Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Vai, nu știu ce să mai facem, câștigăm 2000 de euro pe lună și cheltuim 2500“. Cadoul pe care ni-l putem face la final de an

familie - craciun - guliver

Foto Guliver/Getty Images

Un dialog avut cu 4-5 ani în urmă, în ziua de Crăciun, mi-a atras atenția. În spiritul sărbătorilor, o atmosferă frumoasă, cu multe feluri de mâncare - altfel nu se poate la noi, nu-i așa?- , totul roz și cu atmosferă pozitivă. Dar la un moment dat vine momentul plângerii: „Vai, nu știu ce să mai facem, câștigăm 2000 de euro pe lună și cheltuim 2500“. Nu am luat acest dialog ca pe o laudă, ci ca pe un eșec legat de gestionarea cheltuielilor. Nu sumele mi-au atras atenția, ci diferența dintre venituri și cheltuieli. Micul rumeniu aproape că mi s-a oprit în gât și am întrebat: „Cum așa? V-ați gândit vreodată că ați putea economisi, gestionând veniturile și cheltuielile astfel încât să nu rămâneți niciodată datori, eventual să și economisiți?“. 

Răspunsul primit mi-a pus un zâmbet larg pe față: „Du-te, bă, băiatule de aici, că o viață avem“. 

În urma acestei răbufniri am renunțat să continui discuția, căci de fapt totul era o laudă legată de câți bani câștigăm și pe unde ne mai plimbăm. Neinteresant. 

Anii au trecut și excursiile exotice, cheltuielile efectuate fără niciun fel de argument rațional nu au dat nicio șansă creditelor pentru nevoi personale ce trebuiau returnate cu dobânzi consistente, chiar dacă veniturile lunare ale respectivilor erau unele deloc de neglijat.

În România avem o gravă problemă atât în ceea ce privește gestionarea cheltuielilor, dar și cu economisirea. Românii nu economisesc, mulți spun că nu au de unde, dar din propriile spuse afli ce cheltuieli efectuează sau motivele pentru care se împrumută și conștientizezi că totul se rezumă la lipsa educației financiare, iar în multe cazuri la educație, în general.

A scădea cheltuielile la zero este imposibil și nici nu este de dorit așa ceva. Însă ne putem gestiona cheltuielile astfel încât, la final de lună, să avem mereu o balanță de venituri și cheltuieli pozitivă. Adică să cheltuim mai puțin decât am câștigat. Acest lucru se poate face și implică organizare, planificare, obiective. Poate părea complicat, dar nu este.

Cea mai simplă metodă de a realiza economii este cea clasică. Deschizi laptop-ul, apoi într-un fișier excel, pe două coloane, treci veniturile lunare în partea stângă și chetuielile în dreapta. Apoi realizezi diferența dintre ele. Cu suma rezultată decideți ce faceți. O cheltuiți integral, decideți să economisiți o parte din ea sau considerați că trebuie să vă împrumutați pentru a satisface cheltuielile în luna respectivă?

Scopul acestui exercițiu este de a afla cât cheltuim și pentru ce. Datele din tabel trebuie să fie reale și complete.

Dacă veniturile sunt, în mare parte, pentru cei mai mulți dintre noi, salariale, cheltuielile se împart în fixe și variabile. Cele fixe sunt reprezentate de plata chiriei sau a ipotecii, întreținere, electricitate, plăți efectuate pentru rate (credite consum personal), telefonie, cablu tv, gaz, taxe și impozite. Acestea sunt ușor de gestionat, nu sunt o surpriză și știm că au loc lunar sau la intervale cunoscute.

Dacă cheltuielile fixe sunt greu de optimizat, cheltuielile variabile sunt cele ajustabile, optimizabile, iar aici includ cheltuielile efectuate pentru mesele la restaurant, cumpărarea de haine, achiziția de electronice și electrocasnice, efectuarea de concedii, achiziționarea de mobilier etc.

Cel mai simplu mod de a economisi este stabilirea unor obiective generoase, anume achiziția unei case ori achiziția unui autoturism sau dorința de a asigura copiilor plata cursurilor unei școli de prestigiu în viitor. Gândiți în perspectivă, think big!

Contează pentru voi să impresionați un anturaj sau să vă câștigați independența dând valoare banilor voștri? Dacă nu doriți să impresionați prin efectuarea unor cheltuieli inutile, atunci puneți în pratică cele de mai sus. Dacă doriți să impreionați neapărat, procedați exact la fel, punând în practică cele de mai sus și la un moment dat vă veți atinge acel obiectiv grandios. Fiți inteligenți, fiți calculați și nu vă mai împiedicați de scuze puerile pentru a nu economisi.

Dacă vă este greu să puneți în aplicare un plan precum cel de mai sus, unul banal de altfel, atunci din veniturile lunare încercați să economisiți 100-150 de euro lunar. La o valoare medie economisită, de 125 euro/lună, veți avea în cont după doar 3 ani, suma de 4.500 euro.

De asemenea, imaginați-vă că a intervenit o urgență și că brusc aveți nevoie de o sumă consistentă de bani. Echivalentul a 2000 de euro, de exemplu. Aveți posibilitatea de a vă suna toți amicii și de a asculta toate scuzele din lume pentru care aceștia nu vă pot împrumuta sau de a merge la bancă. Ambele situații sunt consumatoare de timp, iar în cazul unui credit bancar veți plăti dobânzi.

Nu ar fi fost mai relaxant să aveți o plasă de siguranță?

Problema gradului redus de economisire nu pleacă doar de la consumatori, ci și de la comercianți. Pentru a-și maximiza profiturile, pentru a-și crește vânzările, cifra de afaceri, aceștia ne bombardează continuu cu reclame pe toate canalele media, dar nu numai, 

Dacă mergeți într-un mall veți observa o ciudățenie permanentă. Toate magazinele, dar absolut toate, afișează mereu reduceri. 20%, 30%, oferta de primăvară, oferta de vară, oferta de toamnă, uraaa, oferta de Crăciun. Toate produsele sunt comercializate în permanență la ofertă.

Nimic nu mai are preț normal, ci sunt mereu oferte, la absolut toate produsele. Nu vi se pare nimic ciudat?

De fapt fiecare dintre noi are un tipar psihologic pe care comercianții îl bombardează cu mesaje. Comercianții focalizează grupuri de clienți, tipare de consumatori, scopul fiind să atragă mereu clienți noi și să-i fidelizeze pe termen lung.

În piață nu este doar o luptă permanentă între comercianți, pentru a câștiga o cotă de piață cât mai mare, ci și între comercianți și potențialii clienți.

Cum putem să rezistăm cheltuielilor emoționale? Este simplu. Ne vom transforma planurile pe termen lung în priorități și vom da sens acelor cheltuieli ce pot da valoare vieții noastre, diferențiindu-le de cheltuielile care ne vor oferi bucurie pe termen scurt.

Totul stă în puterea voastră. Dar gândiți-vă la OPO, anume: Organizare, Planificare, Obiective.

P.S. Peste câteva zile trecem în noul an. Încercați să puneți un plan de economisire în practică, faceți-vă acest cadou. La mulți ani!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt curios câți români au venituri de 2000 de euro pe lună. 3 % ? Cel mult atât. Doar 11% ating 1000 de euro pe lună iar la plafonul de 2000 ajung atât de puțini încât sunt nesemnificativi iar din 1000 de euro pe lună dacă ai și un credit pui deoparte doar niște păduchi sau ceva gândaci de bucătărie, dacă ai.
  • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   maripos check icon
   Majoritatea bugetarilor au in jur de 1000 de euro, deci 11% e putin, zic eu.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Da , ai dreptate sunt putini romani cu astfel de venituri ( 2000 de euro inseamna cam 9500 de lei net care transformat in brut inseamna peste 15000 de lei ) sunt putini angajatori care ofera astfel de salarii. Putinele cresteri de salarii de care au beneficiat atat angajatii de la stat cat si cei din privat au fost repede consumate de malaxorul inflatiei ( ,multe preturi au crescut mai rapid decat moneda europeana) ceea ce a dus la o reducere de nivel de trai. In nici o tara europeana nu se consuma peste 70 % din venituri pe alimente ca in Romania iar asa zisele cheltuieli fixe ( utilitati sau chirii) sunt intr-o crestere abrupta. Salariile cresc mult mai incet decat preturile ceea ce arata o lipsa de competitivitate a economiei romanesti. Multi antreprenori nu sunt capabili sa produca profit decat prin cresterea preturilor si foarte multe companii desi au marit preturile au totusi datorii mai mari decat activele. Asta determina migrarea fortei de munca calificate in vest in timp ce aici raman cei slab pregatiti si care nu pot oferi o minima productivitate care sa asigure supravietuirea companiilor mici si mijlocii. Rezultatul e ca extrem de putini romani pot economisi ceva si aia sunt fie patroni mai instariti fie bugetari de lux dar numarul lor e extrem de redus si nu pot determina o schimbare de mentalitate.
   • Like 0
 • Marius Marius check icon
  Metoda cu excelul da rezultate foarte bune dar in colaborare cu notiunea de “ automatic saving” sau “ pay yourself first” . Mai pe romaneste, odata intrat salariul in contul curent ( contul in banca este musai aici) apoi suma calculata in excel ca diferenta intre cheltuieli si venituri sa se duca automat in Alt cont, de savings chiar in ziua in care a salarul. este reteta succesului experimentata de mine pe parcursul anor. Conditia este sa fii putin disciplinat si sa bugetezi orice chaltuiala mare de genul televizor UHD, masina, concedii, electronice, etc. o recomand cu caldura , din experienta personala.
  • Like 0
 • Buna ziua,am citit articolul care m-i se potriveste ca o manusa.... pana anul trecut cand am scapat de ratele de la banca,banca cu,care eram ,,prieten'' din 2003,au fost 15 ani de sclavie,sincer din cauze nu din voia mea,dar am scapat anul trecut in octombrie si MINUNE de anul trecut pana acum in decembrie am trecut la planul OPO si avem in cont economii insumand 78000 ron adica vreo 16000eur.,va rog sa ma crede-ti ,asa sa-mi ajute dumnezeu daca va mint,se poate numai sa-ti pui in aplicare acel plan citit in articol.Nu vreu sa intru in detalii,ce pot sa va spun e ca inpreuna cu sotia care ma sustine si care are incredere in mine am putut face aceste economii,si sa stiti ca traiul nostru de zi cu zi a fost normal ,cu unele mici escapade.mentionez ca suntem o familie cu patru membrii sot,sotie,doua fete si o pisica .Va multumesc pentru rabdarea de a citi aceste randuri.
  • Like 0
  • @ Cristian Florin
   maripos check icon
   Sa credem ca ai economisit aproximativ 700 de euro lunar? Timp de doi ani? Din ce venituri?
   • Like 0
 • Nume check icon
  Eu cred ca economiile si investitiile sunt complementare si nu unul si acelasi lucru. Rolul economiilor - fara componenta de investitii - este de a pune deoparte o anumita suma de bani pentru nevoi viitoare, urgente sau dezvoltare de capital, indiferent daca acesti bani pusi deoparte sunt sub saltea sau sunt investiti in piata de capital.
  Ce faci mai departe cu aceste economii este decizia fiecaruia in functie de riscul pe care doreste sa si-l asume.
  Daca te pricepi la un anumit tip de investitie atunci poti sa iti pui banii intr-un singur loc, daca nu atunci este bine sa diversifici: conturi de economii pentru a fi la indemana imediat, schimb valutar pentru protectie impotriva devaluarii, metale pretioase, bonuri de tezaur, asigurari de viata cu sau fara investitii, arta, fonduri mutuale sau piata de capital. Fiecare dupa cum se pricepe sau cat de mult doreste sa riste.
  Iar cand se ajunge la o suma de bani mai substantiala se poate merge pe varianta de cumparare imobil si inchiriere sau sa incepi o afacere.
  • Like 2
 • Raul check icon
  Vorbeam cu un coleg, care se imprumuta mereu pe la altii, si imi expunea filosofia lui de viata: "mancam, bem, fu-em, ca trebuie sa traim clipa. Maine, poate nu mai suntem.". Problema e ca acel "maine" se tot incapataneaza sa vina...
  • Like 1
 • Tehnica mea de economisire este preluata de la soacra mea ,femeie simpla dar cu bun- simt , inca de acum 45 ani si functioneaza tot de atunci ! car' vasazica : imi dau la o parte cit vreau sa economisesc si restul pun in 5 plicuri ! 4 plicuri ptr. cheltuiala saptaminala si unul ptr. intretinerea casei si ma straduiesc sa ma-ncadrez cu cheltuiala din plicul aferent saptaminii in curs .... si astfel am un control asupra cheltuielii ! problema este alta, insa : in CE FEL imi pot proteja economiile facute , in asa fel incit sa si merita efortul facut ?
  • Like 1
  • @ Popescu Gabriela
   Raul check icon
   Metoda e batraneasca, oarecum rudimentara. In zilele noastre nu mai e nevoie de astfel de metode, cu plicuri.
   • Like 1
  • @ Raul
   Contează algoritmul de economisire, nu plicul, desigur.
   • Like 2
 • Ca sa economisesti, este nevoie sa fii stimulat.
  (Ca in orice domeniu.)
  Ce stimulent ai, cand dobinda la depozitele bancare este de 0,1-0,5% in valuta? Din astea scadeti taxele bancare si impozitul pe profit.(?!!!)
  Ce ramine?
  Ca sa tii aceiasi suma in banca, mai trebuie sa aduci bani de acasa, periodic. Iar cand scoti banii, platesti un comision de neam prost. Iei mai putin decat depui, aproape intotdeauna si la toate bancile.
  Deci? De ce ar "economisi" cineva, in aceste conditii?
  In lei, circul e si mai mare. Pe linga impozite si taxe, mai ai si surpriza sa vezi o dobinda de 2-3,16%, cand devalorizarea leului e de 3,5-4,5% anual....
  Deci, nu pot economisi decat in valuta, la saltea.
  Scuzati, astea nu-s economii.
  Mai vedeti pe la BNR ce este defect. Mai ales dupa 2009.
  • Like 2
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Marius Marius check icon
   Eu cred ca economisim banii in primul rand cu scopul de a avea fonduri pt zile negre sau sa acoprim avansul cel putin pt cumparaturile mari. Exista si economisirea pt viitor ( fondul de pensie) dar acolo intervin investitiile in fonduri mutuale sau alte instrumente bancare fara care banii nu cresc. Nu face sens sa “investesti” pt viitor in depozite bancare, inflatia va manca din suma depusa si dupa un numar de ani si se iese in pierdere. Deci, Despre ce vorbim ?
   • Like 0
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Marius Marius check icon
   Eu cred ca economisim banii in primul rand cu scopul de a avea fonduri pt zile negre sau sa acoprim avansul cel putin pt cumparaturile mari. Exista si economisirea pt viitor ( fondul de pensie) dar acolo intervin investitiile in fonduri mutuale sau alte instrumente bancare fara care banii nu cresc. Nu face sens sa “investesti” pt viitor in depozite bancare, inflatia va manca din suma depusa si dupa un numar de ani si se iese in pierdere. Deci, Despre ce vorbim ?
   • Like 0
 • Parerist check icon
  La multi ani!
  Paradoxul situației este că cei cu venituri mici, adică cei care ar avea nevoie de o plasă de siguranță, au și posibilitatea și motivația cea mai redusă pentru a economisi.
  In tinerețe am fost strâmtorat financiar, și am încercat metoda excelul. In Romania lui Iliescu aveam sub 200 dolari salariu. Economiseam 10%....că să ce? O Dacia berlina era 2700 USD, iar un apartament 15000. In cat timp mi le-aș fi putut permite?iar preturile creșteau mai repede decât economiile mele.
  Chiar și afară, dintr-un singur salariu mediu, economisind 10% poți in 5 ani să-ți permiți o mașină sh sau entry level, însă de apartament nici nu se pune problema. Ținând cont și de dobânzile actuale, e un moment mai bun să ai datorii decât economii. Decât să pui 250e la ciorap mai bine faci un credit pentru o casa și îl plătești din banii se chirie.
  Ok, daca faci credite pentru haudi cu clima bizonica, aifoane sau televizoare 8k atunci ți-o meriți...
  • Like 4
 • Nume check icon
  Cand vorbim de un venit de 2000 EURO, aproapte 9.000 lei/luna vorbim de clasa mijlocie, unde intr-adevar ce spune autorul se poate aplica.
  Pentru cei cu salariul minim cred ca este cam greu sa faca ceva economii considerand ca INS a calculat un cos minim de 7.000 lei/luna pentru o familie formata din doi adulti si doi copii, aici intrand si o economie lunara in jur de 10%.
  Revenind la cei care au posibilitate sa economiseasca sunt mai multe scheme de economisire. Un exemplu: 80% consum, 10% economie transformata intr-o investitie pe termen lung si 10% fond de urgenta transformat intr-o investitie pe termen scurt care se poate folosi imediat. Daca primesti si o prima anuala cel mai bine ar fi sa fie economisita si nu cheltuita. In plus daca la sfarsitul lunii iti mai ramane ceva dupa consum si acea suma ar trebui sa fie economisita.
  Pentru a fi siguri ca poti sa economisesti cel mai simplu este ca in fiecare luna in momentul cand ai primit salariul sa pui deoparte sumele pe care doresti sa o economisesti si sa cheltuiesti ce ramane. Daca faci invers este cam dificil in societatea de consum in care traim.
  P.S. Referitor la "vina" comerciantilor pentru ca nu putem economisi este o stratagema simpla de a da vina pe altcineva pentru ca noi nu suntem in stare sa ne controlam instinctele. Din cate tin eu minte nu suntem adusi cu mascatii in centrele comerciale in fiecare saptamana si obligati sa cumparam, ci noi mergem din proprie intentie si placere. Nu trebuie sa ii consideram pe acesti comercianti ca raul suprem. Sunt o afacere care trebuie sa vanda ca sa faca un profit si sa isi platesca salariatii. La fel ca firmele in care lucram si noi.
  • Like 5


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult