Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Distrugem din motive politice singurul mecanism care va duce la prețuri mai mici pe termen lung: stimularea producției

Alimente supermarket Foto - Profimedia Images

Foto - Profimedia Images

Ne-a cam mâncat pisica temele la economie în povestea asta cu prețurile la alimente. Și nu mă refer doar la politicieni, ci la noi în ansamblu. A apărut această temă și toată lumea s-a apucat să discute ce alimente se ieftinesc, cum facem, pe ce perioadă. Mult prea puțină lume s-a întrebat dacă are vreun rost o asemenea schemă și dacă nu cumva facem mai mult rău decât bine. Eu sunt în tabăra puțin numeroasă a celor care cred că facem mai mult rău distrugând din nerăbdare și din motive politice singurul mecanism care va duce la prețuri mai mici pe termen lung: stimularea producției. 

Nu mi-a arătat nimeni că la alimente vorbim de monopoluri sau oligopoluri, dimpotrivă sunt piețe foarte competitive, deci prețurile mari indică o cerere crescută în raport cu oferta. Este un semnal pentru producători să intre în aceste piețe, să producă mai mult și astfel vom avea în timp și scăderi de prețuri. Plafonând marja de profit, Guvernul le spune practic să investească în altă parte, deci va descuraja oferta. Scăderea forțată a prețurilor știm că va face cererea să crească, nu e vreo mare descoperire.

Deci haideți să vedem ce credem că se poate întâmpla dacă luăm o măsură care face concomitent două lucruri: pune presiune pe ofertă ca ea să meargă în jos și scade artificial prețurile ca cererea să meargă în sus? Ca să nu mai spun că pe întreg lanțul, cu puține excepții, producătorii, procesatorii și comercianții sunt diversificați. Păi dacă la un anumit produs marja de profit este redusă de Guvern, te concentrezi pe celelalte.

Cel mai problematic va fi la mărfurile care vin majoritar din import: carne de porc, ouă, orez, ulei. Se poate să mă înșel fiindcă nu-mi spune nimeni ce marje de profit are, dar m-aș mira ca ele să fie 20%, mai mari nici nu zic. Cei care ne vând aceste produse nu au niciun motiv și nicio obligație să scadă prețurile, deci comercianții vor trebuie să absoarbă aceste ieftiniri. Sau să cumpere mai puțin. Vom vedea. 

Proiectul de ordonanță vorbește de stoparea creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole, dar nu am văzut alăturată vreo analiză din care să înțeleg ce înseamnă excesiv. 10? 21%? Peste inflație? Intrăm pe un teren minat și periculos dacă politicienii pot stabili aleatoriu că unele prețuri, așa cum consideră ei, sunt excesive. Care este formula după care stabilim dacă un preț este excesiv? Sau cum știe să determine Guvernul care este prețul ”normal” al unui bun? Eu nu sunt nici măcar sigur că există o analiză relativ bine documentată privind marjele de profit de pe acest lanț complicat.

Deocamdată nu putem vorbi de o măsură de plafonare a prețurilor cum a fost cea dezastruoasă din Ungaria care a golit rafturile magazinelor. Guvernul pare că face un test, un proiect-pilot, pe câteva produse, pe o perioadă limitată de timp și fără să dea cu cel mai mare baros din dotare. Asta este o cheie de citire. Cealaltă este că deschidem cutia Pandorei și că pe acest prim proiect se vor adăuga în timp alte măsuri de control ale marjelor de profit sau ale prețurilor care într-un final vor goli și rafturile. Nu e de joacă cu acest al doilea scenariu pentru că el a fost pus în scenă de zeci și sute de ori în istorie și se termină mereu la fel: toată lumea are de pierdut. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o analiză foarte corectă!
    • Like 0
  • Din ciclul și ei sunt habarnagii, dar nici cu noi nu ne e rușine. Vedeți că 20% se referă la adaos comercial, nu la profit. Acesta se calculează ultimul, venituri (în care este inclus adaosul) minus cheltuieli.
    • Like 0
  • Guvernul, adică Ciolacu se face că muncește, prețurile vor scadea singure că e vară si oferta crește ! Deja la lidl e ofertă cu ulei la 4,99 lei/l...
    • Like 0
  • "pe termen lung", cat de lung?
    ani?
    sau mai mult?
    • Like 0
  • Nume check icon
    Aceasta decizie a guvernului nu are nici o legatura cu nici o gandire economica, ci este pur si simplu o decize electorala pentru viitoarele alegeri. Deasemenea orice discutii referitor la cat de mult gandesc cei din guvern pe termen lung, strategii, etc. este degeaba pentru ca cei din guvern si clasa politica pur si simplu NU GANDESC, NU PLANIFICA, NU PREVIZIONEAZA. Ei pur si simplu REACTIONEAZA la ce se intampla in jurul lor si calitatea reactiilor este direct proportionala cu educatia, cunostiintele, experiente, daca au avut mai multa vacanta decat scoala, etc. Iar actualul prim ministru care este specialist in condus masini second-hand din Germania va conduce aceasta tara ca si cum se repara masinile second-hand pentru clienti: kilometrajul dat inapoi, o spoiala de vopsea si carpeli.
    • Like 1
  • mhm check icon
    Lipsa concurenței e cea mai arzătoare problemă: nu există a) destui producători în stare să livreze mult și punctual și b) destul magazine care să asigure diversitatea. Unde stau eu, pe o rază de 2-3 kilometri sînt doar Mega Image. Sînt vreo zece, mari și mici, dar nu au concurență. Cum să scadă prețurile?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult