Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Donald Trump devine primul președinte al SUA condamnat penal. Juriul l-a găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare

Donald Trump - in boxă

Foto: Julia Nikhinson / AP / Profimedia

Donald Trump a fost găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare privind falsificarea unor documente, pentru a ascunde plățile în valoare de 130.000 de dolari făcute pentru a cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels. Trump devine astfel primul președinte al Statelor Unite condamnat penal.

Procurorii au susținut că Daniels a fost plătită pentru a păstra secretă o aventură din 2006 pe care a avut-o cu Trump. Plata a fost făcută cu puțin timp înainte de alegerile din 2016, pe care Trump le-a câștigat. 

Procesul a durat o lună și jumătate. Trump este probabil să facă apel. Rezultatul ar putea avea un impact asupra șanselor lui Trump de a recâștiga Casa Albă.

La ieșirea din sala de judecată, fostul președinte Donald Trump a spus reporterilor că procesul este o „rușine”, fiind „măsluit”, anunță CNN. El a dat vina pentru verdict pe administrația Biden.

Sentința va fi pronunțată pe 11 iulie. Potrivit CNN, indiferent care va fi aceasta, Trump ar putea să candideze la alegerile prezidențiale sau să câștige inclusiv din închisoare.

Ce se poate întâmpla în continuare

După condamnare urmează stabilirea sentinței, iar avocații lui Trump ar putea încerca să împingă data acesteia cât mai târziu – posibil chiar după alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, scrie CNBC. Dar e puțin probabil ca judecătorul Juan Merchan, care coordonează procesul de stabilire a verdictului, să acorde  o astfel de amânare fără un motiv întemeiat, a declarat avocatul apărării din New York, Michael Bachner.

Între timp, Trump va fi liber să vorbească cu presa, să călătorească și să își continue campania prezidențială. De asemenea, el nu va mai fi legat de ordinul de interdicție care îi interzicea să discute despre martori, jurați și membrii familiei judecătorului, printre alții.

Acuzațiile împotriva lui Trump sunt infracțiuni de clasa E, cea mai puțin gravă categorie în conformitate cu legislația din New York. Fiecare acuzație este pasibilă de o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare.

Sentința lui Trump ar putea include amenzi și restituiri, eliberare condiționată sau alte condiții – dar o pedeapsă cu închisoarea nu este exclusă. Unii dintre acești factori, cum ar fi vârsta de 77 de ani a lui Trump și lipsa unui cazier judiciar anterior, vor cântări probabil în favoarea lui Trump. Dar comportamentul lui Trump în timpul procesului ar putea influența și el decizia finală a lui Merchan.

Experții tind să creadă că este foarte puțin probabil ca Trump să fie condamnat la închisoare ca urmare a verdictului privind plățile falsificate.

„Aș fi șocat” dacă Trump va fi condamnat la închisoare, a declarat Bachner. El a adăugat că o sentință de eliberare condiționată ar fi normală pentru un inculpat mediu condamnat pentru aceeași infracțiune, scrie CNBC.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Trump este oricum un idiot dezgustator, te uiti la le cum vorbeste si te ia greata. Daca asta e produsul "visului american", atunci visul asta e un cosmar. Bine bine, oricum nu prea am respect pentru natia de peste ocean provenind din fostele ciurucuri din Europa, dar chiar sa il ai pe Donald Trump drept presedinte e de rasul curcilor. Eu l-as vota pe Donald Duck, e si mai simpatic si mai destept.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  E interesant și sistemul lor de pedepse. La noi e pe sistem francez, adică se dă pedeapsa cea mai mare din cele pe care le ai. La americani se adună. Poți depăși suta de ani.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Mihai check icon
   La ei poate decide judecatorul daca sentinta va fi executata consecutiv sau concomitent. La noi se contopesc si resulta un spor la cea mai lunga condamnare.
   • Like 0
 • IraM check icon
  Daca nu poate fi invins in alegeri il frecam prin tribunale si il condamnam pe ce rahaturi gasim. Scopul scuza mijloacele.
  Ca asa e in democratia celor cu gen fluid...
  • Like 0
  • @ IraM
   Mda... "Rahaturile" astea se cam adună la nenea Trump: E. Jean Carroll de două ori (pierdute), New York business fraud lawsuit (e nevoie să traduc?) pierdut și condamnarea asta. Și mai urmează.
   "Așea" e! Trump e Maica Tereza și "deep state" (să traduc?) îl freacă prin tribunale!
   • Like 3
  • @ Aurel Popescu
   IraM check icon
   Incearca sa traduci "weaponization of justice".
   • Like 0
  • @ IraM
   Hai să încerc.

   Înseamnă, cred, că judecătorii (judecătorii sunt primii care fac “justice”, nu?) care conduceau cauzele (the judges presiding over the cases – nu mai traduc) în trei dintre procesele lui nenea Trump (E. Jean Carroll - două și hush money trial – iar nu mai traduc) au venit înarmați (weaponized) cu pistoale și puști și i-au amenințat cu ele pe jurați (jurați aleși și de avocații/cu acordul avocaților lui Trump), să îl condamne pe nenea Trump. Trump fiind Maica Tereza, cum am spus mai înainte.

   Dacă nu e bună traducerea, mai am una:

   Înseamnă, cred, că protestatarii pașnici (absolut neînarmați – “no weaponized”) din 6 ianuarie 2021 care s-au gândit să facă “justice” în locul organelor în drept, au intrat pașnic în Capitoliu (fără să fie îndemnați deloc de nenea Trump) cu strigate gen “Hang Mike Pence!” (în traducere: Îmbrațișați-l / pupați-l pe Mike Pence!; Mike Pence fiind vicepreședintele de atunci al lui Trump). În urma protestelor pașnice, n-a murit nimeni.

   Vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/January_6_United_States_Capitol_attack#:~:text=On%20January%206%2C%202021%2C%20the,in%20the%202020%20presidential%20election.

   Mai am și alte traduceri.
   • Like 0
  • @ Aurel Popescu
   IraM check icon
   Astea sunt "traduceri", corect.
   Iar CNN a mai fabricat si altele.
   Sau e vorba de comisari politici declarati (alesi politic) care instrumenteaza cazurile de fata.
   Nu de dragul justitiei, ci de dragul impactului politic.
   C-asa e-n marxism. Pt unii muma pt altii ciuma.
   • Like 0
 • Mihai check icon
  Ideea este ca democratii sa poata spune in campania electorala despre Trump ca este condamnat penal. Practic faptul ca va castiga apelul nici nu mai conteaza.
  • Like 0
  • @ Mihai
   Valentin check icon
   Mda, pare mai mult un avantaj decât un impediment...
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon