Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Eroul necunoscut din tot acest război contra coronavirusului

Solidaritate coronavirus

Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP/ Profimedia Images

Acei oameni pe umerii cărora se sprijină bunul mers al întregii economii merită respectul nostru.

Acei oameni care sunt mereu ignorați și nu se află în vârful ierarhiei organigramelor companiilor sunt mai importanți acum, deși ar fi trebuit să fie mereu. Însă acum sunt mai importanți decât au fost vreodată. Acei oameni, „cea mai importantă resursă a companiei noastre“, da, ei sunt importanți.

Acei oameni, acele rotițe de a căror muncă sau eforturi nu ținem cont, cărora de multe ori nu le este apreciată implicarea, căci nu-i așa, „mai sunt zeci, sute de mii ca ei”, sunt acum cei de care depinde modul în care se realizează livrările de alimente, medicamente, combustibili, ei țin în viață România.

Acei oameni care se trezesc la 6 dimineață și se urcă în mașină și gonesc spre locul de muncă, acei oameni care după 10 ore ajung acasă și au puterea să zâmbească, să-și îmbrățișeze familia, copiii, iar a doua zi o iau de la capăt.

Acei oameni care își fac datoria cu seriozitate, care acum lucrează cu măști pe față, mânuși și în fața unui geam despărțitor, pentru a se proteja de un virus necruțător, da, lor trebuie să le mulțumim pentru faptul că își pun viața în pericol și riscă a duce acasă un virus mortal, chiar în rândul propriilor familii. Și își fac treaba cu seriozitate, zilnic, în condiții dificile. Se protejează pe ei și pe noi.

La angajare nu li s-a spus că, vânzând produse alimentare, vor risca să-și pună viața în pericol, nimeni nu bănuia asta atunci, iar acum fac asta, iar efortul nu este doar unul profesional, este unul de solidaritate față de noi toți. Fără ei noi ne-am uita unul la celălalt întrebându-ne de unde putem cumpăra lucruri precum o pâine sau o sticlă de lapte.

Acestor oameni le mulțumim, căci datorită lor, implicării lor putem să ne hrănim familiile.

Le mulțumim și celor care se urcă în camioane și transportă marfa de la fabrici către depozite și mai departe spre magazinele de desfacere. Fără ei nu am avea mâncare pe mese. Ar trebui să le mulțumim celor care conduc autobuze, da, lor. Mulțumită acestor oameni, șoferii, noi ajungem la locul de muncă pentru a ne desfășura activitatea. Da, interacționați cu sute, poate mii de oameni, zilnic. Vă mulțumim!

Acestor oameni le mulțumim, căci datorită efortului lor economia românească funcționează. Pulsul economiei este ținut în viață de acești oameni, cărora nimeni nu le știe numele, acei eroi tăcuți care au decis să fie în linia întâi.

Multora nu le va mulțumi nimeni, dar ei sunt aici și de aceea trebuie amintiți și trebuie să le mulțumim noi.

Trebuie să ne plecăm în fața acelor oameni, din sute de companii, care au știut că este necesar să se implice social și au efectuat donații de zeci, sute de mii sau milioane de euro, acei oameni care gândesc dincolo de KPI (Key Performance Indicators) sau P&L (Profit&Loss). Acei oameni pentru care implicarea socială presupune mai mult decât acțiuni de vizibilitate unde închirierea unui fotograf are un preț mai ridicat decât acțiunea în sine.

Acei oameni care se implică și care nu-ți vorbesc despre bugete și viziune de parcă s-ar fi născut cu un manual de propagandă la subraț. Lor trebuie să le mulțumim. Exemplele cu companiile care au donat sume mari de bani pentru a susține lupta împotriva coronavirusului sunt nenumărate. Vă mulțumim!

Mulțumim acelor oameni, armatei albe, care se luptă la propriu în spitale pentru ca bolnavii să poată trăi și pentru ca această pandemie să fie oprită, acei oameni ce respectă jurământul lui Hipocrate, pentru care acesta nu este doar o poezie recitată când primesc diploma de absolvire. Vă puneți viața în pericol și vă mulțumim, sunteți fundația acestei țări! Mulțumim voluntarilor care au decis să fie alături de bătrâni, pentru ca aceștia să nu-și pună viața în pericol.

Mulțumim acelor organizații nonguvernamentale care construiesc spitale sau donează echipamente medicale. Sunteți parte a acestei lupte și vă implicați activ.

Vă mulțumim, suntem cu toții în linia întâi. Solidaritatea și unitatea noastră sunt acele valori pentru care vom ieși învingători din această luptă.

Dacă nimeni nu rămâne în urmă, România va fi la înălțime! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  De acord cu Dvs. Aceste persoane nu au timp sa aiba probleme "emotionale" ca stau acasa, ce hobby-uri sa isi aleaga de plictiseala, ce retete de paine fara drojdie si sa se decida care top 10 filme pe Netflix sa il aleaga.
  Si in zilele normale aceste persoane sunt eroi pentru ca asigura necesarul nostru tutoror, la salarii mai putin de jumatate fata de clasa "hipsterilor" si de zece ori mai mici fata de pensiile speciale.
  Pana acum nu le dadeam deloc atentie pentru ca nu aveau aspiratii de cariera sa devina CEO, nu amestecau limba romana cu engleza, nu isi faceau vacante eco pe cine stie unde si mai ales nu erau in tendinte.
  Dar uite, ca au ajuns ei acum in tendinte si ne-am adus aminte de ei. Totusi, sa nu disperam totusi pentru ca o sa ii uitam la fel de repede dupa ce trece pandemia pentru ca trebuie sa aratam ca am invatat cuvinte noi in engleza, ce vacanta am avut de relaxare si multe alte lucruri nefolositoare in general.
  Adevaratii eroi sunt necunoscuti, nu filfizonii si pitipoancele pe care ii baga in fata media romaneasca.
  • Like 0
 • Acum se vede cat de utile sunt meseriile pentru care Republica nu a avut vreodata un articol. Doar despre coachi, traineri, team-builderi, consultanti, speakeri motivationali, bla bla bla. Covid-19 cel mai bun speaker motivational. Dupa ce scapam de asta mergem toti la munca cu zambetul pe buze.
  • Like 5


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult