Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Euro creşte la 4,78 lei. Dolarul american şi preţul aurului ating noi niveluri record

curs valutar - euro - BNR

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,7800 lei/euro, în creştere cu 0,11% faţă de valoarea atinsă luni. Dolarul american şi preţul aurului continuă ascensiunea şi ating noi niveluri record, iar francul elveţian ajunge la cel mai mare nivel din ianuarie 2015 până în prezent, scrie News.ro.

În 21 noiembrie 2019, euro a atins 4.7808 lei, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Luni, euro a crescut la 4.7748 lei. Marţi, euro a urcat la 4.7800 lei.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.4026 lei la 4.4131 lei. Acesta este a cincea oară, în ultimele două săptămâni, când dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul.

Preţul gramului de aur a crescut de la 223.7158 lei la 225.2035 lei. Acesta este a patra oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record, acesta crescând în contextul incertitudinilor existente la nivel global.

Cursul francului elveţian a urcat de la 4.4844 lei la 4.4986 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 23 ianuarie 2015, când a fost tot 4.5817 lei.

Robor la 3 luni, principalul indice la calculatrea ratelor în lei, a scăzut la 3,09%, față de 3,12% luni și a atins astfel cea mai mică valoare din ultimele două luni.  

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2021/ianuarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%. Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţa 5Y denominate în RON), peste 62% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii”, potrivit unui comunicat de la finele lunii ianuarie transmis de CFA România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult