Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Evaziunea fiscală: Dacă prejudiciul este acoperit integral, iar valoarea lui este sub un milion de euro, fapta de evaziune fiscală nu se mai incriminează

responsabilitate fiscala

Foto Getty Images

Legea nr. 126/2024 modifică structural regimul de sancționare a faptelor de evaziune fiscală și a fost declarată constituțională.

O primă modificare constă în faptul că se extinde noțiunea de evaziune fiscală și la fapta de a înregistra cheltuieli fără substanță economică în baza unor facturi comunicate electronic prin sistemul RO e-factură.

O altă modificare constă în faptul că dacă în urma unei fapte de evaziune fiscală se plătește prejudiciul, iar valoarea prejudiciului este mai mică de un milion euro, fapta de evaziune fiscală nu se mai incriminează. 

Pe lângă plata prejudiciului, legiuitorul condiționează neîncriminarea faptei de evaziune fiscală de plata unei sume sancționatorii care poate să fie de la 25% până la 100% din valoarea debitului la care se adaugă dobânzile și penalitățile de întârziere.

Actul normativ este redactat astfel încât să acopere atât partea de inspecții fiscale uzuale, cât și partea de plată a prejudiciului în cursul cercetării penale și, ulterior, cursul procesului penal.

Se majorează în același timp și sancțiunile privative de libertate când presupusul infractor nu utilizează procedura de plată a debitului, în sensul că, dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, limita minimă și maximă a pedepsei privative de libertate se majorează cu 3 ani, respectiv dacă prejudiciul este mai mare de 1 milion de euro, limita minimă și maximă a pedepsei privative de libertate se majorează cu 5 ani.

Notă: legea prevede faptul că Direcția Națională Anticorupție anchetează cauze la care paguba materială este mai mare de 10 milioane de lei și aduce noi proceduri privind reținerea și confiscarea mijloacelor de transport utilizate în acțiuni ce încarcă regimul vamal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a rescris proverbul " hoțul neprins e negustor cinstit". Acum suna așa: "chiar și hoțul prins devine negustor cinstit, dacă da prada înapoi ". Jenant și grețos. Între timp Ciolacu, ca să nu-i plătească pe muzeografi (ca sunt puțini și voturile lor nu prea contează) zice că merge să facă voluntariat la Antipa. Probabil ca exponat. Deși mai bine i s-ar potrivi postura asta la Muzeul Țăranului Român.
    • Like 0
  • Niste infractori care-si fac legi ca sa se protejeze. Construirea de imunitatea si impunitate. La fel se intampla in parlament ca si in justitie. Problema este ca acest fenomen, nu se va opri pana nu o sa revenim ca natiune la un sistem de valori corect. Greu de crezut ca se va intampla la noi , mai ales ca vedem ca si la altii cu sisteme democratice mai serioase toate valorile se clatina. Trebuie sa ne uitam mai mult la calitatea oamenilor pe care ii alegem si mai ales la consecventa lor. Educatia adica mersul pe la scoli nu ajuta , daca ne lipsesc integritatea si coloana vertebrala. Cu politicieni de teapa celor de azi , nu exista solutie, dar continui sa cred ca reforma trebuie sa vina de la societate , nu de la politicieni.
    • Like 1
  • Liber la mangleala!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult