Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dexonline.ro a schimbat definiția a trei cuvinte în timpul simulării la evaluarea națională pentru a-i demasca pe cei ce vor să copieze

Elevi la școală

(Foto Guliver/Getty Images)

Platforma dexonline.ro a schimbat luni definiția a trei cuvinte în timpul simulării pentru evaluarea națională de la clasa a opta, după ce anul trecut administratorii site-ului au observat numărul mare de căutări pentru anumite răspunsuri. Administratorii site-ului au vrut astfel să îi demaște pe cei care și-au propus să trișeze la examen.

„Pe durata simulărilor de astăzi, am înlocuit definițiile pentru cuvintele date la subiecte, astfel: pretutindenea, pretutindeni → pururi; a zări, zărit →a zori, zorit; felonie → făloșenie (mai mult despre asta la final)”, au anunțat administratorii platformei dexonline.ro.

„Am dedus aceste cuvinte înainte să apucăm să vedem subiectele, urmărind pur și simplu lista cu cele mai căutate cuvinte, în care acestea se detașau clar. Iar statisticile confirmă că nu ne-am pregătit degeaba! Pentru pretutindeni / pretutindenea și a zări / zărit, căutările au fost distribuite astfel: de la 08:00 la 08:59 au fost 9 căutări; de la 09:00 la 09:59 au fost 143 de căutări; de la 10:00 la 10:59 au fost 171 căutări; de la 11:00 la 11:59 au fost 989 căutări”, au explicat administratorii platformei. 

Un alt termen căruia i-a fost „deturnată” definiția - felonie - nu se regăsea între subiectele de la simulare, ci fusese folosit de Andrei Pleșu într-un text publicat pe blogul său. 

„În încheiere, două vorbe despre felonie. Tot înainte de 09:00 dimineața, am observat o creștere a interesului pentru acest cuvânt, care a avut 35 de căutări înainte de 09:00. Am presupus că este și el parte din subiecte, așa că i-am „deturnat” și lui definițiile. Între 09:00 și 12:00, cuvântul a mai adunat 335 de căutări. Totuși, nu l-am regăsit nicăieri în enunțul subiectelor! După amiază, am lămurit și misterul: domnul Andrei Pleșu publicase pe blogul său, chiar azi-dimineață, un articol în care folosea acest cuvânt. Nefericită coincidență!”, adaugă aministratorii dexonline.ro. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • golan check icon
  Cu ocazia mi-am adus aminte ca a venit vremea sa repet donatia facuta catre cei de la dexonline. 50ron acolo, o nimica toata. Si cam atat am avut de zis in legatura cu subiectul.
  • Like 0
 • check icon
  Hm ... înțeleg că ar trebui lăsați candidații/examinații cu dicționare în sala de examen ... atunci de ce nu sunt lăsați cu tot materialul didactic de care dispun? Examenul trebuie să reflecte nivelul de pregătire intelectuală și nu viteza de căutare a informațiilor, iar pregătirea intelectuală are legătură chiar cu intelectul dacă nu mă înșel.
  Cât despre cei de la dexonline.ro, nu sunt instituție antifraudă, dar nici instituție reglementată prin constituție nu sunt, iar reprezentantul lor a și spus (la TV) că ceea ce au făcut este (citez) „o farsă”!
  Acum pe unii ne supără, dar și când elevii nu-s capabili să lege două vorbe fără „băgami-aș ...” sau altele asemenea tot supărați suntem: ar trebui să căutăm calea de mijloc.
  Prezența altor materiale decât cele strict permise la examen, este interzisă în România și, până nu se va schimba această regulă, să se bucure cine a primit dușul rece că a fost acum și nu la examenul adevărat!
  • Like 0
  • @
   Nu amestecati lucrurile. Vorbim despre ce a facut dexonline, nu despre subiecte, nivelul elevilor sau frauda la examen. Daca erati printre cei 335 care au cautat definitia de la "felonie" se cheama ca erati victima colaterala?
   Daca sunteti pieton si treceti pe rosu sunteti de acord sa va amendeze vanzatorul de ziare de la coltul strazii?

   • Like 0
  • @ Florin Gheorghiu
   check icon
   Nu vă înțeleg: cele două subiecte sunt interconectate iar separarea lor ar vicia rezultatul discuțiilor! Nu credeți?
   Dacă aveți însă un copil în situația discutată, bucurați-vă că și-a putut verifica nivelul de cunoștințe într-o simulare: tuturor candidaților, aceste farse ar trebui să le fie învățătură de minte.
   A propos, de ce este „un precedent trist”?
   A fost o farsă, în situația în care copiii nici nu trebuiau să aibă acces la acest site în timpul examenului: dumneavoastră îmi spuneți că au căutat părinții, iar eu vă propun să vedem câte definiții absurde sunt găsite ca răspunsuri SCRISE în examen de către copii, nu de către părinți (sper)!
   Vorbim după aceea.

   Supărarea dumneavoastră vine din faptul că sistemul în întregul lui este viciat și dacă nu poți profita de asta, îți închipuiești că alții o fac și te simți ... nu știu cum: este?
   • Like 0
  • @
   Subiectele sunt interconectate dar noi discutam ce a facut dexonline.
   Limba romana nu este subiect de farsa. V-am intrebat ce ati fi spus daca ati fi fost printre cei care au folosit definitia gresita.
   Daca sunt brutar, de 1 aprilie nu fac o farsa sa pun cenusa in loc de faina in paine.
   Daca am pusca de vanatoare nu ies pe strada sa trag in copilul vecinului care fura mere de peste gard.
   Acolo este multa munca adunata, a colaboratorilor, a voluntarilor si administratorii au nesocotit-o prin gestul lor.
   Apoi, repet, pentru ca lucrurile sa mearga, fiecare trebuie sa faca ce are de facut.
   Cata vreme este digital, daca se doreste, in orice clipa se poate afla cine a accesat definitiile. Dar asta trebuie sa o faca cineva ABILITAT. In caz contrar esti hacker.
   Sa va raspund si la intrebari si insinuari:
   1. nu am copil care sa fi participat la acest examen;
   2. este un precedent trist pentru ca este o incalcare de atributii.
   Ei AU PRESUPUS ca sunt copiii din examen cei care fac acele cautari. Au presupus si in parte au gresit dupa cum singuri au recunoscut.
   In fata celor care au gresit trebuie sa-si ceara scuze.
   Apoi despre simularea aceasta: este exact o simulare. Nu are urmari in catalog.
   Simularea a inceput in intreaga tara la ora 9:00
   Durata maximala a fost de doua ore dar elevul poate iesi mai devreme.

   Cititi cifrele inaintate de administratori:
   De la 9 la 11 - maxim cat putea tine simularea au fost 143 + 171 cautari deci 314 POSIBLE fraude
   De la 11:00 la 11:59 au fost 989 de cautari, acestea s-au petrecut deci DUPA FINALIZAREA SIMULARII
   Au mai fost 335 de cautari pentru un termen care nu avea legatura cu simularea
   Deci pentru 314 POSIBLE fraude au suferit 989+335=1324 persoane.
   A fost intr-adevar o farsa.

   Despre un examen de genul evaluare nationala: in sala in general sunt minim doi profesori supraveghetori care trebuie sa respecte un protocol gen: stau in picioare, unul sta in fata clasei, unul in spate, cu fata la clasa, etc, etc. De cativa ani buni salile de examen sunt supravegheate video si audio iar mai nou se introduc sisteme de bruiaj.
   Frauda nu se petrece in sala.
   Sistemul este viciat, intreaga societate e viciata dar vremea serifilor a trecut.
   Sunt suparat in fata acestui fapt fara a fi implicat personal in el cum as fi suparat daca as vedea ca vanzatorul de la o taraba da un picior in fund unui pusti care a aruncat pe jos hartia de la acadea.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Există examene unde candidaților li se permite să aibă dicționarul alături. După părerea mea, acest lucru ar trebuie generalizat, nu am timp acum să vă explic de ce.
   „atunci de ce nu sunt lăsați cu tot materialul didactic de care dispun? ” Simplu, deoarece ar trebui ca fiecărui candidat să i se permită să vină cu o valiză. Putem admite că-și pune tot materialul pe un notebook/pe o tabletă. Dacă, aflînd subiectul/subiectele, reușește să le găsească repede și să scrie ce trebuie înseamnă că știe materia, știe unde să caute și știe ce să caute. Pot fi elaborate subiecte care să țină seama de așa ceva, adică de detaliu că elevii pot veni cu un notebook/cu o tabletă. Problema este una de egalitate: sunt destui copii din familii modeste care nu au calculator și nici nu pot avea, iar numărul acestora este destul de mare. Strict tehnic vorbind, nu ar fi o mare problemă, iar ideea că elevul bun știe oricum este corectă, dar nu ține seama de faptul că mulți elevi buni au trac la examene, „se pierd”, cei emotivi pot avea o cădere.
   • Like 0
  • @ Florin Gheorghiu
   check icon
   Scuze pentru întârziere, abia dimineață v-am văzut răspunsul, așadar ...
   1 - nu limba română a fost subiectul farsei, ci candidații nesiguri pe ei și insuficient pregătiți (cele două exemple ale dumneavoastră sunt cazuri penale, nu glume)
   2 - nimeni (dintre utilizatori) nu semnează un contract pentru livrare de servicii cu dexonline.ro, așadar site-ul nu a încălcat termenii vreunei înțelegeri atâta timp cât nu promite că dă ceva și furnizează altceva - într-adevăr, fiecare trebuie să facă ce are de făcut, părinții printre altele trebuie să-și pună odraslele la învățat
   3 - hacker-i nu pot fi atâta timp cât nu au accesat site-ul ilegal
   4 - nu înțeleg care sunt atribuțiunile unui site public și gratuit și de ce ar trebui să aibă mai multe îndatoriri decât pagina mamei Omida, pagină și ea publică și gratuită: repet, nu vi s-a cerut niciodată nici un ban pentru serviciul furnizat!
   5 - dacă nu ați fost direct afectat de păcăleala (cam rudimentară de fapt, dar pe măsura păcăliților) trasă de cei de la dexonline, nu vă înțeleg virulența: poate aveți vreun nepot, sau altă rudă lovită de farsa aceasta: sper că nu sunteți cadru didactic ... Spun asta pentru că până acum aș fi remarcat numele unui mare jucător de șah în alte intervenții, cu mult mai importante!
   6 - maximal de regulă se folosește pentru prețuri impuse administrativ, dar treacă meargă
   7 - este vorba despre 100π căutări dar numărul dumneavoastră este inexact: ar trebui multiplicat cu o variabilă numită „numărul colegilor copiști”, variabilă ce poate lua valori de la 1 până la câți au fost în clasă
   8 - în legătură cu seriozitatea și strictețea examenelor din România, vă recomand călduros cursul de largă circulație națională și internațională „Să furăm frumos”, semnat de costica vărzaru de la liceul Bolintineanu din București
   9 - sunt parțial de acord, societatea românească este în totalitatea ei viciată, dar abia acum se simte nevoia unor șerifi în unele domenii
   10 - cred că piciorul în cur trebuie dat părintelui care nu și-a învățat odrasla să arunce gunoiul unde-i este locul și nu a educat-o corespunzător: dacă însă puștiul mai încasează câte un șut în cur (verbal, nu fizic) nu-i nici o supărare, poate așa reușim să avem mai puțină mizerie atât pe stradă, cât și în societate!
   Și închei în zece (10) puncte, pentru că asta-i nota de care le doresc tuturor copiilor noștri să fie pregătiți - fără ajutoare!
   • Like 0
 • Observ că nimeni nu a remarcat că aceste subiecte nu sunt SECRET DE STAT. La 30 de minute după ce sunt trimise în sala de examen sunt cunoscute la nivel național. E perfect normal ca părinții să intre și să caute sensul acestor cuvinte. Mai departe, după ora 11 (când a fost vârful de căutări) majoritatea copiilor au ieșit din examen și e perfect normal sa fie curioși și să caute sensul acestor cuvinte. Poate or fi căutat câțiva și din examen cu telefonul, dar mă îndoiesc că sunt mai mult decât un procent insignifiant din numărul acelor căutări.
  Băieții au mai dat-o in bara și cu modificarea sensului cuvântului "feloni" observând o creștere în numărul căutărilor și presupunând că e in legatura cu subiectele. Când colo, îl folosise dl Pleșu intr-un articol în aceeași dimineață.
  Acesta a fost un non subiect și un "publicity stunt", as fi curios sa aflu daca făcut cu intenție sau chiar au crezut că acele căutări vin direct din sălile de examen.
  • Like 3
  • @ Nenea Nae
   check icon
   SUbscriu! O reclama mascata. Oricum, dexonline are un minim de definitii (numai bun pentru iliterati ) si probabil au gasit aceasta schema pentru a iesi in față.
   • Like 0
  • @ Nenea Nae
   check icon
   Este ceea ce am spus și eu: dexonline.ro nu a procedat nici legal, nici moral.
   • Like 1
 • check icon
  Administratorii site-ului au făcut ceva ilegal și imoral, chiar dacă – să zicem – cu bună intenție. Nu este sarcina administratorilor site-ului unui dicționar să-i depisteze pe cei care copiază la examen. dexonline.ro are și variantă instalabilă pe orice platformă, de altfel.
  În al doilea rând, nu consider că e bine ca elevii să nu aibă voie cu dicționare, din contra, un dicționar este util oricui, nici nu cred că subiectele pt un examen trebuie să cuprindă definiții din DEX.
  Dar cu aceasta intrăm într-o altă discuție: cine și cum face subiectele pt examene. Și aici ne pierdem în gaura neagră a comunismului.
  Îmi pare rău, stimată doamnă, dar nici de această dată nu pot fi de acord cu abordarea dv. și nici cu a celor de la dexonline, mai ales cu a lor.
  • Like 1
 • Este regretabil. Un precedent trist, care reflectă marea confuzie ce ne stăpânește
  Pentru ei cuvântul are o definiție joi si alta definiție miercuri la ora 9:00?
  Cred ca platforma dexonline trebuie sa facă ce are de facut, de controlul antifraudă altcineva trebuie să se ocupe.
  Dacă erau preocupați de simulari, puteau să suspende accesul pe perioada testelor.
  Maine vom afla ca s-au dus cu adresele IP la politie pentru a descoperi cine a facut căutările cuvintelor iar poimâine că au început să corecteze definițiile unor cuvinte pentru a fi "mai aproape de sensul în care trebuiesc percepute".
  Ex: TÉNIS (1) s. n., (2) teniși, s. m. 1. S. n. (Și în sintagma tenis de câmp) Joc sportiv care se practică cu mingi mici, lovite cu rachete de către doi sportivi sau două perechi, pe un teren special amenajat, despărțit în două printr-o plasă joasă; sportul alb.
  La noi: joc de societate unde personalități politice, din administrație, etc se întâlnesc spre a pune țara la cale....
  • Like 2
  • @ Florin Gheorghiu
   check icon
   Adevarat! La noi pana si lucrurile academice sunt pe farasul comportamentului golanesc dâmbovițean...
   • Like 2
 • Este regretabil. Un precedent trist, care reflectă marea confuzie ce ne stăpânește
  Pentru ei cuvântul are o definiție joi si alta definiție miercuri la ora 9:00?
  Cred ca platforma dexonline trebuie sa facă ce are de facut, de controlul antifraudă altcineva trebuie să se ocupe.
  Dacă erau preocupați de simulari, puteau să suspende accesul pe perioada testelor.
  Maine vom afla ca s-au dus cu adresele IP la politie pentru a descoperi cine a facut căutările cuvintelor iar poimâine că au început să corecteze definițiile unor cuvinte pentru a fi "mai aproape de sensul în care trebuiesc percepute".
  Ex: TÉNIS (1) s. n., (2) teniși, s. m. 1. S. n. (Și în sintagma tenis de câmp) Joc sportiv care se practică cu mingi mici, lovite cu rachete de către doi sportivi sau două perechi, pe un teren special amenajat, despărțit în două printr-o plasă joasă; sportul alb.
  La noi: joc de societate unde personalități politice, din administrație, etc se întâlnesc spre a pune țara la cale....
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult