(Foto: Guliver/Getty Images)
În Anglia vor avea loc pe 3 mai alegerile locale. În urma ultimelor alegeri generale, convocate într-un mod precipitat de către Theresa May, în iunie 2017, doar pentru a-și pierde majoritatea parlamentară, aceste alegeri locale reprezintă prima ocazie pentru alegători de a-și exprima punctul de vedere asupra înțelegerii Brexit, care se formează treptat la Bruxelles. S-ar putea argumenta că aceasta este prima ocazie pentru alegătorii din Marea Britanie de a-și exprima punctul de vedere informat despre Brexit, cu toate consecințele pe care le cunoaștem și pe care le înțelegem până acum ale referendumului UE din iunie 2016, denumit la momentul acela referendumul „Înăuntru sau afară” (‘In or Out’ referendum).
Alegerile locale din Anglia ar trebui să vizeze chestiuni locale, cum ar fi educația, serviciile de sănătate, locuințele, calitatea drumurilor și siguranța străzilor. În același timp, Guvernul britanic și Parlamentul ar trebui să fie preocupate de chestiuni mai largi, cum ar fi starea economiei britanice sau sistemul național de sănătate. Cu toate acestea, Guvernul Regatului Unit este fixat pe o singură problemă - Brexit - în detrimentul tuturor celorlalte. La fel va fi și cu alegerile locale care sunt aproape. Brexitul va fi în mintea alegătorilor atunci când se îndreaptă către secțiile de votare. Printre acești alegători vor fi milioane de cetățeni ai UE care locuiesc în Regatul Unit, pentru că ei au drept de vot la alegerile locale. Ei sunt în număr mare și nu au decât de pierdut din cauza Brexitului. Nu există absolut niciun avantaj pentru ei în nicio formă de Brexit, fie „ușoară", „grea" sau cea denumită ca fiind cea „de pe marginea prăpastiei Brexitului". Același lucru este valabil și pentru aproape un milion de cetățeni britanici rezidenți în UE.
Brexitul nu se referă numai la imigrație, la piața unică sau la uniunea vamală, ci și la emoții și nu a dus la cele mai bune până acum. Brexitul a schimbat starea de spirit a națiunii britanice. Noua narațiune a referendumului post-UE se referă la „dușmanii poporului", „sabotorii" și „cetățenii de nicăieri". Acest lucru este îngrijorător. Este o narațiune periculoasă și este deosebit de îngrijorător faptul că se întâmplă în Marea Britanie. Aceasta este țara care, de-a lungul întregii sale istorii, a susținut în mod mândru și altruist valori precum statul de drept, libertatea de exprimare și democrația parlamentară.
Brexitul este despre realitățile economice grele. În urma referendumului consultativ al UE, primul lucru care s-a întâmplat a fost cea mai gravă devalorizare a lirei britanice de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Brexitul a avut, de asemenea, un impact demonstrabil asupra investițiilor în afaceri, care au încetat din cauza incertitudinii politice și economice.
Același lucru este valabil și pentru imigrația în Marea Britanie. Un număr semnificativ de europeni nu au mai venit, iar un număr substanțial de persoane au decis să plece. În consecință, sistemul national de sănătate din Marea Britanie este acum în criză, deoarece asistenții medicali din UE și medicii merg acasă sau nici nu reușesc să vină.
Efectul cumulativ al votului Brexit până în prezent este că economia britanică a avut cea mai lentă creștere în UE. Toate acestea sunt doar o consecință a votului din 2016 de părăsire a UE, înainte ca Marea Britanie să fi părăsit UE.
Așteptările sunt puține în urma acordului pe care Guvernul britanic îl va negocia la Bruxelles. Marea Britanie va fi mult mai puțin integrată în cea mai mare piață și uniune vamală din lume și nu vor exista prevederi pentru servicii, care reprezintă 80% din economia britanică. Cu alte cuvinte, este prima dată când un guvern britanic a decis să „de-liberalizeze” comerțul și să acționeze împotriva interesului economic al acestei țări. Analiza ulterioară a impactului Brexit ne dă o imagine chiar mai sumbră. Lanțurile de aprovizionare în producția de mașini din Marea Britanie vor fi perturbate, industriile creative vor depinde de libera circulație a talentelor, în timp ce Londra nu poate funcționa fără drepturile date rezidenților.
Comerțul liber se presupune a fi partea pozitivă din Brexit, care va compensa toate celelalte pierderi. Acest lucru este greu de crezut. Există o idee ciudată care spune că dacă Marea Britanie va părăsi cea mai mare piață mondială, ea va fi liberă să se angajeze în noi relații comerciale. Noi relații comerciale cu cine? Theresa May a mers recent în India cu o delegație mare de afaceri pentru a căuta noi oportunități comerciale. India a fost de acord, dar a cerut o ridicare substanțială a vizelor pentru indienii care vin în Marea Britanie. Prim-ministrul a răspuns negativ la acest lucru, iar tranzacția cu India s-a dovedit rapid doar o himeră.
Să ne uităm la imaginea comercială de ansamblu. Președintele Trump tocmai a demarat un război comercial cu China, dar a retras amenințarea împotriva UE, deoarece UE a arătat clar că ar fi existat măsuri masive de represalii. UE s-a dovedit a fi o sursă de putere care ar putea să se revolte. Marea Britanie nu a putut. Părăsind acum UE, când războaiele comerciale la nivel mondial se desfășoară, este ca și cum ne-am îndrepta spre un viscol fără să avem haine cu care să ne îmbrăcăm.
În timp ce Secretarul pentru Comerț Internațional din Marea Britanie, Liam Fox, călătorește în întreaga lume în căutarea unor noi oportunități comerciale, este dificil să vedem cum ar aduce beneficii reale oricare dintre aceste oferte, darămite compensarea pierderilor care vor apărea când părăsim cea mai mare uniune vamală și piața unică din lume. După cum a declarat Sir Martin Donnell (fostul secretar permanent al Departamentului pentru Comerț Internațional al lui Liam Fox, care a fost si secretar permanent al lui Sir Vince Cable la Departamentul pentru Afaceri, Inovare și Aptitudini), părăsind uniunea vamală este ca si cum „ai părăsi o masă cu trei feluri de mâncare pentru promisiunea unui pachet de chipsuri".
Cu toate acestea, Brexitul nu este inevitabil, poate fi oprit. Singurul instrument legitim și democratic în acest sens este acela de a da poporului britanic ultimul cuvânt de spus cu privire la orice înțelegere a conservatorilor la Bruxelles. Dacă li s-a dat primul cuvânt oamenilor în 2016, atunci de ce Tereza May se teme să le dea ultimul cuvânt?
Alegerile locale din 3 mai sunt importante pentru Brexit. Alegătorilor li se va oferi o șansă de a transmite un mesaj clar Guvernului și reprezentanților acestora în Parlament.
În ceea ce privește Brexitul, poziția liberal-democraților este clară. Partidul este fără echivoc împotriva Brexitului și susține discuția și acordul cu partenerii noștri din Bruxelles cu privire la toate problemele care țin de poporul britanic, cum ar fi imigrația. UE trebuie reformată, dar Marea Britanie este mai în măsură să conducă această reformă din interiorul UE și nu din afara ei.
Sir Vince Cable (Twitter: @vincecable) este liderul Partidului Liberal Democrat. Fost secretar de stat pentru Afaceri, Inovație și Competențe între 2010 și 2015, în Guvernul de coaliție al lui David Cameron. De asemenea, fost economist-șef al gigantului energetic Shell. Se opune ferm Brexitului și nu încetează să avertizeze împotriva pericolelor reprezentate de acesta pentru economia britanică.
La acest articol a contribuit și Ivo Ilic Gabara (Twitter: @igabara) cetățean UE rezident în Marea Britanie; lucrează de peste 20 de ani în domeniul consultanței în comunicare și management. A lucrat ca purtător de cuvânt și șef al Biroului de presă și informare al Comisiei Europene din Sarajevo, unde a fost responsabil pentru politica de comunicare a Uniunii Europene în regiunea balcanică. Înainte de a se alătura Comisiei Europene, a lucrat 12 ani ca jurnalist la Bruxelles. El a fost acreditat la instituțiile UE și a abordat afacerile europene pentru o serie de organizații media, inclusiv BBC World Service, Wall Street Journal Europe și European Voice, o publicație săptămânală a grupului The Economist din Londra.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.