Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

După întâlnirea cu oamenii de afaceri, președintele Iohannis anunță „un proiect de reconstrucție a României”, concretizat prin investiții masive. Care sunt domeniile prioritare

Cotroceni - Foto presidency.ro

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că un obiectiv al planului de relansare economică este „creșterea masivă a investițiilor publice” în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate, anunțând că este vorba de „un proiect de reconstrucție a României”.

„Vreau să subliniez că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații. Este o măsură bună, care începe să producă rezultate.

Un obiectiv fundamental al planului de relansare economică, la care lucrăm împreună cu Guvernul Orban, este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate.

Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României”,  a spus Klaus Iohannis, după o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, adăugând că preocuparea autorităților este repornirea economiei după starea de urgență.

„Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară. De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației care, atenție, au început deja de acum, vor continua la fel de puternic”, a mai spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat că va fi păstrat și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vor fi introduse și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.

De asemenea, vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), dar vot fi avute în vedere scheme de sprijin și „pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei.”

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM: Noi am cerut președintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări 

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, unul dintre participanții la întâlnirea de marți de la Cotroceni, a declarat că reprezentanții oamenilor de afaceri au solicitat președintelui Iohannis să facă un apel la autoritățile publice să se abțină să facă suprareglementări legate de redeschiderea activității IMM-urilor, care le-ar putea face viața un calvar antreprenorilor.

„În opinia noastră există pericolul ca atunci când se vor redeschide diverse domenii multe dintre instituțiile statului vor veni cu diverse tipuri de suprareglementări care vor face viața IMM-urilor un calvar. Costurile  de redeschidere pentru a fi conform cu noile reglementări privind sănătatea și securitatea în muncă vor fi foarte mari pentru întreprinderile mici și mijlocii. Noi am cerut presedintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări, să ne bazăm pe încrederea si pe ce s-a dovedit până acum funcțional în economie. Am văzut că românii s-au conformat regulilor, nu au existat mari derapaje, companiile și angajații s-au conformat cerințelor mediului public”, a spus Florin Jianu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Peste tot în lume o parte face statul, altă parte face opinia publică. Are cineva o tabletă veche de dat? Sau trebuie să lăsăm totul pe umerii statului?
    • Like 0
  • Un scurt istoric romanesc paradoxal politic :
    CDR : ala-i de vina ba ala-i de vina pe-a matii ba pe-a matii !. tocmai au venit banii de la UE. suntem linistiti si ne iubim.
    PSD : ala-i de vina ba ala-i de vina ala fura taie si spanzura !. tocmai au venit banii de la UE. pace si flori de maslin.
    PNL : ala-i de vina ba ala-i de vina ala orbeste justitia taie-i capul !. tocmai au venit banii de la UE. pace si reconstructie de tara.

    I.L.Caragiale.
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      check icon
      Ce-i aia CDR?
      Că "matii" bănuiesc că-i "mă-tii"...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult