Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni într-o conferinţă de presă că acest an este unul crucial având în vedere că până în prezent România, la jumătatea exerciţiului 2014-2020, se află la o rată de absorbţie de zero la sută a fondurilor europene în ceea ce priveşte fondul de dezvoltare regională şi fondul de coeziune, potrivit News.ro.
„Timpul nu are răbdare în privinţa fondurilor europene. Ne aflăm la jumătatea exerciţiului financiar, în anul 2017. Cele 23 de miliarde de euro alocate pentru 2014-2020 ar fi putut fi accesate. Pentru toate guvernele a fost o povară aceea de a încheia exerciţiul financiar 2007-2013 în paralel cu lansarea programului 2014-2020, dar totuşi ne aflăm, în ceea ce priveşte fondurile pe care eu le gestionez, de dezvoltare regională şi fondul de coeziune, la zero la sută absorbție. Acest lucru mă îngrijorează”, a afirmat Corina Creţu.
Comisarul european pentru politică regională a atras atenția că România este singurul stat membru UE care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate, cu toate că Bruxelles-ul încurajează proiectele în format electronic.
(Foto: gov.ro)
„Inclusiv domnul prim ministru (Sorin Grindeanu - n.n.) spunea la prima noastră întâlnire că, în perioada în care a fost președintele Consiliului Județean Timiș, primele patru zile le-a pierdut semnând și parafând mii de pagini, spunându-i-se că aceasta este cerința de la Bruxelles. Nu este o cerință de la Bruxelles, dimpotrivă. România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. Sunt proiecte de 6.000 de pagini și cerința autorităților naționale este de a le semna și parafa. Noi, din contră, încercăm să simplificăm procedurile”, a afirmat Corina Crețu.
Comisarul european pentru politică regională a precizat că România a avut la dispoziţie, în total, fonduri europene de 19 miliarde de euro pentru perioada 2007- 2013, din care pierde un miliard de euro în domeniul transporturilor, sumă din care s-ar fi putut construi între 100 și 200 de kilometri de autostradă, în funcție de relief.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.