Foto: Christian Müller / Alamy / Alamy / Profimedia
„Nu se discută de taxe pentru oamenii de rând!” (Klaus Iohannis)
Păi să o luăm pe rând:
1. Crește acciza la alcool. Vrei să bei o bere sau un pahar de vin, o faci, dar va fi mai scump.
2. Crește acciza la tutun. Vrei să combini paharul de bere și cu o țigară, o faci, dar va fi mai scump.
3. Ți-ai luat apartament pe credit ipotecar? Vei plăti mai mult (asta după ce ți-au crescut dobânzile din motiv de inflație) în cei 30 de ani, pentru că o să crească semnificativ impozitul pe apartament, calculat acum după valoarea lui notarială.
4. Stai în chirie, fiind tânăr la început de drum? Nicio problemă, o să crească chiriile, pentru că crește impozitarea veniturilor din chirii.
5. Muncești pe lângă salariul insuficient și câștigi venituri din consultanță sau drepturi de autor? Vei plăti mai mult. Ai ales să faci asta pentru că inflație? Vei plăti mai mult și statului român ca să te lase să îți completezi salariul cu venituri din alte activități.
6. Vrei să pui bani deoparte pentru pensie, investindu-i în acțiuni? Plătești mai mult.
7. Ai o microîntreprindere de familie în care dai de muncă tuturor celor din jurul tău? Nicio problemă... trebuie să plătești mai mult!
8. Îți place să îți duci copiii în vacanță la munte și la mare în România? De străinătate nu se pune problema, căci e scump, nu îți permiți. Nicio problemă. Plătești mai scump de mâine.
9. Îți place să îți duci copiii, din când în când, la o pizza cu suc inclus? Nicio problemă. Va fi mai scump, de azi!
10. Te gândești să îți iei o locuință în curând, să nu mai stai cu părinții? Excelent! Va fi mai scump! Pentru că inflație la materialele de construcție, dobânzi mai mari, dar și impozite mai mari în sectorul construcțiilor.
11. Vrei să lucrezi în HORECA, în construcții sau să te angajezi la o microîntreprindere din localitatea ta? Ia-ți adio. Nu va fi ușor. Va fi mai greu! De azi!
12. Ți-e greu cu prețul la carburanți sau la gaz și energie? De mâine îți va fi și mai greu, pentru că va trebui să găsești loc în bugetul tău mâncat de inflație și pentru aceste taxe.
Este o iluzie să crezi că taxarea nu lovește în oamenii obișnuiți, mai devreme sau mai târziu! Că poți da naștere unui instrument fiscal care izolează perfect pe cel taxat de mediul în care acționează, de beneficiarii direcți și indirecți ai acțiunilor sale.
E trist că, după ani de opoziție, am ajuns să auzim iar tot felul de năzbâtii fără logică economică în spate. Că, în loc să ne opunem la aceste prostii, le promovăm și le susținem pe post de soluție magică.
Cel mai prost moment pentru a crește taxele! Inflația este o taxă care afectează în primul rând pe cei cu venituri mici și foarte mici. Orice taxă în plus pentru ei acum este și mai greu resimțită.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1-2.Acciza la alcool și tutun ar trebui să crească pentru că nu e normal ca eu de exemplu dacă nu sunt alcoolist sau fumător să plătesc spitalizarea și tratamentele celor care intra în sevraj după ele doar că li se pare cool să folosească aceste droguri.
3.Ce legătură are fiscalitatea cu prețul creditului imobiliar ? Dobânzile au legătură cu inflația nu cu fiscalitatea pentru că și deținătorii de depozite nu vor să primească dobândă negativă la depozitele lor de la bancă pentru că dacă pierd la aceste plasamente nu vor mai face economii sau vor cumpăra valută iar cei care vor credite nu vor mai avea de unde accesa aceste credite.
4. Aceeași problemă cu chiriile care au crescut nu datorită fiscalizării ci datorită inflației , cărui proprietar îi convine să incaseze o chirie erodată de inflație . Acum ce ne dorim să scutim proprietarii de apartamente de impozit/chirie ? ( De exemplu dl Robert Negoiță primarul sect 3 are blocuri pe persoană fizică, o fi bine să-l scutim de impozit/chirie in speranța că vor plăti mai puțin chiriașii ?
5. E normal ca orice activitate aducătoare de venit să fie impozitată. Iar începem cu excepțiile de la regulă , inventăm iar speciali?
6.Aceeași problemă cu investițiile în acțiuni , de ce acestea n-ar trebui impozitate sau facem diferențe intre fiscalizarea muncii și a capitalului?
7.Microintreprinderile plătesc aceleași impozite ( nu s-a modificat nimic în ceea ce le privește doar nivelul până la care trebuie să se transforme din micro în intreprindere obișnuită) Nu poți avea 1 mil euro cifră de afaceri și să spui că ești un mic comerciant de ex cu 2 salariați ( nevasta și cumnatul) Ca să dau un exemplu concludent venitul unui administrator de microintreprindere din vest e cam la nivelul unui salariat dintr-o intreprindere normală. Nu poți spune că de abia trăiești ca mic intreprinzător dar ai vila și SUV de lux pe firmă.
8. Sejururile s-au scumpit nu din cauza taxării ci a inflației.
9. La fel prețurile alimentelor și băuturilor răcoritoare au crescut tot din cauza inflației, n-are legătură cu taxarea.
10.Aceeași problemă generată de inflație ( nu are legătură cu taxarea).
11. HORECA și construcțiile au avut timp suficient după pandemie să-și revină prin scutirile acordate salariaților lor ( niște speciali și ei) , e timpul să joace după aceleași reguli ca și cei din celelalte sectoare.
12.Taxele pe combustibil sunt la fel , prețurile au crescut datorită războiului din Ukraina și a sancțiunilor impuse Rusiei care au dezechilibrat oferta , n-are legătură cu taxarea.