Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Donald Tusk: „Aceste guverne din UE, care au blocat decizii dure, s-au făcut de ruşine”. Problema SWIFT și cea mai dramatică sancțiune ce ar putea fi aplicată Rusiei

Donald Tusk - Getty

Foto: Getty Images

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că unele guverne ale UE s-au „făcut de rușine” refuzând să impună cele mai dure sancțiuni posibile Rusiei, chiar dacă președintele Vladimir Putin bombarda Kievul, notează Politico.

„În acest război totul este real: nebunia și cruzimea lui Putin, victimele ucrainene, bombe care cad asupra Kievului”, a postat Tusk pe Twitter. „Doar sancțiunile voastre sunt aparente. Acele guverne ale UE care au blocat decizii dure (de exemplu, Germania, Ungaria, Italia) s-au făcut de rușine”, a scris Tusk. 

Declarația fostului președinte al Consiliului European a scos la iveală disensiuni profunde în rândul elitei politice europene, în ceea ce este poate cel mai acut moment de criză al continentului de la Al Doilea Război Mondial, adaugă publicația menționată.

Radu Muşetescu, profesor universitar la ASE, a explicat vineri la Digi24 că una dintre cele mai dramatice sancțiuni împotriva Rusiei ar fi aplicarea unei interdicții de tranzacționare cu orice entitate din acest stat, nu numai în mod direct, ci și indirect. Profesorul spune că tăierea accesului băncilor rusești la SWIFT -Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial - nu echivalează cu blocarea tranzacțiilor financiare, existând mecanisme mult mai complexe pentru sancționarea Rusiei. 

„SWIFT nu este un sistem de plăți, ci e doar un sistem de telecomunicații. Acesta este într-adevăr infrastructura esențială derulării tranzacțiilor financiare, însă blocarea accesului la SWIFT nu înseamnă blocarea tranzacțiilor financiare. După cum a spus președintele Joe Biden, joi seara, există alte mecanisme mult mai dramatice și cu un impact mult mai ridicat asupra economiei ruse, decât blocarea accesului la SWIFT. Deja au fost anunțate - ceea ce se numește înghețări de active, ale instituțiilor financiare, adică practic orice activ, orice depozit al unei entități ruse în străinătate va fi blocat, accesul la acesta va fi blocat, activul nu va putea fi utilizat, și nu în ultimul rând utilizarea monedelor precum dolarul american sau euro sau yenul în tranzacții de către entități ruse”.

Blocarea accesului la SWIFT poate fi ușor ocolită de către Rusia, adaugă Radu Mușetescu, fiindcă statul rus poate folosi entități financiare din alte țări ca punte către tranzacțiile cu exteriorul, cum ar fi de exemplu China. „Prin urmare, (blocarea accesului la SWIFT) este într-adevăr o sancțiune semnificativă, fiindcă ar putea crește masiv costurile de tranzacționare, însă nu e, în opinia mea, cea mai dramatică”, adaugă profesorul universitar.

Cea mai dramatică sancțiune ce ar putea fi aplicată Rusiei

Mușetescu a amintit că, în funcție de dinamica crizei din Ucraina, chiar președintele Joe Biden a anunțat că aceste sancțiuni sunt doar prima tranșă. Dacă ocuparea militară a Ucrainei ar genera abuzuri împotriva drepturilor omului, probabil că SUA și aliații europeni vor escalada aceste sancțiuni împotriva nu numai a Rusiei, ca economie, ci și a unor persoane din conducerea statului rus și opțiunea radicală ar fi interdicția de a tranzacționa cu orice entitate din Rusia nu numai în mod direct, ci și în mod indirect. Sunt ceea ce se numesc acțiuni secundare. Altfel spus, o bancă din China care ar dori să desfășoare tranzacții sau plăți cu o bancă din Rusia ar putea intra pe lista de penalizare a statului american, a țărilor din Europa, fapt care ar descuraja orice astfel de terț să interacționeze cu Rusia. În acel moment, Rusia ar putea fi decuplată nu numai de la tranzacțiile cu Occidentul, ci chiar de la tranzacții cu restul economiei globale”, a explicat, la Digi24, Radu Muşetescu, profesor universitar din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Exact puterile Axei din Al doilea Război Mondial se opun sancționării Rusiei, acest prieten fidel al afaceriștilor germani. Din păcate UE este divizata și te întrebi daca-si mai justifica politicile. Nu vreau sa ma gândesc ce s-ar întâmpla dacă o tara NATO ar fi atacata și ce sprijin ar acorda Germania statului agresat. Din păcate, asta este realitatea europeana. Nu interesează pe nimeni ce se întâmplă și subestimează Rusia sau China.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult