Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Obscenitatea morții: mesajul celor 13 ucraineni măcelăriți pe Insula Șerpilor

Insula șerpilor

Vedeți aici înregistrarea - „Russian warship, go fuck yourself"

Asta e imaginea acestui război. O mână de oameni, pe o bucățică de pământ în mijlocul apelor, refuzând să se predea. 0.17 kilometri pătrați, mai exact, și 13 oameni. I-au bombardat până n-a mai rămas nimic de ei.

Iar, pe de altă parte, avem imaginea crematoriilor mobile pe care armata rusă le cară după ea. Pentru soldații ruși care mor și de ale căror cadavre scapă rapid, elegant, fără surle și trâmbițe. La fel cum aruncăm sticlele de plastic în containerul de reciclare. Și-au îndeplinit scopul așa că le topim și păstrăm curățenia. Ca și cum nu ar fi existat niciodată. Igor luptă, Igor e lovit de glonț, Igor moare, Igor e aruncat în crematoriul mobil și Igor nu mai există. Igor e bun de consum. Next.

Iar asta e diferența dintre Rusia lui Putin și Ucraina. Treisprezece oameni au apărat cu dinții o bucățică de pământ. Și poate părea că moartea lor n-a avut sens, dar mesajul lor a ajuns în toată lumea. Iar ei au scris o altfel de istorie a umanității în mijlocul unui război abject. Cealaltă parte? Luptă și moare fără sens, nume și dreptate. Devine cenușa care, mai devreme sau mai târziu, va îngrășa pământurile Ucrainei. Indiferent de cum se va termina acest război.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Soldatii morti si incineerati sunt luptatori pentru bani ,nu au mama ,nu au tata ,nu au cine-i plange si nici cine sa-i ingroape .MERCENARII se gasesc in prima linie si unde e focul cel mai marre
  • Like 0
 • cata verticalitate si demnitate.
  Cinste lor.
  Asta rezistenta.
  Dumnezeu sa ii ierte, 13 familii distruse ...
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Mai știe cineva că Insula Șerpilor e pământ românesc, luat cu japca de soldatul sovietic „eliberator” după încheierea ultimului război mondial?
  • Like 1
  • @ Dorin
   Delia MC Delia MC check icon
   Mai știm că România, cu toate că a întors armele, a trebuit să plătească un preț teribil pentru vina de-a fi curvit cu naziștii până la 23 august 1945. Bine că a întors armele că altfel era după "învingătorul ia totul" și am fi sfârșit ca Moldova, RSS Română. Istoria acestui pietroi e bine redată aici și în plus am primit 74% din suprafața de litigiu, ceea ce nu-i puțin.
   https://www.dw.com/ro/
   insula-%C5%9Ferpilor-decizie-favorabil%C4%83-rom%C3
   %A2niei/a-3999047
   • Like 0
 • Calin check icon
  ba da are sens, are sensul rezistenței. Dacă Ukraina reușește să ducă războiul la un nivel de uzură, pe termen lung, ”acasă” în Rusia, se va amplifica intern angoasa împotriva președintelui și-l vor da jos, mai repede sau mai târziu, într-un fel sau altul.
  Trebuie sa facă ce au făcut cei din Afganistan, din Vietnam .. să reziste, să se sacrifice.
  E trist că Europa și SUA se uită de peste gard și doar vociferează sprijin
  • Like 1
  • @ Calin
   Dorin check icon
   Dacă războiul va dura măcar o săptămână Putin va pierde războiul chiar dacă îl câștigă pe teren.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult