Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Donald Trump: „Pentru a face America măreaţă şi glorioasă din nou, îmi anunţ candidatura pentru funcţia de preşedinte al SUA”

Donald Trump - noiembrie 2022

Foto: Rebecca Blackwell / AP / Profimedia

Donald Trump şi-a anunțat, în noaptea de marţi spre miercuri, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024. „Pentru a face America din nou mare și glorioasă, în această seară îmi anunț candidatura pentru funcția de președinte al Statelor Unite”, a transmis fostul lider de la Casa Albă.

- Trump și-a confirmat intrarea în bătălia politică în faţa unei audienţe de câteva sute de susţinători, reuniți într-o sală de bal de la proprietatea sa din Mar-a-Lago.

- Fostul președinte al SUA se bazează pe un război masiv de campanie și rămâne popular la baza partidului republican. Cu toate acestea, Trump a fost acuzat pentru performanța dezamăgitoare a republicanilor la alegerile intermediare, un „val roșu” prezis nefiind materializat.

- Pentru a candida la președinție, Trump ar trebui să câștige nominalizarea din partea Partidului Republican, însă se așteaptă și la faptul că vor mai apărea concurenți care să dorească același lucru. 

- Republicanii sunt, de asemenea, pe punctul de a obține o majoritate în Camera Reprezentanților, deși nu va fi una solidă.

- Alegătorii care au votat la alegerile americane de la jumătatea mandatului au respins în general candidații care au susținut afirmațiile fără temei ale lui Trump de fraudă electorală în 2020, iar mulți dintre candidații susținuți de el s-au luptat strâns cu candidații democrați sau au pierdut.

- După cum observă BBC News, Donald Trump a petrecut timp considerabil din discursul său vorbind despre ceea ce el a considerat ca fiind cele mai importante momente ale președinției sale și punctele slabe din primii doi ani ai administrației Joe Biden.

- Pe măsură ce discursul a progresat, Trump a ieșit din scenariu cu mai multă frecvență, vorbind despre povești cu lideri străini și făcând noi promisiuni despre ceea ce spera să realizeze într-un al doilea mandat la Casa Albă.

- Dar discursul a fost demn de remarcat pentru ceea ce nu a spus. În afară de o scurtă referire la un presupus amestec chinez, Trump nu a vorbit despre alegerile din 2020 sau despre cum acestea au fost „furate”.

 -De asemenea, fostul lider american nu i-a atacat pe membrii propriului său partid, inclusiv pe țintele preferate din ultima vreme precum liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, sau pe potențialul rival prezidențial Ron DeSantis. De fapt, singurul republican pe care Trump l-a menționat pe nume a fost guvernatorul Texasului, Greg Abbott, pe care l-a lăudat pentru că a câștigat alegătorii hispanici din statul său.

- Jurnalistul Anthony Zurcher scrie că poate fostul președinte american a ascultat sfatul unora din partidul său conform căruia liderii republicani ar trebui să ofere un mesaj pozitiv și să se concentreze pe viitor, nu pe trecut.

 -Legat de ancheta Departamentului de Justiție pentru a stabili dacă a păstrat în mod necorespunzător documente clasificate la reședința sa din Mar-a-Lago, Trump a spus că este „o victimă”. 

- „Acum suntem o naţiune în declin", a mai spus Trump, citând ratele ridicate ale inflaţiei din mandatul lui Biden. Demersul său de a reveni în Biroul Oval ar putea întâmpina însă obstacole.

-  Deși a sperat să se folosească de câştigurile Partidului Republican în alegerile intermediare pentru a se propulsa în vârful cursei pentru nominalizare a partidului său, eșecul candidaţilor susţinuţi de Trump şi victoriile majore înregistrate de alţi lideri mai mici din partid au făcut ca viitoarea cursă din cadrul Partidului Republican pentru nominalizarea la Casa Albă să pară mult mai strânsă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult