Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doctrina Trump: primul război în care va conduce America după ce va fi ales președinte

Partidul lui Abraham Lincoln, cum este adesea numit partidul republican american, înființat în anul 1854 de Abraham Lincoln, Thomas Jefferson și Amos Tuck, împreună cu un mic grup de oameni politici dedicați desființării sclaviei, egalității în drepturi și șanselor egale, a împlinit anul acesta 162 de ani. Grand Old Party (GOP), cum este poreclit cu afecțiune partidul republican, a dat Statelor Unite 18 președinți (ceilalți au fost 15 președinți democrați, 4 membri ai partidului democrat -republican, 4 Whigs și un federalist) și s-a distins în politica și războiul anti-sclavagist, în marile performanțe economice ale țării, în combaterea comunismului internațional și înfrângerea celui european, în dezvoltarea forței militare a țarii, în campaniile militare din Orientul Apropiat și în combaterea terorismului.

În anul 1917, partidul republican a promovat prima femeie membră a congresului Jeanette Rankin.

Între 18 și 21 iulie 2016 va avea loc la Cleveland, statul Ohio, convenția națională a GOP, în care se va confirma nominalizarea candidatului Donald Trump pentru postul de președinte.

Departe de a fi un eveniment pașnic și festiv, convenția republicanilor se anunță ca o țintă pentru mai multe atacuri. În interiorul partidului, gruparea NeverTrump, condusă de senatorul statului Utah, Mike Lee, încă încearcă blocarea lui Trump, prin introducerea unei modificări de procedură, care ar permite delegaților să voteze de la primul scrutin pentru orice candidat, nu pentru cel pentru care au fost aleși de voturile cetățenilor. Chairmanul partidului Reice Priebus se opune acestor încercări și se pare că el va avea câștig de cauză în final. 

(Foto Guliver/Getty Images)

În afara clădirii convenției, grupări extremiste de stânga vor organiza demonstrații de protest, dintre care unele pot deveni violente. Măsurile de protecție luate de forțele de ordine sunt foarte ample și se pare că vor fi restricții de trafic și de manifestări neautorizate.

O altă formă de atac va fi neparticiparea la convenție a unor figuri proeminente ale partidului, ca cei doi foști președinți Bush, foștii candidați Jeb Bush, John McCain și Mitt Romney, mai mulți senatori și oficiali republicani aleși în congresele statelor. Scindarea partidului republican este reală și persistentă.

Prima convenție națională republicană a fost în anul 1856 și s-a ținut la Philadelphia. Regulile și procedurile ei au fost ades modificate de importanta Comisie pentru Reguli a Convenției.

O altă comisie importantă este aceea care definește platforma-program a partidului. Ea are 112 de membri: câte o pereche (un bărbat și o femeie) pentru fiecare din cele 50 de state și pentru cele șase teritorii americane: Guam, Samoa și Insulele Mariane de Nord din Pacific, Porto Rico și Insulele Virgine Americane din Atlantic și districtul Columbia, pe care se află capitala Washington.

Apoi vor fi cei 2.472 de delegați aleși în preliminarii, care vor vota, la care se adaugă cei 168 de membri permanenți ai convenției.

Între delegații statelor sunt toți membrii republicani ai congresului federal și ai congreselor de stat, guvernatorii și locțiitorii lor, procurorul general federal și procurorii generali ai statelor, secretarii de stat, membrii consiliilor muncipale și ai comitetelor școlare, activiști de partid, donatori importanți, oameni de afaceri repezentativi și cei cu funcții onorifice.

Tot la convenție va fi prezentată varianta ultimă a platformei-program a partidului, ale cărei recente modificări au fost dezbătute și apoi votate în ultimele săptămâni.

Vor fi vorbitori politici, staruri artistice și sportive, show-uri și evocări, voturi și multă, multă agitație. Politica americană se face cu zgomot, muzică, culoare, baloane, lozinci, insigne, pălării, pliante, zvonuri, certuri, vorbe contestate, declarații, televiziune, interviuri, ziare și ziariști, băutură, focuri de artificii, securitate, toalete extravagante sau luxoase și bani. Mulți, mulți bani...

În sala în care echipa locală Cavaliers a câștigat ultimul campionat de baschet, arena Quickens Loans din Cleveland, republicanii speră să înceapă un drum victorios pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Sondajele ultimelor zile arată că în câteva state de bătălie electorală (Florida, Ohio, Pennsylvania) Trump a luat conducerea cu un mic avantaj, în timp ce în alte state Hillary Clinton rămâne în frunte, dar la o diferență mult redusă. Ascensiunea lui Trump este atribuită, în principal, la doi factori; apropierea convenției republicane și efectul investigației făcute de FBI în problema e-mail-urilor. Deși doamna Clinton nu a fost pusă sub acuzare, raportul care a confirmat neadevărurile din declarațiile ei și ale echipei ei a fost neechivoc.

Donald Trump are o condiție obligatorie, fără îndeplnirea căreia nu poate spera într-o victorie: el trebuie să realizeze reunificarea partidului republican. O primă șansă a fost întâlnirea lui cu cei mai proeminenți membri republicani ai congresului de săptămâna trecută, care nu s-a materializat în niciun câștig de sprijin. O altă șansă, mai mare, dar probabil ultima, este convenția națională.

Candidatul republican intră la această intâlnire cu publicul american cu procentul de suport de numai 70-74% din votanții republicani (Fox News, Washington Post/ABC). El are nevoie să urce spre nivelul de a-și asigura 90% din voturile republicane.

Pe lângă obiectivele permanente de a deveni mai competitiv în rândul femeilor, al minorităților și al creștinilor evanghelici, Trump mizează pe efectul platformei-program care va fi prezentată la convenție, într-o formă care a inclus multe din punctele strategiei lui electorale. Criticii, în viziunea cărora noua platformă republicană este de neacceptat de conservatoare și prea mult orientată spre dreapta, deplâng ceea ce ei numesc transformarea partidului lui Lincoln în partidul lui Trump.

În domeniul economic, partidul republican militează pentru sprijinirea business-urilor și antreprenoriatelor mici și mijlocii, care sunt principala forță creatoare de noi slujbe, reducerea taxelor, reducerea cheltuielilor guvernamentale, reechilibrarea bugetului, reconstruirea infrastructurii naționale, repatrierea industriilor transferate în alte țări, constituirea unei forțe de muncă compatibilă cu secolul XXI și libertatea la locul de muncă (cu limitarea controlului sindicatelor).

Pe plan social, republicanii cer o reînnoire a valorilor morale americane, cu protecția căsătoriilor tradiționale, întărirea familiei, protecția cetățenilor cu dizabilități, refacerea sistemului de asigurări de sănătate cu înlăturarea defectelor din sistemul Obamacare, suport crescut pentru cercetarea științifică medicală, îmbunătățrea sistemului educațional, eliminarea violenței din cartierele afectate și reforme în sistemul judiciar cu respectarea principiului dreptate pentru toți.

Conceput de Părinții Fondatori ca un instrument de omogenizare a condițiilor din statele participante, guvernul federal a crescut la dimensiuni uriașe, consumă o mare parte din venitul național și a acaparat treptat multe din prerogativele statelor, micșorându-le independența. Republicanii vor să limiteze guvernul federal, să elimine multe din instituțiile paralele, să elimine activismul juridic, să consolideze sistemele de asigurare socială aflate în pragul falimentului financiar, să îmbunătățească prin reformare sistemul actual de imigrație și să redea statelor libertatea de a decide asupra educației, protecției mediului și reglementărilor activității întreprinderilor, în prezent frânate de controlul excesiv al agențiilor guvernamentale

Alte puncte de program pe care republicanii le-au sprijinit întotdeauna sunt întărirea forței militare, sprijin mai mare pentru veterani și consolidarea prestigiului forțelor de ordine și al poliției, care este în ultimele luni ținta organizațiilor de stânga de tip anarhist.

Câteva din noile elemente ale platformei republicane se datorează direct lui Donald Trump. Astfel, sunt clar stipulate intenția și promisiunea de a construi un zid de separare de-a lungul întregii frontiere cu Mexicul, prin care să se elimine imigrația ilegală.

O altă măsură este obținerea independenței energetice totale a națiunii prin exploatarea resurselor energetice naționale și reabilitarea folosirii de cărbune, care - prin tehnicile de exploatare curate - nu ar produce mai multă poluare decât motorina. O astfel de schimbare, care cere anularea măsurilor punitive pentru exploatările miniere, introduse de guvernul democrat, va avea un mare răsunet în multe state, dar mai ales în Viriginia de Vest.

(Foto Guliver/Getty Images)

Tot Donald Trump a insistat pentru inserarea în programul republican a acțiunilor de distrugere completă a Statului Islamic, cu schimbarea direcțiilor limitative pe care Barack Obama le-a impus armatei și serviciilor speciale, ceea ce a permis constituirea și supraviețuirea statului terorist.

Într-un paragraf intitulat O lume periculoasă, platforma face referiri directe la ceea ce - pentru mulți republicani - constituie o serie de greșeli ale administrației Obama, care a dus la slăbirea țării.

Comentând situația actuală a pericolului terorist, Trump a promis că - dacă va fi ales președinte - va cere congresului să declare război Statului Islamic și va mobiliza forțele militare americane și NATO pentru anihilarea principalei surse de amenințare.

Conservatorii sociali din componența comisiei de redactare a platformei au obținut formularea unui punct adresat redresării morale, care amintește de concepția Părinților Fondatori: legile făcute de oameni trebuie să fie compatibile cu drepturile naturale date lor de Dumnezeu.

Din multe puncte de vedere, platforma republicană desenează o linie politică diametral opusă celei instituite de guvernul ultimilor opt ani.

Așteptată cu mare interes, desemnarea candidatului la postul de vicepreședinte a fost făcută publică în ziua de 15 iulie, cu o zi întârziere față de data anunțată inițial, care ar fi căzut în chiar ziua atacului terorist din orașul Nisa. Trump și-a cerut scuze, dar a explicat că nu poate declanșa comentarii politice într-o zi în care întreaga lume trebuie să se concentreze asupra multelor victime inocente.

Cel ales a fost guvernatorul statului Indiana, Michael Richard „Mike" Pence, un politician conservator și sobru. El are o experiență de zece ani ca membru al congresului și de patru ani ca guvernator. Alegerea lui este privită ca o cale de restabilire a unei relații bune cu aripa conservatoare și ca o mână întinsă conducerii partidului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • L-am urmarit pe DJT pe canalul "Right Side Broadcasting" care difuzeaza toate discursurile sale.

  Melodia de intro pe care intra Trump (ascultata doar de cei care urmaresc transmisia live) este in stilul lui, la fel si emisiunea pe care a gazduit-o, "The Apprentice" (Ucenicul).

  Foarte tare omul, cu defectele si relatiile sale (ca tot omul), dar imi place ca le spune pe nume, inclusiv ca in partidul Republican exista oameni care il sapa, ceea ce inseamna destul de mult, zic eu...

  A avut si esecuri in afaceri, dar oamenii sunt impresionati sa il vada iesind dintr-un avion si sa mai faca cativa pasi pana la podiumul de unde tine speech-ul, intr-un hangar, cu sute - poate mii - de oameni.

  Scandalagii BLM sunt pentru a atrage ura rasiala anti-alb, mai sunt mexicanii, care sunt anti Trump, dar flutura steagul mexican (?!), striga faptul ca sunt nemultumiti de USA, dar inca stau pe teritoriu, ipocritii...

  De asa oameni ca Trump nu stiu daca are nevoie USA, dar Romania.. IN MOD SIGUR !

  • Like 1


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult