Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Drumul lui Sanders s-a închis

Suporteri Bernie Sanders

Foto: Guliver Getty Images

În ziua de 17 martie erau programate alegeri preliminare democrate în patru state.

Statul Ohio, în care este declarată starea de urgență și-a amânat alegerile, iar în celelalte trei state, Florida, Illinois și Arizona, Joe Biden a câștigat la diferențe mari.

Scorul la delegați este Biden 1.153 (cu perspectiva de a „aduna” și delegații candidaților Bloomberg, Buttigieg și Klobuchar) și Sanders 861 (posibil să adauge cei 72 de delegați ai Elizabethei Warren).

Biden conduce și în sondajele naționale, ceea ce face ca drumul lui Bennie Sanders să apară închis.

El nu a făcut încă un anunț oficial despre planurile viitoare ale campaniei lui, dar se așteaptă ca aceasta să se întâmple în zilele următoare.

În condițiile epidemiei cu coronavirus, care a schimbat mult și va schimba și mai mult în felul în care se desfășoară viața publică, este posibil ca alegerile preliminare democrate să se încheie în curând.

Atunci se va pune întrebarea ce vor face suporterii lui Sanders, despre care se știe că sunt în majoritate tineri și că se autointitulează „foarte liberali”.

O mare parte se vor alipi celor care vor vota pe Joe Biden în noiembrie.

Deja, după voturile din 17 martie, fostul vicepreședinte s-a adresat grupului de susținători ai lui Sanders și i-a asigurat că îi aude, că le înțelege dorințele și aspirațiile și că va ține cont de ele, dacă va fi ales președinte.

O mică parte vor „dezerta” din tabăra democrată și aceia vor vota pentru Trump. În anul 2016, 10% din votanții Sanders au ales să dea voturile lor lui Trump, nu candidatei democrate oficiale Hillary Clinton.

Rămâne segmentul de suporteri Sanders care nu se vor prezenta la vot. Aceștia sunt cei mai pasionați și motivați susținători ai socialistului populist Sanders și ai programului lui considerat cel mai radical din istoria politică a țării.

Numărul celor care vor absenta la vot în noiembrie 2020 va avea o mare influență în rezultatele finale.

Între timp, alegerile preliminare republicane, care se desfășoară în tăcere, i-au adus deja nominalizarea lui Donald Trump, care a acumulat mai mult decât numărul limită de 1.276 delegați republicani.

Articol apărut inițial pe Marginalietc

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper ca episodul coronavirus sa ne invete ceva, sau macar sa ne dea de gandit. Dar tare mi-e teama, ca nu se va intampla.
    Ca sa ajungem intr-un loc mai bun sau macar sa nu mergem spre mai rau , ne trebuie politicieni cat mai independenti de marele business si aici vorbesc de corporatiile care au suficient de multi bani si prin conducatorii lor au ajuns sa se joace de-a Dumnezeu. Din nefericire este aproape imposibil sa performezi in societatea americana ( si de altfel in orice economie puternica de piata) ca politician, fara sa te impinga de la spate un grup de javre foarte bogate si foarte influente.
    Ar trebui sa facem un exercitiu de logica , si sa aruncam o privire pe internet la discursurile liderilor mondiali acum 45 de zile si cele de acum. La toate nivelurile de decizie a fost suficienta informatie despre pericolul coronavirus de la inceputul lui Februarie . Chiar si pentru noi fraierii a fost suficienta informatie de la jumatatea lui Februarie.
    Deci acum aproape 50 de zile, cand coronavirus era in citeva tari si pe un vas de croaziera. Nu trebuiau inchis nimic in afara de granite si trafic intre tari. Nici macar asta nu trebuia inchis total , doar permis numai in situatii de forta majora cu carantina obligatorie ( pazita) si testare inainte de iesirea din carantina . Suna simplu , nu ?
    Ne mor rudele si prietenii si sute de miliarde sunt aruncate pe piata , pe care o sa le platim toti . Si o sa le platim noi , cei care sunt vinovati de situatia de azi o sa faca si mai multi bani din aceasta catastrofa .
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Parerist check icon
      Treaba cu închisul granițelor e discutabila, nici experții nu-s de acord. Dacă ai cazuri în 3 tari, alea 3 pot fi puse în "carantina", asta e clar. Însă ce rost are sa închid granița cu Ungaria, dacă nici in Ro nici in H nu-s cazuri?
      Momentul ala in care închiderea unor granițe era utila clar ca a fost ratat, din lipsa de informații, de viziune, poate de curaj... Acum e prea târziu sa facem acum filozofie despre ce ar fi trebuit.
      Pe de alta parte dacă ai sa zicem 5% din populația oricărei tari infectata, degeaba închizi granițele, nu folosește strict la nimic. Numărul de cazuri "importate" (zeci, sute pe zi) e absolut marginal comparat cu cel al contaminarilor "interne" (cu doua trei ordine de magnitudine mai mari).
      Încă nu suntem in faza asta, însă s-ar putea sa ajungem la un moment dat... Și cred că redeschiderea granițelor va cere cel puțin la fel de mult curaj ca și închiderea lor.
      • Like 0
    • @ Parerist
      E corect ce zici, m-am referit la controlul strict al circulatiei dinspre zonele de focar. In Europa treaba este mult mai delicata , dar in America de Nord traficul putea fi controlat f simplu si eficient. NU cred ca este vorba de curaj la natiunile puternice ( nu curajul le lipseste) , sunt intersele financiare ale unor persoane. Le-a trebuit timp sa-si puna banii la adapost si pentru asta ca in orice economie de piata trebuie sa tii pulimea linistita. Bineinteles ca pietele au colapsat oricum si o s-o faca mai rau in situatia de fata , dar cei smecheri si-au pus banii la adapost. Noi cei multi raminem cu nota de plata.
      • Like 0
  • Paul check icon
    Oricare politician democrat și aproape oricare politician republican are multe clase peste maimuța portocalie care ocupa postul de președinte la ora actuala și totuși Trump a câștigat alegerile. Da, a avut sprijinul necondiționat al echivalentului american al latrinei trei, adică FoxNews, al trolilor Rusiei, a tot felul de mafioți ca Manafort, Cohen, Stone, Giuliani (mare suporter al lui dragnea, pentru care trimitea scrisori de susținere) și al multor arătări de tipul susținătorilor QAnon (luptători cranceni contra statului paralel) - pe scurt același mix ca pesedistii de la noi: prosti, prostiti și mafioți cu un puternic aparat media in spate. Sanders nu e Trump, însă amândoi apasă pe aceleași butoane ale populismului și dihoniei. Ce ii lipsește lui Sanders e aparatul media, proporția mare de prosti autentici inclusiv fanatici (din tagma celor care comunica cu extratereștrii) și indolenta badaraneasca a lui Trump. Faptul ca Trump e președinte republican și Sanders candidat cu șanse mari de a fi nominalizat ca și candidat de partidul democrat ii face sa se rasuceasca in mormânt pe toți marii oameni de stat care au condus SUA de la WWII și pana la Bush Sr., iar aia care mai sunt in viața cred ca nu încetează sa isi dea palme in speranța ca se trezesc din somn... Asta ar fi trebuit de multă vreme sa fi convins UE sa își ia soarta in mâini din toate punctele de vedere. Hegemonia americană așa cum am cunoscut-o după WWII se duce de râpa.
    • Like 4
    • @ Paul
      Pentru un roman care a trait in paradisul socialist este ciudat sa suporte socialismul mascat a lui Sanders.
      • Like 0
    • @ Paul
      Cred ca esti un troll in slujba rusiei care scrie aceleasi tampenii care n-au putut fi demonstrate de tot felul de "comitete si comitii". Hegemonia Americana dupa WWII a tinut speranta tarilor captive si pana la urma lagarul socialist s-a prabusit. Iti aduci aminte de bunicii nostri care sperau ca vor veni americanii, speranta care s-a indeplinit in sfarsit. Trump va fi reales pentruca democratii au devenit prea de stanga si democratii americani au de ales intre un asa zis democrat socialist si un democrat senil.
      • Like 0
  • Biden e, in ciuda varstei (oricum, un an mai putin decat Sanders), varianta cea mai buna posibila pentru democrati. Pentru ca aduce aminte de administratia Obama, din care a facut parte. Asa ca de data aceasta cred ca mai multi dintre sustinatorii lui Sanders vor vota Biden decat au facut-o in 2016 cu Clinton. Inclusiv Sanders cred ca va avea in preajma alegerilor o interventie in favoarea lui Biden daca el va fi in cele din urma candidatul democrat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Martin S. Martin/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon