Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

După întâlnirea cu oamenii de afaceri, președintele Iohannis anunță „un proiect de reconstrucție a României”, concretizat prin investiții masive. Care sunt domeniile prioritare

Cotroceni - Foto presidency.ro

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că un obiectiv al planului de relansare economică este „creșterea masivă a investițiilor publice” în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate, anunțând că este vorba de „un proiect de reconstrucție a României”.

„Vreau să subliniez că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații. Este o măsură bună, care începe să producă rezultate.

Un obiectiv fundamental al planului de relansare economică, la care lucrăm împreună cu Guvernul Orban, este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate.

Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României”,  a spus Klaus Iohannis, după o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, adăugând că preocuparea autorităților este repornirea economiei după starea de urgență.

„Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară. De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației care, atenție, au început deja de acum, vor continua la fel de puternic”, a mai spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat că va fi păstrat și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vor fi introduse și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.

De asemenea, vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), dar vot fi avute în vedere scheme de sprijin și „pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei.”

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM: Noi am cerut președintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări 

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, unul dintre participanții la întâlnirea de marți de la Cotroceni, a declarat că reprezentanții oamenilor de afaceri au solicitat președintelui Iohannis să facă un apel la autoritățile publice să se abțină să facă suprareglementări legate de redeschiderea activității IMM-urilor, care le-ar putea face viața un calvar antreprenorilor.

„În opinia noastră există pericolul ca atunci când se vor redeschide diverse domenii multe dintre instituțiile statului vor veni cu diverse tipuri de suprareglementări care vor face viața IMM-urilor un calvar. Costurile  de redeschidere pentru a fi conform cu noile reglementări privind sănătatea și securitatea în muncă vor fi foarte mari pentru întreprinderile mici și mijlocii. Noi am cerut presedintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări, să ne bazăm pe încrederea si pe ce s-a dovedit până acum funcțional în economie. Am văzut că românii s-au conformat regulilor, nu au existat mari derapaje, companiile și angajații s-au conformat cerințelor mediului public”, a spus Florin Jianu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Peste tot în lume o parte face statul, altă parte face opinia publică. Are cineva o tabletă veche de dat? Sau trebuie să lăsăm totul pe umerii statului?
  • Like 0
 • Un scurt istoric romanesc paradoxal politic :
  CDR : ala-i de vina ba ala-i de vina pe-a matii ba pe-a matii !. tocmai au venit banii de la UE. suntem linistiti si ne iubim.
  PSD : ala-i de vina ba ala-i de vina ala fura taie si spanzura !. tocmai au venit banii de la UE. pace si flori de maslin.
  PNL : ala-i de vina ba ala-i de vina ala orbeste justitia taie-i capul !. tocmai au venit banii de la UE. pace si reconstructie de tara.

  I.L.Caragiale.
  • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   check icon
   Ce-i aia CDR?
   Că "matii" bănuiesc că-i "mă-tii"...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult