Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Voiculescu, atac la sistemul „feudal” din Sănătate: urmează schimbări majore la conducerea spitalelor, e nevoie de manageri profesioniști

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu vrea să aducă manageri profesioniști la conducerea spitalelor din România. Voiculescu a anunțat că în Guvern urmează să fie discutată o ordonanță de urgență care va stabili o nouă formă a contractelor de management în cazul spitalelor.

Demnitarul a explicat că în prezent la oricare dintre spitalele din România nu ar putea fi adus un manager de la mari clinici din străinătate, precum AKH Viena sau de la John Hopkins Hospital, pentru că nu ar îndeplini condițiile de participare la concurs, acelea de a fi cadru universitar și medic primar.

Ministrul Sănătății spune că managerul unui spital ar trebui să aibă grijă inclusiv ca toaletele din spital să fie curate, iar spitalul să arate decent.

„Managerul trebuie să fie manager, trebuie să aibă grijă, de exemplu, ca toaletele să fie curate, ca spitalul să arate decent. Trebuie să avem grijă dacă facem investiții în echipamente de milioane de euro, atunci clădirea în care vin acele investiții să fie văruită”, a mai spus Vlad Voiculescu, care a precizat că în minister este în lucru și urmează să fie prezentată o nouă formă a contractului de management.

În opinia lui, în majoritatea spitalelor există probleme din cauza nerespectării regulilor de igienă.

„Dacă vii acum și te uiți cum ar trebui să arate lucrurile, chiar aplicând regulile care există, și aș da exemplul igienei în spitale, ar trebui închise majoritatea spitalelor. Faptul că regulile nu au fost respectate și respectarea lor nu a fost controlată pentru ani de zile ne-a adus în această situație, în care practic aproape orice măsură care are un impact pare ca o măsură cumva total scoasă din context", a spus ministrul Sănătății.

Atac la sistemul „feudal”

La scurt timp de la instalarea sa în funcție, ministrul Vlad Voiculescu afirma că dorește să destructureze sistemul de tip „feudal” din Sănătate. În iunie Vlad Voiculescu spunea că, atunci când se gândește la sistemul de sănătate, primul cuvânt care îi vine în minte termenul feudal.

„Este o feudă de sus până jos şi într-un sistem feudal e mai puţin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem şi despre păstrarea feudei, a privilegiilor (...), Este un sistem feudal şi sper ca până la sfârşitul acestui mandat să destructurăm câteva lucruri”, declara în iunie Vlad Voiculescu.

Problema managementului defectuos din spitale a fost deseori pusă pe tapet, mai ales după tragedia din clubul Colectiv. După ce jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe tolo.ro o anchetă la Spitalul de Arși însoțită de o filmare șocantă în care un pacient internat la Spitalul de Arși apare cu viermi pe cap, ministrul Vlad Voiculescu a vorbit de „probleme grave de management”, personal insuficient și probleme de infrastructură.

Republica.ro a scris miercuri despre un proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice care prevede că unitățile sanitare vor fi obligate să dea publicității atât informațiile despre achizițiile făcute, cât și despre sponsorizările primite de medici de la producătorii sau distribuitorii de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum și de la asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale finanţate de aceştia.

Totodată, spitalele de stat vor mai trebui să fie transparente în ceea ce privește studiile clinice derulate în cadrul lor și să publice analiza internă a riscurilor și vulnerabilităților la corupție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un asemenea ministru,cu un prim ministru ca dl.Cioloș,ar putea face treabă bună,numai că din 11 dec.sunt "back in business"politicienii&Friends.
    Să zicem mer¢i dacă nu or să dizolve DNA și nu or să abroge orice Cod Penal până la a doua venire a lui Hristos pe Pământ...
    • Like 0
  • check icon
    Daca la "noul contract de management" vor fi abonatii cei vechi...poate sa-l daca din hartie fina,.3.straturi, ultraabsorbanta, ca nu va schimba nimic.
    • Like 0
  • nu este obligatoriu sa fii medic, poate la spitalele universitare, la nivel de spital judetean sunt o gramada de economisti pe post de manager.
    • Like 0
  • check icon
    Frego mego! Poti sa pui pe oricine manager ca tot degeaba. Ca sa se schimbe ceva ar trebui sa schimbam sistemul in sensul de a stabili indicatori de calitate si sanctiuni pentru neindeplnirea lor, ar trebui ca banii pentru serviciile de sanatate sa se plateasca de casa de asigurari la care este asigurat cetateanul si nu de casa de asigurari unica si monopolista in functie de negociere cu smecherii din sistem. Trebuie create conditii pentru concurenta astfel incat cei care nu corespund sa se elimine singuri din sistem pentru ca nu mai au increderea asiguratilor. Simplu, efcient si responsabil. Sa vii mie sa-mi spui ca vei gasi cateva sute de manageri patrioti pe care ii selectezi dintre doctorii cu pile la partid mi se pare cretin. Sa nu vezi ca sistemul sufera din cauza ca tine oamenii captivi la casa de sanatate care este o structura deopotriva imbecila, energofaga, corupta si compusa din lingai de buci si afise, inseamna ca ori esti si tu un smecher ori esti prost. Faptul ca nu faci parte din nici un partid nu este relevant stiut fiind faptul ca calitatea de independent nu este incompatibila cu prostia si smecheria. Sa vii sa spui ca totsi face ceva, este iarasi penibil fiindca te pozitionez sa faci comparatii cu ce-i mai rau si nu cu ce-i mai bine. Povestea cu managerii este frectie la picior de lemn. Ce trebuia schimbat nu s-a schimbat.
    • Like 0
  • Trebuie manageri care stiu sa puna si putin suflet in care ce fac,cred ca in sanatate se joacă bani grei si cineva ii mănâncă bine ca altfel nu imi pot explica de ce a ajuns sistemul sanitare in asemenea situatia jalnică.D-le ministru mergeți inopinant in toate instituțiile din tara,sa vedeti fata adevarata a neregulile,cum sunt tratați si cum li se vorbeste uneori pacienților parca ar fi nimicuri.Din scaunul ministerial totul se vede roz si frumos.Controlați intrările si iesirile financiare si vedeti realitatea care este.


    • Like 0
  • Ministrul Voiculescu este un nou Don Quijote , care se lupta cu "feudele" din Sanatate. Nici o speranta: ministri trec, spitalele cu directorii lor feudali raman, poate domnul ministru sa dea 100 de ordonante , ei sunt o sunt o intrega mafie care nu se sperie de niste amarati de tehnocrati. Miliardele de euro care se scurg in Sanatate sunt prea "stralucitoare" ca ei sa renunte la ele din cauza unei biete ordonante de guvern. Te iubesc Romania,dar scapa cine poate !
    • Like 1
  • In Germania de exemplu nu este permis ca un pensionar ( deci cel care incaseaza o pensie de la stat ) sa lucreze in continuare in sistemul de stat si sa primeasca si pensie si salariu tot de la stat . Pensionarii pot lucra numai in sistemul privat de snanatate . De ce nu se aplica si la noi acest principiu ? Au fost exemple cand generali din armata s-au pensionat si apoi au fost reangajati ca mari specialisti in Ministerul Apararii sau la alte institutii si primeau salarii uriase pe care le cumulau cu pensiile care erau si ele foarte mari si in plus mai predau si cursuri la Academia Militara , de unde primeau de asemenea un salariu si nici acela mic . In Romania se pare ca s-a generalizat o astfel de practica .
    • Like 1
    • @ Caius Adam
      Si cred ca nici cei care au afaceri nu se trebui sa procese de ptr.ce cand au de rezolvat ceva in legatura cu serviciul nu are timp si după 10 minute cand il suni spune ca a plecat ca are ceva de rezolvat.Vi se pare corect?
      • Like 0
    • @ Caius Adam
      Ati putea sa ne spuneti domnule Adam daca in Germania de exemplu un medic care lucreaza la stat poate sa aiba propriul cabinet privat unde sa isi trateze pacientii care initial ajung la el in spitalul de stat. Adica nimic mai simplu, marketing pe banii statului in timpul orelor de munca, si venituri in privat. Ba mai mult in Baia Mare exista medici care practica consultatia si investigatia in cabinetul privat, urmate de "solicitarea cardului de sanatate a pacientului" si decontarea acestor servicii si in sistemul de stat. Adica o data incasez gastroscopia la cabinetul privat, apoi iau ca medic cardul pacientului si mai decontez si la stat gastroscopia, ca oricum sunt pe mosia mea si fac ce vreau. Si daca vre-un pacient doreste programare la gastroscopie in spitalul de stat, intra pe o lista de asteptare de cel putin 3-4 luni. Si atunci merge la privat, ca de sanatatea conteaza pentru noi romanii....doar e prioritate de tara :))))
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult