Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Elevii au participat și ei la protestele profesorilor, iar acest lucru le va rămâne întipărit în minte: realizează pe pielea lor că situația din învățământ nu este roz

Profesori - protest 30 mai

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Greva profesorilor doare. Faptul cel mai evident în această grevă este că profesorii își îndeplinesc rolul de formatori în materie de civism și de luptă socială. Ei dau acum exemplu arătând că dobândirea unor drepturi salariale se face adesea prin proteste. Elevii au participat și ei la proteste și acest lucru le va rămâne întipărit în minte, deoarece realizează pe pielea lor că situația din învățământ nu este roz, nici în privința salarizării profesorilor, nici în alte privințe: tehnologizare, disciplină, curricula.

Profesorii protestează pentru condiții decente, iar elevii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine în ce societate trăiesc, care sunt problemele cu care se confruntă învățământul și societatea românească de astăzi.

Din acest punct de vedere, greva profesorilor doare acut și profund, deoarece ne obligă la o mai profundă conștientizare a lucrurilor pe care le trăim. Cu copiii liberi prin cartier și cu profesorii în stradă, avem deja imaginea unui final de an școlar care nu mai are cum să fie încununat de succes, deoarece elevilor din clasele terminale nu știm dacă le mai stă gândul la examene și dacă nu cumva au uitat materia. Este cert că nu ne-am dori să fim în această situație și că elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și pentru bacalaureat ar trebui să rămână concentrați pe obiectivele lor de studiu, ca să obțină rezultatele dorite la examene, indiferent de grevă și de proteste.

Părinții și elevii resimt acut această grevă care riscă să întârzie înscrierea la bacalaureat și să dea peste cap programul examenelor.

Nu știm încă cum se va finaliza acest an școlar, care este mai incert decât ne-am fi dorit vreodată. Elevii pe străzi, în cartier, liberi de școală înainte de vacanță și profesorii în stradă, fără să fi obținut promisiuni sau vreo mărire de salariu considerabilă în urma negocierilor. Viitor incert pentru învățământul românesc și pentru copiii noștri. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult