Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Obscenitatea morții: mesajul celor 13 ucraineni măcelăriți pe Insula Șerpilor

Insula șerpilor

Vedeți aici înregistrarea - „Russian warship, go fuck yourself"

Asta e imaginea acestui război. O mână de oameni, pe o bucățică de pământ în mijlocul apelor, refuzând să se predea. 0.17 kilometri pătrați, mai exact, și 13 oameni. I-au bombardat până n-a mai rămas nimic de ei.

Iar, pe de altă parte, avem imaginea crematoriilor mobile pe care armata rusă le cară după ea. Pentru soldații ruși care mor și de ale căror cadavre scapă rapid, elegant, fără surle și trâmbițe. La fel cum aruncăm sticlele de plastic în containerul de reciclare. Și-au îndeplinit scopul așa că le topim și păstrăm curățenia. Ca și cum nu ar fi existat niciodată. Igor luptă, Igor e lovit de glonț, Igor moare, Igor e aruncat în crematoriul mobil și Igor nu mai există. Igor e bun de consum. Next.

Iar asta e diferența dintre Rusia lui Putin și Ucraina. Treisprezece oameni au apărat cu dinții o bucățică de pământ. Și poate părea că moartea lor n-a avut sens, dar mesajul lor a ajuns în toată lumea. Iar ei au scris o altfel de istorie a umanității în mijlocul unui război abject. Cealaltă parte? Luptă și moare fără sens, nume și dreptate. Devine cenușa care, mai devreme sau mai târziu, va îngrășa pământurile Ucrainei. Indiferent de cum se va termina acest război.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Soldatii morti si incineerati sunt luptatori pentru bani ,nu au mama ,nu au tata ,nu au cine-i plange si nici cine sa-i ingroape .MERCENARII se gasesc in prima linie si unde e focul cel mai marre
    • Like 0
  • cata verticalitate si demnitate.
    Cinste lor.
    Asta rezistenta.
    Dumnezeu sa ii ierte, 13 familii distruse ...
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Mai știe cineva că Insula Șerpilor e pământ românesc, luat cu japca de soldatul sovietic „eliberator” după încheierea ultimului război mondial?
    • Like 1
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Mai știm că România, cu toate că a întors armele, a trebuit să plătească un preț teribil pentru vina de-a fi curvit cu naziștii până la 23 august 1945. Bine că a întors armele că altfel era după "învingătorul ia totul" și am fi sfârșit ca Moldova, RSS Română. Istoria acestui pietroi e bine redată aici și în plus am primit 74% din suprafața de litigiu, ceea ce nu-i puțin.
      https://www.dw.com/ro/
      insula-%C5%9Ferpilor-decizie-favorabil%C4%83-rom%C3
      %A2niei/a-3999047
      • Like 0
  • Calin check icon
    ba da are sens, are sensul rezistenței. Dacă Ukraina reușește să ducă războiul la un nivel de uzură, pe termen lung, ”acasă” în Rusia, se va amplifica intern angoasa împotriva președintelui și-l vor da jos, mai repede sau mai târziu, într-un fel sau altul.
    Trebuie sa facă ce au făcut cei din Afganistan, din Vietnam .. să reziste, să se sacrifice.
    E trist că Europa și SUA se uită de peste gard și doar vociferează sprijin
    • Like 1
    • @ Calin
      Dorin check icon
      Dacă războiul va dura măcar o săptămână Putin va pierde războiul chiar dacă îl câștigă pe teren.
      • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult