Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După întâlnirea cu oamenii de afaceri, președintele Iohannis anunță „un proiect de reconstrucție a României”, concretizat prin investiții masive. Care sunt domeniile prioritare

Cotroceni - Foto presidency.ro

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că un obiectiv al planului de relansare economică este „creșterea masivă a investițiilor publice” în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate, anunțând că este vorba de „un proiect de reconstrucție a României”.

„Vreau să subliniez că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații. Este o măsură bună, care începe să producă rezultate.

Un obiectiv fundamental al planului de relansare economică, la care lucrăm împreună cu Guvernul Orban, este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate.

Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României”,  a spus Klaus Iohannis, după o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, adăugând că preocuparea autorităților este repornirea economiei după starea de urgență.

„Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară. De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației care, atenție, au început deja de acum, vor continua la fel de puternic”, a mai spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat că va fi păstrat și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vor fi introduse și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.

De asemenea, vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), dar vot fi avute în vedere scheme de sprijin și „pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei.”

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM: Noi am cerut președintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări 

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, unul dintre participanții la întâlnirea de marți de la Cotroceni, a declarat că reprezentanții oamenilor de afaceri au solicitat președintelui Iohannis să facă un apel la autoritățile publice să se abțină să facă suprareglementări legate de redeschiderea activității IMM-urilor, care le-ar putea face viața un calvar antreprenorilor.

„În opinia noastră există pericolul ca atunci când se vor redeschide diverse domenii multe dintre instituțiile statului vor veni cu diverse tipuri de suprareglementări care vor face viața IMM-urilor un calvar. Costurile  de redeschidere pentru a fi conform cu noile reglementări privind sănătatea și securitatea în muncă vor fi foarte mari pentru întreprinderile mici și mijlocii. Noi am cerut presedintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări, să ne bazăm pe încrederea si pe ce s-a dovedit până acum funcțional în economie. Am văzut că românii s-au conformat regulilor, nu au existat mari derapaje, companiile și angajații s-au conformat cerințelor mediului public”, a spus Florin Jianu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Peste tot în lume o parte face statul, altă parte face opinia publică. Are cineva o tabletă veche de dat? Sau trebuie să lăsăm totul pe umerii statului?
  • Like 0
 • Un scurt istoric romanesc paradoxal politic :
  CDR : ala-i de vina ba ala-i de vina pe-a matii ba pe-a matii !. tocmai au venit banii de la UE. suntem linistiti si ne iubim.
  PSD : ala-i de vina ba ala-i de vina ala fura taie si spanzura !. tocmai au venit banii de la UE. pace si flori de maslin.
  PNL : ala-i de vina ba ala-i de vina ala orbeste justitia taie-i capul !. tocmai au venit banii de la UE. pace si reconstructie de tara.

  I.L.Caragiale.
  • Like 0
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   check icon
   Ce-i aia CDR?
   Că "matii" bănuiesc că-i "mă-tii"...
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult