Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dumnezeu există

Cristian Tudor Popescu

Credincioși cu care se întâmplă să stau de vorbă mă întreabă, cu o ușoară uimire compătimitoare, dacă chiar cred că Dumnezeu nu există. Surâd și trec mai departe, pentru că mi-e clar că, de fapt, nu așteaptă un răspuns.

Astăzi însă, o să propun un răspuns unor altfel de oameni care cred în Dumnezeu, dar sunt gata să-și pună credința la încercare.

Da, Dumnezeu există. Noi, oamenii, nu existăm.

Înainte de a ne afla în autoizolare, într-o încăpere, așteptând lumina, într-un cartier, într-un oraș, ne aflăm în Ceva. Acest Ceva are un diametru de 93 de miliarde ani lumină. Acesta este Universul observabil. 

Ce simțiți încercând să stăpâniți cu mintea această cifră? Subsemnatul am un acut sentiment al aumanului. Asemenea distanță nu are nicio legătură cu omenescul. De la Lună până la Pământ, lumina face puțin mai mult de o secundă. De la Soare la Pământ, cam 8 minute. Un an lumină, adică distanța parcursă de o rază de lumină prin vid, în timp de un an, înseamnă 9.500 miliarde km – deja ceva ce nu mai are sens în raport cu ființele omenești... Dar 93 de miliarde de așa ceva?

Și acesta e doar Universul observabil, adică până unde vede telescopul spațial, scos pe orbită în afara atmosferei terestre. Adică, există și un Dincolo...

Dacă am pune toți cei aproape 8 miliarde de oameni de pe glob strânși ca sardelele într-o conservă, am obține aproximativ 1 kilometru cub, adică un cub cu latura de 1 km, de materie vie. Din Universul observabil, doar 6% este materie, restul e gol, vid, neant, pe care unii îl numesc materie întunecată, energie întunecată. Dacă noi, oamenii care trăim acum, am dispărea instantaneu, Universul nu ar suferi nicio schimbare. Dacă galaxia noastră, Calea Lactee, ar înceta să existe, Universul n-ar băga de seamă.

Dacă întreg Universul observabil n-ar mai fi, pentru Dincolo asta n-ar însemna nimic.

Și nu mai iau în discuție ipoteza că Universul acesta e doar unul din Multivers.

Omul e alcătuit din materie. Adică din molecule. Care sunt compuse din atomi. Atomii, având mult mai mult vid în ei decât nucleu și electroni, și a căror structură coboară până la particulele elementare de materie, cuarci și leptoni, sunt aceiași, fie că se grupează într-o ființă umană, fie într-o moluscă, o piatră sau o stea.

Nu există un Atom de Om, care să fie al lui și numai al lui, care să-l deosebească de celelalte ființe vii și de materia nevie. Pentru particulele elementare, omul e un conglomerat de atomi, cu nimic deosebit de restul Universului. Creierul e totuna cu vezica biliară, inima, cu mușchii fesieri, iar sufletul – nicăieri.

Omul este un covid, întrucât e situat într-un punct infinitezimal de tangență între două viduri – cel din afară și cel dinăuntru. Cele două hăuri, care sunt de fapt Unul, cu foarte rare bucăți de materie, inclusiv noi, care se mai găsesc prin el – acesta este Dumnezeu.

Greu de imaginat o afirmație mai falsă decât aceea că Domnul a făcut omul după chipul și asemănarea Lui.

Sau mai arogantă decât zicerea lui Nietzsche: „Când privești prea mult în abis, abisul privește și el în tine”. Poți să te holbezi în abis câtu-i hăul și bârgăul, abisului nu-i pasă de tine. 

Dumnezeu există, dar nu are nimic omenesc. Nici viu. Nici măcar ființial: este acel Ceva ce totuși era pe când, spune Eminescu, ființă nu era, nici neființă.

Dumnezeu nu e nici bun, nici rău cu noi: pur și simplu nu existăm pentru El.

Gândiți-vă la strigătul șoptit al lui Iisus înainte de a-și da sufletul: „Eli, Eli, lama sabachthani!”, „Doamne, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?”, și nu „Unde ești, Doamne, unde ai dispărut?”. A părăsi pe cineva înseamnă că acel cineva încetează să existe pentru tine. În momentul suprem, Iisus nu se îndoiește de existența lui Dumnezeu, dar bagă de seamă cu sfâșietoare durere că el nu mai există pentru Tatăl său.

Și așa trebuia să fie. Căci, după toate chinurile îndurate pe Golgota și pe cruce, Mântuitorul trăiește și chinul suprem, singurătatea absolută a omului în fața morții, fără de care jertfa Lui n-ar fi avut puterea de a străbate mileniile.

Nu știu cum a înviat, dar știu cum a murit Iisus Hristos – fără Dumnezeu și fără lumânare. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „Când privești prea mult în abis, abisul privește și el în tine.” ... pentru ca tu nu esti diferit de abis, abisul e de fapt singurul care exista, tu nu existi in felul in care crezi. Abisul nu este un nimic steril, ci este plin de tot si de toate, are infinita potentialitate a lui Dumnezeu; si chiar mai mult, este sursa izvorului constiintei universale, la fel cum proiectorul de la cinema este sursa imaginilor de pe ecran. Abisul este Absolutul, este Dumnezeu, iar Dumnezeu nu poate fi diferit de tine, pentru ca nu poate exista ceva in afara lui care sa nu fie el. Fiind infinit, este si in tine, esti el. De asta intrebarea prima si ultima, pusa si de inteleptii istoriei, este: "Cine sunt eu?" Confuzia dualitatii se intampla doar la nivel local, pentru ca se priveste printr-o fereastra sau lentila locala care da iluzia separarii si varietatii. In realitate, dualitatea nu exista, ea fiind in vis. La fel ca atunci cand te trezesti dimineata dintr-un vis lung tip thriller, toate locurile, personajele si inclusiv personajul princilapl, tu, dispar ca si cum nici nu s-au intamplat.
  Saluari, toata stima!
  • Like 0
 • Nu am un comentariu ci o intrebare.
  Zilele acestea am incercat sa aflu detalii despre lumina sfanta si nu am reusit sa aflu prea multe. Totusi am aflat ca pe piatra sfantului mormant, inainte de aplicarea sigiliului, se pune un strat gros de vata. Aceasta minune adica -Lumina Sfanta de la Ierusalim- este atestata din anul 1106 (dupa Wikipedia), pe atunci oricum nu putea fi vorba de vata.
  • Like 0
 • Romantica efervescență se gudură pe lîngă umbre
  Șterse de privirea călăului cu negru de miner
  Alunecă pe lîngă lună cuvîntul spus încet stingher

  Cum caută în fundul lumii nespusul adevar de lună
  Și fluturii cum zboară înspre soare la apus
  Cum se cinstește la amiază pasărea dulce pe obraz

  Apasă necinstita moarte popasul zilei ce-a rămas
  Cutreieră prin lume greieri și paji și umbre de Alcor
  Nu vine să se prindă-n horă amantul ce-a văzut

  Hipnoticele domnișoare ce se îndoaie mlădioase
  Cu limbile bătînd o oră din ziua ceasului tristeții
  Și se usucă la fereastră cînd stele moarte cad în sus

  Privirea oglindită pe fereastra înghețată îți spune mult
  Nu ai rămas te-ai dus la fund
  • Like 0
 • E bine cand stim ..ca nu stim...absolut nimic...
  • Like 0
 • Iisus a murit singur, fara lümanare ... suna trist, inspaimantator cumva pentru noi, muritorii de rand dar nu e ceva nou. Pana si un motan batran se ascunde pe campuri sa moara singur. In azilurile paliative se spune ca pacientii mor mai usor singuri decat in prezenta rudelor. Nu moartea in singuratate e un subiect demn de luat in seama ci poate iertarea pentru ca e greu sa ierti pe cineva care te chinuie doar pentru ca nu e de acord cu ceea ce spui. Nu l am intrebat pe Dumnezeu daca are nevoie de lumanari ( sa ne vada mai bine?). M am intrebat daca am nevoie de lumanare in timpul vietii. Da, am. Noi oamenii avem nevoie de lumanari si avem nevoie de de sentimentul ca suntem buni si importanti pentru cineva, sa alinam pe cineva la suferinta. Nu cred ca as putea sa practic meseria de educator nici cea de parinte fara convingerea asta.
  • Like 1
 • Mi se pare corect.Noi oamenii ca fiinte egoiste,lase constranse sa se poarte corect doar prin frica nu prin constiinta proprie santem o umbra a ceea ce putem fii,..Si din acest punct de vedere este egal pana la un punct cu a nu exista.
  • Like 0
 • Ati uitat un lucru in cosmologia dumneavoastra, domnule Popescu: gandul.
  • Like 0
  • @ Florin Coman
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Ziarul ? :)

   Eu nu cred nici în Iehova,
   Nici în Buddha­-Sakya-Muni,
   Nici în viață, nici în moarte,
   Nici în stingere ca unii.

   Visuri sunt și unul ș-altul,
   Și tot una mi-este mie
   De-oi trăi în veci pe lume,
   De-oi muri în vecinicie.

   Toate-aceste taine sfinte
   —­ Pentru om frânturi de limbă ­—
   În zădar gândești, căci gândul,
   Zău, nimic în lume schimbă.
   • Like 1
  • @ Florin Coman
   Nu gândul, sentimentul...
   • Like 0
 • Trăim într-un univers structurat, caracterizat de 4 "stări fundamentale", ce apar la toate nivelele, de la cea mai mică micro-particulă, până la mega roiurile de galaxii: "naștere". "evoluție", "declin", "moarte". Faptul că acest univers a creat condițiile pt. apariția viului, iar în cadrul acestuia a unor ființe având conștiință de sine (homo sapiens fiind singurul exemplu cunoscut doar pt. simplul fapt că ne aflăm încă pe o treaptă inferioară a evoluției cosmice, în acest univers existând cu certitudine și civilizații cu atribute demiurgice, așa cum sunt ele înțelese de credincioșii umani din toate religiile), poate fi considerat un atribut al "dumnezeirii".
  • Like 0
  • @ Mihai Grecu
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Cele patru etape nu poate fi aplicate la particulele elementare. Este doar o antropomorfizare, omul trece prin etapele acelea si crede ca se aplica la tot.

   Faptul ca in acest univers a aparut viul poate fi la fel de bine si o intamplare, la drept vorbind daca universul voia intentionat sa dea viata a facut o treaba cam proasta, avand in vedere cat de rara este viata in univers.
   • Like 1
  • @ Mihai Grecu
   Moartea este o trecere intr-o alta lume vesnica .
   • Like 0
 • e-vis check icon
  An de an de sarbatori, CTP își revarsă porția de ura, mizantropie pura. "Let's go fucking mental" ? (Memento mori)
  "Dar puternica lui ură era secol de urgie;
  Ce-i lipsea lui oare-n lume chiar ca Dumnezeu să fie?
  Ar fi fost Dumnezeu însuşi, dacă – dacă nu murea.
  ....
  La nimic reduce moartea cifra vieţii cea obscură –
  În zădar o măsurăm noi cu-a gândirilor măsură,
  Căci gândirile-s fantome, când viaţa este vis."

  PS Nu sunt politic implicat în nici un partid, doar satul
  • Like 0
 • Variațiuni pe teme fundamentale ale filosofiei: metafizică vs dialectică, agnosticism vs raționalism, idealism vs materialism. Restul ... materie întunecată !
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   minte intunecata....materie asisderea....Sa ne bucuram de viata asa cum ...
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult