Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Donald Trump: „Pentru a face America măreaţă şi glorioasă din nou, îmi anunţ candidatura pentru funcţia de preşedinte al SUA”

Donald Trump - noiembrie 2022

Foto: Rebecca Blackwell / AP / Profimedia

Donald Trump şi-a anunțat, în noaptea de marţi spre miercuri, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024. „Pentru a face America din nou mare și glorioasă, în această seară îmi anunț candidatura pentru funcția de președinte al Statelor Unite”, a transmis fostul lider de la Casa Albă.

- Trump și-a confirmat intrarea în bătălia politică în faţa unei audienţe de câteva sute de susţinători, reuniți într-o sală de bal de la proprietatea sa din Mar-a-Lago.

- Fostul președinte al SUA se bazează pe un război masiv de campanie și rămâne popular la baza partidului republican. Cu toate acestea, Trump a fost acuzat pentru performanța dezamăgitoare a republicanilor la alegerile intermediare, un „val roșu” prezis nefiind materializat.

- Pentru a candida la președinție, Trump ar trebui să câștige nominalizarea din partea Partidului Republican, însă se așteaptă și la faptul că vor mai apărea concurenți care să dorească același lucru. 

- Republicanii sunt, de asemenea, pe punctul de a obține o majoritate în Camera Reprezentanților, deși nu va fi una solidă.

- Alegătorii care au votat la alegerile americane de la jumătatea mandatului au respins în general candidații care au susținut afirmațiile fără temei ale lui Trump de fraudă electorală în 2020, iar mulți dintre candidații susținuți de el s-au luptat strâns cu candidații democrați sau au pierdut.

- După cum observă BBC News, Donald Trump a petrecut timp considerabil din discursul său vorbind despre ceea ce el a considerat ca fiind cele mai importante momente ale președinției sale și punctele slabe din primii doi ani ai administrației Joe Biden.

- Pe măsură ce discursul a progresat, Trump a ieșit din scenariu cu mai multă frecvență, vorbind despre povești cu lideri străini și făcând noi promisiuni despre ceea ce spera să realizeze într-un al doilea mandat la Casa Albă.

- Dar discursul a fost demn de remarcat pentru ceea ce nu a spus. În afară de o scurtă referire la un presupus amestec chinez, Trump nu a vorbit despre alegerile din 2020 sau despre cum acestea au fost „furate”.

 -De asemenea, fostul lider american nu i-a atacat pe membrii propriului său partid, inclusiv pe țintele preferate din ultima vreme precum liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, sau pe potențialul rival prezidențial Ron DeSantis. De fapt, singurul republican pe care Trump l-a menționat pe nume a fost guvernatorul Texasului, Greg Abbott, pe care l-a lăudat pentru că a câștigat alegătorii hispanici din statul său.

- Jurnalistul Anthony Zurcher scrie că poate fostul președinte american a ascultat sfatul unora din partidul său conform căruia liderii republicani ar trebui să ofere un mesaj pozitiv și să se concentreze pe viitor, nu pe trecut.

 -Legat de ancheta Departamentului de Justiție pentru a stabili dacă a păstrat în mod necorespunzător documente clasificate la reședința sa din Mar-a-Lago, Trump a spus că este „o victimă”. 

- „Acum suntem o naţiune în declin", a mai spus Trump, citând ratele ridicate ale inflaţiei din mandatul lui Biden. Demersul său de a reveni în Biroul Oval ar putea întâmpina însă obstacole.

-  Deși a sperat să se folosească de câştigurile Partidului Republican în alegerile intermediare pentru a se propulsa în vârful cursei pentru nominalizare a partidului său, eșecul candidaţilor susţinuţi de Trump şi victoriile majore înregistrate de alţi lideri mai mici din partid au făcut ca viitoarea cursă din cadrul Partidului Republican pentru nominalizarea la Casa Albă să pară mult mai strânsă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult