bla bla bla. Pai daca am avea un sistem competitiv si nu un monopol pe asigurarile medicale am avea spitale care, daca vor sa li se deconteze serviciile medicale, vor trebui sa presteze efectiv aceste servicii, in caz contrar pacientii, fiind liberi si nu iobagi ai sistemului corupt si monopolist, vor merge la un alt spital, eventual la unul din alta tara. In acest context managerul de spital va trebui, pentru a asigura veniturile necesare functionarii, sa presteze servicii de calitate pentru pacienti si astfel pe mine nu ma mai intereseaza daca este pus cu pile sau nu. Dar nu, ministrul asta la fel ca toti politrucii de pana acuma, nu a discutat niciodata de mecanisme de competitivitate, concurenta si responsabilitate ci doar de proceduri birocratice. Tot acelasi rahat, doar ca acuma se zice ca nu pute fiindca este tehnocrat. Mancati-l voi sau mai bine nu, ca ajungeti prin spitale unde veti muri tehnocratic. Poate ca unora le convine si sunt sensibili la nuanta asta: sa mori cu un guvern politic sau cu unul tehnocrat.
    • Like 0
  • check icon
    Citez din link diverse perle incoerente, de ex.: „În țările normale, managerul nu e și chirurg ca să blocheze o sală de operație doar pentru el toată ziua. ...”. Ce înseamnă „țară normală”? Care este definiția ei în comparație cu o țară anormală? Deduc că România ar fi, acum, o țară anormală care trebuie să devină normală, adică?
    • Like 0
  • check icon
    Poate nu știu să citesc ori să analizez ori să interpretez. Zice premierul Cioloș: „mamangerii de spital să dea examen în fața comunității”. Cum vor proceda managerii? Cum vor da acest examen? E spus poetic? Subtil? Bun, poetic și/sau subtil, totuși cum se va proceda? În fața comunității pot da cei direct aleși prin scrutin direct, primarii și președintele României. Știm foarte bine că nu prea dau, după ce sunt aleși devin aroganți, de prea multe ori. Mi-e teamă că asistăm la o nouă vorbărie fără acoperire, ca acele „dezbateri publice” care constau într-o adresă de e-mail la care nu primești răspuns.
    • Like 0
    • @
      A spus asta in sensul ca se va transparentiza concursul de manageri - criterii mai clare cunoscute de toata lumea. De asemenea, concursul va include si "viziunea" managerilor despre spital, nu va fi doar un examen scolastic, cu note, in functie de cat de bine cunoaste candidatul legea si atributiile. Un ultim aspect in spiritul ideii de examen in fata comunitatii ar fi faptul ca in comisia de examen va exista si un reprezentant al societatii civile - masura care se aplica de exemplu si in CSM cand se organizeaza concursuri pentru functii de conducere in magistratura.
      • Like 1
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Baliverne, campanie electorală, vorbe goale. Să fim serioși. L-o apucat amú energia pe premier. Vă urez weekend plăcut și senin, nu vă mai gândiți la asemenea scenarii, fiți senin și bucuros de ceea ce aveți, alții ai mai mult, unii mai puțin.
      • Like 0
  • check icon
    „Este regretabil că, inclusiv într-un minister care se vrea revoluţionar, există oameni implantaţi cu scopul de a-l sabota din interior”. Asta este uzual în România peste tot, nu numai în domeniul medical. Este și motivul pentru care copii și tineri talentați, unii cu geniu, „se pierd în social”, după absolvire, deoarece angrenajul social și profesional nu le permite să progreseze. Este MAREA PROBLEMĂ a României în TOATE domeniile. O va rezolva această ordonanță măcar în domeniul medical? Hm... Am mari dubii. Păi nu mai an d-na Guseth era propusă ministru al justiției fiindcă... hm, cum să spun, soțul avea funcție mare în SRI. Curat murdar, coane Fănică. Sunt sceptic. Să mai vedem, să mai analizăm, zise orbul.
    • Like 0
  • Consider ca este foarte buna separarea functiilor / rolurilor universitare de cele cele medicale/ management al spitalelor. Sotul meu este medic, a fost cadru universitar. Nu poti face atat de multe si bine pe toate. Are prieteni, colegi, care au atat functii la spital cat si la catedra. Iau tot felul de adjuvante psihice, au viata de familie vraiste. Cred ca o separare intre cariera universitara, stiintifica, de cercetare si cea administrativa din spital este foarte buna. Doar in Romania cineva cumuleaza 100 de roluri iar altul nu poate ajunge la niciunul. Poate exista o buna colaborare intre cele doua, un medic sa poata preda sau face laboratoare, dar un sef de sectie sau director sa fie si profesor universitar, si conducator de doctorate si medic bun, si sa scrie carti, sa faca cercetare, sa fie si parlamentar, etc, e totusi prea mult. Inca o initiativa superbuna a ministrilor tehnocrati.
    • Like 0
  • Consider ca este foarte buna separarea functiilor / rolurilor universitare de cele cele medicale/ management al spitalelor. Sotul meu este medic, a fost cadru universitar. Nu poti face atat de multe si bine pe toate. Are prieteni, colegi, care au atat functii la spital cat si la catedra. Iau tot felul de adjuvante psihice, au viata de familie vraiste. Cred ca o separare intre cariera universitara, stiintifica, de cercetare si cea administrativa din spital este foarte buna. Doar in Romania cineva cumuleaza 100 de roluri iar altul nu poate ajunge la niciunul. Poate exista o buna colaborare intre cele doua, un medic sa poata preda sau face laboratoare, dar un sef de sectie sau director sa fie si profesor universitar, si conducator de doctorate si medic bun, si sa scrie carti, sa faca cercetare, sa fie si parlamentar, etc, e totusi prea mult. Inca o initiativa superbuna a ministrilor tehnocrati.
    • Like 1
  • Pentru mine este o surpriza placuta in a citi stirile oferite de Republica, la fel si comentariile. Multi oameni bine pregatiti si cu bun simt am "intalnit" pe aici. Si, lucru rar in Romania, este o placere sa vezi ca multi conationali fac cinste numelui lor. Asta, cand vezi dezastrul de fiecare zi, care ne inconjoara si te intrebi:"De ce?
    Totusi, cu riscul de a ma repeta, intreb inca o data: Voi, populatia tarii noastre, unde a-ti fost in ultimii 27 de ani? . Nu a-ti vazut, nu a-ti auzit, nu va interesat, nu v-ati implicat......in toti acesti ani? Simptomele erau vizibile din 1990, asta cu conditia sa nu tii capul in nisip ca strutul sau, de ce nu sa mai renunti la telenovele, din cand in cand. Ceausescu omorat hoteste, mineriade dupa mineriade, Caritas, Berevoiesti, Andrei Frumusanu, suspendari, referendumuri fara rezultat, clubul Colectiv...pentru restul complectati domniile voastre. Despre sanatatea din Romania, ce sa mai vorbim.
    In toti acesti ani, au fost multi oameni de buna calitate care fie sau rugat pentru noi, fie si-au facut datoria cu onoare. Asta in toate ramurile vietii sociale. Dumnezeu sa-i binecuvanteze cu sanatate si putere de munca, Cinste lor!
    Multi dintre cei care isi fac datoria cu multa greutate, sunt inca parte din "Sistem". Pentru a supravietui, fac"concesii" sistemului ticalosit. Si, de ce ar face oare, altfel, cand:"nu stiu si nu vreau sa stiu, da tie ce-ti pasa, lasa ca inca este bine, fa tu, sunt la ordinea zilei. Oricine identificat ca: "altfel", va fi exclus din sistem cu prima ocazie. Asta pentru ca restul colectivului nu reactioneaza. La scara nationala, acest tipar se repeta.
    Cat despre,"ailalti", profitori, netrebnici, mincinosi ori slab pregatiti care fac fronda contra primilor-ai veti intalni peste tot. Sunt plini de sine, de patriotism si aroganta, de sfaturi si virtuti(asa cred ei cel putin). Multi dintre ei sunt adevarati dinozauri pe care doar un meteorit social ai poate elimina din sistem.
    Mai mult, exemplul lor, creeaza metastaze in mentalitatea colectivului. Ajung modele "bune" de urmat. Dupa cum spunea Octavian Paler(R.I.P), "Anormalul normal".
    Toate astea nu erau posibile fara complicitatea vinovata si renuntarea majoritatii populatiei care, de regula se uita in mod convenabil, in alta parte.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      check icon
      Noi am fost pe la școală și am învățat să distingem între a-ți da una peste bot cînd nu știi și să vă lăudăm cînd ați reușit ceva.
      • Like 0
    • @
      Ar fi de dorit sa uzati de numele de botez intr-un dialog nu de un alias.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      check icon
      Ar fi de dorit să învățați ortografia limbii române, în primul rînd. În al doilea rînd, a folosi un nom de plume nu e interzis. Dacă redacția interzice, adios.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      check icon
      Nu este link, domnul meu, dar nu asta era tema discuției.
      • Like 0
  • Sunt prea multe cutume in orice institutie de stat, cutume aparute si ramase de pe vremea celor 44 ani de regim sovieto-comunist, iar mai apoi ceausisto-comunism.
    Trebuie create conditii care sa permita dezvoltarea altora noi bazate pe cateva principii de bun-simt civic si juridic. Intai, trebuie sa dispara aparatul birocratic centralizat si supra-incarcat avand drept consecinta directa disparitia noianului stufos si inutil de legi, ordine, norme de aplicare si proceduri de raportare. Secundo, trebuie efectuata departajarea clara a functiilor politice de cele administrative: functiile politice sa fie numai cele de nivel ministerial responsabile numai de modul de repartizare a resurselor financiare pe prioritatile asumate in programul de guvernare. Toate celelate functii sa fie functii administrative ocupate pe baza studiilor si competentelor in urma unui examen sustinut in fata unei comisii de examinare independente. Ca urmare, la shimbarea puterii politice va exista continuitate in administrare si nu vor mai exista pana si ingrijitori care nu stiu unde sa gaseasca uneltele avute de predecesorul sau.
    In ceea ce-i priveste pe medici: aici cred ca trebuie realizata o normare a tipurilor de proceduri pe care le efectueaza, incadrarea acestor proceduri pe categorii de complexitate si in final stabilirea punctajului maxim al procedurilor pe care un medic il poate realiza intr-o zi de munca.Vor dispare astfel interventiile chirurgicale tip "banda rulanta" si probabiltatea de malpraxis va fi minima. Tot in scopul micsorarii probabilitatii de malpraxis trebui ca orice procedura medicala sa cuprinda in mod obligatori studiul istoricului medical al pacientului, studiul nemijlocit al investigatiilor clinice si paraclinice ale pacientului si consultarea cu alti medici .
    • Like 2
  • Cateva precizari si idei pentru o mai buna functionare a spitalelor universitare :
    - Legat de afirmatia dvs, « Marii medici nu au timp sa fie cadre universitare pentru ca sunt prea ocupati sa salveze vieti » : in toata lumea, activitatea didactica include si faptul ca in timpul operatiei iei cu tine un rezident si il inveti lucruri (nu trebuie neaparat sa predai in fata unui amfiteatru) – este conceptul de Teaching Hospital; la partea de cercetare, la care voi reveni, intr-adevar conteaza mult prea mult in fata celei clinice, iar problemele semnalate de dvs deja exista.
    - In Franta, spre exemplu, nu exista aceasta plata cu ora in sistemul de invatamant medical, toti medicii din spitalele universitare avand o indemnizatie pentru faptul ca, oricum, la orice activitate a lor participa un rezident +/- specialist ; cat priveste cursurile care trebuie predate la universitate si in alte locuri (doctoranzi etc.), fiecare corp de clinici de pe o anumita specialitate (de ex. chirurgie) face la inceputul anului universitar un plan de cursuri care trebuie predate si isi impart intre medicii acelei specialitati cine si ce preda ; astfel, in general, in loc de 28 de cursuri cu dom’profesor, studentii fac cursuri cu foarte multi medici diferiti, ajungandu-se ca un medic sa predea 1-2-5 maxim cursuri/semestru sau /an, dar, avand in vedere ca in fiecare an ajunge sa predea cam aceleasi cursuri, el doar le « peaufineaza » an de an ; la fel, are timp saptamani intregi sa le pregateasca si isi poate planifica activitatea in spital cu mult timp inainte astfel incat sa poate tine acel curs, fiind astfel foarte greu sa justifice o absenta. (indemnizatia de care vorbeam mai sus include si aceste cursuri – oricum pentru undeva la 10-12 ore de « amfiteatru » nici nu mai are rost discutia platii cursurilor)
    - Si in Romania este permis, intr-o anumita proportie, accesul non-universitarilor in spitalele universitare ; dar, acestia sunt mereu insotiti de rezidenti si tot activitate de predare fac si ei ; astfel, consider ca titlul de universitar nu este, de facto, o conditie nici necesara si nici suficienta pentru a transmite mai departe meseria (poti fi conf dr si sa fi plecat cu totul in privat unde nu predai) ; drept consecinta, ar trebui abolita aceasta conditionalitate ne-fundamentata, si, in loc de « trebuie sa fii angajat la universitate ca sa fii angajat in spital universitar » sa spunem « esti angajat la noi in « Teaching Hospital » atunci faci si activitate de predare » (si desigur, incarcatura cursurilor sa fie asemanatoare celei de la punctul de mai sus).
    - Sumand primele 3 puncte, consider ca, astfel, toti membrii unei sectii ar avea un statut egal de doctor ce practica si preda, avand prin consecinta, un drept egal de a promova la statutul de sef de sectie
    - La fel ar trebui sa se extinda aceste principii si la nivel de activitate de cercetare, pentru ca la fel, nu imi trebuie un titlu ca sa pot sa fac activitate de cercetare (imi trebuie poate un CV ca sa pot aplica pentru un grant) ; e adevarat insa, ca medicii acestor spitale ar trebui stimulati cumva sa faca si activitate de cercetare pentru a creste cotatia UMFurilor (nici cum se face acum promovarea, strict pe criterii de cercetare, nu este corect, din motivele pe care le-ati enuntat si dvs)
    - Totusi, si universitatile au dreptatea lor in a cere sa aiba un « say » in numirea si conducerea spitalelor arondate ; de multe ori, in special la Iasi si Cluj, unde sunt UMFuri extrem de profitabile (vorbim de vreo 20-30 mil EUR/an) si de bancabile, acestea au reusit sa infiinteze din banii lor diverse departamente (vezi Oncogenetica de la Iasi – infiintata de UMF si finantata ( ! ) de UMF, sala de operatii de la IBCV pentru a putea face transplant cardiac si diverse altele) si mi se pare absolut firesc sa isi puna problema daca mai fac vreo investitie in aceste spitale, atat timp cat nu pot influenta cumva mersul lucrurilor ; Iasul a si dorit la un moment dat sa se poata trece spitalele la universitati tocmai pentru a putea contracta un credit pe multi ani si a construi, prin forte proprii, spitalul regional – daca s-ar fi facut asa, puteau oare fi blamati ca isi doresc sa faca ei regulile lor pentru functiile de conducere ?
    • Like 3
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      Si mai cred ca, prin liberalizarea profesiei de medic (plata per serviciu) astfel incat medicii sa fie platiti in functie de performanta si productivitatea lor, am elimina din sistem loazele care acced in functii de conducere printr-o activitate universitara destul de indoielnica si fara performanta in clinica. Plus acea indemnizatie, cei performanti vor fi stimulati sa isi duca talentul in clinicile universitare, creand in aceste zone un climat al performantei, unde practic toti medicii ar putea fi sefi de sectie si unde loazele nu mai traiesc de pe spinarea talentului altora. Si probabil ca si cercetarea va fi stimulata de la sine intr-o astfel de ambianta cu medici performanti.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult