Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Din „mormanul de fiare vechi” a apărut un nou tip de businessman. Sunt pentru anchetarea tuturor privatizărilor făcute în România după căderea comunismului

Combinatul siderurgic de la Călan

Foto: Wikipedia

În Bulgaria s-a inițiat o operațiune fără precedent, anchetarea tuturor privatizărilor făcute după căderea comunismului. De obicei avem senzația că noi suntem cumva mai grozavi decât ei, însă se pare că și de data asta ne-au luat-o înainte. Ideea e bună și ar trebui să o preluăm fără să mai ținem la orgoliile naționale gonflate păgubos.

Pornind de la celebra replică a lui Petre Roman că industria românescă e un morman de fier vechi și ar trebui să o vindem pe un dolar, în România s-a inițiat catastrofa națională, privatizarea. Cu toate că s-a discutat despre rentabilizarea afacerilor, dezvoltarea lor, adaptarea investițiilor din comunism la cerințele pieții din capitalism, în realitatea în urmă a rămas praf și pulbere. În timp ce marea majoritate a populației a continuat să aprecieze statutul de angajat la stat, au continuat să meargă disciplinat la serviciu, au ascultat și au crezut toate minciunile propagandei, un grup de bișnițari, pleșcari, combinatori, au distrus totul, locuri de muncă, investiții, viitorul acestei țări. În mare parte din cauza acestor jefuitori, care să luăm bine seama, sunt români de-ai noștri, astăzi peste patru milioane de conaționali și-au luat lumea-n cap și muncesc pe unde i-a dus soarta. 

Rețeta a fost de o simplitate primitivă, cumpărătorul fără nici un ban, doar cu garanția unei bănci sau nici măcar, prelua de la statul român active colosale, fabrici, uzine, combinate. În felul ăsta oameni fără nicio istorie, fără nicio carieră, fără nume, deveneau stăpâni într-o noapte peste mii de locuri de muncă, terenuri, active, vieți și destine. Au fost orașe care depindeau de câteva fabrici sau chiar de câte o singură fabrică. Pentru că pe noii oameni de afaceri nu-i ducea mintea, nu aveau pregătire, nu aveau de unde, singura soluție pe care au cunoscut-o a fost concedierea salariaților, tăierea activelor pentru fier vechi și vânzarea terenurilor, într-un cuvânt lichidarea totală. Abia acum plăteau prețul afacerii către statul român după care rămâneau cu o mică avere în conturile personale. Așa au apărut milionarii de carton a tranziției. În urma lor a rămas o țară devastată, orașe părăsite, familii distruse, dar mai ales un viitor sumbru. Astăzi putem să evaluăm în toată splendoarea ei privatizarea.

După această perioada ne-am pricopsit cu un nou tip de bussineman, tipul incult, necivilizat, arogant, tupeist, lipsit de scrupule. Într-o societate fără valori morale indivizii ăștia acționează nestingheriți dând, fără să știe de cele mai multe ori, orientarea. Faptul că s-au îmbogățit îi face să creadă că sunt inteligenți. Sunt doar escroci. Sunt implicați în continuare în cele mai dubioase afaceri, corupție, evaziune, spălare de bani. Dosarele lor, atunci când ajung în instanța, se clasează pe motiv de lipsa de probe sau prescripția faptelor. Toți înțelegem că pe lanțul de musamalizare se găsesc politicieni, procurori, judecători și în general toate autoritățile statului implicate. Corupție, despre asta e vorba, corupție în cel mai nerușinat mod. Corupție pe față. Noi, toți ceilalți, înțelegem asta, doar efectele faptelor sunt evidente. Ei sunt din ce în ce mai bogați în timp ce restul oamenilor se descurcă din ce în ce mai greu. Pentru că sunt lipsiți de orice urmă de educație își afișează bogăția cu fiecare ocazie sfidând pe toată lumea. Genul de oameni de afaceri care nu au creat niciodată bussinesuri profitabile în urma unor idei inovatoare, nu au adus plus-valoare în societate, nu au inovat ceva. Ei au fost doar paraziți. Dispariția lor nu va face decât să insanatoaseasca mediul de afaceri din România, dispariția lor ar trebui să se traducă în ani grei de închisoare și confiscarea întregii averi. 

Din păcate s-a proliferat un tip de afacerist autohton gata pentru orice combinație, dispus să-și riște inclusiv libertatea pentru că miza e mare. Dacă e prins, și asta foarte greu, rămâne cu prăduiala din celelalte tunuri. Pozează în victimă și apare la televizor spășit acuzând statul de abuz. Dintr-o dată are familie, e bolnav și e un mare filantrop. Toată lumea e de acord că se fură excesiv însă când hoțîi sunt prinși pe oameni îi apucă mila. Pedeapsa e mică, anii de pușcărie sunt diminuați, prejudicial nu e recuperat, iar la sfârșit o ia de la capăt. Ce să mai înțelegem din tot acest spectacol absurd? Ce scară de valori există la noi când majoritatea clasei politice e implicată cu dosare grele în tot felul de escrocherii? Ce e bine și ce e rău?   

Am crezut la un moment dat că am depășit perioada comunistă și nu mai are sens să discutăm despre ea, toată lumea a înțeles. Din acest motiv am considerat că nu are rost să-i mai pedepsim pe cei care ori au murit, ori sunt foarte bătrâni. M-am înșelat și recunosc. Nu este vorba de pedepsirea unor oameni sau a unor fapte, e vorba de o opțiune morală, de o alegere clară și fermă. În caz contrar se vor găsi întotdeauna unii care să profite de acesta slăbiciune și să considere că în fapt comunismul a fost ceva bun. Totul trebuie scos la suprafață. În același fel trebuie procedat și cu această hoție națională care s-a numit privatizarea. Dacă atunci când s-a petrecut nu aveam o imagine pentru că procesul era în desfășurare acum putem să ne dăm seama ce s-a întâmplat. Iar verificarea, anchetarea, condamnarea celor vinovați, indiferent că sunt bătrâni, morți, răniți sau dispăruți trebuie să aibă un puternic caracter de exemplu.

Altfel, cum spune un bard contemporan nostalgic, totul a fost degeaba.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dn. Dr. Simon Ludovik a lucrat la CPL Comanesti si stie cu cine putea fi skimbat Ceausescu ! L-am informat si pe dn. Avocat Romeo Iosif de la Asociatia 15 nov. 1987 Brasov ca , dn. Av. Șofranca Dumitru din Comanesti , stie cu cine putea fi skimbat Ceausescu . Am spus si in direct pe post - la Radio Antena Satelor - despre dn. Av. Șofranca. Ing. murgu dumitru din Comanesti , i-a spus si sorei mele ca sint nebun . Dn. Primar Viorel Miron de la Comanesti , a vut impresie cam rea despre mine dar , am dusmani care pacalesc si ingineri cfr-isti. Prin 1976 , am aruncat carnetul u.t.c. , la Steagul Rosu Brasov.
    • Like 0
  • CACEALMA CONSTITUȚIONALĂ
    Majoritatea deciziilor CCR sunt cacealmale avocățești care cu potop de cuvinte îneacă, sufocă adevărul. Adevărul este simplu, minciuna este complicat de susținut. Cacealmalele CCR-iste sunt evidente din următoarele motive:
    1. înțelesul textului Constituției României este cel direct, simplu, pe înțelesul oricărui om care cunoaște limba română, nu este analfabet funcțional, este sănătos mintal;
    2. textul Constituției României nu este cifrat, este scris în limba română curentă în perioada elaborării, nu este încărcat cu terminologie juridică specifică și nici cu neologisme noi/proaspete/încă insuficient răspândite, așa că nu este nevoie să fie descifrat sau „tradus” în vreun fel (cu excepția consultării în cazuri foarte rare a dicționarului explicativ al limbii române, eventual pentru sinonime);
    3. faptul că aprobarea Constituției se face prin referendum la care participă toți românii cu drept de vot (de la opincă până la vlădică, de la pălmaș la academician, de la plugar la aviator, de la soldat la general etc.) înseamnă că textul Constituției este obligatoriu simplu pe înțelesul tuturor votanților. Dacă n-ar fi așa referendumul este din start o cacealma... constituțională, pentru că cel puțin unii n-ar vota în cunoștință de cauză;
    4. din punctul 3 de mai sus rezultă că CCR n-are de ce să interpreteze pe zeci de pagini ceea ce are cel mai direct și simplu înțeles priceput și de votantul cel mai simplu dpdv intelectual. Încercarea CCR, de a scoate la iveală din textul articolelor de Constituție înțelesuri ascunse diferite de înțelesul simplu și evident majorității cititorilor, este neconstituțională pentru că este contrară logicii modului de adoptare a Constituției prin vot general/universal (nu doar de către specialiști în drept) și contrară bunului simț general adoptat de oameni. DIMPOTRIVĂ, CCR TREBUIE SĂ APERE SENSUL DIRECT, SIMPLU AL TEXTELOR CONSTITUȚIONALE ÎMPOTRIVA TENTATIVELOR DE RĂSTĂLMĂCIRE DE CĂTRE AVOCAȚI VEROȘI. Altfel CCR trădează chiar Constituția României.
    5. CCR nu are dreptul să completeze Constituția României. Deciziile CCR pot constitui cel mult propuneri pentru un eventual proiect de revizuire a Constituției României.
    • Like 3
  • Cred că articolul redă gândurile majorității covârșitoare a românilor care trăiesc cu ochii deschiși la propriu și la figurat. Dar „anchetarea tuturor privatizărilor făcute în România după căderea comunismului” și mai ales aplicarea unor măsuri de îndreptare a răului provocat țării și poporului român nu vor fi posibile fără o nouă (de data aceasta adevărată) revoluție. Mai ales că de partea mafioților români ai privatizării stă „toată floarea cea vestită a întregului Apus”. Nici măcar un eventual Roexit nu ar mări șansele recuperării averilor furate și risipite cheltuite în mare parte în țările apusene sau în insulele exotice din oceanele Atlantic și Indian. Cred că vom fluiera a pagubă ca țiganul când a aflat că i-a murit tatăl la care era luleaua sa...
    • Like 3
  • ,,Privatizări" sau cum au devenit unele fabrici proprietate de stat, după anumite proceduri, proprietatea unor indivizi care făceau parte din conducerea fabricii respective...Undeva, prin cartierul Pantelimon, din București, un director adjunct cumpără pachetul majoritar de acțiuni, de la stat, fabrica avea 5000 de angajate și cîțiva angajați. Directorul general era și el printre ,,inițiați" la un moment dat a regizat o grevă, el începuse să fie mai puțin important la stabilirea priorităților. A fost exclus. Fabrica lucra în lohn, toate contractele erau derulate printr-o firmă intermediară, căpușă, condusă oficial de fostul secretar de partid din fabrică...Căpușă sugea caimacul, împreună cu fosta directorimea...
    Strict autentic...
    • Like 1
  • Nu e posibila o astfel de ancheta la noi, va fi declarata neconstitutionala de CCR !
    Vor argumenta ceva de genul : "se incalca vocatia de a fi corupt", cum au argumentat la Fara penali in functii publice !
    • Like 2
  • Dar mai vreau sa spun ceva ! in contextul acestui articol, de unde reiese ca esalonul 2 si 3 basca secu' a fost cel ce a devenit patroni pe banii Statului, iar ei sunt astazi , in marea lor majoritate, denumiti a fi Ciuma Rosie si care-i atit de acuzata de comunism, stau si ma-ntreb : Chiar vor comunism ? dupa ce-au "muncit " din greu ca sa stringa ditamai averea, case, masini, ceasuri, tablouri si bijuterii, Vor comunism ? chiar asa de sinucigasi sa fie ?sau perceptia noastra e eronata ?
    • Like 1
  • Nu te supara, dle autor, dar tot articolul dvs. musteste de nostalgie ! dar nu despre nostalgia comunismului e vorba nici la T. Gheorghe, nici la mine, cea care scriu acum ! este vorba despre nostalgia Tineretii muncite din greu si a pierderii ei, zadarnic ! am iesit in strada, ATUNCI, in zilele fierbinti ale lui decembrie cu gindul ca Romania are toate datele necesare sa renasca ...ce ni s-a-ntimplat ? Cine a pus mina pe toata tara asta si noi am stat cuminti, in bancile noastre, considerind ca Nu suntem destul de buni ptr. a ne implica in politica si i-am lasat pe altii ! pe cine ? cei care ne-au si condus pina atunci, caci ei Stiau cum merge treaba, avind informatiile la indemina lor si nicidecum asa cum ziceti dvs. ca au venit asaaa, niste neica nimeni ca sa preia bogatia tarii ! nu, dle, Au Stiut Exact ce fac si tare-mi vine sa cred ca Totul a fost la comanda executat !
    ....dar, sa ma-ntorc la "oile " noastre....ehei, de cind tot am scris pe un forum ce azi nu mai este, ca TREBUIE verificat la singe Cine, cu Ce s-a intimplat cu asa zisele noastre marete privatizari si tras la raspundere si eventual Confiscat !
    • Like 1
    • @ Popescu Gabriela
      Doamna Popescu, acum e un pic de prinde orbul, scoate-i ochii.

      Cine era in putere (sa zic, 45-55 de ani) la vremea aceea ori e mort, ori e senil. Nu mai ai pe cine verifica. Si nu spun asta din mila pentru oameni batrani din care musca copiii.

      Mie imi place cantecul respectiv, am aproape 40 de ani si sunt de centru dreapta (din punct de vedere al politicilor economice, nu al xenofobiei si apararii fibrei stramosesti).

      Eu nu imi judec parintii si bunicii pentru ce au facut ATUNCI. Ii judec pentru ce fac acum.
      • Like 0
  • Da, sunt de acord cu autorul articolului, sa vedem cum s-au facut privatizarile, ce contracte s-au semnat de catre cei care au cumparat (bine, au cumparat cu putin, dar existau, cel putin in teorie, conditii in contractele de privatizare - sa nu se dea oameni afara, sa se retehnologizeze, etc, etc - de aia se si spunea ca se vinde cu putin, ca sa se investeasca.....) si daca aceste contracte au fost respectate, cine si cum a verificat respectarea acestor contracte. Unde este acum marele Ovidiu Musetescu (PSD) care a fost ministrul privatizarii? Poate unele dintre unitati nu mai puteau fi salvate, dar sigur existau si o parte care puteau sa traiasca, daca ajungeau pe maine bune. Au ajuns insa pe maini proaste... pentru ca mainile proaste au bagat mita in buzunarul cui trebuie.
    • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Ovidiu Musetescu e oale si ulcele de mult. A murit de cancer in 2009 :/
      • Like 0
  • Problema importantă a privatizărilor frauduloase nu o constituie precaritatea nivelului de cultură și educație al patronilor, adevărata problemă o reprezintă faptul că noile întreprinderi rezultate din privatizare sunt legate ombilical la resursele publice din care continuă să se alimenteze fraudulos. În practica procesului de trecere de la socialism la capitalism, proces nedocumentat științific serios nici până acum, fiecare stat a aplicat proceduri și tehnici elaborate din mers, în paralel cu fenomenul de acapararea a puterii de către marile capitaluri cu tradiție din lumea capitalistă. Rezultatul este acum, la 30 de ani după declanșarea tranziție, vizibil și aceste sunt:
    a) principalele resurse de materii prime, materiale și energetice au trecut din proprietatea statului în proprietatea capitalurilor occidentale;
    b) sistemul bancar de stat a fost desființat prin fraudare, iar în locul lăsat liber s-a „înstăpânit” sistemul bancar cu capital occidental;
    c) industria petrochimică a fost desființată prin privatizare;
    d) industria grea a fost desființată prin valorificare la fiare vechi;
    e) industria ușoară a fost desființată din motive de scumpire a forței de muncă;
    f) industria extractivă și cea de utilaj petrolier a fost desființată prin privatizare și vânzare la fier vechi;
    g) comerțul de gros și en-detail a fost acaparat de marile lanțuri cu capital occidental;
    h) agricultura a fost devalizată de sistemele de irigații, zootehnia a fost pusă pe butuci de tot felul de gripe animale netratabile, abatoarele, fabricile de zahăr, cele de ulei au dispărut în neant, la fel și fabricile de morărit, iar utilitățile de procesare a laptelui au trecut toate în proprietatea capitalului occidental.
    Iată și o situație a capitalului din economia românească:http://www.justitiarul.ro/cine-da-ordine-din-exterior-lui-iohannis-orban-ciolacu-si-barna/ .
    O soluție viabilă nu o poate constitui etatizarea capitalurilor frauduloase, singura soluție sustenabilă cred că o poate reprezenta o amnistie fiscal-economică în urma căreia să se taie cordonul ombilicat ce leagă capitalul privat la bugetul public combinată cu facilități fiscale pentru constituirea de noi capitaluri private.
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Deci tu sugerezi , acum dupa 30 de ani , sa uitam toti hotii , sa le stergem datoriile , si sa le aplicam reduceri fiscale. Tu de unde vii?
      • Like 1
  • Ai dat cu mucii în articol la final, autorule. Acel bard contemporan a sucit sensul expresiei ca să ducă în derizoriu orice speranță de schimbare apărută în ultimii 2 ani.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult