Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Din Est ucrainenii au primit plumb, foc, furt, moarte și violuri. În Vest milioane de oameni și-au deschis casele pentru ei

Refugiați - Foto: Inquam Photos

Foto: Inquam

Din Est ucrainenii au primit plumb, foc, furt, moarte și violuri. În Vest milioane de oameni și-au deschis casele pentru ei, i-au așteptat în vamă cu o cană de ceai, o vorbă bună și disponibilitatea de a-i ajuta să-și refacă viețile. Asta este experiența a zeci de milioane de ucraineni pe care nicio propagandă, nicio măsură activă și nicio minciună a Kremlinului nu o va mai putea acoperi.

Ruinele, traumele, brațele deschise și mâinile întinse sunt infinit mai grăitoare. Simplul fapt că au ales să fugă în Vest și nu în Est spune totul despre realitatea din teren și aspirațiile lor. Sunt milioane de voturi cu picioarele și în condiții groaznice care bat toți guriștii care ne explică că albul e gri. Nu e.

Agresiunea lui Putin va deveni punctul de cotitură și momentul în care Ucraina a pășit definitiv și fără întoarcere spre Vest. Știm că nu e cel mai simplu drum. Că democrația și liberalismul sunt idealuri complicate și că Occidentul are propriile griuri și probleme, dar nu există niciun fel de echivalență și în realitate nu există alegere. Vest e infinit mai bun decât Est, iar ucrainenii a plătit foarte scump această concluzie pe care unii de la noi o pun sub semnul întrebării fiindcă se gândesc că nu vine nota de plată.

Ucraina a fost distrusă acum pentru o generație și Putin va face tot posibilul pentru a-i bloca drumul către Occident deși este evident că această țară și acest popor au ieșit definitiv din orbita Rusiei. Forța îi va mai putea ține pe loc o vreme, dar timpul va lucra în favoarea lor. Ucraina va fi reconstruită cu banii Occidentului și în spiritul său și cu toate problemele pe care astfel de tranziții le aduc și pe care noi le cunoaștem foarte bine.

Rusia nu are nicio justificare morală pentru a-și ține prizonieri vecinii, iar ucrainenii au toată justificarea să-și dorească o viață altfel decât le propune Moscova și să lupte pentru ea. Iar dacă ei vor să lupte noi avem toată justificarea să-i sprijinim și din multe puncte de vedere, chiar obligația.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O mica modificare o doresc celor spuse de dumneavoastra. Aici: "Ucraina va fi reconstruită cu banii Occidentului"
    Ucraina trebuie reconstruita cu banii rusilor aflati in occident! Peste 1000 miliarde se estimeaza ca au oligarhii in bancile din vest. Cash! Sa plateasca! Oricum erau niste neica-nimeni in lipsa sistemului lui Putin. Au fost facuti multimiliardari de acest sistem, sa ramana saraci din cauza aceluiasi sistem!
    • Like 7
  • A trebuit acest razboi salbatic, desprins din intunecatul ev mediu, in care se afla si in prezent rusia, pentru ca, in sfarsit, omenirea sa lase ipocrizia numita diplomatie, deoparte si sa-i spuna rusiei, da rusiei, adevarul si sa-i arat fata hidoasa pe care o are si a avut-o mereu, pentru ca mare parte din rusia, mare parte a poporului "pravoslavnic", ortodox aproba fara urma de indoiala atrocitatile si samavolniciile, caracteristice tuturor conducatorilor, in mod special,rusi. Si nu numai rusii dar, pana acum si o buna parte a lumii, a lumii civilizate, din interese financiare, a tolerat, a aprobat si a ignorat comportamentul salbatic, bestial al rusilor. Asa au fost in toate situatiile in care s-au implicat. Da, rusia, rusii sunt brute in ciuda contributiilor unor rusi la cultura, arta si stiinta mondiala. Am fost uimit sa-l aud pe ctp, un adevarat om cult, reproducand caracterizarile marilor oameni ai rusiei. Caci da, au si asa ceva, incontestabil, Il rog sa contribuie cu un articol pe aceasta platforma in care sa enumere numele si zisele despre adevarata fata a "poporului" rus.
    • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Rusia, însemnând clasa conducătoare și mediul de afaceri care a acaparat puterea, nu-și cunoaște fața și nu știe ce face ?! Asta ar însemna că averile pe care le-au acumulat le-ar fi picat din cer. Restul rușilor, majoritatea populației se mulțumește cu oportunitățile care i-au mai rămas și, în funcție de cât îi duce capul, fie că tace de frica de a nu pierde ce încă mai are, tace sau aprobă formal sau din covingere (a se citi idioțenie) politica de stat a lui Putin. A făcut cineva vreo estimare a convingerilor pe categorii de populație a Rusiei cu privire la dreptul Rusiei de a invada o țară cu scopul de a o distruge - poate ireversibil - decimându-i populația, provocând disperarea și exodul milioanelor de oameni, ruinându-le locuințele ridicate prin muca mai multor generații ? Evident că Putin și ai lui nu vor răspunde la astfel de întrebări.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult