(Foto: Facebook/Sebastian Lala)
M-am mutat în Brașov în urmă cu 5 ani, după 12 de București. Eram îndrăgostită încă de mică de imaginea unui oraș perfect, cu oameni minunați și cu o administrație pe care eu am văzut-o ani buni ideală.
La fel ca într-o relație de amor, în care dragostea oarbă nu te lasă să vezi defectele partenerului încă de la început, am susținut sus și tare până de curând că Brașovul este orașul ideal în care să trăiești, să înflorești, ca merii, ca perii. Asta până când a început să „lase ridicat capacul de la toaletă.”
În Brașov pute. La propriu. Oamenii spun că se întămplă de câțiva ani, eu am resimțit cu vârf și îndesat cel mai acut din vară încoace. Nu poți să aerisești, nu poți să faci un pic de mișcare, nu poți să scoți copiii afară. Ne-am strâns într-un grup pe Facebook unde se fac hărți ale mirosului și ale intensității sale, iar oamenii își povestesc siderați cum eforturile lor, sesizările, reclamațiile rămân fără răspunsuri, ori primesc unele de-a dreptul imbecile:
„Am fost pe direcția vântului să vedem de unde vine mirosul. Am fost pe ocolitoare, din kilometru în kilometru am oprit (...) dar nu am putut identifica sursa mirosului. Astăzi a fost și de durată mică, pentru că la un moment dat, în timp ce căutam sursa, mirosul a dispărut”, le-a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, unor jurnaliști locali.
Și uite așa, șmechera asta de putoare joacă leapșa cu autoritățile de luni de zile, pe nervii, sănătatea și stomacul localnicilor, care încearcă să înțeleagă dacă efectiv nu se poate identifica sursa din cauza lipsei de echipamente sau doar nu se vrea, din motive pur românești, precum șpăgi grele, de exemplu.
Cele mai multe suspiciuni planează asupra depozitului de deșeuri din zonă care încă nu și-a închis celulele pline. Cei de aici însă desigur că dezmint cu desăvârșire. Se mai vorbea în vară despre anumiți fermieri care și-ar fi fertilizat câmpurile cu îngrășăminte naturale. Adică... înțelegeți voi ce. Dar nici asta nu s-a dovedit, se pare că nasurile celor de la Garda de Mediu nu sunt atât de fine pe cât ar fi nevoie.
Și la urma urmei, nici măcar nu interesează atât de mult sursa mirosului, pe cât frustrează imposibilitatea de a o anihila. Ce răspuns să le dai turiștilor care or să ajungă să se plimbe pe Republicii cu măști de gaze? Ce motiv să le dai copiilor atunci când le spui că nu îi poți lăsa afară?
Oamenii vorbesc pe grupul de pe Facebook de o adevărată bombă ecologică, ale cărei efecte se vor vedea în timp, traduse în special prin boli respiratorii. Iar la mirosul insuportabil se adaugă cu succes poluarea, Brașovul fiind, surprinzător, unul dintre cele mai poluate orașe din țară, care contribuie cu succes la creșterea numărului de 28 de mii de români care mor anual din cauza poluării.
(Foto Facebook/Nelu Corbu)
În Brașov pute. A rahat, a gunoi, a incompetență, nepăsare și, cel mai probabil, a șpagă. Una care se va dovedi ucigătoare.
Articol publicat și pe blogul autoarei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
ps - cunoașteți, fiecare, instalatori profi? adică artiști? asta e tot. România nu va produce niciodată „Mercedes” pentru că nici nu-și dorește, nici nu visează. România este o țară de țărani. punctiform, individual, da, apare excelența. dar masa nu vede aceste diamante sociale și unde le ”miroase” le urăște de moarte. și ne-apropiem de hiba democrației: lipsa criteriilor de selecție.
Aici s-ar putea gasi raspunsul la intrebarea dv.
https://www.facebook.com/groups/stoprudeni/
Repet, s-au imbogatit din rahat si au de unde sa unga rotitele.Cunosc caz concret.
Am locuit in Germania rurala trei ani, intr-un orasel care era la jumatatea distantei intre Praga si Munchen, si pot sa va asigur ca da, putea a balegar, dar la 15km de oras, si, din experienta, cam invatai pe unde si de ce pute, sezonier. Erau intr-adevar, campuri de fertilizat primavara/toamna, si era mai rau toamna. Ba chair Amberg avea ghinion cam tot anul, pentru ca era un centru de distribuitie in zona...
In nici un caz insa nu mirosea a balegar din martie pana in mai in centrul orasului, si era o ditamai 'metropola', cu 30k locuitori. Nu un oras de dimensiunile Brasovului.
Oh, si, 'hint' - de taran neaos, e drept, din Dolj/Gorj - Balegarul pute maxim doua-trei zile, cand e relativ proaspat. Pentru ca dupa aceea, se usuca stratul de la suprafata, si nu mai miroase. Nu sunt inginer agronom, dar ai mei bunici au fertilizat 'bio' gradina toata copilaria mea, si in nici un caz nu se intampla sa miroasa luni intregi atat de rau incat sa nu poti iesi din casa. La fel proceda tot cartierul (nu o zona restransa), si tot nu mirosea cu lunile, chit ca tot taranul avea o gramada de balegar in fundul curtii...
Daca doamna nu exagereaza, nu fertilizarea cu balegar e problema, oricum ar bate vantul.
Si nu sunt bucuresteanca, sunt taranca de taranca, am crescut cu gramada de balegar in curte - va jur ca nu mirosea atat de rau, si pe raza de trei kilometri. Mirosea cand trecei pe langa ea, si cateva zile cand se dadea cu balegar, dar nu era nenorocire.
Ori situatia pe care o descrie doamna nu pare sa fie un nas delicat de bucurestean deranjat de mirosurile naturii. Pentru ca daca ar fi fost asa, nu s-ar fi implicat presa locala si Garda de Mediu. Garda de Mediu ar fi raspuns, hotarat: Uite, se imprastie fertilizanti naturali, asta este, nu s-ar fi ascuns dupa degete, spunand, hilar, ca au urmarit mirosul din masina, pe centura, dar deh, nu l-au gasit, ca n-a mai batut vantul.
Ma intreb si cum l-au urmarit, pe obraznicul miros - o fi stat careva cu capul scos pe fereastra masinii, strigand: Costele, a luat-o la stanga! Acuma la dreapta! Accelereaza, Costele, ca fuge...na, ca-l pierdusi! Data viitoare, sa pui girofarul!
Nu, dom' comisar, ca daca aude mirosul sirenele, mai abitir alearga sa se piteasca!
Ahem. Lasand gluma la o parte, daca problema ar fi balegarul, si ar fi o chestie neplacuta, dar normala, nu s-ar chinui nimeni sa o ascunda.
Prin faptul ca nu stiu pe unde sa scoata camasa, autoritatile recunosc implicit ca e o problema, si nu una inventata de cetateni venetici, care nu inteleg ritmurile olfactive ancestrale ale zonei.
Faptul ca intr-un oras - din provincie, sau in capitala - se intampla ceva rau nu ar trebui sa fie motiv de bucurie pentru nimeni.
Concursul nu ar trebui sa fie: Nu mai vorbiti de cat de rau e la noi, ca la voi e si mai rau! Ar trebui sa ne fie OK tuturor.
Edit/PS. Taman trecu prin sufragerie sotul meu, care e american (nici el de la oras), si-l intrebai: Mah, miroase in Bucuresti? (suntem aici de un an si un pic). El de colo: Miroase de-ti muta nasul, tu nu simti? Acum e frig, nu mai pute, dar asta vara era macel.
Eu, de colo, siderata - Bine, bine, da' la Craiova miroase?
Normal ca miroase, dar la voi in curte, ca porcii, ca vaca, gainile, curcanii bunica-tii. Dar la Craiova miroase a ferma, la voi acasa, nu miroase in centru. In Bucuresti miroase peste tot, a gunoi. Tu chiar nu simti? se mira el.
Nu, spun eu, toata o uimire.
E, zice el impaciuitor, asa e - cand cresti in cusca cu maimute, nici nu mai simti ca miroase...
Cand il prind...
P.S. Sa va traiasca sotul ! Asta era idea. Probleme sunt peste tot, in toate orasele, dar autoarea se comporta ca si cum probleme sunt numai in Brasov. ( vezi articolul scris in 2017 despre gara din Bv, respectiv pavelele stricate de la intrarea in gara. In 2018 pavelele au fost inlocuite dar ce sa vezi, "doamna jurnalista " nu a scris nimic despre asta. )