Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După 12 ani de București, m-am mutat în Brașov în urmă cu 5 ani. Vara trecută am descoperit că în oraș pute, la propriu

Poluare Brasov -  (Foto: Facebook/Sebastian Lala)

(Foto: Facebook/Sebastian Lala)

M-am mutat în Brașov în urmă cu 5 ani, după 12 de București. Eram îndrăgostită încă de mică de imaginea unui oraș perfect, cu oameni minunați și cu o administrație pe care eu am văzut-o ani buni ideală.

La fel ca într-o relație de amor, în care dragostea oarbă nu te lasă să vezi defectele partenerului încă de la început, am susținut sus și tare până de curând că Brașovul este orașul ideal în care să trăiești, să înflorești, ca merii, ca perii. Asta până când a început să „lase ridicat capacul de la toaletă.”

În Brașov pute. La propriu. Oamenii spun că se întămplă de câțiva ani, eu am resimțit cu vârf și îndesat cel mai acut din vară încoace. Nu poți să aerisești, nu poți să faci un pic de mișcare, nu poți să scoți copiii afară. Ne-am strâns într-un grup pe Facebook unde se fac hărți ale mirosului și ale intensității sale, iar oamenii își povestesc siderați cum eforturile lor, sesizările, reclamațiile rămân fără răspunsuri, ori primesc unele de-a dreptul imbecile: 

„Am fost pe direcția vântului să vedem de unde vine mirosul. Am fost pe ocolitoare, din kilometru în kilometru am oprit (...) dar nu am putut identifica sursa mirosului. Astăzi a fost și de durată mică, pentru că la un moment dat, în timp ce căutam sursa, mirosul a dispărut”, le-a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, unor jurnaliști locali.

Și uite așa, șmechera asta de putoare joacă leapșa cu autoritățile de luni de zile, pe nervii, sănătatea și stomacul localnicilor, care încearcă să înțeleagă dacă efectiv nu se poate identifica sursa din cauza lipsei de echipamente sau doar nu se vrea, din motive pur românești, precum șpăgi grele, de exemplu.

Cele mai multe suspiciuni planează asupra depozitului de deșeuri din zonă care încă nu și-a închis celulele pline. Cei de aici însă desigur că dezmint cu desăvârșire. Se mai vorbea în vară despre anumiți fermieri care și-ar fi fertilizat câmpurile cu îngrășăminte naturale. Adică... înțelegeți voi ce. Dar nici asta nu s-a dovedit, se pare că nasurile celor de la Garda de Mediu nu sunt atât de fine pe cât ar fi nevoie.

Și la urma urmei, nici măcar nu interesează atât de mult sursa mirosului, pe cât frustrează imposibilitatea de a o anihila. Ce răspuns să le dai turiștilor care or să ajungă să se plimbe pe Republicii cu măști de gaze? Ce motiv să le dai copiilor atunci când le spui că nu îi poți lăsa afară?  

Oamenii vorbesc pe grupul de pe Facebook de o adevărată bombă ecologică, ale cărei efecte se vor vedea în timp, traduse în special prin boli respiratorii. Iar la mirosul insuportabil se adaugă cu succes poluarea, Brașovul fiind, surprinzător, unul dintre cele mai poluate orașe din țară, care contribuie cu succes la creșterea numărului de 28 de mii de români care mor anual din cauza poluării.

(Foto Facebook/Nelu Corbu)

În Brașov pute. A rahat, a gunoi, a incompetență, nepăsare și, cel mai probabil, a șpagă. Una care se va dovedi ucigătoare.

Articol publicat și pe blogul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu, bucurestean, iubesc Brasovul - cel mai frumos oras din Romania, chiar daca am observat ca locuitorii sai si-au pierdut demult pedigree-ul...Mirosurile atat de tragic descrise sunt adiere de liliac pe langa noxele criminale ale Bucurestilor.
    • Like 0
  • fc check icon
    problema e simplă dar cere mentalitate de boier: de vină e canalizarea. dincolo de subdimensionarea dată de trecerea timpului și de gândirea celor de acum 60 de ani, există problema mentalității, care nu se schimbă cu timpul de la sine ci doar dramatic (și, din păcate, doar individual). e nevoie de canalizare nouă, calibrată pe calapodul pluvialității și dezghețurilor tuturor străzilor și tuturor acoperișurilor, plus, și aici apare arta și boeria menționată. punctiform, calculat, ministații de pompare, care să aibă și rol de degajare și rol de odorizare și rol de fluență și rol de prefiltrare. adică artă aplicată.
    ps - cunoașteți, fiecare, instalatori profi? adică artiști? asta e tot. România nu va produce niciodată „Mercedes” pentru că nici nu-și dorește, nici nu visează. România este o țară de țărani. punctiform, individual, da, apare excelența. dar masa nu vede aceste diamante sociale și unde le ”miroase” le urăște de moarte. și ne-apropiem de hiba democrației: lipsa criteriilor de selecție.
    • Like 0
  • De ce nu incercati si la Protan Codlea?
    Aici s-ar putea gasi raspunsul la intrebarea dv.
    • Like 0
  • In Bucuresti pute continuu:
    https://www.facebook.com/groups/stoprudeni/
    • Like 0
  • Draga madam M. L. Nu știu cum și ce pute in Brasov,eu stau in Banat, sigur știe că sute da ani TARANII au îngrășat pământul cu bălegarul ierbivorelor. acesta nu pute!
    • Like 2
    • @ Stefan Grozav
      topala check icon
      In lunile iunie-iulie-august nu se mai folosesc ingrasaminte provenite de la animale. Mirosul vine de la statiile de epurare private,daca garda de mediu nu vrea sa-i descopere si sa-i amendeze este problema lor si in primul rand al primarului.
      Repet, s-au imbogatit din rahat si au de unde sa unga rotitele.Cunosc caz concret.
      • Like 0
  • "Capra moare de raie dar tine coada in sus" ( alias Romania ) - daca suntem asa de imputiti de ce nu folosim deodorantul, aici ma refer la bucurestean-ul traseist de autobuz...o si sunt multi si cu gargauni de capitalisti, dapa-i sa-i zici sa foloseasca sapunul. Aerul Brasovului este unul fresh, plin de oxigen montan, nu stiu de unde ar puti....poate de la municipalitate. Mai, eu nu stiu de ce nu se scrie despre popor domn`le, da, poporul roman....upss CAM PUTE !
    • Like 1
  • storo check icon
    In Brasov pute ??? Sa vedeti cum pute in Germania si Olanda a balegar de prin martie pina prin may si nimeni nu comenteaza nimic pt ca e ceva normal ( si chiar indicat) sa folosesti fertilizatori naturali in locul celor chimici ! Da, era mai fain daca mirosea a zambile si panselutze, insa deocamdata asta e :))
    • Like 7
    • @ storo
      Nu zici așa rău! :) E relativ normal!
      • Like 0
    • @ storo
      Da, dar nu chiar in buricul targului.

      Am locuit in Germania rurala trei ani, intr-un orasel care era la jumatatea distantei intre Praga si Munchen, si pot sa va asigur ca da, putea a balegar, dar la 15km de oras, si, din experienta, cam invatai pe unde si de ce pute, sezonier. Erau intr-adevar, campuri de fertilizat primavara/toamna, si era mai rau toamna. Ba chair Amberg avea ghinion cam tot anul, pentru ca era un centru de distribuitie in zona...

      In nici un caz insa nu mirosea a balegar din martie pana in mai in centrul orasului, si era o ditamai 'metropola', cu 30k locuitori. Nu un oras de dimensiunile Brasovului.

      Oh, si, 'hint' - de taran neaos, e drept, din Dolj/Gorj - Balegarul pute maxim doua-trei zile, cand e relativ proaspat. Pentru ca dupa aceea, se usuca stratul de la suprafata, si nu mai miroase. Nu sunt inginer agronom, dar ai mei bunici au fertilizat 'bio' gradina toata copilaria mea, si in nici un caz nu se intampla sa miroasa luni intregi atat de rau incat sa nu poti iesi din casa. La fel proceda tot cartierul (nu o zona restransa), si tot nu mirosea cu lunile, chit ca tot taranul avea o gramada de balegar in fundul curtii...

      Daca doamna nu exagereaza, nu fertilizarea cu balegar e problema, oricum ar bate vantul.
      • Like 4
    • @ Maria Zamfir
      storo check icon
      Asa este vis-a-vis de persistenta si alte detalii ''tehnice'', dar acum depinde si a ce-i miroase doamnei cu articolul.....mie unul, cind ma uit la anumite posturi TV, imi miroase '' a prostie si fraiereala'' rau de tot, si atunci ii dau dreptate doamnei ! dar asta nu se rezolva cu Garda de Mediu ci cu VOTUL....cam rar dar poate fi eficient ;)
      • Like 2
    • @ storo
      si araturile erau la linie, ca la carte, de ziceai ca-i fasie de granita ! din loc in loc, era o cusca metalica si o mica pancarda - pentru ocrotirea cartitelor ! o fi de bine ?
      • Like 0
  • Este interesant de vazut unde locuiti. Perceptia mea, citind ceea ce ati scris, este ca v-ati dus la o extrema. Ca se simt mirosuri - da. Ca e asa de tragic cum pare din articol - nu, cu siguranta. Mai ales ca este cam a treia oara in 20 de ani cand se simt astfel de mirosuri. Ca trebuie avut grija sa nu devina ceva permanent? Iarasi da, totusi nu demonizand.
    • Like 1
    • @ Valentin-Stefan Manea
      Nu stimabile, nu trebuie sa se simta nici macar odata in 20 de ani. De 1000 de ori nu !
      • Like 1
    • @ Schwarze Katze
      Atunci este in regula sa va mutati, stimabile, intr-un imobil izolat, etans si departe de orice urma de natura, camp sau oameni. Acolo, cu siguranta, se va intampla ceea ce ati scris mai sus. Va doresc succes!
      • Like 1
    • @ Valentin-Stefan Manea
      Victor66 check icon
      Dar in Bucuresti de ce nu pute?
      • Like 0
    • @ Victor66
      In Bucuresti pute, poate, cel mai tare!
      • Like 0
    • @ Valentin-Stefan Manea
      Sa nu amestecam marfa cu ambalajul si mirosul de gunoi de grajd..cu toate mirosurile pestilentiale de la gunoaiele menajere amestecate cu tot ce iti trece si nu iti trece prin cap. Marea majoritate sunt neprelucrate, ingropate la cativa centimetrii sub pamant. N-o sa scriu acum un eseu despre toate astea... ca oricum ...pute prea tare in tara asta si unii tin mortis sa ne convinga ..ca w normal.
      • Like 1
    • @ Valentin-Stefan Manea
      Victor66 check icon
      De unde stii? Ai fost tu acolo? Bine ca stii sa jignesti niste oameni care isi vad de treaba lor. Ceva invidie de provincial? Daca da, de ce? Ati intrebat un psiholog?
      • Like 0
    • @ Victor66
      Superb, de-a dreptul superb. Si de inalta tinuta culta! Va multumesc pentru lectia pe care am invatat-o!
      • Like 1
    • @ Victor66
      Da, am fost acolo. Nu, nu sunt invidios, ca de aia stau in acest Brasov pestilential. Dvs ce psiholog folositi, mi-ar placea sa il cunosc, poate este mai bun decat al meu (il folosesc si este mai mult decat util, raspund mult mai bine frustrarilor celorlalti)? Multumesc!
      • Like 0
  • Tipic pentru un bucurestean venit in provincie.Locuiesc in Brasov de 15 ani si singurul miros care se poate simti din cand in cand, dar numai toamna, este intr-adevar cel al ingrasamintelor naturale, adus de vant de pe campurile din afara orasului. Ce sa zic,doamna! Mutati va inapoi in Bucuresti ca acolo miroase numai a trandafiri si totul e perfect, dar poate n ar fi rau sa va folositi putin creierul si sa intelegeti ca legumele bio,alea pe care le am manca toti, cresc si sunt bio numai si numai datorita " intelegeti voi ce". Ca suntem prea finuti pentru a scrie "gunoi de grajd" .Cat despre poluare,poate ar fi mai bine sa taceti daca sunteti unul dintre posesorii unei masini care POLUEAZA. In Brasov,spre deosebire de Bucuresti, inca exista multe spatii verzi si dealuri cu paduri. Dar probabil ca nu ati observat asta, erati prea preocupata de miros.
    • Like 3
    • @ Edel Weiss
      Foarte de acord cu ce scrieti. Eu sunt nascut si crescut in Brasov. Am prins perioadele in care Noua si Bartolomeu erau evitate de taximetristi, in care inca mai erau noroaie pe acolo. Acum e plin in Noua de turisti, veniti la lac, iarba verde si Zoo. Si nu se plang. Prin Bartolomeu s-a umplut de oameni noi. Fiecare cartier are zona verde, loc de joaca, este curatenie. Daca mirosurile persista vreo 9 luni, atunci de acord, e o problema. A propos, imaginea din articol seamana excelent cu aceeasi priveliste pe care am avut-o si eu de sus din Bunloc, asupra Brasovului, in 1997. Ba chiar parea un picuţ mai groasă pâcla.
      • Like 0
    • @ Edel Weiss
      Tipic pentru cel care comenteaza fara sa intelega. Daca autoarea scrie "dupa 12 ani de Bucuresti, m-am mutat in Brasov", asta inseamna ca tocmai ca autoarea NU este bucuresteanca. Decat daca avea 12 ani cand a plecat din Capitala. Dar asta nu are nici o importanta pentru dvs. Aveti parapon pe Capitala si locuitorii ei neaosi, iar daca ocazia de a trage o copita nu se prezinta, o creati. Tipic pentru provincialii ramsi provinciali prin mentalitatea lor, nu prin locul de resedinta ... Si ca sa inchei: nu vreti sa mutam Capitala la Brasov? Sau unde vreti, dar nu in Bucuresti. Sa ramanem, noi, miticii autentici, aici, si sa va luati dvs parlamentarii si neamurile proaste, fiecare la locul lui de bastina. Ar fi mult mai respirabil, cu siguranta. De exemplu, cum a fost de Craciun! Pustiu de neamuri proaste, pustiu de masini. Rai!
      • Like 4
    • @ Anca Paduraru
      Stimata doamna, tin sa va multumesc pentru ce ati scris,si pentru cum ati scris. Astfel, nu ati facut decat sa mi dati dreptate si sa demonstrati ca dumneavoastra, cei nascuti in Bucuresti si locuitori ai capitalei sunteti cu mult deasupra noastra a provincialilor. Putin prea multa frustrare, prea multa rautate, prea mult narcisism, totusi. Evident ca neamurile proaste din parlament si nu numai sunt toate venite din provincie, Normal ca tot ce merge prost in capitala e din cauza neamurilor proaste din provincie. Aceasta este atitudinea despre care scrisesem mai sus . Si nu trebuie sa fii nascut in capitala pentru a o avea ci e de ajuns sa fii locuitor al ei chiar si numai 12 ani si sa uiti de unde ai plecat. Cuvantul "capitala" se scrie cu litere mici. Mai usor cu mandria asta prosteasca, pentru ca merge mana in mana cu altceva...
      • Like 1
    • @ Edel Weiss
      Eu nu cred ca autoarea ar face o tragedie din faptul ca miroase a balegar (eu nici macar nu scriu gunoi de grajd, atat de ne-finutza sunt) cateva saptamani pe an, desi in mod normal ar trebui sa miroasa o saptamana, o saptamana si ceva, maxim.

      Si nu sunt bucuresteanca, sunt taranca de taranca, am crescut cu gramada de balegar in curte - va jur ca nu mirosea atat de rau, si pe raza de trei kilometri. Mirosea cand trecei pe langa ea, si cateva zile cand se dadea cu balegar, dar nu era nenorocire.

      Ori situatia pe care o descrie doamna nu pare sa fie un nas delicat de bucurestean deranjat de mirosurile naturii. Pentru ca daca ar fi fost asa, nu s-ar fi implicat presa locala si Garda de Mediu. Garda de Mediu ar fi raspuns, hotarat: Uite, se imprastie fertilizanti naturali, asta este, nu s-ar fi ascuns dupa degete, spunand, hilar, ca au urmarit mirosul din masina, pe centura, dar deh, nu l-au gasit, ca n-a mai batut vantul.

      Ma intreb si cum l-au urmarit, pe obraznicul miros - o fi stat careva cu capul scos pe fereastra masinii, strigand: Costele, a luat-o la stanga! Acuma la dreapta! Accelereaza, Costele, ca fuge...na, ca-l pierdusi! Data viitoare, sa pui girofarul!

      Nu, dom' comisar, ca daca aude mirosul sirenele, mai abitir alearga sa se piteasca!

      Ahem. Lasand gluma la o parte, daca problema ar fi balegarul, si ar fi o chestie neplacuta, dar normala, nu s-ar chinui nimeni sa o ascunda.

      Prin faptul ca nu stiu pe unde sa scoata camasa, autoritatile recunosc implicit ca e o problema, si nu una inventata de cetateni venetici, care nu inteleg ritmurile olfactive ancestrale ale zonei.

      Faptul ca intr-un oras - din provincie, sau in capitala - se intampla ceva rau nu ar trebui sa fie motiv de bucurie pentru nimeni.

      Concursul nu ar trebui sa fie: Nu mai vorbiti de cat de rau e la noi, ca la voi e si mai rau! Ar trebui sa ne fie OK tuturor.

      Edit/PS. Taman trecu prin sufragerie sotul meu, care e american (nici el de la oras), si-l intrebai: Mah, miroase in Bucuresti? (suntem aici de un an si un pic). El de colo: Miroase de-ti muta nasul, tu nu simti? Acum e frig, nu mai pute, dar asta vara era macel.

      Eu, de colo, siderata - Bine, bine, da' la Craiova miroase?

      Normal ca miroase, dar la voi in curte, ca porcii, ca vaca, gainile, curcanii bunica-tii. Dar la Craiova miroase a ferma, la voi acasa, nu miroase in centru. In Bucuresti miroase peste tot, a gunoi. Tu chiar nu simti? se mira el.

      Nu, spun eu, toata o uimire.

      E, zice el impaciuitor, asa e - cand cresti in cusca cu maimute, nici nu mai simti ca miroase...

      Cand il prind...
      • Like 2
    • @ Maria Zamfir
      Nu,din pacate face o tragedie din tot ce scrie despre Bv. Si scrie numai de rau si in acelasi timp,rau intentionat. Faceti cateva cercetari si o sa constatati asta si singura.
      P.S. Sa va traiasca sotul ! Asta era idea. Probleme sunt peste tot, in toate orasele, dar autoarea se comporta ca si cum probleme sunt numai in Brasov. ( vezi articolul scris in 2017 despre gara din Bv, respectiv pavelele stricate de la intrarea in gara. In 2018 pavelele au fost inlocuite dar ce sa vezi, "doamna jurnalista " nu a scris nimic despre asta. )
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Doamna, din ce apare scris pare ca in Brasov avem de-a face cu o tragedie in adevaratul sens al cuvantului. Si vad cum, in vreo 6-9 luni, copilului meu o sa ii creasca a treia mana. Bine, sunt surprins ca nu mi-a crescut mie al doilea cap, ca doar respir aerul asta ingrozitor, de Brasov, de vreo 37 de ani. Stiu, e putin, insa...
      • Like 0
  • Stiu ca e mai dificil, dar se poate afla sursa (sau ma rog, zona de unde pleaca totul) prin triangulatie. Se masoara directia vantului timp de mai multe zile din 3-4 locuri diferite. Zona unde se intersecteaza directiile respective e locul de origine al mirosului. Dar banuiesc ca primaria si garda de mediu stiu toate astea...
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon