Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Elevii au participat și ei la protestele profesorilor, iar acest lucru le va rămâne întipărit în minte: realizează pe pielea lor că situația din învățământ nu este roz

Profesori - protest 30 mai

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Greva profesorilor doare. Faptul cel mai evident în această grevă este că profesorii își îndeplinesc rolul de formatori în materie de civism și de luptă socială. Ei dau acum exemplu arătând că dobândirea unor drepturi salariale se face adesea prin proteste. Elevii au participat și ei la proteste și acest lucru le va rămâne întipărit în minte, deoarece realizează pe pielea lor că situația din învățământ nu este roz, nici în privința salarizării profesorilor, nici în alte privințe: tehnologizare, disciplină, curricula.

Profesorii protestează pentru condiții decente, iar elevii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine în ce societate trăiesc, care sunt problemele cu care se confruntă învățământul și societatea românească de astăzi.

Din acest punct de vedere, greva profesorilor doare acut și profund, deoarece ne obligă la o mai profundă conștientizare a lucrurilor pe care le trăim. Cu copiii liberi prin cartier și cu profesorii în stradă, avem deja imaginea unui final de an școlar care nu mai are cum să fie încununat de succes, deoarece elevilor din clasele terminale nu știm dacă le mai stă gândul la examene și dacă nu cumva au uitat materia. Este cert că nu ne-am dori să fim în această situație și că elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și pentru bacalaureat ar trebui să rămână concentrați pe obiectivele lor de studiu, ca să obțină rezultatele dorite la examene, indiferent de grevă și de proteste.

Părinții și elevii resimt acut această grevă care riscă să întârzie înscrierea la bacalaureat și să dea peste cap programul examenelor.

Nu știm încă cum se va finaliza acest an școlar, care este mai incert decât ne-am fi dorit vreodată. Elevii pe străzi, în cartier, liberi de școală înainte de vacanță și profesorii în stradă, fără să fi obținut promisiuni sau vreo mărire de salariu considerabilă în urma negocierilor. Viitor incert pentru învățământul românesc și pentru copiii noștri. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult