Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un fenomen: solidaritate în vremuri de COVID. Elevii din echipele de robotică ale României s-au reprofilat și produc la foc continuu viziere pentru spitale

Viziere elevi liceu

Foto: Cornel Noana Facebook

Se pregăteau de etapa națională a concursului de Robotică. Strânseseră bani din sponsorizări și construiau un proiect cu care să vină la București. Între timp, a venit pandemia, competiția a fost suspendată, iar elevii au intrat în izolare.

Vorbim despre unii dintre cei mai promițători tineri ai generației Z de la noi. Echipele de Robotică ale Colegiului Unirea Focșani, coordonate de profesorul Adrian Colin, au fost în ultimii ani la cele mai mari competiții de tehnologie din lume. Anul trecut, la Detroit, în Statele Unite, acum doi ani la Chiang Mai, în Thailanda. Când prin mințile acestor tineri zburdă numai idei din viitor, cum să le ții în izolare? Nu le ții, le lași să colinde. „Ne-am întrebat cum putem noi ajuta în această criză”, spune profesorul Adrian Colin, care a văzut că cele mai mari nevoi acum sunt echipamentele de protecție. „Ne-am gândit că am putea face viziere pentru personalul medical cu imprimanta noastră 3D”. Un elev din Galați pusese deja în practică ideea cu succes, iar Asociația Nație prin Educație, cea care organizează de câțiva ani încoace aceste competiții de Robotică, a încurajat inițiativa. Așa că profesorul i-a pus pe elevi la treabă. 

Au căutat împreună un prototip care să fie ergonomic, fiabil, au ales un model făcut în Cehia, open source și, cu banii strânși pentru competiție au cumpărat filament pentru producerea echipamentelor. Între timp, un antreprenor a mai donat o imprimantă 3D. La Colegiul Unirea Focșani se lucrează 24 de ore din 24. Imprimanta printează la foc continuu, supravegheată prin camere video de echipă; fiecare elev, de la el de acasă. Profesorul mai merge din când în când și schimbă filamentul. „Ar mai fi nevoie de o imprimantă”, spune, „dar, chiar și așa, reușim să facem în fiecare zi câte 10 bucăți”. Vizierele sunt igienizate apoi cu alcool izopropilic și trimise la instituțiile medicale cu instrucțiunile de sterilizare, pentru a putea fi folosite. Ieri, directorul Colegiului, profesorul Cornel Noană, a anunțat că primele viziere au ajuns deja la Serviciul de Ambulanță Focșani, la Spitalul Județean Vrancea și la Centrul de Dializă.

Producerea vizierelor de către echipele de Robotică ale elevilor din România a ajuns deja fenomen. Profesorul Adrian Colin spune că la sfârșitul săptămânii trecute erau peste 40 de echipe. La Focșani s-a mai alăturat Liceul Alexandru Ioan Cuza, dar sunt școli de peste tot din țară care au preluat ideea elevului Mihai David de la Liceul Mircea Eliade din Galați și au dus-o mai departe sub egida Asociației Nație prin Educație. Presa a scris deja despre Colegiul Ștefan cel Mare din Târgu Neamț, Colegiul Tehnic Ioan D. Lăzărescu din Cugir, Colegiul George Coșbuc din Năsăud…

Elevii din Galați produc viziere și măști (Sursa: Viața liberă)

La momentul la care vorbim nu știm când se vor întoarce elevii la școală, nu știm nici dacă această competiție de Robotică mai poate avea loc, dar solidaritatea fără margini a elevilor în izolare e poate cea mai frumoasă întrecere posibilă. În fond, ce e o vizieră? Un scut simbolic între două lumi și o minunată pildă din zilele pandemiei despre școala care te poate salva.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dar uzina de mase plastice de langa obor nu poate face o matrita si sa produca ceva?
    sau vre-un matriter pensionat si vre-una intre cooperativele de alta data?
    • Like 0
  • Si Colegiul Zinca Golescu din Pitesti cu echipa TehnoZ fabrica asa ceva!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult