Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea
Greva profesorilor doare. Faptul cel mai evident în această grevă este că profesorii își îndeplinesc rolul de formatori în materie de civism și de luptă socială. Ei dau acum exemplu arătând că dobândirea unor drepturi salariale se face adesea prin proteste. Elevii au participat și ei la proteste și acest lucru le va rămâne întipărit în minte, deoarece realizează pe pielea lor că situația din învățământ nu este roz, nici în privința salarizării profesorilor, nici în alte privințe: tehnologizare, disciplină, curricula.
Profesorii protestează pentru condiții decente, iar elevii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine în ce societate trăiesc, care sunt problemele cu care se confruntă învățământul și societatea românească de astăzi.
Din acest punct de vedere, greva profesorilor doare acut și profund, deoarece ne obligă la o mai profundă conștientizare a lucrurilor pe care le trăim. Cu copiii liberi prin cartier și cu profesorii în stradă, avem deja imaginea unui final de an școlar care nu mai are cum să fie încununat de succes, deoarece elevilor din clasele terminale nu știm dacă le mai stă gândul la examene și dacă nu cumva au uitat materia. Este cert că nu ne-am dori să fim în această situație și că elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și pentru bacalaureat ar trebui să rămână concentrați pe obiectivele lor de studiu, ca să obțină rezultatele dorite la examene, indiferent de grevă și de proteste.
Părinții și elevii resimt acut această grevă care riscă să întârzie înscrierea la bacalaureat și să dea peste cap programul examenelor.
Nu știm încă cum se va finaliza acest an școlar, care este mai incert decât ne-am fi dorit vreodată. Elevii pe străzi, în cartier, liberi de școală înainte de vacanță și profesorii în stradă, fără să fi obținut promisiuni sau vreo mărire de salariu considerabilă în urma negocierilor. Viitor incert pentru învățământul românesc și pentru copiii noștri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.