Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dragnea și Tăriceanu susțin, într-o scrisoare, că șefii Comisiei Europene nu s-au informat „corect” despre legile Justiției. Publicația EUObserver scrie că România a primit un ultim avertisment

Dragnea și Tăriceanu - plen reunit

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

România primește din partea CE un avertisment după ce majoritatea PSD-ALDE-UDMR forțează „reformarea” Justiției. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu răspund la fel cum au răspuns Departamentului de Stat al SUA: Sunteți dezinformați!

În schimb, mesajul adresat României de Jean Claude Juncker şi de Frans Timermans reprezintă un „foc de avertisment", scrie EUObserver citând surse UE, care au adăugat că CE nu exclude utilizarea mecanismului privind statul de drept lansat în cazul Poloniei în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar.

Numărul 1 și numărul 2 din Comisia Europeană dau un cartonaș galben României

Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, se arată îngrijorați de evoluțiile recente din România și cer, printr-o declarație comună, Parlamentului României „să regândească cursul acțiunilor propuse”. Adică modificările aduse legilor justiției de puterea PSD-ALDE.

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta contra corupției sunt esențiale pentru o România puternică în Uniunea Europeană. Ireversibilitatea progreselor obținute până acum sub Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă o condiție esențială pentru renunțarea la mecanism”, atrag atenția Juncker și Timmermans în declarația comună.

Potrivit ultimului raport MCV, legile justiţiei reprezintă un test important al măsurii în care interesele legitime ale tuturor părților implicate, în sistemul judiciar sau în afara lui, sunt exprimate și luate în considere în decizia finală. „Comisia cere Parlamentului României să regândească cursul acțiunilor propuse, să deschidă dezbaterea în concordanță cu recomandările Comisiei și să construiască un consens larg referitor la calea care trebuie urmată. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces. Comisia avertizează din nou asupra pericolului de a regresa și va analiza în amănunt amendamentele finale aduse legilor justiției, codurilor penale și legilor referitoare la conflictul de interese și corupție pentru a determina imoactul eforturilor pentru asigurarea independenței justiției și combaterea corupției”, se arată în declarație. 

Dragnea și Tăriceanu: „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană”

Într-un răspuns adresat celor doi lideri europeni, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susțin că informațiile ajunse la Comisie sunt incorecte. „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce privește transparența dezbaterilor pe tema justiției din România”, spun ce doi.

„Dezbaterile parlamentare au durat patru luni și au fost transmise live pe site-ul Camerei Deputaților, pe toată perioada desfășurării lor, oferind astfel posibilitatea celor interesați să urmărească îndeaproape argumentele și votul pe fiecare amendament”, au transmis Dragnea și Tăriceanu. 

Ei au susținut că  „elaborarea și examinarea textelor de lege s-a făcut cu respectarea exigențelor constituționale, acestea fiind supuse controlului constituțional realizat de CCR. În cazul controlului de constituționalitate, CCR verifică atât conformitatea cu legea fundamentală, cât și respectarea standardelor Comisiei de la Veneția.”

EUObserver, citând surse UE: Comisia Europeană nu exclude să utilizeze şi în cazul României mecanismul privind statul de drept aplicat Poloniei

Mesajul adresat României de Jean Claude Juncker şi de Frans Timermans reprezintă un „foc de avertisment", scrie EUObserver citând surse UE, care au adăugat că CE nu exclude utilizarea mecanismului privind statul de drept lansat în cazul Poloniei în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar.

Jean Claude Junker în Parlamentul României (Foto: Inquam Photos)

„Scrisoarea lui Juncker şi Timmermans este un foc de avertisment, a declarat o sursă UE, adăugând că CE nu exclude utilizarea mecanismului privind statul de drept lansat în urmă cu doi ani împotriva Poloniei pe tema reformei sistemului judiciar", scrie EUObserver, citată de News.ro

Executivul european consideră că va putea exprima o poziţie mai fermă în evaluarea anuală a sistemului judiciar din românia, notează publicaţia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Rezumand "actiunile" din ultima zi:
    1.Tari?ceanu spunea azi "nu va spun nimic",de parca ne-ar fi spus ceva nou manechinuitul....
    2.Au cei din CSM un serviciu secret sau dna Baltag e de fapt coada de topor a antenelor?
    3.Ex-peremistii nu stiu sa se exprime decat prin injuraturi,calomnii si amenintari
    4 Avertismentul transmis de dl Catu privind iminenta unui imprumut masiv
    5.Labilitatea persoanei nominalizate pentru conducerea guvernului,relaxarea privind regulile aplicate celor supusi cercetarilor penale(demonstreaza inutilitatea celor 2 mandate de europarlamentar daca n-a invatat nimic de la colegii din Vest).
    ajung la concluzia ca in curand ne ducem dracului...
    • Like 2
  • Cel mai mult deranjeaza articolele care scot din justitia romana serviciile secrete de pretutindeni. Vorbim numai despre cele trei legi adoptate si aflate acum la CCR.
    • Like 0
  • FILPET check icon
    Tutea zicea despre Cioran ca a transformat perplexitatea in metoda. Iata cateva bune motive de perplexitate, dragi republicani si dragi monarhisti:
    1.Dragnea si Tariceanu afirma despre comisia europeana ca aceasta nu are acces la surse de informatii si, astfel, se trezeste vorbind aiurea in tramvai!
    2.O judecatoare membra a CSM afirma raspicat ca Junker si Soros se intalnesc frecvent. Mai mult, ca la ultimul lor tete-a-tete de acum o luna si jumatate principalul subiect discutat a fost chiar justitia din Romania!
    3.Codrin Stefanescu, acest Oblio fara haz, afirma ca guvernul va avea si membri cercetati penal, citez, «...fiindca putem»!
    Ati aplicat metoda lui Cioran? Sunteti perplecsi? Inca nu?!
    Atunci sa incercam sa anticipam o foarte probabila- in contextul de mai sus- viitoare proba de tupeu maxim de borfas la putere asteptadu-ne ca cineva de pe la ministerul educatiei sa afirme cum ca scolile se inchid in virtutea nobilului scop de a stopa exodul creierelor! Ce ziceti? N-ar fi buna?!
    • Like 1
  • Uitandu-ma cum acesti doi domni (unul infractor dovedit si condamnat, celalalt in curs de dovedire) insista in sustinerea unor elucubratii total paralele cu realitatea, am fost curios sa aflu daca exista vreo explicatie pentru comportamentul lor aberant. Nu am pregatire in domeniu - asa incat, citind articolul din link-ul de mai jos, ma intreb cate asemanari si cate deosebiri pot fi identificate.
    http://www.despreboli.ro/probleme-diverse/2012/paranoia-1803/
    • Like 1
  • Flo check icon
    Sa fim seriosi dom'le....exista oameni mai destepti ca si Domnul condamnat Dragnea si Tariceanu?! Cine is aia din comisie? Aia e prosti!
    • Like 1
    • @ Flo
      e cu 2 de i, "aia e prostii"!
      • Like 0
  • Cred ca n-ar fi rau sa vedem ce a zis si Basescu cum ca legile astea sunt ok dar cineva manipuleaza informatiile (adica de legile 303 304 317 parca) legile fiind bune. Nu e vorba de ANI sau codul penal ci doar de alea 3. A si cerut ca sa-i spuna cineva 1 articol aiurea din legile astea care sa fie neconstitutional sau care e impotriva drepturilor omului sau ceva si nimic. Pe fondul miscarilor cu brexitul cand toata Europa se bate pe relocarile din UK noi primim avertismente dure si Dragnea isi schimba guverne. Si baga si cercetati penal in guvern, pentru ca poate, vorba marelui om de partid Codrin cel dur. Treaba e complexa si are multe aspecte cum zicea nea Bachus.
    • Like 0
    • @ Magotu Enigmatic
      check icon
      Pai daca ne uitam in gura unora ce-si asteapta rândul ...evident ca legile sunt beton.
      Dar cum se face ca magistrati,nu consumatori la Ciresica ataca la CCR legile?Adica e mai destept piratu' decat cei ce lucreaza zi de zi ?Ei vorbesc despre transparenta...ce transparenta cand au ignorat problemele reclamate de catre CSM,Parchet invocand faptul ca avizele sunt consultative?Adica unu' ca nicolicea cu studii contracost la postliceala abramburicai ,unu' ca soferul lui voicu si "alta intrebare" sunt mai destepti decat toti magistratii si procurorii tarii asteia?Atunci am ajuns foarte jos...si treaba e foarte simpla-statul paralel sunt ei,si-au votat salarii nesimtite,se tin cu dintii de functii,au 0 realizari in anul ce s-a incheiat!
      • Like 1
  • Toti sunt tampiti , numai ei sunt destepti :)))))), cam asa suna asta.
    • Like 3
  • dragnea si tariceanu nu dau 2 bani pe joaca aia a EU. Asa, suspenda dreptul de vot, si ? Ar trebui sa ne suspende fondurile, sa ii vad in blocaj financiar in maxim 2 luni cu toata lumea in strada, ca tot voia bipedul ala de negoita sa vada 19 milioane. E numai bine, vine si primavara, vreme de stat la proteste.
    • Like 5
  • Anon check icon
    Drept e ca sunt consecventi. Cu tupeu ordinar li se adreseaza romanilor, tot cu tupeu ordinar li se adreseaza si oficialilor UE.
    • Like 2
    • @ Anon
      Oare cum poate fi numit faptul că ei afirmă indirect că TOATĂ lumea e proastă doar ei sunt deștepții. Tupeul în acest caz devine ceva pozitiv pentru că e mult mai mult decât atât.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult