Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Eurocomisarul Corina Crețu transmite un mesaj îngrijorător Guvernului PSD: Ne aflăm la jumătatea exercițiului financiar 2014-2020, dar avem o absorbție de zero la sută

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni într-o conferinţă de presă că acest an este unul crucial având în vedere că până în prezent România, la jumătatea exerciţiului 2014-2020, se află la o rată de absorbţie de zero la sută a fondurilor europene în ceea ce priveşte fondul de dezvoltare regională şi fondul de coeziune, potrivit News.ro.

„Timpul nu are răbdare în privinţa fondurilor europene. Ne aflăm la jumătatea exerciţiului financiar, în anul 2017. Cele 23 de miliarde de euro alocate pentru 2014-2020 ar fi putut fi accesate. Pentru toate guvernele a fost o povară aceea de a încheia exerciţiul financiar 2007-2013 în paralel cu lansarea programului 2014-2020, dar totuşi ne aflăm, în ceea ce priveşte fondurile pe care eu le gestionez, de dezvoltare regională şi fondul de coeziune, la zero la sută absorbție. Acest lucru mă îngrijorează”, a afirmat Corina Creţu. 

Comisarul european pentru politică regională a atras atenția că România este singurul stat membru UE care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate, cu toate că Bruxelles-ul încurajează proiectele în format electronic.


(Foto: gov.ro)

„Inclusiv domnul prim ministru (Sorin Grindeanu - n.n.) spunea la prima noastră întâlnire că, în perioada în care a fost președintele Consiliului Județean Timiș, primele patru zile le-a pierdut semnând și parafând mii de pagini, spunându-i-se că aceasta este cerința de la Bruxelles. Nu este o cerință de la Bruxelles, dimpotrivă. România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. Sunt proiecte de 6.000 de pagini și cerința autorităților naționale este de a le semna și parafa. Noi, din contră, încercăm să simplificăm procedurile”, a afirmat Corina Crețu.

Comisarul european pentru politică regională a precizat că România a avut la dispoziţie, în total, fonduri europene de 19 miliarde de euro pentru perioada 2007- 2013, din care pierde un miliard de euro în domeniul transporturilor, sumă din care s-ar fi putut construi între 100 și 200 de kilometri de autostradă, în funcție de relief.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult